19. jan, 2021

Ord i Kronoberg, Karin o Kajsa, simhallen - renovera eller bygga nytt? Placeringen seger

Många nyanser av grått denna förmiddag; himlen, skogen, isen på sjön, snön – alla mer eller mindre grå i dis och dimma plus töväder. Isen ligger och även kanalen mellan Helgasjön och Toftasjön är frusen, såg jag igår, när jag gick en långrunda (kom upp i 10 000 steg). I kanalen brukar annars gräsänderna samlas i öppet vatten, när det andra är fruset. Mycket riktigt har gräsänder kommit upp till altanen för att leta mat. De flesta drar nog till stan och Strandbjörket, som brukar hålla öppet.

Ser att jag har två av de vanligaste förnamnen: Elisabet är nummer 2 i mängd i Sverige i slutet på 2019 enligt tidskriften Släkthistoria. Karin är nummer 8. Mitt tredje namn är desto ovanligare, i alla fall i Sverige: Ruby. Kanske för att pappa hette Ruben? Vi hade även bekant som hette Ruby. Tror det är frekvent i USA. Min närmsta familj har aldrig kallat mig annat än Kajsa, ett namn som jag är mycket förtjust i och som vi haft i släkten i flera hundra år. Prästen som skulle döpa mig vägrade namnet Kajsa. Påstod att det var ett smeknamn. Väldigt glad att min dotterdotter heter – Kajsa.

 ”Ord i Kronoberg” heter en tämligen ny författarförening i regionen. I morgon kväll 20/1 bjuder de på ett program med Bibliotekets Vänner som medarrangör. Det sker digitalt och ska bli intressant att delta i. Vilka är de författarna i vår närmiljö? Vad skriver de om? Vilka uttryck förutom skrivna ord använder de sig av? Ser fram mot detta. Planerade Kulturnatten i Växjö inställd. Några digitala inslag ska det bli i alla fall. Tänk så mycket folk för ett år sedan på denna natt i slutet på januari som lockar så mycket publik! Sista gången med trängsel på bibblan? F-n vet.

I valrörelsen 2018 slog det ner som en bomb att blå-gröna ville placera en ny simhall på ett handels- och industriområde i närheten av t ex Biltema, på Vaktvägen. De städse aktiva och uppmärksamma medborgarna i Växjö kommun reagerade omedelbart och uppvaktade oss i valstugorna. De ville verkligen inte placera simhallen någon annanstans än vid nuvarande läge vid Växjösjön. Jag erkänner att jag blev lite tagen på sängen av engagemanget för placeringen vid sjön, för nuvarande simhalls estetiska och arkitektoniska värden och för att behålla och renovera nuvarande simhall med komplettering av 50m-bassäng m m. Inte för att jag eller partiet ville bygga på Vaktvägen, men det är ett fantastiskt engagemang som t ex ”simhallsgruppen”, ett nätverk av byggkunniga, arkitekter m fl, har visat. Segrarna hittills är att alla partier nu är ense om att placeringen ska vara vid Växjösjön och att en intilliggande tomt har kunnat köpas och medger fler alternativ och kompletteringar. Utgången är dock oviss. Nu rör diskussionen renovering av nuvarande simhall kontra bygga helt ny. Sittande politisk ledning vill bygga helt nytt, oppositionen S+V vill inte stänga alla dörrar för renovering. Enkelt uttryckt. I februari ska kommunstyrelsen avgöra vilken utgångpunkt kommande utredningar ska ha. Nuvarande läge är högst väsentligt. Det finns inte bättre om en vill nå många invånare. Här finns hela Campus, Teleborgs stadsdel, bostadsområden, skolor, gångavstånd till station och busscentrum, cykelvägar. Perfekt. Och sjöplaceringen ger möjlighet att bygga till med kallbadhus. Finns till och med i gällande detaljplan. (V) motionerade om det för många år sedan och snart kan det förverkligas. Ja, snart och snart. Det går inte fort fram med simhallen, men jag tror det kan bli bra till slut. Opinionens kraft betyder mycket.   

 ”Äldreomsorgen var resursmässigt eftersatt. Undervärderad. Oförberedd. Illa rustad. Otillräckligt bemannad. Och med för låg kompetens.” Ledaren i Dagens ETC 19/1 av Ulrika Lindahl sammanfattar läget i äldreomsorgen och ansvaret för ”döden på äldreboendena” väldigt på pricken. Vilken viktig och gigantisk uppgift att ändra till det bättre!  

Många talgoxar härute idag. Vinner de fågelräkningen i år igen? 29-31/1 ska vi räkna och meddela Bird Life.

