3. jan, 2021

Regalskeppen Vasa och Corona? Nära vård? Vem är först i kön? Pest eller kolera?

Mycket i media om pandemin – och knappast positivt. Smittan fortsätter spridas på hög nivå. DNs ledarkolumn igår 2/1 av Gina Gustavsson har rubriken ”Det svenska regalskeppet Corona har havererat, kapsejsat och sjunkit”. Jämförelse med skeppet Vasa som sjönk 1628 på sin jungfrufärd. Hybris är en orsak enligt Gustavsson. I samma tidning om vaccinstrategin. Den ifrågasätts av Vårdförbundet i Skåne och av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Båda vill ändra tågordningen så att vårdpersonal står först i kön till vaccinet. Tegnell svarar med att det är en rekommendation och att regionerna har rätt att göra annan bedömning, men att de sköraste ska ha vaccin först för en jämlik vård enligt FHM. – Ingen lätt fråga men det ligger enligt min åsikt mycket i att utan vårdpersonal, så står vi oss slätt allihop. Finland har gjort den bedömningen. De har satt personal i IVA, akutmottagningar och de som vårdar covidpatienter främst i kön. Förvisso intressant.

En läkare vid Sahlgrenska har idag 3/1 i SvD en artikel om hur akutsjukvården har ett helt annat koncept i Danmark. Läkaren beskriver hur primärvården, vårdcentralerna, har öppet dygnet runt och tar emot akutpatienter. Där avgörs om sjukhus är nödvändigt. I Sverige stänger vårdcentralerna ner vid dagens slut och då finns bara akutmottagningen med långa, långa väntetider. -Ja, när ska den ”nära vården” i Sverige bli det som pratats om och utretts i åratal?  Läkaren som skrivit heter Robin Molander och han har tidigare arbetat som läkare i Danmark. Också intressant att ta del av.

I Smålandsposten 2/1 har signaturen många undersköterskor skrivit en insändare om den s k bemanningshandboken som är ett förslag till ny organisation av deras arbete inom äldreomsorgen i Tingsryds kommun. Är inte insatt i detta ärende i grannkommunen men har läst i tidningen och förstått att förslaget i boken och föreslaget schema väcker oro, ilska och protester. Uskarna skriver att schemaförslaget innebär arbete varannan helg och sex kvällar i veckan. ”Vi behåller hellre rygg mot rygg - pass och delade turer”, skriver de. Jag kan inte låta bli att undra: Hur många mansdominerade branscher har så lyxiga alternativ att välja på? Har hört detta i Växjö fullmäktige också; Ska vi ta bort delade turer, så blir det mer helgtjänstgöring. Tanken att det inte är hållbar personalpolitik – se på sjukstatistiken! – att det är fler uskar (undersköterskor) som behövs för deras egen skull - och vårdtagarnas! -  verkar helt frånvarande från styrandes sida. Denna så fantastiska och nödvändiga (applåder!) (obs, ironi) sektor bestående av stor majoritet kvinnor lider fortfarande 2021 av synen på vårdarbetet som en bisyssla för att dryga ut familjeekonomin. Så startade det.  Ständigt undervärderat. Så ska det inte vara.

Söndag kväll. Laddat batteriet. Väldigt lugnt. Gick igår 10 000 steg, idag 925. Inte ens gått till miljörummet. Nu kolsvart. Lite snökorn tidigare. Det jämnar väl ut sig i evigheten. Eller som han sa Hans Alfredsson: Allt har sin tid. Att kratta löv har sin, att älska har sin tid.

God fortsättning! Vardag i morgon. Lite skönt.

Växjö 20210103

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

1. jan, 2021

Gott nytt år! Ingen myskväll, Dagens ETC, 200 sköterskor vill vaccinera

Nyårsdag kl 12.00. Småregnar. Jobbat med att skriva verksamhetsberättelse för V Växjö. Drygt tre timmar. Grovjobbet gjort innan.

Gräslig nyårsafton. Hade förberett en myskväll med barnbarnens farmor, min granne. Men ställde in. För trött efter en vakennatt. Får bli en annan kväll. Skulle haft dotter med man och barn på kinamat i onsdags. Dotter ont i halsen. Ställdes in. För säkerhets skull. Mycket smällande utanför i natt. Tassi vettskrämd. Men hon hämtade sig rätt snabbt när det blev tyst. Bra att fyrverkerierna är tillåtna så begränsat i tid numera.

