24. okt, 2020

Maktkoncentration, centralisering, Videum, Vidingehem, FoU, landsbygd

Intensiv dag hittills. Röjde det värsta – varför kommer alla höstlöv in till mig? – och skrev en kommentar till dagens lokala nyhet. Den ligger nedan. Jag hann inte mer än lägga ut på facebook, för jag skulle till stan och vara en bland V-partister som var på Storgatan idag. Lyckat, med sol stundvis. Sång och musik med Håkan och Mikael. Det uppskattas av många. Klassikern ”34.an” handlade idag inte om gamla kommunhuset utan de kommunala bolagen, som ska omvandlas till något lite svårt att få grepp om.  

Både igår och idag har jag kommit upp i bortemot 10 000 steg genom att gå runt och dela Kommunnytt. Rejält trött och hungrig nu. Mat i ugnen.

Den lokala nyheten är alltså att fyra kommunala bolag ska bli två. Ett bostadsbolag och ett lokalbolag. Bostäderna skriver jag om nedan. Lokalbolagen är alltså Vöfab som bygger lokaler – t ex nytt kommunhus – åt kommunen och så Videum, som bygger och förvaltar lokaler åt Linnéuniversitetet, hyser Företagsfabriken (en inkubator för nya företag) och Videum Science Park, som kan sägas vara ett företagshotell. Allt är beläget på Linnéuniversitetets Campus, i den akademiska miljön. Det unika med Videum är att inriktningen ska vara att stimulera företagsamhet med bas i akademin, forskningsbaserade företag, FoU.  Det unika är också att det är enda universitetet i Sverige som inte har Akademiska Hus som lokalägare och förvaltare. Linnéuniversitetet har en lokal ägare på plats, till båda parters belåtenhet. Värdefullt! Medger att jag är lite nördig efter att ha varit Videums styrelses vice ordförande en period. Och med ett mycket stort intresse för forskning-utveckling. Tycker de styrande i kommunen att det är något fel med Videums uppdrag och resultat? Andra regioner har motsvarande bolag men med mycket större ekonomiskt stöd. Eller har något hänt som jag inte vet om? Jag vill ha mer av FoU, mer av forskningsbaserade företag, mer av omvärldsbevakning inom området – ja, en FoU-avdelning i kommunen till och med. Stor kommun förpliktigar. Färdiga studenter ska hitta en arbetsplats i kommunen/regionen i framtiden, inte bara sticka iväg. Hur löses detta bäst – med Videum eller ett lokalbolag i största allmänhet?

Här är det jag skrev i morse och bara införlivar rakt av:

Nu börjar vi känna oss ensamma i kommunpolitiken, ensamma om att driva landsbygdsutveckling ur flera perspektiv: Två av dem är bostäder och pendlingscykelvägar mellan orterna 1,5 till 2 mil från Växjö. Också ensamma om att ha en decentralistisk ideologi. Inte all makt i samma korg, mångfald, olika inriktningar, bygga vidare på det unika. Jag talar om den sammanslagning av Växjö kommuns bolag som dykt upp som förslag från M, C, KD, L, MP. I media först…

2016 skrev vi en motion om just bostäder på landsbygden, trötta på att få höra från Åryd, Ingelstad, Gemla t ex att det fanns efterfrågan men inga färdiga tomter, inga färdiga detaljplaner osv. Vi krävde att kommunen skulle inventera möjlig mark att bygga på, att se till så det finns detaljplaner klara för både villor och hyresbostäder. Vi krävde inköp av mark till både bostäder och företag om det krävdes för utvecklingen. Vi krävde långsiktighet och offensiv. (Allt finns dokumenterat i (V)äxjös Kommunnytt från fullmäktige i oktober 2016, såväl som kommunens inspelning av mötet). Nåväl. Ingen hurrade men det blev ett ja till motionen. En inventering av tillgänglig mark genomfördes. Det har blivit bättre redovisningar där tätorterna utanför staden har fått plats också.

MEN vad har hindrat de styrande att ge ägardirektiv till bostadsbolaget Vidingehem med ansvar för landsbygdsbostäderna att öka takten i byggandet - om det nu är det som de tror ska ordna sig med att lägga ihop Vidingehem och Växjöbostäder??? Eller är det ren och skär koncentration det handlar om? Eller ses en möjlighet att plocka ut ännu fler miljoner från hyresgästerna? 2020 är det 100 miljoner från Växjöbostäder, som går rakt in i kommunkassan, allt för att inte höja skatten.

När Vänsterpartiet hade sin nationelle landsbygdspolitiske talesperson här på besök för ett par år sedan, så besökte vi bl a Vidingehem. Nu förstod vi hur unikt konceptet Vidingehem är, en udda företeelse i kommunsverige. Något att vara stolt över som kommuninvånare. Ett viktigt verktyg för en kommunledning att använda.

