5. feb, 2021

Bakvatten, gräsänder, årsrapport omsorgen, minus 50 fastanställda, vaccin, P-avgifter, rasism,

Fredag morgon. Minus 12 grader. Nu stryker väl olivträd, fikon m m utomhus med. Chansade på mild vinter som förra. Orolig för gräsänderna som kommer upp till altanen och är jättehungriga. Två par som blivit kvar här, men inget öppet vatten? Steglitsorna har blivit fler, minst fyra nu. De är morgonpigga liksom han och hon koltrast.

Soluppgång precis nu över skogen bortåt Notteryd. Flera av mina grannar och närboende är flitiga och duktiga fotografer som lägger ut bilder på vår utsikt över sjön, månsken och soluppgångar. Så jag njuter dubbelt, först IRL och sedan av foton. Tack!

Jag säger bara det; Viken debutroman hon skrivit Maria Broberg, ”Bakvatten”. Läser att hon håller på med en ny bok. Bra! Nina Wähä har kallat Bakvatten ”hypnotisk, närmast magisk”. Håller med.

Igår hade omsorgsnämndens arbetsutskott ett möte kring i stort sett ett ärende, Omsorgsnämndens Årsrapport för 2020, en 37 sidor lång berättelse, med händelser, utvärdering, grafer, jämförelser. Har skrivit det förr och gör det igen: Årsrapporter är bästa sättet att sätta sig in i en kommunal verksamhet, som en inte är i kontakt med i sin vardag. Inte lättläst, men fylld av information. Det är de styrande som står för rapporten ska kommas ihåg, men jag tycker inte det är mycket att häkta upp sig på i den.  Det framgår tydligt att LOV medfört ”kostsam överkapacitet”, vilket brukar förnekas i fullmäktige av samma majoritet. Inom särskilt boende har de privata ”generellt ett något lägre resultat än kommunala utförare”, kan läsas. Ja, så är det. Jag hade uttryckt det tydligare om jag fått bestämma. Det betyget stämmer dock inte inom hemvård/hemtjänst, där det är jämnare helhetsresultat privata/kommunala och alla ligger över 80 % nöjdhet.

Årsrapporten vidare: Bra ekonomiskt bokslut mycket tack vara statsbidrag, som aldrig räknas med i prognoserna utan kommer som grädde på moset. Personalredovisningen – här är jag inte nöjd. Framgår hur många tillsvidareanställda det fanns årsskiftet 2019/20 och nu 2020/21. De har minskat med 50. Lägger vi till kategorin tidsbestämda med månadslön är det ytterligare bortåt 50 minus. Jo, pandemin har inneburit färre omsorgstagare både i hemtjänst och i särskilda boenden. Kan förklara något. Det är bara det att samma minus för fastanställda var det året innan och året innan dess. Då undrar jag ju hur många med timvik har vi haft? Det finns ingen kolumn för. Jag får medhåll av omsorgschefen. Redovisning av personalens sammansättning och storlek i sin helhet saknas. Får kanske kräva en särskild redovisning för att få klarhet. Det är ju här resurserna och kvalitén på vård och omsorg ligger. Välutbildad fastanställd personal i alla omsorgsyrken – kan väl inte ifrågasättas av någon efter det gångna året?

Vi fick också en rapport om pandemiläget. Chefen var tydlig: Det är bara brist på vaccin som kan göra att inte alla är vaccinerade före midsommar. Organisation och personal finns för att ha högt tempo i vaccineringen i Växjö kommun.

Imponerande arbete Kerstin Haggren på Smp gjort för att beskriva Kvinnojouren Blendas 40 år i Växjö! Tre rejäla artiklar med mycket research bakom. Finns på nätet, smp.se 1/2 – 4/2.

I dagens Smp på insändarsidan tas upp det faktum att P-avgifterna höjs i centrum av Växjö och förlängs till kl 21.00. Skribenten anser att centrumhandeln och restaurangnäringen förstörs. Alla partier var för i budgeten. Jag dristar mig ändå personligen att ifrågasätta alldeles speciellt att ta ut avgifter för tiden efter 18.00. Det kan vara negativt för det kulturutbud som förhoppningsvis finns kvar efter pandemin. Är det någon poäng med att ta ut avgifter för den familj som går på bio sådär 19-21? De som går på teater, konserter, kvällsöppet galleri? Den som helt enkelt känner att hen måste låna en bok som finns på just detta stadsbibliotek och klockan är 19.00. Det är ingen parkeringsträngsel så dags. Kanske kostar mer att kontrollera på dessa tider 18-21 än det ger i P-avgifter?

