12. maj, 2021

Stadsvandring, "Familjen", daglig verksamhet, FUB, pride utan stora paraden, 9 milj kr

Utefrukost ett par dagar i rad. Hörde göken för första gången i år. Från det vanliga hållet, sydost bortöver sjön. Såg igår skäggdoppingen i strandkanten. Brukar vara ett par som häckar en bit bort. Förra året kom ingen, men nu här! Roligt. Vilken syn när den kommer förbi med alla ungarna på ryggen. Misströstar om igelkottarna.

Det bästa på hela året – Pride Växjö och paraden – som samlat så väldigt många människor – uppmärksammas på olika sätt hela denna vecka. Men inget kan ersätta att gå i paraden och se de täta raderna av publik som viftar med flaggor och är glada. Nästa år? Smittspridningen är hög i Kronoberg, högst i Europa lär det stå på löpsedlarna.

Deltog i litterär stadsvandring i måndags. Så trevligt att lyssna på bibliotekarien Ella Styf som berättade om Esaias Tegnér, Alfred Hedenstjärna (Hjärtats saga), Linné, Birgitta Thulin, Pär Lagerkvist, Viktor Viktor (pseudonym för Elsa Maria Otto) med fler författare från platsen eller med stark anknytning till. Mer kultur: Bibliotekets Vänner hade digital föreläsning med Johanna Bäckström-Lerneby, som skrivit den uppmärksammade boken ”Familjen”. Fungerade bra med tekniken och det är lika så gott att vi vänjer oss vid den här formen av möten/föreläsningar. Ibland en bra lösning. Om vi vill lyssna på en författare från norra Sverige, så är det en billig lösning jämfört med resa fram och tillbaka.

Så fint att Gunnar Pontén uppmärksammas i Dagens ETC 7/5! Han är 96 år och fortfarande aktiv som volontär och att hjälpa flyktingar till språk och integration. ”Jag slutar aldrig!” säger han. Gunnar är från Växjö. Jag brukar träffa honom på COOP och byta lite åsikter. Innan pensionen var han bibliotekarie. Mycket bildad och intressant att tala med.

Idag möte med Omsorgsnämndens arbetsutskott. Mycket diskussion om den dagliga verksamheten och den flytt som planeras till Vallhagen, där tre olika dagliga verksamheter nu är på samma adress och där mer lokalyta ger möjlighet att härbärgera fler. Totalt skulle det kunna rymma 45-50 (”med dragspel”) omsorgstagare. Frågor och svar. De så kallade hemvistena har egen ingång, egna toaletter och det går att äta i respektive lokal. Har jag skrivit något annat tidigare så var det fel, en missuppfattning. FUB har varit med i processen. Berörda omsorgstagare, som ska flytta till Vallhagen, är informerade. Men det finns tid att reflektera ytterligare. Kostnadsuppgifter saknades och det blir ett extra arbetsutskott innan nämnden tar slutligt beslut. Ska åka ut till Annevik, där dagliga verksamheten Sjöpärlan finns, en av de som ska flytta. Det är ett av mina sätt att komma framåt i kniviga ärenden; besök i verkligheten. Den här veckan har jag kört runt i Hollstorp, en by nära Växjö stad som i förslag till ny översiktsplan pekas ut som utvecklingsområde för bostäder. Ja, inte själva byn, men nära, så nära att bybor reagerat och bett om stöd. Vacker landsbygd detta Hollstorp!

Årets arbetsplats i den kommunala sektorn i Växjö: Korttidsboendet Evelid. Grattis!

Seger!!! Från nej till 10 milj kr till personalbefrämjande åtgärder inom omsorgen på förra mötet (förslag från S+V) till att idag ta beslut om 9 milj kr till – just det – personalbefrämjande åtgärder. Nu enighet om att använda utrymme i förväntat överskott, som idag i den ekonomiska rapporten hade ökat till 56.8 milj kr.

24 grader ute. Kvällsmat på altanen.

 Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210512

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

8. maj, 2021

Sista besöket i kommunhuset, vardagsrehab, dagliga verksamheter, lat opposition?