Hittills har S i Växjö uttalat i media att de tycker förslaget är illa för landsbygden. Men alla representanter för de styrande fem partierna är glada. Vad har de gjort under åren vid makten med bostadsbyggandet utanför tätorterna? Vad har hindrat?

Min strävan har alltid varit att vara stolt över min kommun, oavsett vilka som styr. Finns ju alltid positiva saker att framhäva. Men det har blivit svårare på senare år. Vidingehem har varit ett positivt undantag. Tidigt ute med tillgänglighet och ansvar för människorna och det sociala innehållet i orter och byar i hela geografiska Växjö kommun.

Här är det slut från i morse

Barnbarnen i Stockholm. På bl a Livrustkammaren. Så är det med historieintresserad dotterson och så ska de delta i guidad tur i Gamla stan – önskat av dotterdotter. Hoppas det blir riktigt trevligt och intressant!

Carin Högstedt

Växjö 20201024

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

21. okt, 2020

Valfrihet? LSS, trygghetsboende? 950 med delade turer, långsiktig matte

Jaha. Så är jag tillbaka, efter fyra timmars omsorgsnämnd. Rätt mosig vid det här laget. Information omsocialstyrelsens brukarundersökning 2020. Men inte på enhetsnivå, det vill säga vad har omsorgstagarna/anhöriga sagt om varje hemvårdsgrupp och varje särskilda boende i Växjö kommun. Gått bet på uppgifterna på nätet. Socialstyrelsen som ett fort? Varför? Lovades redovisning nästa nämndsmöte. Sammanfattning: Känsligt läge. Men jag får stöd av andra nämndsledamöter när jag kräver att få veta för att kunna svara på frågor från medborgare. 2019 hade Toftagården 100 % nöjda i bedömning av helheten, Attendos Åbovägen hade 40 %. Så hur ser det ut nu? Det är faktiskt viktig kunskap för de medborgare/anhöriga som fått plats och ska välja boende. Eller vad är ”valfriheten” till för?

Var eniga om ett yttrande över den statliga LSS-utredningen. Riktigt bra yttrande. Flera var liksom jag uppenbart glada över att bifalla fortsatt intraprenad på Hov Hemvård. S+V överens om att kräva att även omsorgsförvaltningen kan lägga anbud vid ny upphandling av två nu privat drivna LSS-bostäder. Ingen förståelse för det från övriga, fast det är klart uttryckt i upphandlingspolicyn att det går för sig.

Det är mycket som avhandlas under fyra timmar. Mycket idag var av karaktären information, frågor och svar. Hoppas kunna ha mer info efter nästa möte om t ex Hovs Park och det privata företagets planer på trygghetsboende. De vann en pristävling men håller nu på att revidera sitt förslag och minska gemensamhetslokalerna. Eller?  Sammanfattning: Oklart läge.

Fortsättning fullmäktige igår. Går inte att redogöra för över 40 ärenden. Många medborgarförslag. Växjö kommun har väldigt aktiva medborgare som vill delta i utvecklingen av kommunen! Har skrivit det förut; vilken tillgång!

Interpellation (fråga) om delade turer från Martina (S) diskuterades. Händer det något? Minskar delade turer? Nej, det ligger stilla. 950 anställda lever i detta med att arbeta några timmar på förmidagen och sedan vara obetalt ”lediga” och återinträda på eftermiddagen. Naturligtvis kom svarande ordförande i omsorgsnämnden fram till att det kan bli dyrt att avskaffa delade turer. Han hade summan 100 000 kr, vilken verkar gripen i luften. I Kalmar har de kommit fram till drygt 6 000 kr. Vänsterpartiet fick svar från förvaltning på 11 000 kr för ett år sedan. Oavsett så är det naturligtvis för dyrt när det gäller ett kvinnodominerat yrke. Vilken summa det än skulle handla om, så är det för dyrt. Längre har vi inte kommit i jämställdhet.  Och vad är dyrt? Sjukskrivningar? Ringa efter vikarier? Inte kunna rekrytera? För få anställda? Priset – för det finns – betalas av skattebetalande omsorgstagare i bristande kvalité, när personalens villkor är rent medeltida. Bort med delade turer!

Tyvärr. Jag har mer på hjärtat men behöver slappa lite. 11 grader plus så jag kan gå ut och sätta mig en stund. Sjön värmer fortfarande luften. I morgon ett möte om Riksförbundet Noaks Arks stadgar – förhoppningsvis ett avslutande för stadgegruppen där jag ingår. Pandemin har gjort att det dragit ut på tiden, ja, jag tror det har pågått i ett par år. Är det möjligt? För trött för att avgöra. Veckan hittills har även inneburit årsmöte (uppskjutet pga pandemin) med ABF. Allt gick efter ritningarna.  Trivs i folkbildningskretsen.