Carin Högstedt

Växjö 20210119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

17. jan, 2021

Arbetarförfattare, vinter, söndagskrönika, demokrati räddad av aktivister

Rasmus Landström har kommit ut med en ny bok, Arbetarlitteraturens återkomst. Johan Svedjedal recenserar i DN idag 17/1, ”Blixtrande starkt om vår tids nya arbetarförfattare”. Blir mycket inspirerad och intresserad av att läsa boken. Arbetarförfattare enligt Landström är bl a: Kjell Johansson (Huset vid Flon), Susanna Alakoski (Svinalängorna), Majgull Axelsson (Aprilhäxan), Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula), Åsa Linderborg (Mig äger ingen), Elsie Johansson (Glasfåglarna). Jag har läst alla! Här är mitt hjärta. Inte konstigt eftersom jag som mycket ung läste den tidens arbetarförfattare, Moberg, Lo-Johansson, Eyvind Jonsson, Fridegård, Moa Martinsson, Maria Sandel… Det var genom dessa jag hittade min identitet, mitt val av politiskt engagemang, kvinnokampen, min plats i och ursprung i klass-systemet. Vad vore jag utan denna litteratur?

På snöig väg till Gasslanda i eftermiddag och fika i glasverandan, fyra personer; ett barnbarn, dotter, barnbarns farmor och jag. Skönt att kunna sitta och tala med människor utan att gå via skärm. Lite snö på marken, is på sjön, 0-punkten. Mer vinter än hela förra vintern då det låg lite is på sjön ett eller två dygn bara.

Läser med intresse Björn Wimans söndagskrönika i DN idag, ”Det var inte de neutrala som störtade Trump”. Wiman lyfter fram journalisterna Jenny Nordberg och Britt-Marie Mattsson för att de från början identifierade Trump som något annat än en ”ovanlig” president. De insåg att det handlade om en tyrann och rapporterade utifrån den insikten. Nordberg: ”Det pågår ett experiment i fascism i realtid som vägrar att ta slut.” De som till slut räddade demokratin anser Wiman vara journalister som förstod den moderna fascismen, svarta aktivistkvinnor i Georgia och miljontals väljare som röstade den här gången, något som de inte brukade göra. Om alla agerat neutralt så hade det sett annorlunda ut på onsdag, när Biden väljs till president.

I morgon är det måndag och tre olika digitala möten väntar, regiongruppen, distriktsstyrelsen och däremellan en valberedning i en förening. Ikväll ska jag se Agenda Special, en utfrågning om den svenska strategin att bekämpa pandemin. Väntar ivrigt på vaccineringen. Kanske fått skydd i april? Maj?

Igår kväll lyste solcellslamporna ute. Första gången på månader. Vi har ju inte haft någon sol i den här delen av landet! Ljus i tunneln.

Carin Högstedt

Växjö 20210117

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

14. jan, 2021

Partiledardebatt, äldreomsorg i ord o handling, Nooshi, sjukförsäkring utan trygghet

Lyssnade på partiledardebatten igår förmiddag. Låtsades att jag var 17 år, obekant med politik men nu ville sätta mig in i sakerna för jag ska rösta 2022 för första gången. Följde intensivt inläggen i första rundan där partiledarna fick säga vad de ville utan att få repliker. Nästan alla valde pandemin, demokratin (USA) och äldreomsorg och tog upp bristen på ledarskap i Sverige. Som 17-åring måste jag säga att jag tyckte (nästan) alla hade något bra att säga. Fick ingen ledning inför valet mer än att jag, 17 år, och redan övertygad antirasist uteslöt ett av partierna.

Fortsättningen på debatten gav mer upplysningar även om många argument är mer eller mindre historiska och rör olika regeringskonstellationer. Jag – inte 17-åringen som tröttnade efter inledningarna - noterade att alla partierna värnar äldreomsorgen och är upprörda över sakernas tillstånd (som varit kända i ett par decennier) men har olika ”lösningar”.

 Partierna till höger talade om nödvändiga ”strukturella förändringar” och att pengar är inte alltid lösningen.  Partier till vänster talar om behovet av reformer och resurser. Vilka de strukturella förändringarna är fick vi inte veta. Misstänker privatiseringar, övertro på kameror och robotar, att KRY ska ta över rubbet och därmed ansvaret… Hårt men vi lyssnare fick veta en del om vad som händer och inte händer i de kommuner och regioner där högerpartierna regerar. Inte uppbyggligt. Det är där praktiken, handlingen visar sig. Det är där vård- och omsorgspersonal sliter för att leva upp till beslut om vad vi har rätt att vänta oss som sjuka och svaga. Mot sig har de underbemanning som beror på konstant underfinansiering, som i sin tur beror på skattesänkningar.