Läser DN till frukost på sängen idag. Rubriker om aktieutdelning istället för pengar till vården, varning för en kraftfull tredje våg, fysisk distansering även nästa vinter och så dagens krönika av Niklas Orrenius: Det tredje största partiet i Sverige fortsätter att utmåla nyfödda barn som hot mot Sverige. Det var mycket negativt och knappt någon idé att kravla sig upp ur sängen. Hetsen mot muslimer – ja, mot de som föds här och får namnet Mohammed – ”har pågått så länge att många blivit avtrubbade”. DN idag 5/2. Ja, visst är det så. Jag känner mig inte bara avtrubbad utan nerklubbad. Vad har mina barnbarn för framtid? Vad kan göras - inte minst inför nästa val? Inga svar just nu.

Carin Högstedt

Växjö20210205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

2. feb, 2021

Cirkulär ekonomi, arbetslöshet, fåglar, snarad i lösenord, auktion, farmor

2 februari. Funderar en stund. Vem är det jag ska komma ihåg 2/2? - Visst. Det är min farmor, Lilly Ingeborg Elisabet, f 18760202. Eller? Det är ju det som är så märkligt. Hon firade födelsedag 2/2, men i kyrkböckerna varierar födelsedatum. 30/1, 31/1? Det som inte missas är att hon är ”o ä”, det vill säga född utom äktenskapet. Hon blev i alla fall väl omhändertagen av sin mamma, bondedottern Lisa Mathilda, och sin morfar. Den senare gav henne försörjning i dopgåva. Så dog morfadern. Modern träffade sin blivande make Olof August och hon fick syskon. När jag växte upp visste jag inte att farmor var halvsyskon till övriga syskonskaran. Och ingen skillnad gjordes såvitt jag vet. Familjen fanns länge på ett hemman i Stubbhult, Målilla socken, vars ägor nu är kulturreservat och sköts av Naturskyddsföreningen, om inget har förändrats de senaste åren. Själva huset ägs av en syssling till mig.

Sådär. Lite annorlunda start en tidig morgon med lite om farmor.  Igår möte med fullmäktigegruppen inför kommunstyrelsen idag och fullmäktige senare i månaden. En del ärenden att diskutera – biblioteksplan, stadsmiljöplan t ex.  Så kommunala gruppen som också var årsmöte med många punkter på dagordningen. Välbesökt och piggt. Motioner, skrivelser, interpellation – det har trillat in och fler idéer är under arbete. Arbetsgrupp för att arbeta mot den eskalerande ungdomsarbetslösheten tillsattes spontant.  Tekniken fungerade på det stora hela. Däremot är vi flera som haft ett h-sicke med införandet av ”authenticator”, nej, jag kan inte förklara vad det är. Jag blir verkligen bekymrad när jag hör att lärare på sina lektioner gång på gång blir utkastade från sin uppkoppling. Tala om effektivitet, väl använd tid och resurser, lugn och ro i klassrummen. Tre besök på IT-avdelningen, två fysiska, ett per telefon och stor frustration. Känner mig så dum. Nu förstår jag att jag är långt ifrån ensam. Lindrar något. Fast egentligen är det ju en katastrof att lägga så mycket tid och kraft på låsa in sig i ett snår av lösenord.

Fågelräkningen gav lite mer än förra året: 1 skata, 2 kajor, 2 koltrastar, fyra talgoxar, 1 blåmes, 4 pilfinkar, 2 gräsänder, 2 steglitsar. I Gasslande fanns ca 25 bergfinkar, 10 domherrar, 3 hackspettar m fl.  Hos mellandottern blev det inte räknat. Hon hade precis fått veta att person hon träffat några dagar tidigare nu var testad positiv. Så när jag dök upp och skulle räkna, blev det tvärvändning. Hela lördagen, sex timmar, följde jag auktionen i Braås. En hel del chattande med en av bröderna, som också var med. Vi undviker att bjuda över varandra. Roligt, trevligt, avkopplande. Jättenöjd med den lilla akvarellen jag köpte.  

 Nu läsa in omsorgsnämndens årsberättelse inför extramöte om det i veckan. Så formulera interpellation om PFAS mfl kemikalier och cirkulär ekonomi.

