15. mar, 2021

Bokat Öland, kanadagäss och fiskmåsar här, APP-doktorer, Barnens Bästa, valfrihet? framtidsplanering

Igår såg jag för första gången i år stolta kanadagäss i sjön. Och så fiskmåsarna! Det tar sig. Blött och grått, men våren är här. Kvarvarande is på sjön är sörja ser det ut som. Längtar efter att kunna sitta ute och bjuda hem de närmaste en och en.

Började försöka boka den årliga utflykten till Öland med döttrarna. Ett pussel att få ihop tre dagar när alla kan. Så var vi överens om att förra årets boende i Källa Hamn var bästa tänkbara – mycket luft, sovloft – allt. Den som ville kunde snarka i lugn och ro. Och mycket rimligt pris. Ute i god tid kan tyckas. Fullbokat! Inte en chans i juli. Folk är tydligen desperata efter miljöombyte – precis som vi! Letade, letade, blev alldeles snurrig. Jättefina erbjudanden men hela veckor och fullbokade. Men ett vandrarhem lite söderut från bron räknat: Två nätter, pentry, badplats, goda omdömen. Kan avbeställas fram till dagen innan… En vet ju inte hur pandemin utvecklas. Djurvänligt stod det i infon, så jag skrev det till döttrarna. Det är en viktig aspekt för oss. Fick frågan tillbaka: Ska vi ha djur med oss? Rätt roligt. Kan bli riktigt bra och något att se fram mot.

I lördags hade V Kronoberg distriktsårskonferens, DÅK som det kallas på vårt interna fikonspråk. Det gick bra trots ovanan att samla så många på skärmen. Vi valde ny ordförande, Susanne Seluska från V Lessebo, rätt så ny i våra led. Jag är – och alla andra – jättenöjda med det valet. Vi hade besök av Kajsa Fredholm från partistyrelsen. Hon fick frågor om bl a industripolitik och landsbygdsutveckling. Kajsa kunde berätta att just denna dag väljs talesperson i landsbygdsfrågor på partistyrelsemöte. Det lär bli Birger Lathi, sa hon och jag har inte hört något annat än att han är vald till detta viktiga uppdrag. Som nu verkställs efter kongressens resoluta beslut i vintras.

Idag ett synnerligen givande möte på förmiddagen med representanter för SSR, Sveriges Socionomers Riksförbund, och några från vår kommunala grupp. Den info vi fick om tillståndet inom socialtjänstens olika delar, om ”barnens bästa”, om ”hemmasittare”, om missbrukande ungdomar, om ”ett år i taget” istället för framtidsplanering – den gav kunskaper och inspiration till att göra mer politiskt inom just detta område. Ibland kan en timmes möte ge väldigt mycket energi. Detta var en sådan timme.  

Ikväll ett litet och fysiskt arbetsmöte med V Växjö. Så flyter veckan på och på onsdag är det fullmäktige med Region Kronoberg. Många interpellationer ska ha svar, många motioner ska behandlas. Bland annat ska det bli intressant att se vad de styrande blåa tycker om att sluta betala för läkarbesök hos APP-doktorer, typ Kry. Region Västra Götaland har gått före. Nu undrar (S) via en interpellation vad ledningen i Region Kronoberg tycker om detta. Jag är inte kallad som ersättare, men ska följa det hela via webben under förmiddagen. Sedan är det nämligen omsorgsnämndens arbetsutskott och det är prio ett för mig. Då kanske det går att få svar på den fråga som PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro ställde i Smålandsposten häromdagen: Varför hänvisas person som uttryckligen önskar kommunalt särskilt boende till privata sådana? Det finns ju lediga platser! För många sas det häromsistens, när det vilandeförklarades 14 lägenheter i det kommunala beståndet.

Carin Högstedt

Växjö 20210315

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. mar, 2021

Islossning, klippt, kontinuitet, digitalt, Trafikplats Fagrabäck, litteratur och hälsa, 10 eller 11?

Islossning! Vackert ord. Nu sker det. Den delen av Toftasjön som jag ser har öppen sjö bort mot andra sidan och inne vid stranden här utanför också. Bra för gräsänderna, som dock tar ett varv utanför altanen då och då. Kollar matläget.

Bra dag. Bästa frisören klippte mig. Hon klippte och klippte… Så skönt! Mitt satta mål, att vänta till efter vaccineringen, gick i stöpet i och med att vaccinet inte kom, som sagts, i februari.