Men nu tar vi nya tag! Och börjar som vanligt ett nytt liv med hälsosam mat, motion och systematik och struktur i det politiska arbetet. Lång promenad varje dag!? Nja. Kanske om det slutar regna (har kommit ca 70 mm regn på 14 dagar) och när ljuset återvänder. Inte alls nyårslöften. En ständigt pågående process i mitt liv att hitta hållbara rutiner.

Dagens ETCs nyårsaftonstidning en höjdare att bli glad av. Tidningen, ”en röd tidning för ett grönare Sverige”, har artat sig 2020 och deras nyheter har blivit spridda av andra media. Bra! Du som är rödgrön och/eller tycker om att se världen från flera perspektiv – ta del av Dagens ETC. Finns självfallet som nättidning och även på papper.  Många riktigt bra ledarskribenter som t ex Göran Greider och Ulrika Lindahl. En tidning där ledaren är höjdpunkten ofta. I onsdagstidningen kunde en läsa om 2020 års negativa händelser men också positiva sådana. T ex att Skottland är först ut med gratis mensskydd. Att samkönade äktenskap tillåts i Costa Rica, första landet ut i Centralamerika. Att polio nu är utrotad i Afrika. De länder som inte har kontroll över sjukdomen polio är Pakistan och Afghanistan. Att Sverige har stängt sitt sista kolkraftverk (Värtahamnen) och är nu kolfritt ihop med Belgien och Österrike i Europa. Bara som exempel. Det negativa är förstås pandemin vi lever i och troligen får göra ett bra tag till.

Smittspridningen är stor i Kronoberg. Antal döda har passerat 200. Det måste vaccineras snabbt. Över 200 sköterskor har anmält att de vill hjälpa till med att vaccinera! Helt fantastiskt. Regionen har räknat med att behöva drygt 100, säger Lena Andersson Nazzal, som är bl a vaccinsamordnare i Region Kronoberg, enligt Smp igår.  

Men hörni Gott Nytt År!  Nu gör i det bästa av det och aktar oss för att smittas och smitta.

Växjö 20210101

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

28. dec, 2020

Dis, dimma, duggregn, ljus på kyrkogården, korsord, demokratin 100 år, stenknäck

Måndag. Klockan är 13.45. Det är mörkt inomhus. Tänt alla lampor. Ute helmulet, grått-grått, dis, dimma, duggregn. Tagit en runda för olika ärenden på förmiddagen. Trodde det var en god idé att handla med mera måndag förmiddag, inte så mycket folk. Men så hade fler än jag tänkt, helt uppenbart. Fast på kyrkogården var det lugnt och fridfullt. Tände ett ljus på maken L.s grav och såg till det. Ljusslinga funkar bra i ena lyktan. Hämtade fler blad Kommunnytt och delade i ett par områden. Trevliga samtal vid brevlådor. Fick ihop 6 000 steg på aktivitetsmätaren. Om det slutar regna ska jag komma upp till målet minst 8 000 idag.

Ser på nätet att Kronoberg har ännu fler coronafall nu efter jul och att tre personer avlidit sedan i lördags. Ökning av inlagda på sjukhus. Första vaccineringen avklarad. Om det flyter på, kommer jag att kunna vaccineras i etapp 2 i februari. Självfallet ska jag använda mig av den möjligheten.

Jag lade ut min lilla fågelräkning runt knuten på facebook häromdagen. Nio olika arter på några minuter. Skrev att jag för första gången sett en stenknäck från denna lägenhet som jag bott i sedan 1987. Vid en andra koll: Det var fel. Såg en stenknäck här på exakt samma fläck i syrenbuskarna 11/3 2010, enligt anteckning i en fågelbok. Det hade jag glömt. Det jag mindes är första gången jag såg en sådan. Det var på mammas lilla altan i gruppboendet i Döderhult 21/11 1997. Min vana – eller ovana? – att ständigt anteckna och notera i olika former av dagböcker är en tillgång, tycker jag själv. Jag minns mycket, men inte så mycket som jag tror alla gånger. Bra med anteckningar. Uppdaterade min lista över fåglar i och kring altanen och i sjön. Från 1987 är det nu 63 arter. Senast tillkommen är sparvhök.

