8. nov, 2020

Regionnytt, 438 dagar, K och F, Kamala Harris, 11000 steg

Tillbringat helgen med att skjuta upp allt jag skulle behöva göra. Meningslös syssla. Men inspirationen tryter ibland och orken likaså. I alla fall har jag denna dag tagit 11 500 steg enligt mätaren. Skönt ute. Inte sol men ca 10 grader och spegelblank sjö. Gick både inom bostadsområden och skogen. Delade ut några hundra Regionnytt, som V-gruppen producerat efter regionfullmäktige förra veckan. Känns rätt att dela med sig av det som händer.

Sett filmen ”438 dagar”, som finns på SVT play. Det är alltså filmen om journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som blev skenavrättade, skjutna på och fängslade i Etiopien, men lyckligen frigivna efter 438 dagar. Stark film, om hur bristen på yttrandefrihet ter sig i verkligheten; den journalistiska och den allmänna. Bra att dessa 438 dagar blivit en film.

Som jag skrivit tidigare läser jag ”K” av Katarina Frostenson. Hon skrev den efter Svenska Akademi-skandalerna och metoo. Jag läser i portioner. Frågar mig varför jag inte kan sluta läsa denna hyllning till s k ”Kulturmannen”, dömd för våldtäkter. Svaret är att det är mycket fin skönlitteratur. Hon kan verkligen skriva. Så läser jag idag söndag Josefin Holmströms recension av K.s nya bok, ”F”. Citat: En bok så låg och privilegierad att man baxnar. ”F” är en rasande bok – underlig gripande och enormt provocerande. Det här är en kärlekshistoria och som sådan underligt gripande – och enormt provocerande. F är – ja, fantastisk. Och fullständigt oanständig. Så skriver Holmström och det passar in även på ”K”. Inte så konstigt att jag läser vidare!

Allt uppskjutet ska göras i morgon. Rätt lugn vecka med några dagar med möten men någon dag utan också. Har tid för influensavaccinering. Brukar bli lite dålig dagarna efter. Är beredd på det. I övrigt skarpa riktlinjer för hur vi ska begränsa pandemin. Håller mig i stort sett hemma. Alla veckans möten är digitala.

Valet i USA gick så bra det kunde utifrån förutsättningarna. Speciellt glad för vicepresidenten! Och intressant att generation Z, de yngsta väljarna, förnuftigt nog röstade på Biden, troligen för klimatets skull. Hurra!

Godkväll.

Carin Högstedt

Växjö 201108

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

6. nov, 2020

Inställt, 14 grader, solstol, Greider, Frostenson, centralisering, Vidingehem, budget

I onsdags hade vi möte i styrelsen för ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen). Fysiskt möte i större lokal än annars, trevligt. Bestämde glada i hågen om lite aktiviteter som vi skulle kunna arrangera utan att bryta mot FHMs rekommendationer. Dagen efter nya råd och riktlinjer, alarmerande rapporter om staplar som snabbt växer uppåt. Bara att ställa in – igen. Och igen. Och igen.

Snart är det ett uppskjutet budgetmöte i kommunfullmäktige, 17/11. Det blir digitalt. Inget att göra åt, men det är inte enkelt att debattera via nätet. Får trösta oss med att det snart är dags att göra budget för 2022. Normalt är det budgetbeslut i början på juni. Så om normalschemat håller, så är det snart dags igen.  

De blå-gröna har presenterat sitt budgetförslag, oppositionen S+V är på gång med sitt. I det borgerliga finns följande uppdrag: ”Mer kraftfull samhällsplanering med ny bolagsstruktur och en sammanhållen samhällsbyggnadsförvaltning”. 8 milj kr ska det ge i ”effektivisering” redan 2021. I det uppdraget ligger sammanslagning av Vidingehem och Växjöbostäder t ex samt hopslagning av myndighetsnämnder m m. Kort sagt omfattande förändringar och  centralisering. Och självfallet ska organisation kunna ifrågasättas. Men det skulle inte vara ur vägen med ett annat grepp än pressmeddelande och ett uppdrag i en budget – utan analyser, utan konsekvensbedömning, utan definierade mål och mening med det hela. Vidingehems uppdrag är att bygga utanför Växjö tätort. Varför har inte den styrande ledningen använt sig av sitt redskap för mer byggande på landsbygden, alltså Vidingehem?  Varför? Och varför görs inte förslagen till särskilda ärenden med utrymme för diskussion och analyser? Vad är det för prestige som styr?

