25. feb, 2021

Rapport från ett nämndsmöte, Funkibator, LOV, pandemi, vaccin, fuck cancer

Vilket vårväder! Snön är borta, 15 grader plus på altanen! Haft några intensiva dagar med mycket rörelse till fots. Men igår ett långt möte med omsorgsnämnden. Fem timmar vid köksbordet, två paddor och telefon igång. En padda med handlingarna, en med själva mötet. Funkar bra. Men frestar kroppen och ögonen.

På nämnden fick vi besök av och info om Funkibator, förening som ger aktiviteter och sysselsättning åt många med funktionsnedsättningar, alla åldrar. Pia berättade om deras lokaler, ett gammalt glasmästeri på Söder i Växjö, om digitala ungdomsläger, om djurhållningen, växthuset, bokpaket till alla förskolor, kakformar, pärlplattor, hunddagis m m. Finns inga gränser för påhittigheten! Alltid roligt att ta del av verksamheten som verkligen är en tillgång i kommunen och regionen, ja, även nationellt. Nytt är en tillgänglig hundrastgård. Vet att det är efterlängtat av många. Som stödmedlem ska jag försöka delta i Funkibators kommande årsmöte.

Vi fick också info från enhet sjuksköterskor, som gav nulägesrapport om vaccineringarna. Det saknas inte personal som kan vaccinera, men det är mycket kring vaccinet som ska fungera och lite svårt med informationen kring transporter, doser, förvaring… Biverkningar förekommer. De påminner om vanliga influensasymptom, feber, värk i armen. Är snabbt övergående, enligt sjuksköterska Marinas erfarenheter. Ja, får vi bara vaccin, så ska vi nog klara biverkningarna!

Inte många ärenden på dagordningen men de tog tid och vållade mycket – ibland förvirrande – diskussion. Nu var det dags att vilandeförklara 15 tomplatser sammanlagt på de särskilda boendena Lammengatan och Östregården. Nio hyresgäster/omsorgstagare ska flytta inom respektive boende. Eftersom det är känt att flytt av gamla människor, de sköraste ni vet, så sade mitt parti nej till förslaget. Det har vi gjort tidigare. Minns Evelid, Hagalund. Konsekvent hållning att sätta människorna, omsorgstagarna, de svaga, främst, tycker vi. Det har ju inte brunnit ner några platser. Det handlar om att spara in personal genom att samla de boende genom att stänga en avdelning. Personal ska slippa springa mellan. Och i samma ögonblick så ska det sparas några miljoner på mindre bemanning/personal. De som är berörda av flytten ska alltså sota för att pandemin skapat tomma platser under 2020 och att det på grund av LOV är en överetablering av platser. Det är inte rättvist.  En kommun som har nästan en kvarts miljard i överskott varav mycket är statsbidrag bl a till förbättringar i äldreomsorg har råd att låta alla boende få lugn och ro i sina hem.

Ett annat diskussionsämne var kontinuitet (svårt ord), alltså det faktum att alltför många omsorgstagare i hemtjänst/hemvård möter alltför många olika personal. Det är ju något som har diskuterats intensivt under hela pandemin som en av flera orsaker till att covidvirus kunnat sprida sig inom vården. Nu vill vi i V sätta ett mål: Max 10 personal per 14 dagar. Talet är drygt 14 just nu. Målet – satt för många år sedan – är 11 enligt beslut i nämnden, något som inte är upphävt enligt ordföranden, men heller inget som nämnts eller synts på ett par år. Det var lite rörigt med siffran 11, finns den eller inte? I alla fall så är 10 enligt vårt förslag (en motion som kommer till fullmäktige så småningom) orealistiskt, omöjligt enligt sittande majoritet M+C+L+MP+KD.

Avdelning jättegod nyhet: ”Växjöforskare beviljas åtta Kampradmiljoner”! 5,5 av dessa miljoner går till forskning om fysisk och psykisk hälsa hos äldre män som får prostatacancer. Hur påverkar behandling identitet, hälsa, välbefinnande och maskulinitet? säger Jesper Andreasson, forskare. En annan deltagare i det treåriga projektet är sexologen Carina Daneman Jägervall, som arbetar på lasarettet i Växjö och skrivit en bok i ämnet Sex, samliv och prostatacancer.

