6. apr, 2021

Hur många personal ska möta omsorgstagare? Hur mycket missnöje kan accepteras?

Vardag igen. Förrädiskt vackert ute denna morgon med strålande sol. Men iskallt, plus en grad när jag åt frukost. Men i den spirande grönskan springer koltrastar, rödhakar, ovanligt många bofinkar. Två gräsänder ställer sig uppfordrande och tittar efter älsklingsbrödet – korvbröd. Övriga håller sig undan nu. I skogen är vitsipporna framme. Där jag växte upp i mellersta Kalmar län var marken blå av blåsippor. Här i Kronoberg är de nästan sällsynta. Jag tror det har med kalkhalten i jorden att göra.

Det blev inget utekalas med barnbarn och våfflor i helgen. Familjen var här och vi gick i alla fall en runda i blåsten i Sandsbro. Nej, igår snöade och haglade det, så kalasen är uppskjutna såväl som det mesta annat.

Gårdagen använde jag till att läsa handlingarna till kommande möten med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Bara årsredovisningen är på 140 sidor. Intressantaste och viktigaste kommunala dokumentet. Hur gick det? Vad uppnådde kommunen av alla mål? Blev skolresultaten bättre? Hur många bostäder blev färdiga och var i kommunen byggdes de? Koldioxidutsläppen från kommunens egna verksamheter skulle vara noll 2020 enligt mål, men så blev det inte. Det som ingen kunde förespå var att det ekonomiska resultatet – budgeterat till 0 – skulle bli ett överskott på 215 miljoner. Det mesta är alltså statsbidrag. För lite pengar är bekymmer, mycket pengar är naturligtvis bra, men just statsbidrag är ju knutna till ett eller ett par år framåt. Därefter kan bidragen minska eller upphöra, beroende på vilken regering vi får och ekonomiskt läge nationellt etc. Det gäller att ha is i magen och använda överskott så klokt det går. Det är bland annat det som årsredovisningen ska mynna ut i. Hur använda resurserna på bästa sätt så det blir bestående högre kvalité i äldreomsorgen – inte som en västanvind ett par år för att sedan övergå i nerskärningar?

På nästa fullmäktige kommer V-motionen om att sätta max 10 personal/14 dagar som kontinuitet i hemtjänsten. Den har gått från att anses orealistisk i omsorgsnämnden till att nu föreslår kommunstyrelsen att 11 är ett bra mål. Det går alltså framåt för vårt förslag!

Nästa motion inom äldreomsorgen: Som det är nu så anses att ett särskilt boendes omdömen från omsorgstagare och anhöriga är ”godkänt” om helhetsomdömet ligger över 80 % nöjda och mycket nöjda. 20 % eller fler kan vara mer eller mindre onöjda/missnöjda med hur de blir bemötta, hur måltiderna funkar, hur ofta de får komma ut, aktiviteter etc. Tycker Växjö kommun ska höja ribban: Minst 90 % nöjda/mycket nöjda ska vara målet. Det är främst Socialstyrelsen som mäter de särskilda boendena och hemtjänstgrupperna. Senaste mätningen 2020 låg helhetsbedömningen nöjd under 80 % på sex av 18 boenden i kommunen, fem av sex av dessa är privata.  Nöjdheten är bättre inom hemtjänsten, såväl privata som kommunala.  Visst ska vi sätta målet högre – helst 100 %, men att höja till 90 är för att anses ”godkänd” är en bra början.

Igår på annandagen hade vi fullmäktigegruppmöte. Ikväll är det V Växjös styrelse, som nu även formellt har en ny ordförande, Kristian Rappner, 47, växjöbo med rötterna i Trelleborg. Kom till Växjö 2004 och arbetar som socialsekreterare. Det blir bra! Så fortsätter veckan med några intressanta inslag varje dag och speciellt kvällarna. Väntar på telefon från vårdcentralen om vaccinering.

Carin Högstedt

Växjö 20210406

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

2. apr, 2021

1 april. TACK, Bosa, Alghero, dos 1, ergonomi, sanndröm nästan, silveräggkopp

Först ett jättestort tack till alla som grattade igår på min födelsedag! Så fina foton, så fina ord, så gulliga kycklingar och kaniner (ni vet min relation till djur, så mycket blommor (ni vet min relation till natur), presenter av barnen, telefon från barnbarn, besök av ett par närstående en och en, samtal från mina bröder och så utbyte på messenger och mail. Dagen flög iväg. Ibland är facebook en högst väsentlig och positiv länk mellan människor. Inget nytt men ska inte glömma bort det. Hur hade det sett ut utan sociala media igår i denna eviga pandemi? Betydligt tråkigare.