Förra bloggen skrev jag om Bibliotekets vänner och föreläsning av Göran Greider, 24/11. Glöm det! På styrelsemöte i veckan fick vi veta att  alla föreläsningar, Bokens dagar, rubbet i till att börja med under november, på biblioteket är avbokade. Återigen ställs Greider in. Börjar kännas meningslöst att planera – fast vi gör det, kanske av gammal vana eller för att ha något att se fram mot, så länge det varar. Vi har hela våren så gott som klar med jättespännande program. Jag driver på för att föreningarna jag är aktiv i ska använda digitala lösningar som alternativ och/eller komplement; det måste bli naturligt att göra så. En föreläsning är ju rätt enkelt löst. En budgetdebatt med voteringar är en annan sak. Där förlorar demokratin.

Det är fredag eftermiddag, plus 14 grader! Tidigare idag över 20 grader på altanen när solen sken. Det är helt enkelt dags att hämta solstolen från förrådet! 6/11.

Läser Katarina Frostensons ”K”, som ger sin syn på Svenska Akademien och Kulturprofilen. För att jämföra med den helt fantastiska ”Klubben” av Matilda Gustavsson, som jag läst tidigare. Förstår inte människan Frostenson, men hennes bok är fantastisk litteratur.

Valet i USA. Helt otroligt att ha en president som inte klarar av ett demokratiskt val utan hot och processer. I skrivande stund inget klart resultat. Ska Högsta domstolen avgöra valets utgång? Troligen.

Carin Högstedt

Växjö20201106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

3. nov, 2020

Fjärilsvägen, Greider, Nooshi, budgetpol, delade turer, barnbokslut, kongress med tekniska problem

Blött, grått, rekordvarmt. 9 grader nu på morgonen. I lördags första gången sedan pandemin inträffade, som jag haft middagsgäster inomhus. Familjen i Gasslanda, yngsta dottern med man och barnbarn. Vi åt hämtad kinamat och tog en lång promenad i Långarörsområdet. Roligt att ha lite folk inomhus! Otroligt att ha varit så pass isolerad i åtta månader och att allt umgänge har skett utomhus om det skett något alls. Barnbarnen växer. Berättade om sin stockholmsresa på lovet. Livrustkammaren bäst. En parentes:  Ett berg av plast efter hämtmaten. Finns det något fullgott alternativ framforskat?

Igår en flitens dag. Fem timmars inläsning av handlingarna till kommunstyrelsen idag och kommande fullmäktige. Bortåt 50 ärenden. Sedan digitalt möte med fullmäktigegruppen följt av nästa möte med hela kommunala gruppen. Summa 12 timmar minus en timmes  trevligt avbrott hos grannen och vännen Monica, som också är barnbarnens farmor. Vi fikar nu inomhus. Håller dock gränsen för besök vid de allra närmaste. Pandemin fortsätter. Många smittade på gymnasierna, speciellt Katedralskolan. Det är byggt för 800 elever och hyser 1400. Sagt många gånger; trängsel är grogrund för pandemier. Verkar som skolan försökt hemlighålla smittan och smittrisken. Fattar inte vad det är för sekretess som åberopas. Både lärare och elever kan ju ha anhöriga som är riskgrupp av olika skäl. Kunskapen om smittrisken är väsentlig och berör många. Jag tror de flesta är mer oroliga av att inte veta än att veta hur saker ligger till.

Det blir ett spännande kommunfullmäktige, heldag, med budgetbeslut. Idag presenteras de styrandes budget. S+V har snart ett färdigt förslag. Och snart börjar arbetet med nästa, 2022 års budget, som ju, om inte pandemin rubbar cirklarna, ska tas i juni 2021.  Lite rörande med flera skrivelser från de blå-gröna till kommunstyrelsen, och således sig själva, om det ena och det andra som de har makt och befogenheter att ta itu med vilken dag som! Hade S+V+MP gjort så när vi styrde hade vi blivit uthånade av oppositionen!  Dessutom talar de inte om var de ska ta pengarna, 14 milj kr här, 5 där. Visst finns det pengar i kommunen, även till förbättring av villkoren för omsorgspersonal t ex, obs ironi, men beslut ska innehålla upplysning om vilken källa pengarna kommer ifrån.  

Motioner om att få bort delade turer, att fastanställa fler istället för springvik, att göra ett barnbokslut - från oppositionen – nej, de bifalls inte av de moderatledda blå-gröna. Återkommer om det efter fullmäktige, som är 17/11, heldag, digitalt eller fysiskt inte klart ännu.