Dagens ETC idag bl a om ”Trafikverket trycker på gasen när klimatet skriker bromsa” av Mikael Sundström. Precis. Trafikverket har klimatplaner och trafikplaner – och aldrig mötas de två. Dålig politisk styrning! Ta bort objekt som blivit omoderna på sin väg till förverkligande. Bra exempel är Trafikplats Fagrabäck i Växjö, som till och med fått ”Europas grönaste stad” att minska ett flitigt använt och uppskattat naturreservat för att få till en trafikplats, som ska hjälpa bilarna att köra förbi i 100 km/h.

Bibliotekets Vänner hade digital föreläsning på temat ”Naturen, litteraturen och hälsan” med föreningens ordförande Christer Petersson häromkvällen. Fint att vi nu vågar oss på nya tekniska lösningar för att samla medlemmar och andra runt något ämne. Jag kunde bara lyssna i 25 minuter på grund av annat möte, men det var bra bild och ljud och Christer är alltid intressant. Klart att vi är många som saknar föreläsarkvällarna med kända författare som ibland lockade 150 personer till 100 platser (något överdrivet) till Galaxen på stadsbiblioteket. Tala om trängsel! Roligt, fullsatt! Framtiden?

Blev lite häpen över KD-insändaren i Smålandsposten idag (11/3) om ”Välfärdsmiljarder för ökad kontinuitet, trygghet och kompetens”, underskriven av Anna Zelvin, lokala KD och Jakob Forssmed, nationell ekonomisk-politisk talesperson. I finansutskottet har KD, V och M kommit överens om och föreslår riksdagen 4,3 nya miljarder till äldreomsorgen i kommunerna. Ja, hej och hå, så bra! Behövs så väl och mycket mer därtill. I Växjö ska en del av den troliga summan ca 37 miljoner användas för att öka kontinuiteten till max 11 personal hos en omsorgstagare per 14 dagar. Snittet ligger nu på 14-15 olika personal.  Läser jag i insändaren.  Har jag något emot detta? Nä. Det är bara lite förvirrande att vi i V-gruppen nyss hade en motion om kontinuitet uppe på omsorgsnämndens dagordning. Vi föreslår max 10 personal. Vad får vi för svar? – Orealistiskt! De styrande M, C, KD, L, MP rekommenderar Växjö fullmäktige att avslå motionen! Får inte ihop de fina orden i den välskrivna insändaren idag med det agerandet, svaret och uttalandet. Helt omöjligt. Blir intressant när motionen väl kommer till fullmäktige. Tänk att himmel eller helvete hänger på siffran 1.

Nu dags för lite hushållsarbete. Ute är det snöslask.

Carin Högstedt

Växjö 20210311

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

 

  

8. mar, 2021

Internationella kvinnodagen, två steg fram ett tillbaka, ABF, fromhetsheder, backlash

Internationella kvinnodagen. Inget fackeltåg från Storgatan och scenen där. Inga möten, tal, demonstrationer. Eller, jo – en hel del men inte i fysisk form. Känns konstigt. Den här dagen började med regiongruppsmöte. Bra möte med diskussion om kollektivtrafikens framtid – efter pandemins utfasning. Väldigt mycket tapp på bussarna. Hur få folk att återvända? Pensionärsrabatter, sommarlovskort till unga, lägre priser, sådant som kan få fler att återvända snabbt.  Planerade ett möte med regiongrupp och de kommunala grupperna i Kronoberg om sjukhusbygget nu under våren.

Fick sedan en inbjudan (från en dotter) till föreläsning av lektor Marie Eriksson, Linnéuniversitetet, som jag känner väl. Jätteintressant om feminismen, kvinnosaken och rörelsen historiskt fram till nu. Borde vara obligatoriskt i skolorna varje årskurs. Hoppas det ligger kvar på facebook. Ska inte och kan inte återge det hela. Fäste mig speciellt vid beskrivningen av första vågen, andra, tredje och eventuellt fjärde vågen av feministiska framgångar. Hur vågorna rör sig, precis som rörelserna, att det inte finns några exakta gränser i tid för vågorna. Marie beskriver också hur politiska högervindar brukar följas av bakslag för jämställdheten. 1960-70-talens framgångar i andra vågen, min feministiska lärtid. Som jag skrev något om i förra bloggen. Så kom 80-talet med högervindar och Susan Faludi skrev ”Backlash, kriget mot kvinnorna”. Jag fick bokenjulen 1992 av döttrarna. Minns att jag läste högt för maken L ur boken, som är full av förstrykningar, understrykningar och utropstecken.