Gräsänder plöjer sig fram i snön och letar nerfallna fröer under fågelmatarna.

Carin Högstedt

20210202

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

29. jan, 2021

Vaccin med förhinder? Möte o auktionsvisning - trevliga avbrott i karantänen, donut!

Följde rätt noggrant det som sas igår torsdag på radion och TV om corona och vaccinet, Astra Seneca, doser hit och dit. Såg i andanom hur vaccineringen fas 2 i februari försvann, längre och längre bort. Även om det skulle komma tillräckligt antal doser enligt avtal, så vet ingen om de har någon verkan på folk över 55 år. Osäkerheten om det senare bekräftas idag. Hela röran är väl konsekvenser av att allt skulle gå fort och även pengar? Inte roligt. Hoppas jag har fel i min pessimism. Just idag kom brev om att jag snart ska kunna boka tid på min vårdcentral: ”Tidsbokningen beräknas öppnas i början på februari”. F-n tro´t.

Så blev det vinter. Snö och kallt. Fågelräkningen har börjat idag. Jag har bara sett några enstaka i snön. Gör den räkning som ska skickas till Birdlife på söndag. Räknar då även hos två av döttrarna i två av kommunens byar.

Varit på auktionsvisning i eftermiddag tillsammans med en av döttrarna. Firma Knutson o Bloom har auktion i Braås i morgon. Stor lokal, handsprit och begränsat antal som tas in på visningen. Trevligt som alltid och överraskande. Titta i katalogen på nätet är en sak, se det i verkligheten ofta en annan. Ska följa hela auktionen på nätet i morgon.

Hade också ett litet och trevligt möte inom vår regiongrupp idag, ett fysiskt möte. Vi var tre som gick igenom vårt valprogram för Region Kronoberg från 2018. Vad har vi gjort av det vi lovat? Vad har vi fått igenom? Vad återstår?  Vad är överspelat? Vi gick igenom punkt för punkt och har koll på vad vi sagt och vad vi gjort. Märker att humöret stiger när jag träffar människor live. Det är så mycket kroppsspråk och småprat som går förlorat vid skärmarna. Bara en timme betyder mycket.  

Läst Tove Alsterdal ”Rotvälta” som fått mycket god kritik. Så Katarina Wennstam, ”Dockorna”. Båda mycket läsvärda och nu på cirkulation bland döttrarna. Nu har jag börjat på debutroman av Maria Broberg, ”Bakvatten” – ytterligare en händelse från Västerbottens inland med många härliga dialektord. Fängslande.

Har skickat in en skrivelse till kommunens omsorgsnämnd ”Om att möta ohälsa, ensamhet och isolering inom LSS och assistans”. Vi anser att de omsorgstagare med intellektuella funktionsnedsättningar, som bor i gruppboenden t ex, ska få mer aktiviteter och stöd under pandemin och även efter. Vi vill börja med en enkät till alla berörda om Hur mår du? Vad skulle du vilja göra och ändra på i din vardag?  Bland annat. Vi har fler förslag. Lägger ut hela texten på facebook i morgon.

Läser om Kate Rawwoth, ekonom och forskare, som tagit fram ”donut-modellen”, som enkelt uttryckt går ut på att inte sträva efter oändlig ekonomisk tillväxt.  Googla på Donut-modell eller Doughnut. Där finns förklaringar, också på varför modellen heter samma som ett bakverk.  Ett 50-tal städer, kommuner, regioner i världen har anslutit sig. Varför inte Växjö? Funderar vidare om det kan bli ett förslag.

Ska också skriva en interpellation om hur det går med att fasa ut PFAS. Dessa farliga kemikalier pratas i Sverige om när det gäller dricksvatten. Vissa har fått sina brunnar oanvändbara p g a utsläpp- PFAS finns i ”allt”, t ex matförpackningar. I Danmark har de satt stopp för användning av PFAS i just livsmedelshanteringen. Kemikalierna kallas ofta evighetskemikalier för de bryts aldrig ner i naturen utan lagras i djur och människor.  Hoppas att bli klar med frågor kring detta under helgen. För ett år sedan hade vi en motion om PFAS. Den besvarades med att det var åtgärder på gång. Så vad har hänt sedan dess?