Vaknade i morse som vanligt numera vid fyra. Läste, såg på TV-serie, somnade om mellan sex och sju! Underbart. Den timmen är guld värd hela dagen. Inte alltid det blir så. Då drömmer jag också. Idag ett aktuellt ämne; skrivbordsstol. Jag drömde att jag hade flera rum och att i ett rum fanns en modern maxergonomisk skrivbordsstol, som jag kunde flytta till mitt arbetsrum, det som jag har i verkligheten (ja, lyxigt). I några sekunder när jag vaknade, så var jag fast övertygad om att nu hade jag en ny stol. Den jag har är visserligen rätt nyinköpt, men ca 100 år gammal. Snygg, höj- och sänkbar, vridbar. Men drömmen har fog för sig. I onsdags satt jag i köket på köksstol från 12.30 till 18.50. På möten. Värk i hela kroppen efteråt. Mesta tiden omsorgsnämnden 5,5 timmar. Måste som denna gång ensam V-partist vara oavbrutet lyssnande, antecknande, ställningstagande. Skulle underlätta med en hörna här hemma som är inredd för att ha två paddor (en för mötet, en med handlingarna) och telefonen igång, bekväm att sitta på och någon form av laddningsstation för att hålla liv i alla apparaterna. Får verkligen överväga detta. Vilken bra dröm! Tror inte de digitala mötena är slut även om pandemin skulle vika ner sig.

Flera födelsedagar var maken L och jag iväg någonstans. Ligger ju ofta i påskveckan och då kunde vi ta en veckas semester. Bäst minns jag min 50-årsdag. Vi vaknade i Bosa Marina på Sardiniens västkust. (Vi gjorde en egenkomponerad resa.) Vi packade och vandrade till staden Bosa och busshållplats. Helt fantastisk morgon, knallblå himmel, kyligt, friskt. Gick utmed en flod. Vackra husgavlar mot floden. Vid busshållplatsen fanns en butik, där maken L köpte en silveräggkopp till mig (ni kanske vet min relation till äggkoppar). Bussen tog oss till Alghero och hotell San Fransesco, som är igång fortfarande. Där hyrde vi bil och gjorde oförglömliga utflykter på denna mycket intressanta och vackra ö.

Nu har jag ringt vårdcentralen och anmält mitt behov av vaccin. Kan ta 14 dagar innan de ringer och ger mig en exakt tid. Kom på nu under skrivandet att jag kan skriva rent de resedagböcker maken L och jag lämnar efter oss, en del i mer eller mindre upplöst skick. Om jag skriver rent så får barn och barnbarn det lite enklare att läsa och lättare att resa och vandra i våra fotspår. OBS, lite ironi. Men vem vet? Vi har rest för att hitta motiv på tavlor vi köpt.  Och hittat motiv i Les eaux bonnes till exempel. Glömt var det ligger men rimligen i franska Alperna eller Pyreneerna.

Ingen politik idag. Bara lite skrivarbete. Men måste säga att jag beklagar de socialliberaler jag känner från kommunen och regionen här. Tänker speciellt på Gunnar (L), som när som kan inta talarstol och hålla ett brandtal för humanism och människovärde, när det hotas.

Tack alla och ha en riktigt skön och avkopplande påsk! Och alla ni som inte får någon ledighet på grund av covidsjuka bl a – ni ska ha kompensation i både återhämtningstid och löner. Tycker jag.

Carin Högstedt

Växjö 20210402

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

28. mar, 2021

Snöänglar, sommartid, öppna biblioteken! Vardagar, vem tar vem? Gräsänder

Sommartid igen. Klockan är halv elva, men EGENTLIGEN är den halv tio, skulle min mamma sagt. Trodde det skulle vara slut på att flytta grillen fram och tillbaka, men tydligen en fråga som blivit hängande någonstans i EU.

”Tunna blå linjen” var en av många uppskattad TV-serie, också av mig. I natt började ”Snöänglar”. Sett första avsnittet, SVT play. Bådar gott.  Skönt och lagom med vilopaus och ett avsnitt på skärmen då och då. Gärna polisserier.  

Jag tror att biblioteken ska öppna med det snaraste. Hör hur omständligt det blivit att låna böcker; något som betyder så väldigt mycket för så många i väntan på vaccin och bättre tider. Böcker som kan förtrolla tillvaron, övervinna ensamheten, skaka om, ge nya perspektiv… Den verksamheten ska inte begränsas. Folksamling nej, men öppet för låneverksamhet ja.