Besökte gamla kommunhuset för troligen sista gången igår. Lämnade in en interpellation på det gamla sättet; på papper på kansliet. Träffade personal som håller på att flytta ut det sista. Snart ska nya kommunhuset öppnas. Oavsett motståndet från folket och politiska oppositionen så står det där, på stationsområdet. Fult? Dyrt. Onödigt. Besökte receptionen i gamla huset, som är tämligen nybyggd. Åh, dessa trevliga människor som jag träffat så många gånger. Hade min arbetsplats i huset från 1989 till och med valet 2018. Utmärkt arbetsplats med tillgång till det som behövs. Vi är överens receptionisten och jag; lite vemodigt. Nya huset har inte alla med politiska uppdrag tillgång till med tagg. Bara presidier, gruppledare och ett fåtal andra.

Den gångna veckan var späckad med möten och regnig till max. Nu lördag och sol mellan molnen. Satt ute en stund med morgonkaffet och tidningar från 7 ungefär. Planterat en hel del och är rädd för att det ska frysa någon natt. Följer noggrant väderprognoserna. Väntar fortfarande på livstecken från olivträdet och fikonträd. Brukar vara långsamma. Under har hänt förut, men det var en ovanligt kall vinter. Väntar också på igelkottarna. Inte sett någon ännu.

Två mycket bra digitala studiebesök i omsorgsnämndens verksamheter denna vecka; Kommunrehab och Hovs hemvårdsgrupp, där vi träffade fysio- och arbetsterapeuter om arbetet med vardagsrehab. Fick insikt i verksamhet som jag inte visste så mycket om. Vilket gott förebyggande arbete! Fick också klart för mig att fler personal i den här verksamheten behövs liksom att logoped saknas i kommunen. Här kan en del av det förväntade överskottet i nämnden komma väl till pass! Fler som arbetar förebyggande med att stoppa fallolyckor t ex betalar sig snabbt och sparar mycket lidande. Det som mitt parti stridit för, att alla hjälpmedel ska vara gratis för att de ska komma till användning av de som behöver dem, även om de inte har pengar att köpa för eller är för sparsamma eller inte orkar leta i butiker. Vi har helt rätt. Det händer att duschstolar inte blir köpta eller har dålig kvalité.

Så till Vallhagen och de tre dagliga verksamheter som finns där i stadsdelen Teleborg; Servicegruppen, Opalen, Guldkornet med olika inriktning och olika kategorier   omsorgstagare på samma adress. Äntligen fick jag svar på frågor om vad som är på gång med fler lokaler i huset och fler dagliga verksamheter! Entusiastisk personal berättade och svarade på frågor i två timmer. Min oro – och anhörigas jag har kontakt med – är att samverkan och samlokalisering lätt glider över i att det unika i varje verksamhet går förlorat och att det blir en storskalig verksamhet, där alla inte trivs eller mår bra. Personalen som guidar oss förstår vad jag säger och betonar att det är viktigt att varje verksamhet har sitt hem i huset. När jag sedan öppnade handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag, så är samlokaliseringen av fler verksamheter på denna adress på dagordningen. Inte läst ännu. Verksamheten Sjöpärlan ska flytta dit – från Helgasjöns strand och Annevik. Är det inte sjön och naturen som är poängen? Här gäller det att tänka efter.

Idag ännu mer i Smålandspostens inblicksserie om socialtjänsten i kommunen och fel som begåtts.  Nu kommer ordföranden i nämnden (M) till tals: Oppositionen är lat. Gitter inte läsa handlingarna, som inte finns på Mars. Enskilda medarbetare har gjort misstag.

Och Attendos VD lämnar tillbaka sin miljonbonus för 2020 till utvecklingsstipendium för personal. Så gulligt. Totalt gick bonuspengen till ledning och VD upp till 4,8 milj kr, en ökning med 98 % jämfört med 2019 enligt TT.

Styrelsemöte i Bibliotekets Vännerhäromkvällen. Svårt att planera för hösten. Digitalt eller ej? Hur många kan träffas? Men på måndag 10 maj kl 18.00 föreläser Johanna Bäckström Lerneby om ”Familjen”, en lovordad och omskriven bok. Det är digital och föreläsningen är öppen för alla. Vilka entusiastiska recensioner Ulf Lundells vardagar 4 och 5 får! Nu måste jag läsa nummer 3. Lässommaren är räddad.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

4. maj, 2021

Sköna maj? Greider, toppen1maj, Åryd, Furuby, emigration, nationalism kontra humanism, Nooshi

Nä, inte min dag det här. Plus 5 grader och regn. Skulle gått på stadsvandring ur litterär synvinkel med bibliotekarie Ella Styf. Men måste ställas in. Hade tänkt kombinera det med eget studiebesök i Hollstorp med omnejd – ur översiktsplaneaspekt. Och fortsatt med blomkrukor och trädgårdsarbete. Inget blir av känns det som. Men stadsvandringen har flyttats och det lyckades bli en dag då både partivännen Eva-Britt Svensson och jag kan delta. Eftersom vi ordnat stadsvandring med feministiskt perspektiv, så är det extra intressant för oss med denna litterära vandring. Publiken den här omgången är förtroendevalda, politiker.