Började titta på livesändningen av Vänsterpartiets kongress på lördagskvällen och fortsatte på söndagen. Alltid intressant att höra ombuden från olika delar av landet. Bitvis gick det bra, men till slut var det bara strul med tekniken och tidspress till max. Verkligen inte enkelt att hålla ihop en kongress som sitter på jag minns inte hur många platser i landet, åtta tror jag. Men Jonas avtackades och Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande och hennes tal gick att höra med några små avbrott. Jag tyckte det var bra genom att ta upp andra sektorer (industrin t ex) och därmed andra grupper än vi är vana vid. Tonläget på kongressen verkade (såg inte hela) genomgående vara mycket hövligt och trevligt, och med högt självförtroende. Bra. Synd bara att det mesta inte kunde behandlas på detta digitala och begränsade sätt, t ex partiprogramförslaget. Tack Jonas och lycka till Nooshi!

Dagens ETC är det rödgröna alternativet till de borgerliga rikstidningarna. Kämpar för att få ihop ekonomin. Det vore förödande att mista tidningen. Den har på senare tid utvecklats och blivit mycket läsvärd. Ledarskribenterna är av hög intellektuell klass, t ex Göran Greider. Noggranna med jämställdhet. Alltid på bettet när det gäller klimat och miljö. Idag sju sidor om ”Stjärnkocken sprider skräck bland kvinnorna på Operakällaren”, ett överraskande avslöjande, 12 personer har brutit tystnaden.

Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Hur ska vi fixa coronasäkrad föreläsning med – ingen mindre än Göran Greider 24/11? Ska lösas och jag återkommer. Sträckläste för övrigt Patrik Lundbergs Fjärilsvägen en natt. Hörde honom i somras i olika program på radion. Blev intresserad och läste nu boken. Det jag inte förstått innan är att det är – förutom ett familjeöde – en nutidshistoria. Huvudpersonen, mamman, är född 1950, jag 1945. Det är min tids politiska historia om hur välfärden utvecklats och, uteslutit vissa människor. Läs den!

 Carin Högstedt

Växjö 20201103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. okt, 2020

Regionbudget - utgången given, delade turer, kortare arbetsdag, FoU, universitetssjukhus

Regionfullmäktige i 16 timmar inklusive lunchpauser, två dagar framför skärmen. Ord, ord och svårt att summera. Budget för 2021 och två år till, två V-motioner, en S-motion och fem interpellationer plus beslut om elbussdepå (för Växjös kommande elbussar), taxor och mer därtill. Skulle nog vilja ha fler möten över året istället för så kompakt två dagar i sträck.

Budgeten – fanns fyra förslag, Alliansens, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas. Utgången given från början. Eftersom helheterna ställs mot varandra, så går ingen över bron till ett annat parti. Förvånansvärt lite diskussion om pengar och ekonomi om jag jämför med kommunen. Däremot mycket om texter och uppdrag som det kallas, krav på prioriteringar och personalpolitik blev en het fråga. Rätten till heltider, bort med delade turer, extra OB-tillägg även till Kommunals medlemmar, t ex undersköterskorna. V och S var i stort överens om den politiken. Alliansen sa sig till slut vara för att i princip få bort delade turer, men frivillig sådan kan vara kvar. Återstår alltså att genomföra det.  OB-tilläggen är det tvärnej till. V.s förslag att testa sex timmars arbetsdag på försök på någon arbetsplats vållade starkt motstånd, ja upprördhet, i de borgerliga partierna. V.s Eva-Britt och Christer försvarade oss med bravur.

Jag gjorde debut i denna församling som tjänstgörande ersättare båda dagarna med att prata hållbarhet, som var väldigt lite talat om. De ord som oftast nämndes var enligt min bedömning pandemi och covid19. Naturligt kanske men ursprung till pandemier finns i ohållbara miljöer och pandemier drabbar de mest utsatta människorna i ohållbara livsmiljöer hårdast. Nåväl. Jag talade kort om våra koldioxidutsläpp, som – om vi mäter alla vår konsumtion – är bland de största i världen per capita. Regeringen ska utreda hur utsläppen från vår konsumtion genom import och utlandsresor ska kunna minska med 90 %. Äntligen tas utsläppen på allvar. Fridays for future har fått genomslag. Mycket häftig utmaning!

