17. dec, 2020

Extra bidrag till flygplatsen, klimatnödläge, Nooshis jultal, Covid19, vaccin, internbudget

Trött, trött men också nöjd. Julledigt, nåja, efter tre dagar med långa sittningar vid skärmarna, en padda för själva mötet, en för handlingarna till mötet. Måste arrangera en bekväm och praktisk sittplats för dessa digitala möten, om de fortsätter, vilket de lär göra.

Kommunfullmäktige i tisdags blev en lång sittning, 8,5 timmar, med delvis upprepning av budgetdebatten. Eller fortsättning på är bättre uttryck. Det är främst äldreomsorgen och personalpolitiken inom den, som vi diskuterar ingående och är oense om. Från oppositionen V+S föreslås bort med delade turer, fler tillsvidareanställningar, färre ”springvik”, mer tillitsstyrning och mindre minutstyrning inom hemtjänsten. Häpnadsväckande nog så får vi höra att vi sätter personalen före omsorgstagarna, som om inte alla tjänar på att personalen har goda villkor, slipper stressa, får använda sin kompetens etc. Det är ju självklart att bra arbetsmiljö och villkor skapar högre kvalité, mer kontinuitet och trygghet för omsorgstagarna. Dåliga villkor ger mycket sjukskrivningar, fler vikariat, sämre kontinuitet. Vi har inte nått ända fram med våra förslag från oppositionen, inte ännu. Ett steg kan dock noteras när det gäller delade turer; den moderatledda majoriteten ska ”utreda möjligheten att minska andelen ofrivilliga delade turer”. Antyder ju i alla fall att det finns de som inte är nöjda med sin situation med ett obetalt pass mitt på dagen, som inte går att göra något vettigt av, speciellt inte om det är mil mellan hemmet och arbetsplatsen.

Olika meningar om extra bidrag till flygplatsen, för att hålla den flytande ekonomiskt genom pandemin. Över 8 milj kr UTÖVER det vanliga bidraget från skattebetalarna. Från Växjö kommun. 10 milj extra från Region Kronoberg. Nu talar vi bidrag och inte till någon kärnverksamhet. - Nej, från V och MP, med hänvisning till klimatnödläget, kan den intensiva och långa diskussionen sammanfattas. Frågan är om det finns någon gräns för övrigas bidragsvilja. Det lär komma fler ansökningar om mer pengar för att ta flygplatsen genom en period utan verksamhet och inkomster. Och det lär inte bli som förr. Vi har klimatnödläge, finns ingen fossilfri drift av flygplan i sikte, även om forskning pågår. Vi har lärt oss att göra många saker digitalt. Tågen kan ersätta många inrikes flyglinjer.

Med stolthet kan jag hänvisa till Växjös Kommunnytt, som trots fullmäktige till 22.30 har blivit färdigt och snart ska finnas på hemsidan liksom i många brevlådor och sociala media. Där finns mer från fullmäktige, om V-motioner och interpellation om nya kommunhusets kostnader. Ja, nog var vi aktiva detta möte!

Gjorde en paus för att lyssna på Nooshi Dadgostars jultal, som var kort, vältaligt, fyllt av känslor kring hur pandemin har påverkat oss och att vi behöver ett samhällsklimat som är som ett gott hem, där människor hjälps åt, de starka stöttar svaga, pensionärer kan leva på sina pensioner, äldre ses som andra människor och finns med i gemenskapen.

Så igår årets sista möte med omsorgsnämnden. En hel del på dagordningen och mycket information om Covid19-läget. Det är många sjuka, det är många inom omsorgen, både omsorgstagare och personal som är smittade, både i hemtjänsten och på boenden, privata såväl som kommunala. När det gäller vaccineringen, så är det oklart när den kan komma igång. Flera uppgifter om datum cirkulerar. Troligen i januari. Vilken jätteapparat som vaccineringen kräver. Noggrant med transporter, temperaturer och alla ska ha två stick med tre veckor emellan. Men Sverige har en god erfarenhet genom vaccineringar mot influensa m m. Så det kommer att gå bra, bara det finns tillräckligt med frisk personal. Fick också en sammanfattning av Coronakommissionens delrapport 1, som kom ut häromdagen. Den bekräftar mitt mantra; äldreomsorgen i Sverige är underbemannad och underfinansierad.