Igår en annan läsupplevelse i SvD kultur om ”Fromhetshedern i frikyrkan – en ”skamkultur”. Kristina Lindh skriver om frikyrkokulturen i Sverige och jämför med hederskulturen i delar av världen där staten är outvecklad och familjer/klaner styr. Det gemensamma är den kollektiva kontrollen av kvinnors/flickors sexualitet. Eftersom jag bott i en trakt där frikyrkan var oerhört stark och omfattade de flesta invånarna, så blir jag väldigt intresserad av de rön som dykt upp och tydligen vållat het debatt inom kyrkorna. Jag kan syndakatalogen. När jag i förra bloggen skrev något om dubbelmoral, så var det just detta jag tänkte på; att i min religiösa landsbygdsvärld gällde det att ”hålla på sig” till giftermålet, men samtidigt inte vara alltför fjär heller, för då blev en kanske inte gift alls. Balansgång! I artikeln står att idag är det annorlunda att vara med i frikyrkorna. Inga förbud och inga fördömanden, inga hedersstrukturer. Hoppas det stämmer. Förresten så var det vanliga, hederliga, hårt arbetande, snälla människor som gick till missionshuset. Men någonstans hade idén om att en kvinna kunde tillåtas ha pärlhalsband på sig - men inte örhängen! ha uppstått. För att ta ett banalt exempel. Och kvinnorna var särskilt påpassade.  Mina ungdomsår levde jag nära den här miljön.

Har beställt tid hos frisören. Tänkte vänta in vaccinet, men det går bara inte. Hon har antikroppar och visir, så det går nog bra.

Styrelsemöte med ABF avklarat ikväll.  Kort och kärnfullt. Ska avsluta denna 8 mars med att lyssna på Nooshies (V) tal lite i efterhand. Och sända en tanke till min vän Monica Lundström/Elinsdotter som skulle fyllt – ja, vi var väl ungefär lika gamla, idag. Hon var eldsjälen, barnmorskan, feministen som var med och drog igång Kvinnojouren i Växjö 1981. Kunnig, rolig, modig. Det passade henne att vara född just 8 mars. Dog alldeles för tidigt.

Carin Högstedt

Växjö 20210308

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

6. mar, 2021

Männen på U, Vardagar 2, Uje, sjukhus och vägkostnader, 941, Demokrati 100 år

Kanske inte så konstigt att jag blev helt såld på Ulf Lundells Vardagar 1 och nu är absorberad av Vardagar 2. Med sina 670 sidor är Vardagar 2 svårhanterlig att läsa liggandes i sängen. Men det är det enda negativa. Lovar – lättläst – inte fyllda sidor. Korta, snärtiga dagboksanteckningar. Så korta ibland att det kräver omläsning. Ingen skada skedd. Eftertanke ges.

Så vad är det dessa anteckningar ger mig? Funderat. Vi har levt i samma Sverige under samma tid. Ulf är född 1949, jag precis i krigsslutet 1945, påskdagen, söndagsbarn, vilket alltid gett mig lite tröst, för det garanterar viss lycka enligt talesätt. Vi har båda haft förmånen att växa upp i en tid då det fanns framtidstro, då reformer kom, den ena efter den andra. Nästan alla fick det sakta men säkert lite bättre. På 60-70-talen fick även vi uppväxande tjejer/kvinnor feministiska förebilder och tog oss ur den värsta förhärskande dubbelmoralen och de värsta begränsningarna i kvinnolivet.

Vi har samma nutidshistoria om är med väldigt olika perspektiv och erfarenheter.  Men vi har upplevt just framtidstron och hur senare decennier förändrat hopp till alltför mångas känsla av att inte vara med, inte vara delaktig, inte bli förstådd eller lyssnad på. Så är vi båda intresserade av fåglar, väderberoende, har sömnproblem, läser många tidningar, böcker, naturen… Ja, inte så konstigt om jag blir fängslad. Och jag är inte ensam, det har jag förstått. Vardagar 3 väntar i kulisserna. Tvåan fanns på bokrean, inbunden för 69 kr.