Carin Högstedt

Växjö 20201021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

21. okt, 2020

Klimatnödläge, onödig konflikt, Fridays For Future, mål och verklighet

Hade verkligen tänkt att blogga lite oftare, men det fungerar inte alltid tidsmässigt. Jag har varit pensionär i 10 år men… Igår kväll t ex. Var min avsikt att skriva, när jag kom hem från kommunfullmäktige. Och hem kom jag efter drygt sju timmars möte inklusive gruppmöte. Fysiska möten. Nöjd med dagen, men helt slut orkesmässigt. Uppenbart att många i fullmäktige saknat debatterna. Dessutom många ärenden, intressanta motioner, interpellationer, detaljplan och medborgarförslag.

Vet inte vilken ände jag ska börja i. Klimatnödläget kanske. Både ett medborgarförslag om att utlysa (som många andra kommuner, regioner, städer i Europa), klimatnödläge och en motion från (S). Kommunfullmäktige har tidigare behandlat ett sådant medborgarförslag och fått bifall av S och V. Samma utgång igår. Total låsning från de styrande MP+M+C+KD+L och med stöd av SD. Istället för bifall till att utlysa klimatnödläge och stödja den rörelse som arbetar för detta, så har det moderatledda styret beslutat att ”konstatera att det råder klimatnödläge”. -Ja, det är sant. Magnus (MP) höll ett engagerat anförande om att vi är världsbäst på klimatpolitik i och med att vi har beslutat att 2030 är hela kommunen fossilbränslefri. Jag sa det inte högt men tänkte frustrerat på att 2020 skulle kommunens verksamhet vara fossilbränslefri. Gott så, men det är inte uppfyllt. I delårsrapporten som vi hade på dagordningen igår står att utsläppen av koldioxid de senaste tre åren ”varit tämligen oförändrade” och att om Parisavtalet ska uppnås krävs minskning varje år med 10 %. Rätt kyligt konstaterande. Alltså höga mål är en sak men verkligheten ofta en annan. Helst ska de stämma överens. När de inte gör det, så uppstår otålighet, frustration och i värsta fall vanmaktskänslor.

Klockan går. Jag har börjat dagen med att skriva notiser till Kommunnytt, som ska produceras idag. Nu får jag ta itu med nästa möte, som sker digitalt, nämligen extra arbetsutskott med omsorgsnämnden och sedan nämndsmöte. Hoppas ha ork att fortsätta skriva, när det är över. Igår ringde yngsta dottern och undrade vad jag håller på med. Hon brukar läsa min blogg för att veta var jag är och vad jag gör. Tankeställare. Har varit mycket upptagen och inte hunnit skriva. Nu ska vi i alla fall träffas, vi de närmaste, inomhus. Börjar Allhelgonahelgen – om inte pandemin gått helt överstyr.  

Fortsättning följer senare.

Carin Högstedt

Växjö 20201021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

17. okt, 2020

Bra LO! SvDSifo 10,0, trygghetsbostäder i Växjö? Klyftan mellan anställning o springvik

Bra där, LO! Det är inte nuvarande LAS som är problemet; det är det faktum att många är utanför, att alltför många har anställningsvillkor som inte anstår ett civiliserat samhälle, som kallar sig/kallat sig folkhem. Som är hur otrygga som helst, som stressar, sliter och är helt beroende av en timme här, en timme där för sin försörjning. Där ska vi börja. Återupprätta/upprätta trygghet på arbetsmarknaden. Skapa villkor som integrerar människor, minska klyftorna. - Vilken cirkus som vi nu upplever för somligas nöje att kicka ut arbetande människor från arbetsplatserna efter behag. Ja, jag tar i men det är en absurd situation; att mitt i en pandemi som gjort att vi fått upp ögonen för hur det ser ut på stor del av arbetsplatserna i Sverige med timanställda, springvikariat, delade turer, stress och press - och de får applåder för de räddar livet på oss! Men var är storstädningen? Det är inte bara den kvinnodominerade vården det handlar om, det är andra branscher också. Bra, att tacka nej, LO. Fortsättning följer förstås.