Besluten på mötet gällde bland annat internbudgeten för 2021. Pengarna, 1,4 miljarder, fördelas på olika områden och i text skrivs vad som ska uträttas, nya uppdrag. S+V samarbetade kring detta och hade en lista på nio punkter, vi tyckte skulle vara prioriterade, allt från att fasa ut LOV för särskilda boenden till att återinföra fria enkla hjälpmedel och avskaffa delade turer. Inte på någon punkt fick vi medhåll av de styrande i M+C+L+KD+MP. Däremot gav vi från S och V visst beröm till de styrandes internbudget, som innehåller en del bra nyheter. Budgettillägget med 45,8 milj kr från kommunfullmäktige underlättar onekligen. Med S+V-budget hade det varit ännu mer i tillägg, men med pandemin har ju många, från tror jag alla partier, insett att äldreomsorgen ska ha mer resurser för att svara mot behoven av vård och omsorg. Så 45,8 är välkommet. Denna förmiddag har jag skrivit en reservation till ärendet om internbudgeten.

Skulle vilja göra en rejäl vandring i skogen. Då börjar det regna. Igen. Igår mätte jag upp 20 mm. Pratade med min bror i Gusum i Östergötland. De hade sol hela dagen igår!? Nåväl. På måndag är det vintersolstånd.

Carin Högstedt

Växjö 20201217

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

13. dec, 2020

Lucia och tårar, minsann - julförberedelser, totala kostnaden kommunhuset?

Luciamorgon. Satte på P1 som vanligt. Ingen Lucia till kaffet. Men ikväll sett SVTs timme med Lucia i Jukkasjärvi, med vita vidder, renar och skönsjungande Lucia med följe och körer, barn och sång på samiska. Mycket vackert. Som alltid rinner tårarna när ”Natten går tunga fjät…”. Den är så känslosam.

På förmiddagen idag söndag ett extra möte i vår fullmäktigegrupp för att går igenom ärendena (en gång till) och fördela ansvaret. Vår Maria är sjukskriven och ersättare Håkan går in. Många ärenden men inte särskilt svåra. Flera S-motioner om bättre personalpolitik inom äldreomsorgen. Vi är överens om alla; fastanställ fler, avskaffa delade turer och ta bort minutstyrningen, ha tillit till personalens kompetens och individens behov.  V-motionerna handlar om att göra barnbokslut för att se vad som gjorts för att uppfylla barnrätt enligt lagen. Styret M+C+L+KD+MP är inte helt avvisande men inte nu, utan sedan. Så har vi en motion om att hjälpa de ensamkommande som på grund av pandemin fått ännu svårare att uppfylla gymnasielagens bestämmelser. Det höll på att lyckas nationellt, men så hoppade (C ) av olyckligtvis. Så vad kan vi göra lokalt? V har förslag.  Ett Komvux i kommunal regi och mycket annat kommer också att diskuteras. Så kanske det kommer ett svar på vad inredning och möbler till nya kommunhuset har kostat? Det är i så fall hög tid. Någonstans finns ju en faktura eller flera.

Träffat barnbarnen med fler av de närmaste idag i Gasslanda, fikastund. Nu gäller det att vi håller oss friska, så vi kan träffas och ha jul nästan som vanligt. Min huslighet i jultider har gjort avtryck: Bakat matbröd, otroligt gott. Rensat garderob och städat vitrinskåp, som jag tyckt vara av nöden i flera år. Läst in handlingar till mötena i denna vecka. Gått långpromenad och mer än 8 000 steg ett par dagar i alla fall.  Så – mot nya djärva mål! Saffran inköpt så lussebullar ska bakas.

