30. nov, 2020

Snökorn, 158 milj kr i utdelning, överskott till skolorna o lärarlöner,

Fyra dagar i rad med 8 - 10 000 steg enligt mätaren. Kan jag tacka flygbladsspridandet (Kommunnytt) för. Tog det sista igår och upplevde första snökornen. Nöjd med nyordning/möblering här hemma (se förra bloggen). Igår bar jag ut en gammal liten TV, som stått i sovrummet. Inte använd på år – ersatts av Ipad. Den är nu i bilen, som funkar som ”mellanlagringsstation”. Utrymme för ånger – sedan till Återbruket och möjlighet för Röda Korset och Erikshjälpen att hämta. Färre sladdar slingrandes på golvet – skönt.

I DN 27/11 går att läsa om de stora skolföretagen Academia och Internationella engelska skolan och deras vinster. Academia föreslår att 158 miljoner delas ut till aktieägarna. Det finns ett utredningsförslag som vill sänka ersättningen till fristående skolor något för att de har mindre ansvar än de kommunala enkelt uttryckt. Det vill inte de vinstdrivande och aktieägarna höra talas om. Tänk om vi kunde gå medborgarna till mötes i Sverige och avskaffa systemet med skattepengar till vinster, utdelningar och flykt till skatteparadisen. Vi struntar i ägarförhållandena, men gör som alla andra länder: Tillåter inte vinster utom de som investeras i skolorna. Skolor kan vara drivna i olika former (kooperativ, stiftelser, nonprofitföretag, offentligt) men skattepengarna ska gå till skolorna, inget annat. Då skulle vi kunna svara positivt på ordföranden för Lärarnas Riksförbund Växjö kommun i dagens Smålandsposten (30/11) med rubriken ”Usel löneutveckling inte svaret på tilltagande lärarbrist”.  Jag menar alltså att det vore väldigt bra för eleverna, lärarna och skolornas utveckling om det funnes en vilja över partigränserna att åstadkomma en framgångsrik utbildning. Målet med skolutbildning kan ju inte vara vinster och utdelning; det fattar resten av världen.  

Sista dagen i november. Gott om möten – idag tre, alla digitala. Träffat barnbarn med fler i nära familjen live i helgen. Märker att jag mår bra av att umgås på det gamla sättet, sitta en stund, fika och prata. Även om jag i grunden är en ensamvarg.

Ska ägna lediga tider i december på att skriva interpellationer och motioner. Har ett lager i huvudet. Nu ska de på pränt.

Nu förbereda mig för en intervju och läsa handlingar till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag. Fullmäktigegruppen i eftermiddag ska gå igenom 60 ärenden till kommunstyrelsen i morgon. Det plöjde jag igenom igår kväll. Några intressanta medborgarförslag. Extra bidrag till flygplatsen. Ja, lite att bita i.

Carin Högstedt

20201130

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

27. nov, 2020

Sekretär med historia, Andréexpeditionen, Uusma, digitalisering, LSS, Hofs Park, IVO

Ägnat tid åt en mindre revolution här hemma. Den gamla sekretär som jag ärvt av mina föräldrar och som följt familjen i många år – kanske 60? – och som redan då var gammal och i visst förfall,  renoverades noggrant av pappa; Den har flyttat hem till min äldsta dotter.  I visst förfall men inte omöjlig och fortfarande vacker, på lite håll i alla fall. Tre stora lådor var fullpackade med fotoalbum. De krävde annan plats och det ledde till utrensning i bokhylla full med dokument och böcker. Klart! Mer lättstädat och luftigare vardagsrum. Men psykiskt påfrestande. Tala om döstädning alltså.

Mer grävande i det förflutna. Den härliga Bea Uusma, läkare, författare, med boken ”Expeditionen: min kärlekshistoria”, ska nu undersöka och försöka dechiffrera en dagbok från fynden på Vitön, efter Andréexpeditionen.  De fuktskadade mögliga 4,5 sidorna är de sista anteckningarna innan äventyrarna dog. Uusma har gjort försök att hitta dödsorsakerna – utbildade sig till läkare för syftet – men hon har inget säkert svar i ”Expeditionen”. Väntar med spänning på den kommande boken efter studiet av dagboken. Om någonsin måste ju ett svar finnas där.

