22. sep, 2020

Greider o Pleijel, kultursvält, Besök på Araby Park Arena. 105 nya miljarder, långsiktigt?

 Hemma efter styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Skönt att vi kommit igång med programmen efter vårens inställda. Första med Marit Kapla om byn Osebol genomfördes dels digitalt, dels fysiskt med begränsad publik. De som ville komma fick ringa till en person i styrelsen och beställa plats. Det var långt, långt fler som ringde än som fick biljett. Kulturfolket är svultna. Tråkigt att inte kunna ta emot men så är det. Och bättre något än inget. Jag missade Kapla på grund av annat möte. Grämer mig. Boken är superb! Vi gick ikväll igenom höstens program under förutsättning av fortsatt pandemi. Göran Greider och Agneta Pleijel bland andra. Planerade våren och de namn vi fastnade för är riktigt bra, vilka det än blir, som kan och vill komma till Växjö. Trevligt runt fikabordet med vederbörligt avstånd.

Sitter ute 22/9 och skriver. Klockan är drygt 20. Det är 17 grader plus! Tillbringat ett par timmar på Araby Park Arena tillsammans med partikamrat Anna. Vi talade med personal i omgångar. De kallar arenan för mötesplats och berättade om aktiviteter, om framgångar, svårigheter och arbetet för att de som bor runt denna kultur- och idrottsarena ska kunna få sysselsättning och integreras i samhället. Utmaningarna är stora, svåra men en hel del skulle kunna göras för bättre integrering. Absolut har verksamhetens innehåll fått struktur jämfört med för några år sedan. Anna och jag fick lite idéer under samtalen.

Innan dess idag hade vi i V.s simhallsgrupp ett digitalt möte med det kommunala bolaget Vöfab. Det är en stor investering som väntar runt hörnet.

Regeringens budget för 2021 innebär om jag sett och hört rätt 105 nya miljarder till satsningar. Det är mycket. Men den innehåller också skattesänkningar för 30 miljarder. Och Magdalena Andersson (S) upplyser enligt TT att en stor del av satsningarna är tillfälliga. 105 miljarder blir 85 2022, 52 2023. Det är bland annat bidragen till kommunerna, vården och skolan som då tagits bort. Det är precis det jag har varit och är orolig för. Långsiktigheten saknas. Mer pengar till utbildning av och ny personal i äldreomsorgen, utmärkt, men de ska fastanställas och kommer att behövas även framgent och med bra villkor. Det har vi hört från många håll under detta år. Glöm inte!

I morgon omsorgsnämnd för hela slanten. Först ett extra arbetsutskott, sedan nämnd och allt via nätet. S+V hade ett gruppmöte igår med info av tjänstepersoner om ett rätt stort ärende som innebär att byta ersättningssystem för särskilda boenden. Jag inser att det inte säger så mycket. Tanken är i alla fall att det ska minska viss byråkrati och förenkla för handläggare. Det är att gå åt rätt håll. Svårigheten är att hitta rätt nivå från början. Lite spännande. Får återkomma om utgången av morgondagen.

Torsdag morgon till Rotary för att tala om ”mitt politiska liv”. Ja, jag har ett manus. Tänkt och tänkt. Det är väldigt mycket som passerat revy. Svårt att välja ut. Men i stora drag är jag klar.

Temperaturen sjunker sakteliga. Dags att gå in.

Carin Högstedt

20200922

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

    

19. sep, 2020

Vacker avslutning på ett liv, fotboll och "på stan" med (V), nötväckor och hackspett

Det blev en mycket vacker ceremoni, Annes urnnedsättning. Ute på en griftegård i lantlig vacker miljö. Solen sken. Officianten var mycket väl påläst. Vi fick hela hennes levnadshistoria och han fick med ordet ”gåtfull” som jag kunde tänka ibland. I positiv bemärkelse. Fina dikter och musik. Alla vi syskon var samlade, mina tre bröder och jag. Mellanbrodern nu ensam, utan Anne.