Carin Högstedt

Växjö 20201213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

9. dec, 2020

Mastodontfullmäktige väntar, digitalt och fysiskt - båda behövs, city under omvandling

En evighet sedan jag var inne i en klädbutik, men idag slog jag till. Skulle ändå in till stan i ett ärende och hade ett presentkort på butiker/restauranger i city, så det var läge. Glömde i vanlig ordning att butikerna inte öppnar förrän 10, så jag hade tid att strosa och se mig omkring i stadskärnan. När jag hade arbetsplats i kommunhuset var det vardagsmat. Nu – med arbete hemifrån och pandemi - sällanbesök. Trist med tomma lokaler och ”allt ska bort”-affischer. Pandemin har snabbat upp uttåget för vissa butiker, men det hade troligen hänt i alla fall. Flera har ju haft butik i både centrum och köpcentrum Grand Samarkand. Nu koncentrerar de sig till Grand S.

”Alla” vill ha ett mysigt centrum med t ex klädbutiker som inte är kedjor. Men alla vill inte leta efter parkeringsautomater, som fanns där nyss, men nu klätts i plast och bytts mot något annat system. Tyvärr är inte innerstaden heller bekväm för personer med funktionsnedsättningar i alla avseenden. Grand Samarkand är bekvämt att röra sig i, utan tvekan. Och att vi betalar för parkeringen, tänker vi inte på, för det är inbakat i priserna. City är nog inne i ett paradigmskifte. Framtiden kan vara restaurangtät och kulturinriktad. Men att ta betalt för parkeringar till kl 21.00 är enligt min personliga mening klart hämmande. Alla har inte busslinje, där de bor. Alla kan inte cykla. Beslut är dock fattat, men inte genomfört ännu såvitt jag vet.

-Ja, det blev lite nya kläder. Säga vad man vill - och jag håller med - om att konsumera för mycket och onödigt, men lite nytt hjälper upp humöret. Så fixade jag blommogram till nära och kära på håll, som jag inte lär kunna träffa på ett bra tag. Apropå, så är vi de allra närmaste som brukar fira julafton ihop summa nio, inte åtta. Normalt är vi fler, men minst två håller sig hemma pga smittrisk.

Igår ett fysiskt styrelsemöte med ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen). Satt i jättelokal, sju personer, mycket trevligt. Men ack, så begränsad verksamhet detta sorgliga år. Så mycket vi planerat, tänkt, bokat och velat. Vår verksamhet är ju t ex samtals- och närståendegrupper som samlas kring något tema. Den verksamheten passar inte för digitala möten. Jag vurmar för digitala möten – sparar tid och resor – men det är inte det allenarådande svaret. Vi behöver träffas, se varandra, småprata, tyda kroppsspråk, skoja lite, ösa ut frustration vi bär på, fika ihop.

På tisdag nästa vecka är det kommunfullmäktige, digitalt.  49 ärenden. Ca 15 medborgarförslag, 8 motioner från S och V. Så extra bidrag till flygplatsen, svar på interpellation (V) om samtliga kostnader för kommunhuset och annat smått och gott. Har svårt att se hur allt ska klaras av inom rimlig arbetstid. Men ett spännande möte! Följ gärna på webben. Sammanträdet sänds live och kan ses i efterhand också. Bra tillfälle att se de förtroendevalda, som du har röstat in i församlingen, i aktion. Åtta partier representerade.

Ikväll skulle jag varit på mitt första möte med styrelsen i Kulturarvscentrum, enligt notering i kalendern. Men inställt förstås. Eller kallas inte ersättare? Kan vara så. I morgon styrelsemöte i min bostadsrättsförening. Utan julbord eller extravaganser denna gång. Undrar hur många traditioner som aldrig mer blir aktuella, när väl denna pandemi är över? Jag har själv släppt mitt fanatiska städande några dagar före jul. Eftersom jag nästan alltid är hemma kan jag ju ta en hylla då och ett fönster då. Spelar ingen roll och dessutom är det ju nästan ingen som släpps över tröskeln och kan granska städkvalitén.

Fick en motion om kontinuitet i hemtjänsten klar igår. Ska fortsätta på tema äldreomsorg.  

Ha det gott i mörkret! Klockan är fyra och det är kolsvart. När såg vi solen senast? Men om en månad har det vänt.