Haft ett par dagar med mycket TV-serier, mycket läsande och korsordlösande. Först går det 25 år då jag inte löser ett enda korsord. Så löser jag ett par om dagen…? Lugna dagar denna vecka också. Utspridda nyårsträffar här hemma med de närmaste. Börjat på ett av  skrivjobben jag också ska ta itu med; verksamhetsberättelse för Vänsterpartiet Växjö.

Mycket bra artikel idag i Smålandsposten om demokratin 100 år med rubriken ”hur hanterar vi folkets röst?” skriven av Britt-Louise Berndtsson (C ), Region Kronobergs fullmäktiges ordförande. Om hur viktig dialogen med medborgarna är t ex. Ja, och det är inte enkelt med direktkontakt under en pandemi. Det är en stor förlust, på många sätt, också demokratiskt, att vara begränsade i umgänge med andra människor, att inte kunna samlas och diskutera – mer än via nätet.

Så låt oss hoppas att vaccinet når till alla länder, alla människor, fattiga och rika, unga och gamla, så att   världen blir av med smittan och har lärt sig hantera planeten, så att vi slipper nya pandemier.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20201228

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@ vaxjo.se

 

 

 

25. dec, 2020

Juldagsmorgon, vindkraft, Uråsa, Eke, Åremorden o julafton, fossilfri framtid?

Juldagsmorgon. 8.15. Ljusnar. Lite blå himmel mellan moln mot sydost. Plus 1 grader. Lite is på altanen. Olivträdet intakt med blad och oliver. Bordsjulgranen ute lika fin i år som förra julen. Lite fågelliv men inte så många. De har vaknat för dagen hörde jag.

 Haft tre besök sedan i förrgår kväll av de närmaste, en och en. Två gånger med enklaste varianten julmat. Delat ut lite julklappar och fått precis det jag önskat mig: Stora boken om Rörstrand, nytt historiskt verk utgiven av Rörstrandmuseét. Plus ny mobilladdare efter den som gått sönder och några fina kylskåpsmagneter för foton. Och så en engelsk kaffemugg med vacker rödhake på, extrapresent från loppisfyndande dotter. Den är nu invigd vid frukost.  

Julaftonen avslutade jag med att inte titta på ett enda TV-program utan läste en bok, en deckare, Viveca Stens senaste och första i serien Åremorden. Läste från pärm till ärm och började på ”Huset i skogen” av Solveig Olsson-Hultgren. Hon har tidigare skrivit ungdomsböcker, bra sådana med feministiskt perspektiv. Den här boken är en spänningsroman. Har bara börjat läsa den. Solveig bor i Växjö, inte så långt från mitt hem. Perfekt julafton med både besök, mat och så lugn avkoppling.

Förstår inte svängningarna hos de styrande i kommunen om vindkraften. I Uråsa tänker de använda sitt veto vad jag förstår, men av de planerade verken ligger ett i Växjö kommun och fyra i Tingsryds. Nu är det olämpligt med vindkraft i Uråsa sägs det, men vad säger de då om Målajord/Eke? Det är ju likartade förhållanden där och högre kraftverk än vindbrukplanen utgår från. Det påpekade jag och ville vi skulle revidera planen för några år sedan. Det blev nej då. Så vad har hänt? Förutom att bolagen som vill bygga som vanligt negligerar vad berörda tycker, tänker och frågar. Jag är inte ute efter att exploatera för storskaliga parker på olämpliga områden, absolut inte. Men vadan denna plötsliga tvärvändning? Ny syn på fossilfri kommun? Mest politiskt nyfiken. Bra agerat av folket i och kring Uråsa. Det blir ett infomöte för berörda och intresserade vad jag erfar.

Idag bjuden till barnbarn med föräldrar. Då ska mormor dela ut klappar. I morgon är det farmors tur att besöka barnbarnen. Ovanligt men riktigt bra att dela upp det hela i portioner. Ska försöka hinna en promenad innan dess. Det är faktiskt antydan till sol.

Fortsatt god jul och ett bättre nytt år tillönskas alla vänner, släktingar, läsare och speciellt ni som haft vänligheten att skicka julkort men inte fått något av mig! Ett grymt misstag från min sida helt enkelt.

Carin Högstedt

Växjö 20201225

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

21. dec, 2020

Vindkraft utan folkligt stöd? Coronakommission lokalt? Julafton inställd? Många sjuka.