Allt gick bra på vägen dit och hem. Sammanlagt 50 mil med lite utvikningar. Pinvärk i högerbenet men genom att ta paus ofta så gick det ändå. Tycker verkligen om att köra bil, helst på småvägar. E22.an var dock behaglig, med lite trafik. Genade via Blackstad och fick mitt lystmäte av landsbygden i dessa delar av Småland. Besökte Överums bruk, där min farmors morfars far föddes 1797. Hans far i sin tur var från Tinderedstorp. Tindered har en mycket fin rastplats där jag stannade till. Körde in i Gamleby både på upp- och nervägen. Lilla torget där har torghandel ibland, men även det de kallar torghandel inomhus vid torget. Smakfullt, trevligt. Antikaffärerna stängda tyvärr. Åt pizza i Hultsfred, handlade på COOP i Åseda.

Somnade tidigt igår, både fysiskt och psykiskt trött. Vaknade förstås tidigt, till en vägg av dimma. Men när vi packade upp Vänsterpartiets lördagsnöje på Storgatan i Växjö, så bröt solen igenom och det blev riktigt sommarvarmt. Inspirerande timmar med positiva samtal om det ena och andra. Uppskattande ord om vårt Kommunnytt. Funkar bra med lilla bordet jag köpte på Erikshjälpen och stolarna. Handsprit, kaffe och äpplen bjuder vi på. Innan detta hann jag med en halvtimmes fotboll på Norremark där unga tjejer i SAIK (Sandsbro AIK), inklusive dotterdotter, mötte Hovshaga.  Inga mål när jag var där.

Vilken kväll! Stilla och varmt än så länge. Sitter ute och skriver. Besök av större hackspett i fågelmaten idag. Nötväckorna – som är minst tre nu – är hejdlösa i att äta frön. Åtta storlommar samtidigt och samlade har jag räknat till flera gånger. Det är väl de som har bott här i trakten i småsjöarna denna sommar.

Slappar ikväll, i morgon förberedelser av möten i veckan inklusive tal på Rotary torsdag morgon. ”Mitt politiska liv”. Återkommer till det.

Trevlig kväll!

Carin Högstedt

Växjö 20200919

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

16. sep, 2020

Nostalgi i Vimmerby, sorg x 2, pandemin, unikt ensam på restaurang

Dagens blogg från Växjö är faktiskt inte från Växjö utan från Vimmerby, där jag mellanlandat för natten, på väg till Gusum och begravning av svägerska Anne, sorgligt avliden alldeles för tidigt i svår cancer.

Jag tror det är 23-25 mil hemifrån till Gusum och jag gjorde så här för jag vet att jag får ont och besvär av höft och knä, när jag kör bil. Bra planerat av mig. Körde via Virserum, Målilla, där jag tittade på Målilla hotell. Det lever. För jag tror 17 år sedan bodde mina bröder med respektive och maken L och jag där på vår första släktforskarhelg. Nära till Stubbhult och andra byar, där vi har djupa rötter. Målilla hotell blev en mytisk historia så småningom. Inte särskilt bekvämt, men roligt.

Nu sitter jag på Vimmerby stadshotell, vilket jag valde för här har jag bott en gång i tiden när jag arbetade som protokollförare i Hyres- och arrendenämnden, då med säte i Växjö. Nämnden hade stort område – Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. Det blev mycket resor och hotellövernattningar. För mycket med barn hemma. Så jag slutade efter ungefär tre år. Intressant jobb. Ingen sa åt mig vad jag skulle skriva utan jag fick formulera själv vad som hände under förhandlingarna mellan fastighetsägare och hyresgäster/arrendatorer.