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210129

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

26. jan, 2021

Skolmat, steglits, ideellt engagemang, sparkstötting, hemtjänst, ackordsarbete

Blir så glad av steglitsar, den lite trubbiga färggranna uppsynen. Haft ett par här nu i en vecka från och till. Bådar gott inför fågelräkningen till helgen. Solen på besök idag till frukosten. Solljus in i köket. Gått 10 000 steg två dagar i sträck, det mesta i Fyllerydskogen. Ikväll en stund på ett klassiskt fysiskt möte i partilokalen för att kuvertera utskick inför årsmöte. Så skönt att kunna sitta fyra personer runt ett bord och prata medan en stoppar i kuverten, klistrar adresser och frimärken. -Ja, eftersom inte alla medlemmar kan nås av digitala utskick så gör vi så här; skickar per post till alla. Fördelar och nackdelar – men trevligt göra!

Skrev en interpellation om skolmatsfrågor. Legat som en tanke länge men inte blivit av. Nu är det gjort. För många barn som hoppar över skolmaten, för att den inte är attraktiv för dem? Jag har en stark känsla av det. I Oskarshamn fick vi skolbespisning när jag gick i gymnasiet. Jag tillhörde de som undvek blodpuddingen och vad det nu var. Korv och potatismos var nog enda maträtten jag åt. I övrigt blev det något slarvigt om jag hade pengar. Och hade jag pengar gick de först och främst till cigaretter. -Ja, så var det. Började röka som 14-åring. Så vansinnigt. De flesta unga människor är klokare idag.

Riksförbundet Noaks Arks extrastämma i lördags gick bra. Första beslutet om nya stadgar är taget utan invändningar. Sitter i valberedningen till föreningen Noaks Ark Småland-Halland. Det jobbet har flutit på. Det är inte sant att människor av idag inte vill engagera sig ideellt! Kanske inte livet ut på samma post, men i alla fall. Finns så mycket engagemang!

Fastnade för Dino Viscovis krönika i Smålandsposten idag. Han skriver om snö och kulturexperiment. Intressant. När jag läser om nutida elevers kunskaper om fenomenet spark, sparkstötting, så – ja, de hade sett en spark på Julkalendern. Jag faller tillbaka till den avgörande händelsen ca 1953-4, då jag ser hur pappa kommer cyklande från varvet i Oskarshamn och på släp har han (måste varit vinter) en spark, till mig, och den är rätt i storlek för mig. Anpassad för barn. Sagolikt. Den hängde med i många herrans år. Tre yngre bröder använde den ju. Eller? Till råga på allt med sparkar, så jobbade jag en säsong mellan andra jobb på sparkfabriken i Växjö. Den låg på Öster och drevs av bröderna Malmqvist. Fabriken flyttade så småningom upp till någon plats i Dalarna. Vet inte om den finns idag. Fabriksjobbet var så långt från digitalisering och robotisering som kan tänkas. Jag handslipade sitsspjälorna med sandpapper. Fick upp farten ordentligt. Ackordsarbete. Träffar ibland en och annan från arbetsgruppen och byter några ord. Det var väl någon gång på 80-talet jag var där.

 Ser en liten insändare i tidningen, Smp, också idag som är värd att lägga på minnet. Jag såg det ju själv! Läste kommunens annons häromdagen om vad som är på gång. - Jo, det går att boka tid för dialog med de borgerliga i kommunstyrelsens presidium. Så fint. Det är bara det att det är skattebetalarna som står för helsidesannonsens kostnader. Inte gratis kan jag garantera.  Men ska inte alla i presidiet få vara med? Även S-kommunalrådet? -Jo, om det sker i kommunens regi! Det skulle ju kunna vara partierna som annonserar och betalar. Det är en sak. Och kan jag tycka det bästa. Men blågröna kan inte använda skattepengar för att annonsera om sina möten med folk. Liten skitsak? Nej. Och det är inte första gången det händer liknande. Carl-Olof Bengtsson (S) noterade fadäsen och skrev insändare.  Jag noterade också, men gjorde inget av det. Bra Carl-Olof!  

Hade tänkt ta upp flera ämnen men det får anstå till nästa gång. Noterar dock att kontinuiteten i hemtjänsten inte är bra i Växjö kommun, enligt reportage och statistik. Glad att vi i (V) har en motion som kommer att få kommunfullmäktige att diskutera just den frågan, en av många som pandemin satt på dagordningen.

Carin Högstedt

Växjö 20210126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

22. jan, 2021

Författarkväll på nätet, möbler i kommunhuset, upp och ner i vardagen

Fredag förmiddag. Regnet skvalar. All snö borta. 6 plusgrader på altanen. Isen på sjön går upp, såvitt jag kan bedöma i grådasket.  