Omsorgsnämndens sammanträde tog fem timmar, men innehöll inte särskilt många beslutsärenden och inga omröstningar eller säryrkanden. Men mycket information och besök av en medborgare som ställde frågor på allmänhetens frågestund. Allt digitalt. Det går alltså att delta i nämndernas och kommunstyrelsens möten – även i pandemitid. Har kommunen informerat om denna möjlighet och hur? Får ta reda på. Denna person visste i alla fall och frågade om utdrag ur brottsregister krävs för anställning inom omsorgsförvaltningen. Svaret är ja, det gäller generellt i kommunen. Andra frågan om hot och våld på LSS-boenden – oroande siffror finns – så ska förvaltningschefen analysera siffrorna och återkomma med svar, till frågeställaren och nämndens ledamöter.

Så fick vi information om ny organisation, nytt sätt att arbeta, på Evelids korttidsboende av engagerad personal. Vi fick veta hur Hofs Park kommer att gestalta sig beträffande de lokaler som kommunen ska hyra. Det privata företaget APP, som ska bygga och förvalta har nu lämnat in en bygglovsansökan. Det har kärvat, men nu tagit ett steg framåt. Tidsplan osäker. Hus B ska innehålla hemvårdsgrupp, dagverksamhet, anhörigverksamhet. Hus D ska ersätta nuvarande Pensionärernas hus, ha litet kök för fika och enklare måltider, samlingssal och aktivitetsrum. Ännu ingen restaurang inplanerad.

Utmärkt genomgång också av digitaliseringen, detta magiska ord, inom förvaltningen. Vad händer? Det händer mycket och det verkar vara genomtänkt det som görs. Sven, som informerade oss, sa att en förutsättning för att e-tjänster, videosamtal etc ska fungera är att omsorgstagarna har redskapen för detta. Precis. I gruppboendena är inte wifi tillgänglig för alla. Planering pågår, sa Sven. Oppositionens skrivelse och frågor kring en tidsplan för detta har uppenbarligen inte lett till mer än att planering pågår. Nu sa denne lyssnande Sven att det ska ske ”skyndsamt”. Det är märkligt att denna grupp människor inte omfattas av samma ambitioner som övriga vårdboende. Och ändå har pandemin med all önskvärd tydlighet visat att ensamhet kan lindras och smittspridning förhindras med alternativ till fysiska besök.

I övrigt information om budgetläget och i december är det dags för internbudget, det vill säga de pengar som fullmäktige har beslutat fördela till omsorgsnämnden ska vi i nämnden fördela till olika verksamheter och uppdrag. I december kommer också IVOs rapport om hur kommunerna skött pandemin. I dagarna har rapport om regionerna kommit. Alla regioner får kritik, allvarlig sådan, men där redovisas inte varje kommun.

 Förstås också info om coronaläget. Hög sjukfrånvaro inom omsorgen.

Regionfullmäktige samma dag och jag tjänstgjorde inte, men lyssnade på förmiddagen innan mitt möte med omsorgsnämnden. Ideliga tekniska problem. Ohållbart. Osäkert. Tidsödande. Innehållet sönderhackat. Vet däremot inte hur det tedde sig på eftermiddagen. Återkommer till innehållet.

Ljusslingor ute, ljusstakar inne, ljuset är här.

Fullt upp denna fredag.

Carin Högstedt

20201127

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

23. nov, 2020

Min julafton, Borggården, korttidsboenden, Vintersolstånd i sikte, läxor o prov

Rekordlång auktion i lördags i Braås, fysiskt just där i de snygga och bekväma lokalerna, på nätet och per telefon om en skulle vilja. 7,5 timmar utan avbrott och tekniken fungerade mycket bra. Jag satsade på heldag vid skärmen. Fredagen var dotter och jag på plats för på visningen. Ingen trängsel. Jag hade gått igenom alla 5-600 föremålen hemma och antecknat vad jag skulle titta extra på. Det är svårt att bedöma utan att ha sett vissa saker live. Speciellt storleken. Intrycket kan vara helt fel även om måtten är nämnda. Som vanligt en härlig blandning med modernt och gammalt, allmoge, konst, möbler och porslin. Riktigt gamla grejer höjer min puls.  Som ett solur från Norra Årena (ligger ett par mil bort från mig) med årtalet 1697.  Soluret blev inte mitt, men några andra saker som jag ska hämta idag. Det var väl min julafton i år. Roligt att följa och se hur allt går i cirklar. Populärt en period, helt ute, och så tillbaka som hett stoff.

