12. okt, 2020

LAS, debatt, delade turer, sabotage, gedigen utredning, vilken final!

Rätt häftig start på partiledardebatten igår i Agenda. Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf © brakade ihop om LAS och vad som händer om LAS-utredningen blir lag. Å ena sidan ”sabotage”, ”godtycke”, ”inga nya jobb”, å andra ”gedigen utredning”, ”stärka trygghet”, ”kompetensutveckling”. Som från olika planeter. Trots allt bra att en arbetsrättslig fråga diskuteras och de fem miljoner arbetare som är berörda kommer i rampljuset. Bra Jonas Sjöstedt, som gjorde sin sista debatt som partiledare! Det går inte an att alla arbetstagare i Sverige blir provanställda. Tvärtom behöver väldigt många – inte minst i kvinnodominerade jobb – få fasta anställningar och trygghet istället för springvik i olika former.

För övrigt slående hur olika politiken utvecklats på nationell nivå och kommunal/regional. Här talade alla väl om äldreomsorgens behov. Alla partierna ville ändra lagen så att kommuner kan anställa läkare. Bra. Då utgår jag från att det blir så. Alla hade mer pengar till kommunerna. Delade turer – bort med, tyckte någon från borgerliga sidan (glömt vem).  Visst, men i Växjö kommun är det blankt nej till det från de styrande.

Såg att Jonas vann omröstning om bästa prestation i två tidningar. Välförtjänt final. Nu väntar spännande tid med ny partiledare om några veckor. Lycka till Nooshi Dadgostar!

Gick en rejäl skogsvandring igår och kom upp i 10 000 steg. Borde ta en tur nu, men det har börjat regna, så jag slipper. I övrigt inga större händelser, men en lång att-göra-lista. Får skärpa mig och arbeta med den, även om det känns trögt. Mörkt tidigt, kallare – hur ska jag umgås med familjen, när vi inte kan ses ute? Alla mina döttrar har mycket publika jobb, träffar folk hela tiden. Vill verkligen inte ha covid19, men inte isolera mig heller.

Carin Högstedt

Växjö 201012

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. okt, 2020

Anhörigvård i fokus, omsorgsavgifter likaså, livsviktig LSS, "Testamente", glesbygdslitteratur

    ”Anhörigdagarna” i Växjö kommun har passerat. De avslutades med en paneldiskussion om anhörigvård arrangerad av Anhörigföreningen m fl föreningar och kommun/region, tror jag. Både tjänstepersoner och förtroendevalda (Julia S och Anna KD från omsorgsnämnden) i panelen. Forskare i Kalmar med på länk. I publiken nästan bara kvinnor, hela panelen kvinnor. Ingen tvekan om att anhörigvård är kvinnors angelägenhet och engagemang i hög utsträckning. Ändå sa forskaren att det är ungefär hälften – hälften som vårdar anhörig. Om jag hörde rätt. Fysiskt möte med anmälning, avstånd, handsprit, begränsat antal. Vi var i Orgelsalen på Smålands museum, i ett obevakat ögonblick utsedd till den nya konsthallen (ett passerat stadium tack o lov). Paus med förtäring och musikunderhållning! Mycket fick plats inom två timmar. Partikamrat Eva-Britt och jag var där av intresse för anhörigvårdsfrågor. Vi fick ju faktiskt igenom en höjning av antal timmar en vårdare kan få avlösning för några år sedan.

Det var ett trevligt möte, som väckte fler nya frågor än svar. Det är en svårgenomtränglig verksamhet med mycket känslor, väldigt mycket ideellt arbete och ibland för mycket. Den vårdande blir också sjuk, utmattad, deprimerad. Balansen mellan anhörigas och kommunens ansvar tippar lätt över på de anhöriga. Det har blivit mycket svårare att få plats på särskilda boenden, folk ska vara hemma och där finns ofta ingen fristad för den som vårdar en partner t ex. Julia menade att det är en prioritering och resursfråga att det  saknas avlösarservice och sysselsättningar i tillräcklig omfattning. Och visst är det. Anhörigfrågor är inte högt upp på dagordningar.  Sedan visade det sig också under kvällen att begreppen förvirrar. Dagverksamhet är en sak, daglig verksamhet en annan. Träffpunkter en tredje. När begreppen blandas så uppstår missförstånd. Och just nu är det mesta totalt stängt pga corona. Frågor om anhörigkonsulenternas villkor med mera ventilerades. Tror vi i omsorgsnämnden ska ägna den här verksamheten mer uppmärksamhet. Tyvärr är möjligheterna till studiebesök starkt begränsade. Digitala sådana förbereds.