Veckan var upp och ner. Onsdagen ett veritabelt litet helsicke med datorn, som inte släppte igenom mailen, varken ut eller in. Fick ge upp till slut. Så när mörkret fallit och jag skulle ladda telefonen, stack in laddaren i kontakten som vanligt, blixtrade det till, small och blev svart i hela lägenheten. Ställde mig framför elskåpet, studerade säkringarna (jag kallar de proppar?) och letade fel. Bytte ett antal. Ställde om en manick och det började lysa men inte i köket, vissa lampor och köksgrejer funkade inte. Beslöt att jag behövde hjälp och satt i telefonkö i mer än 30 minuter på en kundtjänst. Skulle få hjälp dagen efter. OK. Klockan 6.15 fick jag SMS från elektriker, tidsoptimistisk en. Kunde han komma 7.15, undrade han. Javisst. Tack och lov var jag uppe. Han kom, såg en propp som var skadad (den jag inte bytt!), och ljuset segrade. Pinsamt? Inte ett skvatt. Jag har respekt för elektricitet och vill verkligen inte hålla på och mixtra för mycket. Det var en rejäl smäll när jag bara skulle ladda telefonen.

Så iväg till IT-avdelningen för att om möjligt få hjälp med uppkopplingen. Tog en bra stund. Inte visste jag att kommunen bestämt om ytterligare säkerhetsskydd! Troligen mitt eget fel. Fick mycket hjälp men inte fullt ut. När jag testade hemmadatorn var det samma elände. Men på något sätt lyckades jag till slut få till ett godkännande och flödet är där, även idag. Tänk vad tid vardagliga problem och missöden tar av ens liv.

Så trevligt det digitala mötet med författare i Kronoberg, föreningen ORD i Kronoberg, blev! Två timmar med ca 10 författare med vitt skilda genrer och budskap. Känner flera från poetry-slam-rörelsen, ja, känner mer eller mindre nästan alla som medverkade. Bibliotekets Vänner får nog finna sig i att använda denna mediala möjlighet till kulturupplevelse. Större fysiska samlingar av människor ligger inte i närtid. En tredje våg av pandemin lurar i kulissen. Samtidigt behöver vi kulturupplevelser mer än någonsin.

Radio Kronobergs nyhet om möblerna i nya kommunhuset och kostnaderna på 17-18 miljoner upprör många invånare (se facebook). Nu är det faktiskt ingen nyhet. I december förra året fick jag äntligen svar på frågan om kostnaderna – ca 20 miljoner. Det var femte gången jag ställde den berättigade frågan i fullmäktige. Och fick ett svar. Jag vill erinra alla om att (V) sa blankt nej till att bygga ett nytt kommunhus. Inte prioriterat eftersom det nuvarande är fullt användbart ett bra tag till. Vi sa att vi hellre ville bygga bostäder på den tänkta tomten på stationsområdet. Ett av argumenten från Blågröna var då att det skulle vara billigare med nytt kommunhus. De till och med budgeterade en minskad hyreskostnad! Sedan dess har väldigt mycket kringkostnader kommit till. En del hade hänt även utan kommunhuset. Stationsområdet i sig ska göras i ordning. Men att inte räkna in inredning och möbler i kalkyler… Men allvarligast i mitt huvud är ändå att pandemin ifrågasätter planeringen av det aktivitetsbaserade arbetssättet, där ingen har fast plats utan ska byta utifrån vad en sysslar med för tillfället. Jag frågade kommunstyrelsens ordförande hur pandemin påverkar det tänkta arbetssättet någon gång förra våren. Fick svar att folk skulle ju arbeta hemifrån… Det var under det skedet av pandemin då vi trodde att nu är det farligt och stor risk för smitta, sedan är det över och som vanligt. Jag tror att hålla avstånd, sprita etc kommer behövas länge till och att alla arbetsplatser ska utgå från restriktioner.

I morgon är det extra stämma med Riksförbundet Noaks Ark, tredje försöket, digitalt. Jag är ett av ombuden från Noaks Ark Småland-Halland. Ska bli spännande att se om de lokala föreningarna är redo att äntligen godkänna stadgeförslaget, som en grupp, där jag ingått, har arbetat med. Ja, det blir lördagsnöjet.  Regnet fortsätter skvala. Grått, mörkgrått.  

Carin Högstedt

Växjö 20210122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se