Så mycket har inte hänt på hotellet sedan sist som jag kan bedöma. Om det går att komma in med rullstol så är det via någon form av bakväg, inte entrén.  Var jättehungrig när jag kom vid fyratiden. Tog närmaste Thairestaurang. Låg flera våningar upp utan hiss. Ensam i restaurangen vid den tiden. Fick vänta på att beställa. Varför? Till slut kom en servitris och säger förvånat: Är du ensam? Då förstår jag varför jag fick två menyer. Har tiden månne stått stilla i denna lilla stad? God mat och mycket i alla fall.

Läser Dagens ETC från igår 15/9. Gustav Gelin skriver om rekordökning av coronapandemin i världen. Han säger: ”Slutet på pandemin kommer att vara tillfället då vi som samhälle lär oss att leva med den.” Så tror jag också alltmer. Vi ska använda våra hjärnor att komma med nya lösningar på att resa, arbeta och umgås utan att smitta och smittas. Det var roligt och trevligt när jag flög från Växjö till Stockholm en gång i kvarten för olika uppdrag. Men den typen av tjänsteresor kan för det mesta skötas på annat sätt.

I morgon är det inte bara begravning av min svägerska, det är också den dag då maken L gick bort för exakt tre år sedan. Jag planterade, lade på lite ny jord och ansade graven igår. I morgon går döttrarna dit. Min bonusdotter var där i söndags med blommor från sonen med familj i Lund och sig själv. Alltid med oss. Så känns det.

Bor i morgon natt hos min bror i Gusum. Åker hem fredag.

Carin Högstedt

20200916

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

   

12. sep, 2020

I ottan. Skärmtid. Sovtid. Nytt sjukhus. Simhall. Trygghetsvärdar. Vattentorget.

Lördag och vaknade halv fem. Onödigt tidigt kan tyckas – helmörkt ute – men vad göra? Extra lång frukost och Naturmorgon. Det går an. Ser på min aktivitetsapp att jag sovit 5 tim 45 min, varav djupsömn 3 tim och 11 minuter. Någon har alltså stenkoll på mig, även nattetid, inte bara stegen jag går eller inte går under dagen.

Det blev inte så mycket promenerat i veckan men desto mer skärmtid för möten och en och annan TV-serie. Sista aktiviteten igår fredag var en dryg timme på Vattentorget med Kommunnytt och diverse ät- och drickbart. Inte mycket folk. Mulet och inget solande vid Växjösjön. Trevligt och inspirerande i alla fall. Någon att prata med så gott som hela tiden. Simhallsplaceringen förstås. Vi ser ju nuvarande simhall från vår plats på torget. Onekligen bästa tänkbara placering av en simhall. Två av Växjös tio trygghetsvärdar går förbi. De är nya och har inte så många erfarenheter av jobbet ännu. De rör sig mellan centrum och stadsdelen Teleborg. Andra orter i kommunen ingår inte i jobbet. Kanske kan utvecklas om det hela faller väl ut. Nästa vecka är vi tillbaka på Storgatan på lördagen.

I torsdags hade ”simhallsgruppen” inom V.s kommunala grupp möte och med avstånd inomhus i partilokalerna. Vi lade upp ett schema för nya aktiviteter för mesta möjliga kunskap. Därifrån till utomhuslunch och möte med ProLiv Kronobergs styrelsemöte i en av ledamöternas villa i Öjaby. Bra möte med ett par idéer kring möjlig verksamhet, trots pandemin och restriktioner. Fick ställa in en planerad föreläsning, men kläckte nya idéer som inte orsakar folksamlingar.  

Full fart hemåt för ett digitalt möte om ”äldreboendegaranti”, en parlamentarisk grupp har ett särskilt uppdrag. Kan vi komma överens? Vad ska garanteras? Bra dialog och nästa möte ska vi diskutera ett konkret förslag. Uppfattar att den här konstellationen med en person från varje parti lyssnar på varandra och inte är låsta i positioner. Rätt befriande. Det var så jag tänkte vi skulle hantera en utvärdering av pandemin och vilka slutsatserna för framtiden som kan dras av detta års erfarenheter inom äldre- och funkisomsorg. Men det verkar det vara kompakt nej till. Nämndsmöte 20/9 tar beslut. Ett ovanligt tillvägagångssätt, medges. Men varför inte testa?