Växjö 20210225

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

  

21. feb, 2021

Vårkänning, bilprovningen en prövning, mello, vaccin nu! omsorg

Underbart! Kölden har släppt, snön är på väg bort, talgoxen sjunger, ljuset återvänder. Två dagar i sträck har jag gått en massa steg medan jag delade bladet Kommunnytt, senaste numret med nytt från kommunpolitiken i Växjö kommun. Men idag blev jag soffpotatis. Började titta på en gammal dansk serie, Brottet, (Forbrydelsen). Så bra! Började sändas 2007. Nåväl. Lite annat också. Gått igenom handlingarna till omsorgsnämndens möte på onsdag. Ska formulera en skrivelse till samma nämnd om personalsammansättningen m m. Göra manus till annons.  Kanske ta ner den sista julslingan som lyser upp utomhus? Två tog jag ner igår. Lite belysning kan alltid försvaras den mörka årstiden.

Fem steglitsor samtidigt idag och ca 10 änder på besök.

Bilprovningen härom morgonen. Alltid nervös att något ska gå fel. Inte nervös för bilens status utan annat. En gång startade inte bilen när jag skulle köra in i luckan. Batteriet slut. En gång hade jag betalat till en annan lurig firma istället för den beprövade statliga. Alltså var jag inte anmäld fast jag trodde det. Den här gången kom inte mitt nummer upp. Jag hade med mig inbjudan till tid och plats, var där rätt dag och i god tid. När jag anmälde mig i receptionen fick jag svar att jag inte var kallad. Ett alternativ var att anmäla till drop-in, vilket jag gjorde. Satte mig och väntade. Ingen skulle vara före mig enligt datorinfon. Inget händer. Går in (ser på dörren info att drop-in är stängd pga pandemin) och får kontakt med bilprovare. Har i vanlig ordning inte läst all info och inte det finstilta. Skulle ha betalt innan 31/12. Varför det? Jag tar den tid som föreslås i kallelsen (fast den är obehagligt arla)… Varför ska jag betala före ett visst datum? Slutligen en snäll man som hämtar min bil, kör in den och kommer tillbaka med ett – underkänt! Fyra anmärkningar som jag har en månad på mig att få avhjälpta. Ja, det finns all anledning att vara nervös för inför bilprovning.

Tittade på mello igår liksom de förra lördagarna, med åtminstone ett öga. Löser korsord med det andra. Chattar lite med barnbarn och döttrar. Kollade twitter, som har många rätt roliga kommentarer. Bra med Tusse och Perelli i finalen!

Sportlov och ganska lugnt på mötesfronten. Får räcka med detta denna söndag. Kommer med nytt från omsorgsnämnden senare i veckan. Inget vaccin i sikte i fas 2!?

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210221

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

17. feb, 2021

Skolmaten, tillgänglighet i centrum, Dädesjö skola, kockarnas frihet, slut på "röror"

Trött. Snöar rejält. Nerstängningar väntar i Sverige, enligt nyheter. För mycket skärmliv. Dumt att klaga i alla fall. Sitter inte i sjön. Men skulle hellre bada i Toftasjön än glo på is och snö. Änderna kommer med jämna mellanrum. Såg att det finns lite, lite öppet vatten under bron över kanalen mellan Toftasjön och Helgasjön.

Kommunfullmäktige igår. Tog nästan fem intensiva timmar. Sämst och faktiskt destruktivt: Dåligt ljud, rundgång, svårt att höra, ledamöter som ideligen fick logga in efter att ha blivit utkastade. En ledamot (vilde) som uppträdde väldigt illa och mot alla regler med personliga påhopp på enskilda ledamöter under ledamöternas frågestund.  Bäst: Ordföranden, Bo Frank (M) som gjorde mycket bra ifrån sig för att behålla lugn och värdighet i församlingen när vilden löpte verbal amok. Många av oss hade brutit ihop i den rollen under den pressen.

Innehållet då?  - Ja, jag börjar med Dädesjö skola, liten sådan, som varit mer eller mindre nerlagd flera gånger. Men nu ska ny skola/förskola byggas, vilket lovordades och bifölls av ledamöter från C, S, M, V. Jag hoppas att det blir nya bostäder också! Det är bästa sättet, ja nödvändigt, för att se till att det finns kontinuerligt elevunderlag för skolorna på landesbygden. Innan mötet fick alla ledamöter ett brev från en medborgare, fotograf, som påpekade att den gamla skolan, som enligt beslutet ska rivas, har kulturhistoriska och arkitektoniska värden. Mycket intressant – och helt ny information i ärendet.  Jag blev inspirerad att ställa frågan till kommunstyrelsens ordförande: Var ligger ansvaret för att kulturhistoriska och arkitektoniska värden kommer fram tidigt i kommunens bygg- och rivprocesser? Inte första gången de aspekterna kommer fem över 12.  Svar dränktes i rundgångstjut men jag förstod att här finns en sak att gräva vidare i. Som jag brukar konstatera; medborgarna i Växjö kommun är kunniga och alerta.