Mycket bra intervju med Göran Greider av Sandra Stiskalo i DN idag söndag 28 mars. Läser för övrigt allt jag ramlar på av Greider; tweets, dikter, ledare, inlägg om allt som rör sig. Absolut min favorit bland ledarskribenter. Dagens ETC har många starka namn som skriver ledare, men Greider tar priset för min del. Och ja, jag har för mig han fått något pris i den klassen. Vi har haft två datum för att Greider skulle komma till Växjö och ett Bibliotekets Vänner-arrangemang under 2020. Våren gick åt pipan på grund av pandemin, hösten trodde vi då…. Ligger som så mycket annat på vänt. Förödande trist. Det går att fixa digitala föreläsningar, men inte allt, inte känslan av att träffa andra ”kulturtanter”, byta några ord, stå i kö för biljetter och se att så många är så intresserade av samma föreläsare…

Läser fortfarande Vardagar 2, Ulf Lundell. Den är lite tyngre, har lite mer text än ettan. Rekommenderar den. Känner flera som har läst alla, Vardagar 1, 2, 3. Samtidshistoria för oss 40 - 50-talister. Lättillgänglig, väcker minnen, mångfacetterad.

Kommande vecka börjar påsken, april, en månad med fyra födelsedagar inom familjen. Försöker hitta någon dag som är väder för ett mindre våffelkalas utomhus. Lite osäkert. Innan dess är det kommunala – gruppen – möte, extra omsorgsnämndens arbetsutskott och omsorgsnämnd bl a. Ska gå igenom handlingarna idag och se vilka yrkanden som kan komma ifråga på omsorgsnämnden.

 Sägs att det ska komma ett brev från Region Kronoberg kommande vecka om vaccinering av min grupp. Samtidigt har ju antalet tillgängliga doser minskat. Så jag förhåller mig kallsinnig, inte ta ut något i förskott.

Idag har L.s  partiråd möte. Behöver jag ju verkligen inte upplysa om, för det har skrivits kilometrar artiklar om detta partiråd och vilka konsekvenser det kommer att få eller inte. Hade bara hälften så mycket skrivits om sjukförsäkringssystemet och vad det gör med människor så hade det satt fingret på något mycket väsentligt att förändra i Sverige av idag. Blir jobbigt om allt inför nästa val kommer att handla om vem som vill ta vem eller ej i dansen.

Det har blivit alldeles för lite skogspromenader på sistone. Å andra sidan har jag putsat nio fönster, ute och inne. Det blir steg av det också. Och ont av artrosen. Men ett rum i per dag går an.  

Några gräsänder kommer fortfarande och tigger bröd – fast de har hela Toftasjön att dyka i. Ingen is längre. Äter de fisk? Slår upp i fågelboken: ”frön, frukter, plantor, insekter och andra mindre vattendjur”. I oktober - december drar de till övervintringsområden, står det. Fast här har en stor skara funnits hela vintern. Trots isen.

Carin Högstedt

Växjö 20210328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

24. mar, 2021

Skoaffär - stor händelse, kvinnor o äldre utsatta för ohälsa, ska bilarna in i stan eller ej?

Gått ovanligt många dagar utan att jag bloggat. Inte meningen men har haft mycket att göra och en sömnlös natt (OK, sov två timmar) plus läs- och skrivarbete av olika sorter, digitala möten, nätauktion och så vidare. Läser idag (24/3) i Dagens ETC att den psykiska ohälsan ökar hos äldre – ”värst för kvinnor och ensamboende”. Folkhälsomyndigheten har gjort en utredning; 23 % av de över 70 år har svarat att de nästan alltid eller ofta besvärats av ensamhet under pandemin. Bland de mellan 70 och 84 år använde 84 % internet. Mellan 85 och uppåt 47 %. Enkätsvaren i projektet indikerar att 15 % av männen och 25 % av kvinnorna sannolikt var deprimerade. En av fyra upplever inte sin vardag som meningsfull.

Ja, nog är det i längden visset att vara begränsad i rörelsefrihet, att undvika ögonkontakt i affären, att träffa barnbarn alltför sporadiskt och med handspriten tillhands varhelst man rör sig. Att notera som större händelse att jag gått in i en skoaffär och köpt två par skor efter att ha skjutit upp det i ett år.  Men deprimerad, nej, plågad av ensamhet, nej. Lite berg- och dalbana och frustration dock.