Julafton inställd. - Ja, lite så känns det. Vår traditionella julafton i stora huset på landet med eld i kakelugnen är inställd. Vi nio i närmaste familjekretsen skulle träffats som vanligt på julafton med mat, byvandring, spel och klappar. Men vi ställde in i fredags när de nya restriktionerna kom. Läget i Region Kronoberg är verkligen inte bra. 314 nya fall över helgen. Vi gör allt med julen lite enklare. Återgår till 1800-talet då folk gick runt i sin by och slängde in paket till grannarna. Så har jag för mig att det började.

Varit på språng idag i olika ärenden. Sent ute så näthandel är inte att tänka på. Fick tag i Älghultskrönika 2020. Gjort mina vanliga pannbiffar, som ska till det julknytkalas, som vi inte har i år, men som ändå består av en familj på fyra personer. Gjorde också ett nytt recept: Julchilibiffar, för egen räkning. Mycket goda enligt min mening.

Jag är – naturligtvis – positiv till vindkraft. Det är ju ett av inte så många alternativ till fossilbränsle och kärnkraft. Maken L arbetade i många år som en av tre, fyra vindkraftssamordnare i Sverige. Vi åkte runt och tittade på vindkraftverk på olika platser. Men när jag läser om förslaget till vindkraftpark i Uråsa (ligger i Växjö kommun) och hur de som är berörda reagerar, så undrar jag: Varför, varför, varför förs inte en dialog med de som ska bo granne med kraftverken, de som kan bygden och naturen INNAN det kommer ett färdigt förslag, som ska svaras på inom kort? Det är sorgligt illa skött.

Läser i SvDs näringslivsbilaga idag 21/12 om ”Kravet efter kommissionen: staten bör rädda äldreomsorgen.” Det är Coronakommissionens första delrapport som väcker berättigad diskussion och debatt. Stärkt medicinska kompetens inom den kommunala äldreomsorgen, sjuksköterskor på varje särskilt boende dygnet runt, ökade språkutbildningsinsatser, ökad anställningstrygghet, ökad bemanning… Kommissionen har starka kravlistor. Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser att det behövs satsningar på 200 miljarder, drygt 50 % höjning, de närmaste 10 åren. Och då är inte kravlistan medräknad.

Fjärde juni i år (2020) skickade min ersättarkamrat Tomas och jag en skrivelse till Omsorgsnämnden. Vi föreslog att nämnden skulle tillsätta en parlamentarisk kommission på den kommunala nivån för att göra följande:

  • Analys av nuläget och mål för personalens sammansättning. Hur stor andel ska vara sjuksköterskor respektive undersköterskor? Hur stor del ska vara fastanställda? Hur ska läkarkompetens tillgodoses? Hur ska rekryteringen löpa utifrån behoven? Vilket mål ska ställas på kontinuitet och hur nås det? Mer teamarbete?
  • Analys av beredskapen mot smittspridning och virus typ Covid-19 och mål för framtiden. Hur stora lager ska finnas och av vad? Vilka samarbeten behövs och vilka instanser ska ansvara för att det finns beredskap för åtgärder direkt? Hur ska de mest sköra inom vård och omsorg (t ex de med demenssjukdomar) få bästa vården och omhändertagandet?
  • Analys av behov av resurser för att åstadkomma en hållbar vård och omsorg enligt ovanstående samt tidsatta mål för att successivt nå dit.

Jag måste säga att vi var rätt träffsäkra på vad som behöver göras, även om det finns grader i skillnader mellan olika kommuner/regioner. Vi ville alltså ha en arbetande grupp inom Omsorgsnämnden med representanter för samtliga partier, med uppdrag att analysera och komma fram med förslag, modell den nationella Coronakommissionen. Men den formen passade inte övriga partier (med undantag av SD, om jag minns rätt). Det må vara en ovanlig form, men pandemin är så allvarlig att det kan vara berättigat. Tycker jag.

Nu har det vänt. Ett par minuter över 11 idag inträffade vintersolståndet. Som vanligt denna december ingen sol i Växjö. Ett digitalt möte ikväll. Sedan är det fritt för allehanda böcker och TV-serier och vandringar med Kommunnyttsbladet.

Ha en bra förjul!  De bästa dagarna är nu med plocket och dofterna.

Carin Högstedt

Växjö 20201221

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogsted@vaxjo.se