Stadsmiljöprogrammet reviderades. I V-gruppen diskuterade vi kring de synpunkter som kommit in från tillgänglighetsrörelsen, bl a att cykeltrafiken på Storgatan – gågata borde tas bort liksom gatstenar som är svåra för rullstolsburna m fl. Vid närmare läsning så är det faktiskt så att programförslaget innehåller ambitioner att leda cykeltrafiken från gågatorna och att använda material i beläggningar som gör framkomligheten god för alla. Så bifall till Stadsmiljöprogrammet även från V-gruppen. MEN hur ser det ut i orterna utanför Växjö? När jag hade delansvar för tillgänglighetspolitiken var det svårt att få gehör för åtgärder. När väl snön viker, så blir det en bra utflykt att kolla läget i centrala delarna av kommundelscentra. Upp på göra-listan!

Skolmaten- elever som inte äter av det som lagas och serveras för att de ska må bra och orka med hela skoldagen. Elever som har mat med sig hemifrån. Elever som går till korvkiosken eller köper godis hellre än äter skollunchen. Jag hade ställt frågor och kommunstyrelsens ordförande svarade. Det blev en bra information om vad som är på gång inom måltidsorganisationen  – en hel del bra saker -  och en bra diskussion. Det går åt rätt håll med att minska ner på serveringen av ”röror” som många barn värjer sig mot att äta. Matråd ska finnas på alla skolor och lyssnas på.  Det mesta var vi helt överens om. Men jag som decentralist tror att mycket vore vunnet om de olika köken och kockarna hade större frihet i matsedlarna, fick använda sin kreativitet och kompetens fullt ut. Det menade kommunstyrelsens ordförande skulle kunna medföra behov av mer personal och kompetenshöjning. -Javisst, det är ju positivt och kanske även lönsamt ekonomiskt. Tycker jag. Varje barn/ungdom som inte äter skolmaten är ett minus. Varje nytt jobb är ett plus. Eller?

Finns mycket mer att berätta, men nu har jag skrivit olika saker sedan kl 7 och ett långt protokoll ska också bli färdigt. Snön vräker ner.

Carin Högstedt

Växjö 20210217

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

  

 

13. feb, 2021

Mota fripassagerare! Videum, Vidingehem, HSL, vaccin, V Götaland

Lite dagsmeja. Skönt i solen. Igår stjärtmesar, steglitsor, rödhake här. Rena julkortet. Förra gången jag noterade stjärtmes var 16/1 2017. Kollar i anteckningar om den dagen. -Ja, det var riktigt kallt då också. Fåglar till trots – jag är hjärtligt trött på snö, halka och kyla.

Region Västra Götaland har beslutat att sluta betala för nätläkarbesök, typ Kry och Doktor 24. Allmänläkarna Bengt Järhult och Christer Petersson från Kronoberg har en artikel i Smålandsposten idag (13/2), där de uppmanar Region Kronoberg att göra som Västra Götaland. De tycker skattepengarna ska gå till äldre- och primärvård och kvalitet. Rubriken är ”Mod att mota fripassagerarna i vården?” Nuvarande situation inom vårdsektorn strider mot Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Den säger att i Sverige ska vi ha vård efter behov och störst behov går först. Bara Kry satsade 100 milj kr på reklam första halvåret 2020, upplyser skribenterna. Min reflektion: Det motsvarar ca 50 undersköterskors lön under ett år. Ja, finns modet att stoppa skattepengarna till något som underminerar den behovsstyrda vården i Region Kronoberg? Kan någon vara emot? Talade med V.s gruppledare idag. Självklart ska vi göra som Västra Götaland även i Kronoberg!

 Regeringskris, extraval? På grund av ett förslag från regeringen att lägga in något mer av humanism i asylhanteringen. Ridå!

Kommande vecka är det kommunfullmäktige med många ärenden, men kanske inte så upphetsande. Ska gå igenom alltihop i eftermiddag. Inga motioner men en hel del medborgarförslag. Min interpellation om skolmaten ska besvaras.

Rörigt om den planerade bolagssammanslagningen i Växjö kommun. Som vi från oppositionen sa under budgetdebatten, då de styrande lade fram sitt förslag i text, så är det inte smart att ta beslut först och utreda sedan. Gången borde vara den motsatta. V+S sa nej, inte för att vi inte kan tänka oss att ändra något, men det ska vara väl underbyggt. Det är kostsamma saker att slå ihop, dela (fission och fusion) och byta loggor etc. De unika bolagen Videum (för Linnéuniversitets lokaler, campus, Science Park, mötesplats) och Vidingehem (för bostäder utanför tätorten) är vi stolta över och vill fortsätta vara det.