Så vår motion om att arbeta för att få status som universitetssjukhus. Har skrivit om det tidigare, ett av mina favoritprojekt. Tredje gången V motionerar om detta. Nu framgång! Enhälligt beslut att ge regionstyrelsen i uppdrag att ta ett första steg och ansöka om att få status som universitetssjukhusenheter för ett par verksamheter, med fokus på klinisk mikrobiologi och   Akademiska vårdcentraler. Ja, långa ord och svårförståeligt, men poesi i mina öron. Region Kronoberg behöver mer forskning och utveckling, fler forskningsbaserade företag, fler arbetsplatser, fler arbeten och därmed högre attraktivitet.  Det är långt till universitetssjukhus, men kanske ett historiskt första steg? Bra att det fanns gehör för tankegången, äntligen.

Kort information om nya sjukhuset. Ska bli en längre nästa möte om jag fattade rätt. Det som många insändarskribenter tagit upp om kostnaderna för infrastrukturen runt det tänkta sjukhuset – dubbelspår Alvesta-Växjö, ny station, Södra Länken, trafikplatser med mera beräknas kosta 3 miljarder, upplyste regionstyrelsens ordförande. Det mesta av det är sådant som ändå ska göras menade han, inte på grund av sjukhusbygget. Och visst har dubbelspår och Södra Länken varit i planering länge, långt innan det fanns en tanke på sjukhus i Räppe. Det som jag reagerade på var 3 miljarder. Räcker verkligen det? Det är stora saker det handlar om.  Nästa gång – om jag tjänstgör – ska jag ställa frågor.

Nu lugn kväll. Sitta ute en stund. Läsa deckare. Inte fundera på allt som sagts och inte sagts under 16 timmars möte. Det är nio grader på altanen.

Carin Högstedt

Växjö 20201029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

27. okt, 2020

Fuck cancer, regionbudget, Pleijel, Testamente, humaniora o medicin

Nytt dödsbud. Min yngste brors sambos dotter, 40 år, med tre tonårsbarn, avled i cancer. Aggressivt och obotligt. Det är verkligen en fruktansvärd sjukdom. Alla runtomkring maktlösa. Förstod att det var nära ett tragiskt slut, men det tar vid tanken på barnen, min svägerska och bror med fler. Får vara tacksam för varje dag de närmaste är friska.

Läste ut Nina Wähäs Testamente i natt. Ingen dussinroman! Greppade efter första bästa deckare. Det blev Viktoria Höglunds Den som haver barnen kär, en debut från 2019. Har efter några sidor en känsla av att jag har läst den, men det är väl så att jag läst så många att måttet är rågat. Det finns många om barn som försvinner. Nåväl – jag hoppas att jag inte läst den. Behöver något riktigt avkopplande. Den har fått bra kritik.

Aktiv dag igår med regiongruppsmöte, budgetmöte, utdelning av de sista Kommunnytt och slutligen (tredje vändan till stan) Bibliotekets vänner och föreläsning av Agneta Pleijel om ”Drottningens kirurg”, boken om Drottningens chirurg, en 1700-talsläkare. Föreläsningen var samarrangemang med Wexiö Medicinhistoriska Sällskap och Hälsa Humaniora & Medicin. Så många som fick komma (50) var där. Föranmälningar råder nu. Intresset väldigt mycket större! Betonar: Väldigt mycket större.

Denna dag vikt för att sätta mig in i Region Kronobergs budget och handlingar till heldagsmöten i morgon och på torsdag. Jag ska tjänstgöra fast jag är ersättare, båda dagarna, digitalt.  Bara att forcera regionens digitala system för handlingar och att delta i mötet via nätet är en bedrift. Hoppas jag lyckats genom viss kommunikation med kansliet (Ulrika, en klippa) och att ha testat, så hoppas jag det ska gå vägen. Förra gången det begav sig så lyckades jag inte logga in mig och körde till stan och deltog i det fysiska mötet. Men med tanke på smittspridningen för närvarande, så tänkte jag försöka undvika det. Det borde inte vara knepigare än alla andra möten jag har på olika appar. I övrigt har jag försökt jämföra de fyra budgetförslagen: Alliansens, Sverigedemokraternas, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets. Någotsånär koll men inte beredd att direkt kasta mig in i debatt.

Rapport kommer troligen i morgon kväll.

Nu lite meditativ tillvaro. 9 grader ute. Kan gå ut en stund faktiskt.

Carin Högstedt

Växjö20201027

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se