Så in till stan igen för ett både fysiskt och digitalt möte med hela V-distriktet om sjukhusbygget. Nytt sjukhus? Renovera det gamla? Chefen för Region Kronoberg, Martin Myrskog, inbjuden för att inleda. Han gör det med bravur. Engagerad, god talare, enkelt språk – svarar på frågorna. Kändes bra att få en sammanfattning av vad som hänt hittills och vad som komma skall. 2022 januari ska det definitiva beslutet om nytt sjukhus tas. Hur mycket pengar har då gått åt i planeringen? undrar jag. Mer än jag trodde. -Vi håller på med att räkna fram detta, sa Myrskog, men uppskattningsvis en halv miljard. Med tanke på detta så kan vi nog utgå från att inriktningsbeslutet är det som gäller; det blir ett nytt sjukhus, om inte ekonomiska omständigheter sätter stopp innan 2022. Den stora frågan är nog vad som kommer hända med Växjö centrum och hur tomten som lämnas ska kunna användas. Bostäder? Visst, men risk för ”sovstad”. Behövs verksamheter och möjlighet att delta i kulturaktiviteter, utan att betala P-avgifter till kl 21.00. Det är min personliga åsikt.  

Idag är det auktion i Braås. Har inte varit på visning och deltar inte på plats. Begränsar mina utflykter ( riskgrupp) så långt jag orkar. Men jag ska följa auktionen på nätet, åtminstone några timmar.

Läst ut Vigdis Hjorths ”Arv och Miljö”. Tände aldrig fullt ut på den.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200912

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

9. sep, 2020

Rödhake, vindruvor, oliver, trängsel o pandemier, äldreomsorg under lupp

Den ständigt hungriga flocken småfåglar med pilfinkar, talgoxar, nötväckor, blåmesar utökades igår med en liten rödhake. Kanske tillfälligt. Skördemånad. Aldrig haft så fin persilja förr. Vindruvor håller på att bli mogna. Inte alls så många som förra året. Tack och lov. De är väldigt sura att äta, men några klasar går ner. Ingen gäst har ännu uppskattat dem. Olivträdet har gott om oliver i vardande. Blir kanske inte mycket i detta klimat, utan växthus. Tyvärr inte ett enda fikon på det träd som vuxit bra från att kommit hit som liten planta. Behöver en ledig dag för att röja ute och ta hand om, förbereda för vinter eller åtminstone kall höst.

”Ett av åtta dödsfall i Europa kan relateras till föroreningar”. Stina Berglind har skrivit om detta i Dagens ETC 9/9. 630 000 dödsfall i 27 europeiska länder 2012 har utretts. Luftföroreningar, buller, brist på grönområden. Och fattiga är värst utsatta. Förstås. Källor är WHO och Europeiska Miljöbyrån, EEA. Jag har läst mycket om sådant här i pandemins spår. Inget nytt egentligen. Vi vet men det har blivit så tydligt. Med ett ord: Trängsel, hårdhänt urbanisering utan hänsyn till människors behov av frisk luft, friskt vatten och grönområden. Där frodas sjukdomar. Därför – om än i en mindre skala internationellt sett – så ställer jag mig allt oftare frågan varför där det redan bor mycket folk, där ska fler hus byggas, fria ytor tas i bruk. Tänker på t ex Araby, det s k utsatta området i kommunen. Kan det bero på att motståndet mot dessa kommande höghus inte finns här av redan boende? I andra stadsdelar ifrågasätts på ett annat vis, precis som det ska vara i en demokrati. Det ska verkligen inte vara självklart att ta bort parker, naturområden och lekplatser för redan boende. Kvalité innefattar inte bara bostad utan även utemiljön och tillgängligheten till både ock.