Hade tänkt försöka samla mina syskon till påsk, men det smyger sig nog med vaccinet till dess. Tyvärr. Väldigt skakigt med tillgången till doser. Tror inte längre att alla faserna klaras av till midsommar.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. feb, 2021

Äldreomsorgen när dimmorna viker, 100 år med ABF, Minnas tillsammans, snutdröm?

I morgon är det möte med omsorgsnämndens arbetsutskott. Dags för flytt av ”våra sköraste” igen. Ett förslag från den styrande majoriteten M+C+KD+L+MP ännu så länge, inte beslut. 10 omsorgstagare på två boenden föreslås ska flyttas inom boendet. Allt för att samla ihop tomma platserna till en avdelning som förklaras vilande tills vidare. Pandemin har gjort att de sökande som fått plats har avvaktat (eller deras anhöriga) i väntan på vaccin och att pandemin går tillbaka. Förståeligt. Annars är ju problemen att de sökande i stor utsträckning får nej till plats i särskilda boenden. Och framför allt att kommunen genom att införa LOV har tappat kontrollen över etableringen av särskilda boenden! LOV-systemet infördes mot bättre vetande. I underlaget till beslut fanns utredning om faran med LOV och det är de konsekvenserna vi lever i nu. Det går att avbryta LOV, men de styrande ville inte det heller. V och MP ville inte införa LOV för särskilt boende, när beslut togs för några år sedan.  S+V ville fasa ut LOV-systemet 2020. Rösterna räckte inte för det. 24 mot resten av 61. Nu ska 10 omsorgstagare flyttas för att koncentrera tomplatserna inom de kommunala boendena. Prognoserna säger att från 2022 ökar antal äldre och behoven av platser. Just nu är det problem på grund av smittrisker. Ska 10 omsorgstagare som inrättat sig i sin beviljade lägenhet tvingas flytta för något de verkligen inte råder över: Pandemi och LOV-systemet med åtföljande överetablering? Vi får se hur det låter i morgon.

Också på dagordningen: V-motionen om kontinuitet, max 10 personal inom en 14-dagarsperiod på besök hos omsorgstagare i hemtjänst/hemvård. Det är 14-15 i snitt nu och fler än nuvarande mål. En kan ju tänka att det vore befriande att sluta upp kring ett mål som skulle göra skillnad, att se möjligheter och inte problem, att vi kunde vara överens över partigränserna om någonting som kommit i fruktansvärt tydlig dager under 2020. Men tyvärr – de styrande rekommenderar fullmäktige att ”inte bifalla” motionen, vilket = avslag. I nuläget är det inte realistiskt, sägs det. -Nä, då skulle det ju inte behöva motioneras? Om det vore enkelt så vore det väl genomfört, eller? Men inte är det omöjligt. Det är självklart en fråga om personal, om organisation, om nytänkande och politisk vilja. Tänk om Växjö kommun skulle bli känt för att ha klarat att hålla kontinuiteten på en rimlig nivå! Men vi får se vad som händer i morgon. Inte heller här finns ett politiskt beslut än, bara ett förslag.

Snön yr in på altanen. Lågtryck. Igår nio gräsänder samtidigt. Hårda bud och inga plusgrader i sikte. Inga skogspromenader för min del. Många TV-serier däremot. Hittar polisserier som är riktigt bra. Visste inte att jag var så intresserad av det. Funderat på om det inte var polis jag skulle velat bli. Kriminalpolis. Lösa gåtor.

Precis börjat läsa en bok jag fått i present: Röd kärlek av Maxim Leo, en östtysk familjehistoria, om tre generationer under 1900-talet. Onekligen intressant.  

Trevligt styrelsemöte igår med styrelsen för ABF. Bl a information om projektet Minnas tillsammans, som är treårigt och handlar om demensvårdande och sker i samarbete med demensavdelningar på särskilda boenden, föreningsliv m fl. Resultaten ska spridas till hela landet efter de tre åren. Så mycket bra det görs inom folkbildningen! Fick också en inblick i planeringen av 100-årsjubiléet, ABFs 100 år hösten 2021. ABF = Arbetarnas Bildningsförbund. Hoppas det går att samlas även fysiskt vid det laget, men vem vet vart virusen tar vägen.

Carin Högstedt

Växjö 20210209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se