Ja, jag vet att Lundell haft fejder med t ex Gudrun Schyman och uppträtt antifeministiskt, men har inga detaljer i minnet. Lyssnade på hans sommartal. All musik framfördes av kvinnor (dem jag kan lyssna på i evighet dessutom) utom den sista. En ursäkt? Ingen aning, men tänkte tanken. Men som sagt; jag har inte följt hans fejder. Har alltid tyckt han är en mycket bra författare och musiker.  

Igår hade SvT den goda smaken att visa filmen Spring Uje spring! som nyss hade premiär. Och fått flera stora priser. Så berörande, både tragik och komik, vardagligheter, kärlek. Uje, en gång administratör i Vänsterpartiets kansli. Då lite oväntat (åtminstone för mig) byte av jobb, men underbart att du använder alla talanger du har och ger oss i publiken så mycket!

Mycket diskussion i media om infrastrukturpengar och planer i Region Kronoberg. Många behov och önskemål, begränsade resurser som alltid i detta hörn av Sverige. Nytt sjukhus planeras och platsen där det ska ligga kräver många nya lösningar på kollektivtrafik och framkomlighet. Massor av pengar krävs! Sedan finns det ju annat i länet, som legat på vänt i planerna i många år. Ska nu sjukhuset putta bort övriga länet för att det ska gå att komma till och från sjukhuset? Det är den stora frågan. Till och med en i jämförelse pytteinvestering för breddning av Väg 941 är i farozonen. Regionstyrelsens ordförande (M) säger i fredags (5/3) i Smp att om sjukhuset används som murbräcka så ska det gå snabbare med dess behov av vägar. Alltså finns det skäl att vara orolig. Till saken hör att det finns bara ett inriktningsbeslut i regionfullmäktige. Men det jobbas för fullt. Detaljplan, Skanska upphandlad som entreprenör för bygget etc. Definitivt beslut om nytt sjukhus eller renoverat gammalt ska tas mot slutet av 2021. Det finns också en opinion som hävdar att det absolut bästa är att använda nuvarande sjukhus som ligger mitt i stan, renovera, bygga till osv. Bäst för miljötänk och hållbart. Mot det finns perspektivet att det är svårt att riva, renovera, bygga i befintliga lokaler utan att påverka verksamheten, operationer t ex, negativt.

Därtill; vilka pengar ska användas och vilka resurser ska göra primärvården till den goda, nära vården som vi hört så mycket om? Primärvården ska utvecklas först. Annars vet vi inte sjukhusets behov av innehåll. Någonstans har det blivit fel ordning.

De strävsamma farbröderna som kämpar för Väg 941.s breddning säger i tidningen i fredags att de hade tänkt komma till regionfullmäktige och ställa frågor, men det går inte på grund av pandemin. Det får mig att fundera: Demokratin 100 år firas. Går det inte att lösa medborgarnas önskan att ställa frågor till politiken på annat sätt än fysiska besök? Skicka frågor per post – liksom svar, om saknas möjlighet att följa mötet på nätet. Maila frågor? Delta digitalt? Telefon?

När jag deltar i privat auktionsverks auktion i Braås, så har jag en vecka på mig att titta på föremålen och lägga bud på nätet. Så kan jag delta live i salen (nu begränsat antal förstås) på själva auktionsdagen. Jag kan självfallet sitta hemma och följa via nätet. Jag kan ringa och lägga bud direkt när det föremål jag vill ha visas upp och bjuds på. Helt vanlig telefon går bra.  Oavsett pandemi eller ej så kommer vi att ha mer digitala sammanträden och vi måste anpassa det så att inte medborgarna utesluts. Annonsera hur det fortfarande går att ställa frågor på allmänhetens frågestund. Framtiden ska inkludera fler genom fler möjligheter! Men det förutsätter förstås att det finns sammanträden att bjuda in till. Växjö fullmäktige 16/3 är inställt…

Carin Högstedt

Växjö 20210306

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

2. mar, 2021

Post varje dag! handpappersbruk, PFAS, nytt sjukhus? flygplatsen? Trafikplats Fagrabäck

Ögonblicksskådning kring fågelmatningen utanför knuten: Blåmesar, gräsänder, rödhake, koltrastparet, kajor, pilfinkar. Härlig blandning. De som inte äter i matarna letar tappade frön under. Snödroppar uppe. Längtar efter scillaperioden, den intensivt blå perioden som täcker mer och mer av gräsmattan år för år.