Carin Högstedt

Växjö 20201209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

  

 

 

6. dec, 2020

Mörker o saknad inspiration, 58 sidor klimatnödläge, NMP o nätläkare, skolmaten i fokus

Söndag morgon. Steg upp halv sex. Hade då sovit sex timmar enligt min aktivitetsmätare. Det räcker. Suttit med en hink kaffe och tjocka tidningar. DNs 58 sidor om klimatet, permafrosten, krisen, jorden spricker, tiden lider. Kan fylla hela dagen. Tar lite i taget. En glädje i mörkret: Haft alla rätt på de två senaste språkkvissen i DN. Missar inte den snabbkollen, att hjärnan fungerar någotsånär.  Klockan är nu åtta. Det är fortfarande mörkt men gryningsljuset anas. Förutom egna ljusslingor ser jag lysande granar, ljusstakar, slingor på balkonger, adventsstjärnor med mera när jag tittar ut. Det hjälper mot mörkerfobin. Om en månad har det vänt. Å andra sidan minns jag ju när maken L och jag sov ett till två tusen meter över havet i Alpvärlden, på någon camping med minimal belysning: stjärnhimlen, så nära. Bara att lägga sig på marken och bada i stjärnljuset.

 De interna mötena pågår nästan som vanligt, men via nätet. Vänsterpartiet Växjö i torsdags kväll. Bra möte med planering av årsmöte och aktuella politiska frågor, bl a med anledning av pandemins begränsningar i rörelsefrihet. Gårdagen ägnade jag några timmar åt att skriva protokollet från mötet och annat mer administrativt politikjobb.  I morgon regiongruppen. Skulle varit en avslutning på året med gemensam lunch. Allt det sociala faller bort. Kanske är det därför jag har så svårt att hitta inspiration att få igång ett flöde av artiklar, motioner, skrivelser? Behöver jag/vi träffa människor live för att bli rörligare i tankebanorna?

Mycket ambitiöst om klimatförändringarna i DN. Jag är imponerad och kan bara rekommendera läsning. Intressant också det en hemsjukvårdsläkare, Eric Bertholds, skriver i SvD Debatt om IVOs (Inspektionen för vård och omsorg) granskning av regionernas hantering av pandemin. Bertholds menar att för starkt fokus har varit på hur vården har dokumenterat det de gjort eller inte gjort. Det urholkar professionens förmåga till eget tänkande när den ena checklistan efter den andra ska prickas av enligt direktiv. Det kan bli kontraproduktivt och öka risken för nya pandemier och felgrepp. Han anser också att ”en uppsjö av nätläkarföretag” fått växa fram istället för att primärvården fått tillräckliga resurser att utvecklas. -Ja, det är en tänkvärd/läsvärd artikel från en i professionen. Rätt absurt att det krävs en pandemi för att fler ska få upp ögonen på något som forskare med fler skrivit om i decennier:  New public Management (NPM), detaljstyrning, minutstyrning, privatiseringar, små resurser har gått ut över patienter och deras säkerhet.

Ska ägna resten av dagen till att sammanfatta för mig själv vad som är viktigast att ta itu med  i kommunens äldreomsorg för 2021 och vad som kan göras för att barnen ska äta den ekologiska, vegetariska, lagade från grunden, skolmaten? Har nu fått oroliga och upprörda inblickar i att vad som än sägs om matens kvalité, så är det många barn som inte äter den och inte heller orkar fullt ut hela skoldagen. Det är verkligen inte bra.

Stefan Nilsson, frilansande fotograf och journalist, knuten till Smålandsposten i många år – har gett ut en bok, ett framtidsepos, som han jobbat med i 20 år. Så intressant den verkar på beskrivningen i Smp. Jag har hela livet undvikit science fiction, rotar hellre i det förgångna, men den här ska jag läsa. Framtiden i boken, 2030, ligger ju ändå inom räckhåll. Grattis Stefan!

Fortsatt trevlig andra advent önskas alla!

Carin Högstedt

Växjö 20201206

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

2. dec, 2020

Hedersvåld, internbudget, LSS, kvinnojourrörelsen, Blenda, våld i nära relationer, Fadime

Möte med omsorgsnämndens arbetsutskott i eftermiddag. Rätt spänstigt, bra stämning och en hel del ärenden att fatta beslut om. 24 omsorgstagare i kommunen är smittade och sjuka i covid just nu. Åtta av dem är på Evelids covidenhet. Många medarbetare är sjuka och extrapersonal rekryteras samt sker förflyttningar mellan enheter.