Igår mer omsorg – arbetsutskottet via skärm i fyra timmar. Bland annat information om förslag till ”vård- och omsorgsavgifters tillämpning” 2021. Det är ett komplicerat system där vi sätter pris på en fika, mat och matleveranser, sänglinne etc etc, som levereras i hemvård och på särskilda boenden. Det är de här avgifterna som brukar dyka upp i arga insändare, där skribenten upptäckt att den eventuella skattesänkningen och pensionshöjningen omedelbart ätits upp av dessa avgifter. Förra året fick vi igenom att vi skulle jämföra med några andra kommuner för att ha något att relatera till. Det fick vi nu presenterat i en gedigen undersökning. Det gav lite ledning men framför allt en uppvisning i att det är så himla komplext. I sista änden var det inte så stora skillnader mellan kommunerna vi jämförde.

Gårdagens ärenden, bl a ovanstående, kommer upp i nämnden om 14 dagar, så jag återkommer då. Tillkommer också att remissvara på den statliga LSS-utredningen. Ett extra arbetsutskott för det ärendet väntar. Mycket läsning inför det om ett livsviktigt område.

Hann precis avsluta mötet med arbetsutskottet och gå över till nästa – styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Rätt matt och mycket hungrig. Satt och gnagde på en bit fetaost under mötet. Som sekreterare måste jag ju vara helt koncentrerad på det som sägs. Men bra stämning och fart på det hela, så jag var faktiskt mindre trött efteråt än vid starten. Ska bara få ihop protokollet också. Bra grepp att låta någon av ledamöterna inleda en diskussion om aktuellt ämne varje gång.

Läser Nina Wähäs ”Testamente”. Dotter bibliotekarie har försett mig med den. Engagerande. En vet inte vad som väntar på nästa sida. Är det en slump att det på sistone kommit så många böcker ur nordliga glesbygdsmiljöer? Här storfamilj i djupaste Finland. Eller är det jag som väljer just dem? Eller förresten, min dotter styr min läsning genom att ta hem böcker från Universitetsbiblioteket och säger den här måste du läsa! Så är det.

Carin Högstedt

Växjö 20201008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

  

 

4. okt, 2020

Ilska över sjukhusbygge, Mötesplats Panncentralen, intraprenader, 47 år sedan

4 oktober. Yngsta dottern fyller år. Kalas för henne och hennes son som fyllde 12 i onsdags. Jag ska titta dit när det har tunnats ut runt borden. Pratade med en av mina bröder idag. Han var den som fick köra mamma från Sörbo utanför Oskarshamn till Växjö sent på kvällen, när jag skulle till BB och fick lämna mina två små döttrar ensamma ett par timmar. Pappan var i Stockholm. Jag påminde min bror chauffören om detta. – Det är 47 år sedan! Vi tycker båda det är som igår. Det var rätt sent på kvällen jag fick ta taxi till BB. Hade sett ett avsnitt av Hem till byn, det minns jag. Denna fantastiska serie som jag i år sett om – alla avsnitt. Allt gick bra på BB och tredje flickan föddes.

Besöket på Panncentralen (bostadsområde Dalbo), (se förra bloggen), gav mycket information om verksamheten, som mötesplats för Kvinnor emellan på onsdagarna, om Tjejer emellan, om Mammor emellan, om nattvandring med kvinnor, nattvandring blandad grupp, info om samhällsfrågor, stickgrupp med Mariakyrkan – alstren skickas via Human Bridge till behövande i världen – med mera. Om framtiden råder osäkerhet. Lokalen kommer att vara kvar, men till vad och i vilken regi? Verksamheten i nuvarande form som finansierats via en förening upphör vid årsskiftet. Närvarande kvinnor denna kväll berättade om problem och glädjeämnen. Det är inte odelat svart eller vitt i området. Under åren med Panncentralen har alltmer fokus kommit på kvinnors liv och villkor. Bra! Både vi från V, personal och besökande kvinnor var överens: Mötesplatsen behövs! Och även en fritidsgård.