Tyvärr anser sig Tassi tvungen att jag iväg gräsänderna. De närmar sig ju hennes och mitt revir, altanen, och den uppgiften tar hon på allvar. Men det gäller inte hundar eller igelkottar. De tolereras. Men andra katter, ekorrar, stora fåglar ska inte vara där. Hon gömmer sig bakom någon kruka, tar sats och rusar mot änderna, som lyfter. Jag bär in Tassi, som inte vill lyssna på hur vi ska se på fågellivet. Strax är änderna tillbaka.

Ingen tendens till att isen på sjön går upp, För kallt om nätterna. Brukar börja med en reva mitt i sjön. Spanar efter den, beviset för att våren är i antågande. Den här tiden jobbig på så sätt att i skiftet mellan vinter och vår blir jag så vansinnigt trött. Vårtrötthet finns på riktigt. Började redan när jag var ung.

Läser om Postnords indragningar av postutdelning. Inte klokt. Ser en insändare av (C).s seniornätverk i Kronoberg om detta i dagens Smålandsposten, 2/3. De kräver att regeringen ska stoppa försämringarna. Ja, absolut. Men C har ju rätt nära till regeringen. Finns det inte någon punkt av de 73 i januariavtalet som tar upp service, speciellt på landsbygd, och den odemokratiska dimensionen i att dagstidningen blir meningslös för prenumeranter? Regeringen, stoppa detta! Någon makt måste ni ju ha över så viktig samhällsservice som post och tidningar!

Deltog som distriktsstyrelserepresentant i V Lessebos årsmöte i söndags eftermiddag. Positivt möte med den lilla välskötta föreningen. Ett fint kulturellt inslag, en film om handpappersbruket, där några satt på plats på avstånd från varandra. Andra, som jag, deltog digitalt. Som alltid helt fängslad av alla moment i att ta fram de rikskända pappersarken av mycket fin kvalité.

Igår fullmäktigegrupp och kommunal grupp, bortåt fem timmar totalt. Fullmäktigegruppen gick igenom ärendena till dagens kommunstyrelse och kommande fullmäktige. Förvånansvärt få till fullmäktige. Ligger ju en hel del motioner ”på vänt” så varför inte ta upp nu? Går inte att skylla på pandemin och det digitala med sina begränsningar. Så är det och det dröjer innan det blir fysiska möten igen. Demokratin ska skötas i alla fall. En V-motion på dagordningen: Om att kommunen ska dra sig ur ägandet av flygplatsen. Undertecknad har interpellation om hur det går med utfasningen av PFAS-kemikalierna. Fullmäktige är 16 mars kl 14.00. Följ gärna på webben. Anmäl frågor till allmänhetens frågestund.

På kommunala gruppen fick vi rapport om att utredning om fritidsbank är klar och att kommunen tagit ett steg framåt i en fråga som vi har kämpat för i åratal! 91 andra kommuner i Sverige har det; ett bibliotek med sport och fritidskläder och prylar, som lånas ut som böcker utan kostnader. Framför allt för barn och unga. De växer fort och alla föräldrar har inte möjlighet att lägga pengar på annat än mat och hyra. Ett enkelt sätt att något kompensera för det ojämlika klassamhälle vi lever i. Hur fritidsbanken exakt ska lösas återstår att ta beslut om.

Vi hade längre diskussioner om skolans dåliga resultat och olikvärdighet. Också om den föreslagna bolagsorganisationen, sammanslagningar och nerläggningar, utan att konsekvenserna är kända. Orten Åryd har kämpat för att få nytillskott av bostäder. Det började röra på sig. Vidingehem tog fram förslag, ritningar etc. Då stoppas byggplanerna. Varför kommunledningen??? Vidingehem gjorde vad de skulle. Så har jag uppfattat situationen.

Nya sjukhuset i Räppe – vållade också en diskussion, inte minst om de krav på infrastruktur som kommer att ställas mot annan infrastruktur. Diskussionen fortsätter tillsammans med regiongruppen. Till att börja med kan ju pengar sparas om det gigantiska projektet Trafikplats Fagrabäck skrinläggs för evigt. Det har blivit mer och mer omodernt och ohållbart jämfört med nödvändiga klimat- och miljöåtgärder. Lägg ner, gör en tvåfilig rondell och lägg de pengar som behövs på Väg 941, viktig för näringslivet, i Uppvidinge, som har ringaktats år efter år trots tydliga politiska beslut.

Ha en bra dag!

Carin Högstedt

Växjö20210302

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se