Första digitala studiebesöket som jag deltagit i bjöd omsorgsförvaltningen in till den gångna veckan. Vi besökte det nya korttidsboendet för barn, Borggården. Vi var ett tiotal ledamöter i nämnden och två personal från Borggården. Det blev frågor och svar om korttidsboendena i allmänhet – finns fler för barn och även för unga vuxna och vuxna. Sammanlagt i kommunen ca 70 platser och alla finns i staden. Korttidsboenden är till för att ge föräldrar och andra anhöriga avlastning samtidigt som berörda får miljöbyte och stimulans på olika sätt. Berörda har fysiska eller psykiska/utvecklingsmässiga funktionshinder i olika grader.  Barnen på Borggården har eget rum. De är fem just nu. Lokalerna som togs i bruk i september är nya. – Stämmer behov och tillgång på platser? -Ja, blir svaret, med de här platserna så är det i nivå med vartannat. Maten lagas på plats. Det finns arbetskläder, personalen har visir. Beslut om placering tas varje eller vartannat år och gäller antal dygn per månad. Linda och Hanna gav oss mycket information och inblick i en verksamhet, som inte är så omtalad eller välkänd. Fick mycket gott intryck. Ser fram mot en tid då besök kan göras live igen. Som någon sa: ”Livet är ett enda uppskjutet event nu”.

Har varit uppe i två timmar redan. Det är fortfarande mörkt ute. Men om en månad har det vänt! Vintersolståndet är 21/12. Människor runt omkring har börjat med adventsstakar och dekorationer inför 1 advent. Jag ligger efter, men ska ta igen den här veckan. Regionfullmäktige och omsorgsnämnden – annars rätt lugnt (för nästan allt är inställt).

Intressant i Smp i lördags om forskning i Växjö; Forskning kopplad till covid-19 och hjärt- och lungsjuka har fått 400 000 kr från Hjärt-Lungfonden. Maria Thunander, som leder projektet, tycker Region Kronoberg har byggt en bra infrastruktur för forskning ”och till och med stärkt den de senaste åren”. Ja, maken L gjorde insatser som ordförande i FoU-beredningen med bl a en rejäl höjning av forskningsmedel. Jag tog över en period fram till val 2018 och själva beredningen lades ner, inte verksamheten. Tror inte jag direkt misskötte det hela och blev synnerligen intresserad av området.  

Svärsonen bytte till dubbdäcken på min bil igår. Snällt och hjälpsamt. Frågan är om det är nödvändigt den här vintern. Förra var det inga halkproblem mer än något dygn, ingen is på sjön heller mer än något dygn. Fortfarande blommar hortensia och pelargoner. Barnbarnen i Gasslanda (där jag fick däcken bytta) hade köksbordet fullt med skolarbete. Dotterdotter i sjuan skulle ha prov i det mesta denna vecka. Betyg ska sättas. Hon trivs med att läsa franska, dotterson har börjat med spanska denna termin. Trivs med det. Roligt! Imponerad av att se hur mycket de får lära sig. Geografi verkar helt annorlunda mot när jag gick i skolan och det var mitt favoritämne. Då lärde vi oss namnen på städer, älvar, järnvägsknutpunkter. Nu avancerade kunskaper i syd- och nordpolers placering på jordklotet, breddgrader…

Brukar inte skälla på lokaltidningen Smålandsposten, tvärtom de har bra journalister. Jag brukar läsa insändarna först. Sedan börja tidningen (pappersvarianten) från början och ledarna. Efter senaste förändringen av tidningen så får en leta efter insändarna. Ibland i del 1, ibland del 2. Idag efter sporten, nästan sist i del 2. OCH bara en sida. Igen. Jag vet ju att det finns inneliggande insändare. Skulle vilja ha en förklaring. Att ekonomin för media är kärv är en sak, men insändarskribenter tar ju inte betalt. Plats för inskickade foton från medborgare har däremot ökat?