På dagordningen stod bl a internbudgeten. Det betyder att den summa pengar som budgetfullmäktige beslutat att omsorgsnämnden ska ha, den ska fördelas på olika områden inom omsorgen och till nya uppdrag. På grund av brist på tid, så fick vi förslag till internbudget från blågröna idag kl 11.30. 13.30 började mötet. Dessutom var inte den ekonomiska delen färdig. Så det blir att arbeta med detta på vägen till nämnden under kommande två veckor. Jag hann läsa igenom de 30 sidorna och såg att det mesta ser rätt bra ut. Tillskottet från fullmäktige har positiv betydelse. Om oppositionen S+V fått igenom sitt förslag hade det blivit ännu bättre. Men ingen nerskärningsbudget i alla fall. Framtiden oviss. Det är främst personer över 80 år som ökar stort framöver. Kommer att kräva stora statliga tillskott, med eller utan corona.   

I övrigt ett första – positiva - beslut om att bygga nytt gruppboende LSS i avskilt läge på Evedal. Två beslut om upphandling av drift av gruppboenden. Oppositionen försökte påverka upphandlingsunderlaget med rätt till heltid för personal (S) och rätt till wifi i lägenheterna, men inget positivt resultat. Flertalet ärenden kommer till nämnden om 14 dagar. Då mer rapporter.

I Smålandsposten har team Inblick en ambitiös serie artiklar om hedersvåld. Idag om det nya Resurscentrum heder, som nyligen öppnat i regionen, med statliga medel. Anna Sörensson arbetar där som samordnare och svarar bl a i stödtelefonen, som fått 36 samtal sedan start i april. Hittills är det ett projekt men personalen arbetar för och hoppas på en permanent verksamhet. Varför ett resurscentra först nu, 19 år efter att Fadime stod i riksdagen och sa: Vänd dem inte ryggen! – och mördades av sin pappa? undrar journalisten.  -Det mal sakta i Sverige, svarar Anna Sörensson.

-Ja, det mal sakta. Det är ca 20 år sedan jag (före Fadime tror jag) hade mitt första hedersrelaterade brottsoffer på Kvinnojouren Blenda i Växjö. Jag var aktiv jourare och mötte en ung tjej, student, som behövde skydd – för hon var livrädd för sin pappa, som slagit henne grovt. En hel sommar bodde hon i vår jourlägenhet. Hennes brott var att ha en pojkvän från fel land. Går inte in på detaljer. Begreppet hedersrelaterat fanns inte, men fenomenet, brottet mot mänskliga rättigheter. Jag hade alltså lyckan att vara en kugge i kvinnojouren i Växjö. Vi hade kurser och utbildningar – mycket bra sådana - i ämnet hedersrelaterat. Jag har känt mig hur kunnig som helst i klaner och olikheter i system, att det är skillnader i länder med utvecklad statlig styrning och där det inte finns någon styrning utan släkter och familjer har hand om rättsskipning etc. 2016 skrev jag för (V) i Växjö en motion om en handlingsplan mot just hedersrelaterat våld, könsstympning och barnäktenskap.  Den blev bifallen av hela fullmäktige. I november 2020 kommer så planen. Jag blir så besviken. Jag kan inte säga hur besviken, när den är på dagordningen i budgetfullmäktige. Det är ju så mycket annat som ska beslutas. Jag yrkar återremiss för (V)s räkning. Förslaget till plan är inte det som beslutades. Den har blandat våld mot kvinnor och hedersrelaterat, fast det har så olika grunder och behov av bemötande. Den är tafflig (finns det inte korrekturläsare i kommunen?) och tar inte upp könsstympning och barnäktenskap över huvud taget. Nu vet jag att handling inte behöver en plan i alla lägen, även om det underlättar.  Men min besvikelse ligger där och äter. Vad är det som händer bakom kulisserna i Växjö kommun? Hur kan de ta fyra år på sig att komma med ett dåligt, ofullständigt förslag? Vilket ointresse!

Har mer på hjärtat men nu får det vara bra för idag.

Carin Högstedt

Växjö 20201202

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se