Idag är det inte bara partiledardebatt (har på radion i bakgrunden) utan omsorgsnämndens arbetsutskott har sammanträde, digitalt. Tre skrivelser från (V) ska behandlas. Den första (skriven i februari) handlar om att vi i omsorgsnämnden ska ha bättre underlag när vi tar beslut om att förlänga avtal eller ej med privata utförare. Jag vill ha på bordet det underlag som faktiskt finns, då oanmälda/anmälda inspektioner har gjorts i dessa verksamheter. Svaret är nej, det är bra som det är idag. Enskilda ledamöter kan begära ut material. Jag tycker det är bra om alla i nämnden har samma underlag.

 Den andra skrivelsen handlar om anställningsvillkoren för omsorgspersonalen. Pandemin har uppenbarat att fasta anställningar och heltider är bra för kontinuiteten och arbetsmiljön. Så utred hur anställningsformerna ska se ut för att uppnå ökad anställningstrygghet och därmed tryggare och säkrare omsorg. Svaret är ett jaså om att nämnden ska fortsätta att ”bemanna rätt”.

Så till den tredje skrivelsen, som vill ”tillsätta en parlamentarisk kommission för att ta fram mål för en långsiktig hållbar äldreomsorg”. Den tar upp allt det vi lärt oss hittills i Sverige av pandemins härjningar. Samtala om – parlamentarisk betyder att alla partier är representerade – utreda, – gärna med hjälp av utomstående forskare och komma fram med förslag och behov av finansiering. Svaret är nej och motiven är bl a att i Växjö kommun är 9 av 10 tillsvidareanställda utbildade, beredskapslager finns etc. Lite elakt tänker jag att det låter så bra så de styrande kanske inte ens anser sig behöva de nya statsbidragen!? Men det är inte den bild som ges av medborgare i kommunen som skriver insändare/artiklar i Smålandsposten! Så mycket frustration som olika anhöriga/medborgare har beskrivit. Senast igår, då anhörig och debattör, Christina Rosén, skrivit om hur det kan vara, hur SVÅRT det kan vara, att ta sin mamma från äldreboendet till ögonkliniken på lasarettet.  

Ska sägas att S har två motioner på dagordningen, som arbetsutskottet ska yttra sig om. Sammanfaller delvis med V.s. En handlar om att minimera delade turer. Den får också ett jasåsvar och i underlaget sägs att ”temperaturmätaren” visar att personalen ”visar en relativ nöjdhet” med 4,5 på frågan ”jag har en bra balans mellan arbete, familj och fritid”. Ja, vad skulle jag svara på ett sådant påstående? Vem vill i svarandestund erkänna ens för sig själv att tillvaron är kaos? Och hur många har sagt sig inte vara nöjda med delade turer och villkoren i omsorgen? Återigen. Nämnden behöver gå på djupet med framtidens äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättningar.

Även representanter för MP, KD, SD har lämnat in skrivelser som får svar. Alla är tydligen inte lika nöjda med nuvarande tillstånd. Om två veckor är det nämnden som sammanträder. Då återkommer jag med rapport. Som ersättare i utskottet kan jag idag inte agera fullt ut med att yrka.

Nu har jag skrivit mycket i en rasande fart och inte uppfattat mycket från partiledardebatten.

Ska bara tillägga att jag igår träffade två personer från Sandsbro, som går i pension från arbeten och yrken inom omsorg och vård. De har skapat en förening, Vision-gemenskap, som kan komma att verka för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Allt är i sin linda. Vi satt ute på kafé Toftastrand i 1,5 timme i sol. Trevligt och de har så mycket kompetens så jag har inte mycket att bidra med mer än kontakter och nätverk. Som sagt: Trevligt.  De kommer att lyckas - inom detta angelägna område ofrivillig ensamhet eller liknande.

Carin Högstedt

20200909

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se