Hör på P1 att 93 kommuner har misstänkt eller bekräftad covid-19 på äldreboenden. Många har brist på personal.

Massor att göra! Nu är det i alla fall ljust ute. Klockan är 8.00. Ha en bra dag!

Carin Högstedt

Växjö 20201123

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

18. nov, 2020

Vidingehem, Videum, budget 13 timmar, glöd i ledamöterna, näringslivsklimat, alpackor

Så gick dagarna utan att jag hittade tid att blogga. Men nu är kulmen nådd. Budgetfullmäktige startade igår kl 9.00, slutade 22.45. Lunch 1 timme, 13 timmars möte vid skärmen. Satt vid köksbordet för där är enklast att ladda apparaterna. Har handlingarna på en platta, följer mötet på en annan och har intern diskussion i gruppen på telefonen plus inflytande mail. Hade sovit dåligt och blev trött. Julskumgodis och rå ingefärashots höll igång mig till slutet. Stupade jag i säng vid 23? -Nä, jag öppnade altandörren, satte mig (inne i och för sig) och lät den vinden svepa in. Trots svidande ögon – av för mycket skärmtittande – såg jag senaste avsnittet av McLeods Döttrar och föreställde mig/längtade till Australien och ett uteliv med drivande av får och sällskap av alpackor. Mitt eget husdjur, Tassi, är påtagligt irriterad på sakernas tillstånd här hemma. Hon accepterar The Crowns och andra serier, men de digitala mötena stör uppenbarligen. Hon vältrar sig på köksbordet, river papper och angriper paddorna. Tur att det blir lugnare nu några dagar. Eller är det hennes sätt att hjälpa till?

Vad gjorde vi 61 ledamöter i 13 timmar? Ja, det började med några vanliga ärenden (inte budget), varav en var min interpellation om näringslivsklimatet i kommunen, vilket har fått en rejäl smäll i senaste rankingen. Plats 78 av 290 kommuner; betydligt sämre än tidigare. Vad har hänt? undrade jag och fick ett mycket långt och innehållsrikt svar av kommunstyrelsens ordförande (M). Flera åtgärder presenterades och det mesta var vi överens om. Flera ledamöter lade sig i diskussionen och det blev en riktigt trevlig start på dagen. Det är först när bolagssammanslagningar och nämndsdito kommer på förslag som det skär sig. Vid flera tillfällen under dagen diskuterades Vidingehems status i framtiden liksom Videums. Svårt att få grepp om blå-grönas tankegångar. Ingen ledning i någon form av konsekvensbedömning, omvärldsanalys eller studie i mål och medel. Självfallet kan organisationen ändras, men det är ju bra om det blir till det bättre, inte minst för landsbygden.  Tycker S och V.

Budgeten – eller budgetarna, tre att välja på. Utgången given på förhand. Så är det timmar av spel för ett eventuellt galleri? Nä, det är ett tillfälle att vädra och offentligt visa vad partierna står för, hur de vill prioritera, hur finansiera och använda tillgångarna. Problemet för utomstående är att det är väldigt kompakt och snårigt att följa med repliker och anföranden under politikområden, som kallas processer och utan tydliga avgränsningar till nämnder och styrelser. Men pengarna är destinerade till varje nämnd var för sig. Om jag bestämde skulle vi verkligen se över hur en budget och en budgetdebatt ska ge begriplighet, överskådlighet och hum om framtiden. Just nu är dock framtiden svår att fånga på grund av pandemin. Budget för 2022 börjar snart förberedas. Stora statsbidrag 2020 ger ett stort överskott i år. 100 milj kr av det finansierar tillskott till skola och omsorg, välfärdspengar till välfärden alltså, i S+V-budgeten. M+C+L+KD+MP, majoriteten i kommunen, vann naturligtvis. SD.s budget föll i första voteringen. Detta visste vi alltså när vi började. Ändå lägger många ledamöter glöd i att förbereda anföranden om det ena och det andra. Det är värt en tanke och uppskattning. Men detta att ha budget på en dag – lägg ner! Det går inte. Inte rimligt att sitta så länge. Det kan exkludera människor från att ta uppdrag. Vi har haft minst två dagar tidigare.