Trevlig oväntad händelse! Fick ett mail från en okänd person som hittat nätverket ”Dackes Döttrar” på nätet och mitt namn (nätverket borta sedan länge). Inga detaljer men det har resulterat i utbyte av kunskaper om Vena socken i Kalmar län, av bokmanus och släktforskning. Min vykortssamling från just Vena kan komma till nytta liksom mina anors djupa rötter i så gott som varje by i den socknen, längre tillbaka i tiden ska sägas. Min kontakt skriver böcker om Vena bl a! Roligt!

Blir inte klok på parkeringspolitiken från de styrande. Ena dagen ska bilisterna skrämmas genom dubbla avgifter och kvällsavgifter, bilarna ut från stan. Nu läser jag om ett P-hus som kommer att gå med underskott (precis som det som finns i World Trade Center och som kommunen snällt tog över), allt för att ”det är jätteviktigt att vi har ett tillgängligt centrum, människor utanför stan måste ha möjlighet att få en parkeringsplats”, säger ordförande i tekniska nämnden idag i Smp.se. Jag – detta är mina personliga undringar, inte mitt partis – får inte ihop det. Var är för övrigt de fyra parkeringarna/bytesplatserna som vi har minst två beslut om, som skulle finnas i varje ”hörn” av staden, där bilar ska ställas och shuttle-bussar ta vid? En sådan plats skulle med fördel kunna planeras i Sandsbro, vid Toftastrand/Villa Vik ungefär. Det förslaget finns, har tagits emot väl och kan förbättra framför allt busstrafiken för många och är rätt plats för samåkning och trafikbyten. Var är den gröna linjen i P-politiken?

Deltog i Funkibators digitala årsmöte häromdagen. Jag är stödmedlem. Bra möte med stor närvaro. De lägger sig vinn om att gå sakta fram genom dagordningen, förklara punkterna och termerna. Vad gör en revisor? Vad händer här om vi tycker olika? Hur räknas röstlängden ut? Fullmakter? Det blir en gedigen genomgång av verksamheten och en lektion i föreningsteknik och demokrati. Ett möte som lyfte.

Nya distriktsstyrelsen för V Kronoberg har haft möte och planerat och diskuterat. Bra stämning med ny ordförande, Susanne Seluska från V Lessebo. Jag är ersättare i styrelsen och kommer att delta i mötena antingen jag tjänstgör eller ej. Om ett år ska vi har en riksdagslista, en regionlista och åtta kommunlistor klara. Därtill valprogram för Region Kronoberg och alla kommunerna. Arbetet bakom kulisserna börjar nu! Valrörelse brukar det kallas när affischerna kommer upp ett par tre veckor före valet. De veckorna är en bråkdel av all förberedelse som inte syns utåt men pågår från nu och framåt.

Blek sol nu på morgonen och 8 plus. Hoppas det håller, för idag har jag besök av vän inplanerad, på altanen. Äntligen en öppning till mer rörelsefrihet och kontakter. Våren är verkligen här.

 

Carin Högstedt

Växjö 20210324

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

18. mar, 2021

Starten skräckfylld, V 941, vaccinet när? Vård nära kronobergarna? NKS, daglig verksamhet?

Skräckfylld start på gårdagen. Gick upp extra tidigt för att ha gott om tid att logga in på Region Kronobergs verktyg Netpublicator för att delta som tjänstgörande i regionfullmäktige. En hemma för sjukdom i vår grupp och då tar jag som förste ersättare den platsen. Jag har varit med tidigare och haft problem med att logga in och få allt på plats. Alla ambitioner, alla kunskaper, kontakt med tjänsteperson, alla lathundar till trots; det fungerar i två minuter, sedan är jag ute igen. Blir totalfrustrerad, anklagar mig själv för att inte förstå instruktioner (vilket är helt sant)… Mötet börjar 9. När klockan är tio över tänker jag att jag hellre dör, än utsätter mig för detta. Då…

En timme senare: Lugnet har lagt sig, Vi ser och hör varandra. Ca 68 personer har gått från fruktlösa försök att logga in till att samtliga nu vara i verktyget Zoom. Det var inte mitt fel! Jag säger bara: Inte en gång till med Netpublicator! Det finns Zoom, det finns Teams som fungerar. Det är dåligt använd sammanträdestid att använda en timme till att byta system.