Igår var jag med fler V-partister för femte veckan i rad på stan och Storgatan med kaffe, info, röda cykeln, äpplen och handsprit. Sämre väder, duggregn, men gick bra och det blev dialog om mycket. Påtaglig ilska varje lördag mot att det nya sjukhuset beslutats som inriktning och planering pågår MELLAN två val, det vill säga inte diskuterats i förra valet och ska definitivt beslutas om i början på 2022. Flera miljarder utan att medborgarna kan påverka. Det upprör. Tror att de medborgardialoger som genomförs digitalt av Region Kronoberg behöver marknadsföras bättre och att så snart det är möjligt genomföras fysiskt. Gärna nu för den delen, med begränsat antal (50) och i stor lokal.

Mycket handlingar att läsa in till kommande dagars möten, bland andra omsorgsnämndens arbetsutskott. En hel del ärenden – förlängning av intraprenaden Hov hemvård. Personalen är positiva till att fortsätta, mycket positiva och upplever mer delaktighet med visst självstyre. Verksamheten har goda resultat i undersökningar. Jag hoppas på fler intraprenader. Tror att delaktighet i arbetssituationen leder till högre kvalité för omsorgstagarna, enkelt uttryckt. En intraprenad förutsätter att 75% av personalen vill ändra organisationsformen till intraprenad. Kommunen skulle dock kunna marknadsföra möjligheten, säga sig positiv till intraprenader. Det synsättet har jag dock aldrig fått någon majoritet för.

Fyra nötväckor samtidigt. Hampfrön populära.

Carin Högstedt

Växjö 20201004

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

30. sep, 2020

Tolvårsdag, Kvinnor emellan, LOV, minutstyrning, nytt trähus, rabatt på bussen, företagsklimat

Höstdimman är tät över sjön. Kl är 7.15 onsdag morgon 30/9, sista dagen i denna fina månad med en hel del sol. Har vi nytta av under den kommande vintern. Tror det kan bli utefest i eftermiddag, när vi anhöriga i riskgrupp ska uppvakta på dottersonens tolvårsdag.

Ikväll besöka ”Kvinnor emellan” på mötesplatsen Panncentralen. Den heter så för att lokalen har varit just panncentral. ”Kvinnor emellan” har ett långt förflutet, varje onsdagskväll, program och samtal mellan kvinnor från bostäderna runt omkring. Vid årsskiftet läggs verksamheten ner. Ska bli intressant att höra personalens och kvällens gästers kommentarer till detta. Vi är två från (V) som gör detta besök. Handlar det om pengar? Verksamheten? Vad kommer istället?

Heldag i måndags med regiongruppen om budgeten för Region Kronoberg. Bra info om läget av tjänsteperson. Vi ska ses på fredag igen för att fortsätta med V-budgeten. Tycker vi kom en bra bit på väg till en hel del förändringar och förbättringar vi vill ha med och prioritera. Det handlar om hälso- och sjukvård förstås men inte enbart. Kollektivtrafik, regional utveckling, besöksnäring, kultur, personal… Kommer Region Kronoberg (som sista region i landet) att införa ett rabattsystem för att stimulera pensionärers bussåkande och minska ensamhet t ex??? Göteborg började för många år sedan, Kalmar län är vår V- modell – 100 kr/månad, åk vart du vill inom länet under lågtrafiktid. Ingen kommun eller region har ångrat sig såvitt jag vet! Kalmar – succé!