Jag noterade att insikten finns att fler personal i vården och bättre villkor finns på vänstersidan. Personal har löner och det kostar pengar. Går inte att slingra sig ur. Löfvén (S) var tydlig på den punkten och Nooshi Dadgostar (V) mycket tydlig. Vi vänsterpartister har varit vana vid att lugnt lita på Jonas Sjöstedt i debatterna. Nu har vi en ny partiledare i sin första partiledardebatt och kan konstatera att hon skötte sig jättebra! Isabella Lövin (MP) gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades med varma ord. Hon gjorde en stor insats (inte som partiledare men som klimataktivist) med boken ”Tyst hav”. Inte fullt så banbrytande genomslag som Rachel Carsons ”Tyst vår” på 1960-talet, men näst intill.

Bra reportage och sammanfattning idag i Dagens ETC om sjukförsäkringen och hur den inte fungerar. Ministern Shekarabi (S): ”Försäkringskassan har allvarliga brister.” I september 2020 fick kassan i uppdrag att utreda bristerna. Förefaller mig lite tokigt att de som tillämpat reglerna efter eget huvud och inte utifrån t ex långtidssjukas behov ska utreda sig själva, men OK; något gott ska väl komma ut av att bristerna nu uppmärksammas. Alltför många har farit alltför illa och 22 000 människor har försörjningsstöd via socialtjänsten istället för sjukpenning trots att sjukdom hindrar att de arbetar. Och ministern medger att långtidssjuka saknar trygghet.

Dagarna går och fylls för min del av digitala möten – ofta kvällstid – och protokollskrivande med mera pappersarbete.  Ute är det ett tunt vitt skikt av snö  och konstant runt nollpunkten. Ingen is på sjön. Ikväll har Bibliotekets Vänner sitt första digitala styrelsemöte. Vår verksamhet i högsta grad påverkad negativt av pandemin. Vi var inne i ett skede med väldigt mycket publik på våra föreläsningar. Allt kändes uppåt. Så slog det till och ut verksamheten mars förra året. Finns det ett slut? Beror förstås på hur många som vaccinerar sig och hur snabbt som vaccineringen sker. Hörde att den muterade, brittiska varianten konstaterats i 25 fall i Sverige. Hur sker smittspårningen i de fallen? Ska lyssna på presskonferensen i eftermiddag.

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

11. jan, 2021

Pandemi följs av ohämmat nattliv? Cykelvägar utan koppling till bilväg! Livet i ett skåp.

Läsefrukter om covid19 och pandemier från SvD idag 11/1: Vaccin skyddar mot sjukdom, men kan man infekteras och smitta andra i alla fall? Sannolikt är man mindre smittsam men ingen garanti för noll. Vaccinerna har tagits fram så snabbt. Anledning till oro för biverkningar? Grundforskningen kring vaccin har pågått i 20 år. När kan vi leva ”som vanligt” igen? Vissa restriktioner kommer troligen att finnas kvar. Plexiglas i butiker, mer arbete hemifrån t ex. Uppgifterna bygger på intervjuer med experter.

En annan artikel i samma tidning handlar om att ”En ny storhetstid – och ohämmad dekadens kan följa efter pandemin”. En professor i sociologi vid Yale menar att ”normaliteten” inträffar troligen 2024. Han jämför med spanska sjukan och dess konsekvenser. Först uppstädning, sedan ohämmad konsumism och nöjes-/nattliv. Kommer de nya sociala mönstren att överleva? Nej, säger han, inte alla. Att inte skaka hand kommer bestå, liksom hemarbete och digitala möten. Jag är minst sagt något skeptisk till att jämföra spanska sjukan och corona. Det är trots allt 100 år emellan plus att den riktigt stora krisen, klimatförändringarna, i sig kräver att mycket av det vi tvingats göra, eller snarare inte göra, som varit positivt klimatmässigt måste bestå kompletterar med många andra åtgärder och förändringar i våra beteenden.

I Sverige kan cykelvägar inte byggas utan koppling till bilvägar. Ja, mildan dag, vilken sanning som ledarskribenten Martin Tunström avslöjar i dagens Smålandsposten. Jag vet ju att cykel- och bilvägar följer varandra och att så har jag inte upplevt cykelmöjligheterna i andra länder i Europa. Men jag visste inte att det är lagstöd för att inte bygga cykelväg mellan två orter utan koppling till bilväg! Inte heller att trafikutskottet i riksdagen behandlade detta strax före jul. En majoritet bestående av M+KD+MP+V+ SD röstade igenom att cykelbanor ska kunna byggas som friliggande cykelvägar. Så bra för cyklandets framtid! Bara i Växjö kommun finns stora möjligheter att koppla ihop orter på 1-2 mils avstånd med staden -  med elcykel inget avskräckande pendlingsavstånd. Ett av de vanligaste ämnen som medborgare i kommunen tar upp är önskemål om säkra cykelvägar enligt min erfarenhet. Speciellt boende i Ingelstad, Gemla, Tävelsås, Åryd.