Kunde bara vara med på förmiddagen men hann lyssna på informationer om Coronaläget och nya sjukhuset. Anmälde fråga om Väg 941 på ledamöternas frågestund. Ni vet den näringslivsväg i Uppvidinge som ortens folk vill bredda för att de tunga lastbilarna (skogstransporter) ska kunna mötas säkert. Gunnar Nordmark (L) kom före i kön med samma fråga. Fick rätt bra svar och det finns på smp.se, nätnyheterna, idag. Om vägen försenas igen, så är det inte Region Kronobergs politiker det beror på. Gamla regionförbundet tog första beslutet om vägens breddning på möte, Luciadagen tror jag, 2013. Skam och vanära om det fördröjs igen för att tillgängliga medel går till annat.

Så fick vi information om den Nya nära vården och hur arbetet går med det uppdraget, som ska vara klargjort innan vi kan ta beslut om nytt sjukhus eller ej.  Bra info på en övergripande och teoretisk nivå. Fler än jag funderade på vad det innebär mer konkret. Med mitt återvunna självförtroende (efter digitala kraschen) så ställde jag frågan om vårdcentralerna Vc) kommer att kunna göra röntgenundersökningar i framtiden. Vården ska ju vara ”nära kronobergarna”. -Jo, men visst. De har ju köpt in en mobil röntgenapparat! Som används? Nja, det blev jag inte klok på. I min enkla lekmannamässiga hjärna är det bättre nära vård, om röntgen kan göras på vårdcentralen direkt istället för att patienten ska till lasarettet och sedan tillbaka till Vc. Det är sådant som ”vanligt” folk frågar om.

Covid 19. Regionstyrelsens ordförande, Mikael Johansson M redogjorde för läget när det gäller smittan och vaccinet. Jag ställde frågan: När kommer alla kronobergare ha erbjudits vaccinering? Jag sa också att jag vet att frågan är omöjlig att svara på, men att professionen ju måste ha en arbetshypotes att planera utifrån, som dock kan ändras? – Utifrån läget just nu, var svaret, så ser vi en möjlighet att alla har fått första sprutan före midsommar, men den andra kommer efter sommaren. Upplever det som ett ärligt svar.

Partikamrat Eva-Britt ställde fråga om de som arbetar med nya sjukhuset läst utvärderingar och rapporter om Nya Karolinska. -En del var svaret från Johansson, men inte den senaste som Eva-Britt tagit del av. Bra att lära av misstagen!

Så är Växjö kommuns Visselblåsarfunktion på plats! 20210317 startade den och det finns info på kommunens hemsida om hur den kan användas. Tog lite tid men nu är V-motionen både bifallen och verkställd! Finns också på Smp nät.

Så lämnade jag regionmötet vid lunch (det fortsatte till ca 19.00, tror jag) och gick in i möte i omsorgsnämndens arbetsutskott. Fåtal ärenden. V hade två skrivelser som fick svar. En gjordes redan i juli 2020 och var tämligen överspelad. Den andra handlar om hälsa/ohälsa på LSS-boendena. Alla frågorna kommenterades och intrycket är att det gjorts ett bra arbete inom gruppen för att de ska må bra under den många gånger begränsade och tråkiga vardagen, när daglig verksamhet är inställd eller annorlunda.  Skrivelserna kommer till nämnden om 14 dagar, så de är inte avskrivna ännu.

På ledamöternas frågestund tog jag upp den fråga som PRO ställt i Smålandsposten om att en omsorgstagare tydligt uttryckt att hen vill ha plats på ett kommunalt särskilt boende och blivit erbjuden privata, först en gång, sedan en gång till varefter det blev rätt. Förvaltningschefen säger att hon försöker hitta förklaring och att så här ska det ju inte vara. Min tolkning är att vi kan få veta mer. Jag menar, att det är synnerligen basal kunskap hos handläggare, hur valen ska hanteras.  De styrande tysta på denna punkt, som jag minns det.

Frågade också om hur det går med inriktningsbeslutet om daglig verksamhet. När får vi rapport och vad pågår? Jag har kontakter med anhöriga som uttryckt oro för sammanslagningar. Under våren ska vi få rapport om hur det går. Påminner om att samlokaliseringar medges i inriktningsbeslutet men inte sammanslagningar av olika verksamheter.

Bra ton under mötet. Så småningom fri kväll med Småländsk sushi och öppen altandörr, begrundande det faktum att jag nu snavat på dammsugaren i ca 10 dagar utan att använda den.

Ikväll styrelsemöte med min bostadsrättsförening.

Carin Högstedt

Växjö 20210318

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se