LOV, lagen om valfrihetssystem, finns idag i 160 kommuner i Sverige. De flesta har LOV inom hemtjänsten, ett fåtal, ca 20, inom särskilda boenden. Ulrika Lindahl noterar i Dagens ETC (ledare 29/9) att färre kommuner beslutar att använda LOV och att en del backar ur systemet. I Norrköpings kommun har facket fått kommunen att lova ta bort minutstyrningen. ”En seger för både personal och de som använder hemtjänsten”. Under corona har det blivit ännu tydligare att tidmätningen i hemtjänsten inte befordrar någon eller något. Redan tajta scheman har inte räckt till för extra hygienrutiner. Kommunals ordförande menar att minutstyrningen ska bort och de anställda planera dagen efter omsorgstagarnas behov. Tyvärr är inte nuvarande styrning av kommunen det minsta intresserad av att vara innovativa och kraftsamla kring omsorg och dess personal. Det är nej till alla försök, ofta med hänvisning att i Växjö kommun är allting infört och fungerar bra.

Samtidigt har Region Kronoberg granskat sig själv. 60 av de totalt 109 covidsjuka som dött i länet har 60 avlidit utanför sjukvården, flertalet på äldreboenden. Bara 14 av de 60 träffade en läkare vid bedömning av vilken vård som hen skulle ha. Det är inte rutin utan ett avsteg från rutinerna. Det tros bero på avsaknad av skyddsutrustning och rädsla för smittspridning. Allt enligt artikel i Smp av Bo Ströberg, som i sin tur läst rapporten och ett pressmeddelande från Region Kronoberg.

Idag är det första spadtaget för ETC Byggs hyreshus i Växjö. Troligen redan i höst ska intresserade kunna flytta in i ”ett hus som doftar skog”, helt i trä förutom själva grunden. ”Alla boende får en enorm balkong som man kan bo, odla och träffas på. -Ja, det låter mycket attraktivt, klimatmässigt och socialt intressant. Hoppas det håller hela vägen och blir ekonomiskt överkomligt för vanliga löntagare.

Nu har solen besegrat dimman. Det blir en fin dag. Ska svara på brev. Ibland är det tätt med frågor och ärenden från medborgarna. Senaste veckan från student som ska hålla tal (uppgift inom retorik) och har valt sjukhusbygget som ämne. Vidare en anställd på ett särskilt boende för äldre om ekonomiska frågor, statsbidrag m m. Så en fråga om gatubelysning i Kalvsvik.  Som exempel.

Avdelning framgångar: Både kommunen och regionen positiva till det vi gett arbetsnamnet Sandsbro terminal, en utveckling av kollektivtrafiken, som en engagerad medborgare kommit på och jag skrivit till båda organisationerna om. Roligt!

För det andra – om inget oförutsett sker på regionfullmäktige – så kommer vår motion om universitetssjukhus att besvaras positivt och med ett första steg till målet. Tredje gången gillt. Äntligen förstådd. Det är väl 10 år sedan första försöket.

Årets kommunranking av företagsklimat har presenterats. Växjö kommun är nere på plats 78, minus 22 platser sedan förra mätningen. Säga vad man vill om rankingar men den här mätningen har funnits länge, är väl etablerad och seriös. Kommunen har tidigare legat bland de 10 bästa om jag inte tar fel. Vad har hänt?  Ämne för en interpellation? Ja.

Carin Högstedt

20200930

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

25. sep, 2020

Sjukhusbygget, Rotary, varför kommunpolitik?, delårsbokslut med plus o minus

Fredag och inga möten inbokade. Ska ta itu med städning både ute och inne. Tillståndet har passerat trivselgränsen. Haft väldigt mycket för mig senaste tiden. Nu ska det bli lugnare. På måndag hade maken L fyllt 76, på onsdag fyller dotterson 12, nästa söndag fyller dotter år. Tid för eftertanke och möten med de nära, även om pandemin fortfarande begränsar. Ser också fram mot att besöka Panncentralen (social mötesplats) och Kvinnor emellan i veckan. Ja, ser också fram mot heldag med regiongruppen om Region Kronobergs budget för kommande år. Är road av just budgetarbete. Lite som att lägga patiens; det ska gå ihop på sista raden.