Smålandsposten och deras ägare Gota media har konservativa och kristna värderingar som grund för verksamheten. Det är bara att respektera. Sedan kan ledarskribenterna över tid skilja sig åt väsentligt. Just Martin Tunström får gärna en eloge av mig för den resonerande och intellektuella nivån på ledarna. Tunströms huvudsakliga arena är numera Barometern med säte i Kalmar, men han gör inhopp i Smp. Smp är den stora och enda lokala/regionala dagstidningen i östra Kronoberg.  Att läsa ledarna ingår i en förtroendevalds plikter, tycker jag. Ibland ger det iskalla kårer längs ryggraden, ibland goda vibbar.

Ägnat stor del av helgen åt att ta itu med ett skåp fullt av vykort, julkort, julklappsrim, foton, köksbordskommunikation (lappar med  ”Jag har åkt till Geneve – kommer onsdag -älskar dig”. ”Jag är på möte i Markaryd – det blir sent – köp kattmat”. Ja, det var hektiska tider kring millennieskiftet för både maken L och mig. Han var riksdagsledamot och resor var en naturlig del av det. Jag var kommunalråd och hade uppdrag i SKR med resor både inom och utom landet. Det hände att vi träffades oförhappandes på Arlanda. Ja, mycket flygande var det. Hur som helst; vad ska sparas till familjearkivet med möjlighet för kommande generationer att kunna få veta hur deras anmödrar och fäder levde? Jag har antagit min pappas motto: släng inte något, vilket jag har glädje av när jag skriver släkthistoria. Men det finns ju gränser. Den gränsen har jag ägnat helgen åt med resultat grovsortering.

Måndag förmiddag. Det snöar rejält just nu.  Ikväll är det fullmäktigegrupp och därefter kommunal grupp. Igår hade vi ett extra möte om simhallsfrågan. Börjar komma in i gängse vardagsrytm. Sakta avveckling av ljusslingor och tomtar. Läste Håkan Nessers senaste bok om den sorgsne busschauffören från Alster. Passade mig och sträckläsning.  Hade svårt med Stina Jacksons Ödesmark. Inte dålig, absolut inte, men inte i klass med hennes debut Silvervägen, tycker jag. Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210111

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

7. jan, 2021

Galenskap regerar, regler gäller inte mig, snö o is, krukmakeri, Kristdala

När galenskap regerar. När mardrömmar överträffas av verkliga händelser. Farligt läge. 6/1 2021. Vilken start på nya året, som ju skulle bli bättre.

Någon talade om ”landet där regler gäller för alla utom för mig” apropå smittspridning av virus och resor hit och dit. Bra formulerat.

Läser ”Fåglar i Småland” Milvus nr 2 2020, Smålands ornitologiska förenings medlemsskrift. Inventeringen av fiskgjuse i Åsnen och Helgasjön är viktig för Sverige hyser huvudparten av häckande fiskgjusar i Europa. Så hur går det? Redovisningen från de båda sjöarna (gäller 2018) visar en tydlig minskning från 1973 och framåt i Åsnen, men tämligen oförändrat över samma tid i Helgasjön. Lite osäkert vad som ligger bakom den negativa förändringen i Åsnen. Vattenkvalité? Har Helgasjöns fiskgjusar kunnat anpassa sig till båtlivet? Avsaknad av örnar i närheten? Intressant och bra att ornitologer gör dessa inventeringar och redovisar läget.

Det snöar och är nu vitt ute. Ser barn som håller på att göra snögubbe. Lite vackert med snö och roligt för barn. Men farligt. Akta er. Snön döljer blankisen. Det blev jag varse i måndags när jag helt oförberedd tappade fotfästet på promenad, ramlade handlöst bakåt, slog i bakhuvudet och ryggen så det small (smällde är också rätt böjning). Men tack och lov. Inget sönder, men fått rejält ont i muskler. Mössan räddade mig nog från hjärnskakning. Idag alert igen, men rädd för att gå ut och gå.

Roat mig med nätsökning efter en krukmakare Svan. Köpte en gammal lerkruka på auktionen efter min far 1988. Den håller fortfarande. Först på senare år har jag upptäckt att den är signerad Svan och ett K under. Vem var då denne Svan? Efter mycket letande och med bistånd av dotter, så hittar jag fram till en krukmakarsläkt i Kristdala socken, Kalmar län. Yrket gick i arv och de var bosatta i Kalerum. Råder nog inget tvivel om att det är rätt Svan. Pappas anor är djupt rotade i just Kristdala socken och krukan kan vara arvegods eller köpt på auktion i trakten.  Kalerum får bli ett utflyktsmål, när det blir möjligt/lämpligt att röra sig utanför sin egen socken.

Nu börjar mötesverksamheten komma igång. Mest partimöten under januari, fullmäktigegrupp, kommunal grupp, distriktsstyrelsen… Mycket förberedelser för årsmöten.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20210107

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se