Hovslund var ett särskilt boende i kanten på stadskärnan, med jättestor samlingssal, restaurang m m. Det har rivits för att ett privat företag ska bygga på den stora grusplanen, som nu legat för fäfot ett bra tag. Företaget vann en tävling om innehållet, som bl a består av trygghetsbostäder. Det senare saknas helt i Växjö kommun. Förutom 15 lägenheter i Ingelstad som kanske snart är färdiga. Ett trygghetsboende är enligt nationell definition ett tillgängligt boende med extra anpassning till äldre, som också har en bovärd, gemensamhetslokal och söks företrädesvis av personer över 70. Detta enligt kommunal broschyr. I dagens Smp står att första spadtaget på grusplanen är gjort – för en förskola – och att de vill ha ny detaljplan för att avvika från den plan de vann på. På och mellan raderna går att läsa att företaget vill minska de gemensamma ytorna i trygghetsbostadsdelen. Men styrande i Växjö kommun! Poängen med trygghetsbostäder är ju att hyresgästerna ska ha bra lägenheter oavsett eventuella funktionsnedsättningar samt möjlighet att umgås och känna trygghet i sitt boende, gemenskap! Kommunen saknar detta utbud. Däremot finns det gott om särskilda boenden, men där kommer ingen in som inte har demensprognos och/eller är i mycket stort behov av hjälp. 800 personer har visat intresse för Hofs Park, som området ska heta och bostäderna – redan innan första spadtaget. Det säger något om behovet. Detta får inte slarvas bort. Det som byggs ska vara trygghetsbostäder enligt den definition som finns. Jag anser det jätteviktigt för kommunens utveckling och medborgarnas rätt till bra bostad i alla skeden av livet.

SvDSifo ger (V) tvåsiffrigt idag: 10,0, precis över gränsen.  Tack för det. Snart till Storgatan i Växjö och möte med de, som vill ta upp någon särskild fråga, säga sitt hjärtas mening eller bara ta en kopp kaffe. Vädret ser bra ut om än lite kallt.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20201017

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

13. okt, 2020

Dimma över Räppe, sol i Kalvsvik, rörigt på Torparängsvägen, väg 941, 8 000 lärare i ett år

Halv nio var jag klar för utflykt i kommunen med tre målpunkter. Det var dimmigt. Efter någon km vände jag. Bättre att vänta en timme, så dimman vek undan. Annars meningslöst. Så iväg igen. Dimmigt. Solen verkade på väg, men första målet, Räppe, där nya sjukhuset ska ligga, om det blir ett beslut om nytt sjukhus,  där låg dimman fortfarande tät. Hade tänkt gå runt området och med hjälp av förslag till detaljplan få en bild  på plats. Gick om inte. Hittade knappt in och ut från Räppe. Får bli en annan dag. 3/11 går remisstiden för detaljplanen ut.

Fortsatte mot Kalvsvik. Fortfarande tät dimma. Jag har fått brev från en man i Kalvsvik,  synnerligen drivande för bygdens fromma. Det handlar om belysningsstolpar utmed vägarna i Kalvsvik, som håller på att bytas ut mot krocksäkra sådana. Såg de nya och de är snygga också! Problemet enligt min sagesperson är att bytet ska fortsätta nästa år men utelämna belysning utmed vägen mellan Bygdegården/skolan och Lanthandeln. Det är rimligen den mest använda vägsträckan i det vidsträckta Kalvsvik, med, bil, cykel eller till fots, vuxna såväl som skolbarn. Bygden vill att sträckan prioriteras. Jag kan inte tycka det är särskilt smart, milt uttryckt, att inte ha belysning just denna bit. Passade på att dela några Kommunnytt i Kalvsvik och Wederslöv.

Nu bröt solen definitivt igenom och avslöjade en helt fantastisk höstdag. Kunde bara njuta av sprakande färger.

Så till nästa mål, Torparängen, i södra Växjö, och trafiksituationen där, som aktualiserats av medborgare i ett förslag till fullmäktige. Det var knepigt att ta sig dit för den ovane pga avstängd väg och husbyggen. Men till slut var jag där och kan verifiera medborgarens beskrivning av hur det ser ut. Däremot lever jag ju inte där och kan inte bedöma farligheten i nuvarande situation. Har dock fullt förtroende för medborgaren, som menar att det är helt fel beslut som tagits i kommunfullmäktige. Och som nu föreslås igen. Lite svårt att ta ställning när det pågår både vägbygge och husbyggen. Om en vecka är vi där – i kommunfullmäktige. Om jag tolkar annonsen i Smp idag rätt, så blir det ett fysiskt möte!? På tiden i så fall. Med vanliga restriktioner ska det gå bra.    

Noterar infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) insändare i Smp 5/10 om regeringens satsningar på vägar i landsbygden, 500 milj kr årligen. Så bra, då är mitt förslag att breddningen av Väg 941 mellan Fröseke och Grönskåra (Uppvidinge kommun) verkställs. Enhälliga beslut i regionfullmäktige finns. Och nu finns pengar att tidigarelägga insatser för landsbygdens överlevnad och utveckling enligt ministern. Perfekt.

Enligt Skolvärlden har de största svenska friskolebolagen gjort vinst de senaste fem åren på över fem miljarder. För så mycket pengar går det att anställa 8 000 lärare i ett år, säger Janna Lundberg, forskare i utbildningsvetenskap i Dagens ETC 13/10. Det talar för sig självt.

Carin Högstedt

Växjö 20201013

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt.se

Carin.hogstedt@vaxjo.se