Igår 24/9 hade signaturen PA en insändare i Smålandsposten, om sjukhusbygget, där hen hänvisar till min blogg. Helt rätt men för säkerhets skull så upprepar jag. Min fråga till regionchefen var hur mycket pengar vi har lagt ut för nya sjukhuset, när det definitiva beslutet om att bygga eller inte tas i regionfullmäktige i januari 2022. Svaret var att beräkningar tas fram och att summan är ca en halv miljard. Min något ironiska kommentar var att det blir svårt att säga nej då. Och så är det ju. Planering pågår för fullt, i kommunen såväl som regionen. Summan en halv miljard syftar alltså på läget i januari 2022, inte nuläget. Trots kloka invändningar mot nya sjukhuset från många håll, så har jag stärkts i min uppfattning: Ja, till nytt sjukhus. Men visst känns det konstigt att beslutet hittills är ett inriktningsbeslut och att planering pågår samtidigt som ett definitivt beslut ska tas om 1,5 år!

Igår var jag tidigt uppe och iväg till Rotary, dit jag var inbjuden av Växjöavdelningens ordförande Bo Frank att tala om ”Mitt politiska liv” på Stadshotellet, där jag för övrigt gjorde debut i kommunfullmäktige i stora salen på andra våningen, i slutet på 70-talet. Jag hade jobbat med mitt anförande och fick trevliga lovord både på plats och på nätet. Tack alla! Stort tack till ordförande Frank som bjöd in, generöst och otvunget. Roligt att även Maria Garmer, min efterträdare i kommunstyrelsen och kommunpolitikens hjärta var inbjudan och deltog. Nästa mandatperiod ska hon vara kommunalråd, om jag får bestämma. Vad pratade jag om? -Jo, det häftiga med att vara engagerad i just kommunpolitik, om att en blir inte trött på det men kan bli trött av det, med långa arbetsdagar. Om att det inte är ett reglerat arbete utan är ett förtroende. Avslöjade vårt talspråk i partigruppen en period: ”Hellre 10 aktiva moderater än ingen aktiv alls”.  Svarade på frågan om varför vänster med mera.

Omsorgsnämnden i onsdags tog i praktiken hela dagen. Extra arbetsutskott och sedan nämndmöte – i sammanlagt drygt sex timmar. Delårsbokslut, två S-motioner (kommer till fullmäktige), tre skrivelser från V plus en del annat och mycket info om förväntade statsbidrag, ”ensamhetsscreaning”, coronaläget med mera. Delårsbokslutet visar på bättre utfall än förra året (mer resurser i 2020 års budget plus statsbidrag). Dock är utfallet på de särskilda boendena t ex mycket olika. En del går plus, andra rejält med minus. Försökte fiska lite om hur de styrande ser på att ett äldreboende har minus år efter år. Det kan ju vara felbudgeterat, tänker jag. Men andan är att budgettilldelning är som de tio budorden, huggna i sten. Ska fortsätta ha ögonen på detta.  Inga direkta framgångar med skrivelserna om fler fasta anställningar, färre timvikarier eller annat. Men ska fortsätta den kampen i budget och på andra sätt. 8 blå-gröna röster i de två voteringarna och 7 från V, S och SD.  Omsorgsnämndens fast anställda har minskat med drygt 50 personer under tiden januari – augusti, alla kvinnor. En del kan förklaras av att viss personal centraliserats, men i övrigt   är det väl ett resultat av den ”anpassning” till budget som pågår. Timvikarier är billigare. Krasst, verkligen krasst. Omsorgspersonalen kan inte leva på applåder, omsorgen är underbemannad och underfinansierad generellt. Det har pandemin avslöjat. Hör just nu på radion att demenssjuka människor har låsts in på sina rum, vilket är olagligt.

Besök igår av dotter som är lärare och arbetar fysiskt på gymnasieskola och träffar massor med människor. Vi kunde duka upp te och kex ute i sol och värme. Troligen snart slut med den möjligheten. Hur umgås vi sedan? Hur ska vintern te sig? Tacksam för varje dag som är dräglig att vara ute på. Noterar att flera blommor, t ex stockrosorna, är inne på sin andra blomning. Klimatförändringen? Idag klimatstrejk i Sverige och Växjö. Fridays for future arrangerar. Deltar med hjärtat.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200925

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se