Nu ska resten av dagen ägnas att skildra vad som hände för (V).s Kommunnytt. Där kommer mer om budgeten att beskrivas av V-gruppens ledamöter, som var med igår. Ute är det blött, grått och 12 grader (!) varmt.

Carin Högstedt

20201118

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

12. nov, 2020

Steglits, grilltime? 100 milj i underskott, 100 milj skatt på hyresgäster

En steglits på besök i buskarna. Inte sett sedan oktober 2018. Bofink och koltrastpar också bland de ständiga matgästerna pilfinkar, nötväckor, blåmesar, talgoxar. Mångfald som gläder  i gråvädret. Inte en solglimt på flera dagar.

Tiden går. Jag räknar ner – inte till julen – utan till advent och ljusen och sedan ett snabbt hopp till våren. Mörkret är jobbigt. Den växande pandemin likaså. Naturligtvis för de som är sjuka och de som kämpar mot döden. Men restriktionerna är psykiskt påfrestande och begränsande. Fast nödvändiga. Även alkoholförbudet efter 22.00 på krogarna. Tänker att ju mer restriktioner nu, desto fortare kan vi komma tillrätta med smittspridningen. Men det kan vara fel. Ingen vet vart viruset tar vägen. Lurigt covid19 från starten. En hel värld drabbad. För 100 år sedan klingade spanska sjukan av. Den tog hela familjer 1918-19.

Omsorgsnämndens arbetsutskott igår. Få ärenden. Kan tyckas konstigt att just omsorgsnämnden inte har mycket på dagordningen med tanke på pandemin och vårt ansvar för vård och omsorg om äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Ja, jag tycker själv det är konstigt. Värt ett arbete att se över delegationsordningen? Ja. Det kan väl passa någon mellandag. Så mycket julkalas lär det inte bli. Kanske äntligen kan tända grillen under julen och ha uteträff med barnbarn åtminstone? Grillen står på altanen, orörd sedan maken L lämnade jordelivet september 2017. Har inte förmått tända den, för intimt förbunden med L och vårt trevliga uteliv. Men grillkol finns och eltändaren fungerar. Så långt har jag kommit.

Nästa vecka är det budgetfullmäktige i Växjö, digitalt. Det gäller att verkligen tänka igenom vad som ska sägas, för det är inte läge med långa diskussioner och replikskiften via nätet. Ska ägna kommande dagar åt att läsa de tre budgetarna – igen – och notera skillnader och frågetecken. S+V har gemensam budget. Den bygger på att budgetera ett underskott just 2021 på 100 miljoner. Det väcker starka känslor i vissa kretsar. Att det moderatledda styret plockar lika mycket från hyresgästerna i Växjöbostäder väcker inga rubriker – skatt som skatt på just hyresgäster. S+V tar från ett rekordstort överskott som till stor del är statsbidrag, som är destinerat till välfärden och ska användas till det.

Får just en fråga på mail om boende på äldreboendena får D-vitaminer. Har kollat med dietist förut och fått långt svar, som jag inte har i huvudet. Får kolla igen. Frågeställaren har mycket kunskap om sådana här saker. I Smp idag ställer en insändarskribent frågan om ett vinnande bidrag i en tävling kan leverera något helt annat än det de fick priset för. Bra fråga. Handlar om Hovs Park som skulle bygga trygghetsbostäder med bostäder och gemenskapsutrymmen, restaurang och plats för Pensionärernas hus, en park m m. Som sagt: Kan ett vinnarbidrag leverera något helt annat? Läget är mycket osäkert om vad som är i görningen. Det privata företaget vill i varje fall ändra sitt förslag.

Ska strax till vårdcentral för influensavaccinering. Räknar med att bli lite hängig ett par dagar efter det. Brukar bli så.

Carin Högstedt

20201112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se