Den som vill ha en lättförstådd tydlig bild av det som händer i Sverige med beskrivning av den ”blåbruna grytan”, högerblocket, söndagsöverenskommelsen mellan SD, M, L och KD och aspekter på partiledardebatten häromkvällen – den ska läsa Göran Greiders ledare i Dagens ETC tisd 4 maj, dvs idag. Det vi känner många av oss, det vi mår illa av, det vi inte vill lämna efter oss till kommande generationer är på väg att hända. Uppgiften är att visa folket alternativ, att organisera motståndet underifrån, att samla framtidstro, precis som för 100 år sedan. Sverige gick då från att vara ett extremt högerland med djup ojämlikhet, odemokratiskt styrt långt in på 1900-talet. ”I århundrade efter århundrade var Sverige ett konservativt högerland, styrt av en aristokratisk elit – tills allt plötsligt förändrades under loppet av några årtionden när arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen vände upp och ner på samhället och helt sonika genomförde en demokratisk revolution”, citat Greider. När jag var SFI-lärare (Svenska för invandrare) på 80-talet, så minns jag att vi gick till Utvandrarnas hus här i Växjö, tittade på utställningen om emigrationen och jag berättade om fattigdomen, den extrema fattigdomen, som var huvudorsaken till att ca 1 miljon människor under 100 år lämnade Sverige. Mina elever var djupt skeptiska till att människor i Sverige varit så utsatta.

Min 1 maj var riktigt lyckad. Upp tidigt. Struntade i alla sociala medier och 1 maj-tal. De ligger ju kvar! Halv åtta åkte jag iväg med en rejäl hög kommunnytt. Först delade jag på ett område i stan. Lugnt och stilla. De flesta hade sovmorgon efter Valborgsmässoafton. Två kaniner, duvkutter. Så körde jag mot Åryd, nästan två mil utanför stan. Delade där. Många steg blev det. Fortfarande få människor ute. Kollade in skolan, där det brunnit och nya baracker kommit upp. Gamla industriminnena, järnbruk från 1600-talet, alltid lika fina att se. Tog mig till Furuby också. Nu började benen kännas av, men jag fullföljde mitt uppdrag. Så till Lundens trädgårdsmästeri utanför Hovmantorp, som ligger i Lessebo kommun. Här skulle jag köpa födelsedagspresenter till två av döttrarna. Plantor, blommor, till krukor i trädgårdarna. Blev en del till mig själv också. Bilen full. Åkte nu vidare till Kårestad, där äldsta dottern bor, för leverans. Köpte kaffebröd på vägen. Fika, pratstund och exkursion i omgivningen för att hitta vyn på ett gammalt vykort, ”utsikt från skolhuset”. Vi tror oss nu veta var skolhuset låg.

Nytta och nöje, frisk luft och motion. Det blev en perfekt 1 maj. Lyssnat i efterhand på Nooshi, bra! Också partiledardebatten klarade hon jättebra. Även Märta Stenevi (MP) gjorde gott intryck.  Nu gäller det att visa på skillnaderna mellan nationalism/ konservatism och humanism/jämlikhet/jämställdhet.

I vår lokala tidning Smålandsposten fortsätter inblicksredaktionen sina grävande reportage med de häpnadsväckande advokatarvodena och så hittills två reportage om olika former av allt från slarv till underlåtenhet att följa beslut inom socialtjänsten. Vet inte hur jag ska uttrycka det egentligen. Den berörda personalen har utsatts för en lång rad omorganisationer. Vems är ansvaret? Vem tar på sig ansvaret? Framgår av revisionsrapporter att nämnden inte får rapporter om orosanmälningar. Nämnden verkar hållas utanför väldigt mycket. Min tanke är att det behövs en genomgång av delegationsreglementen i Nämnden för arbete och välfärd, men troligen i fler nämnder.  Det är allt oftare som vi förtroendevalda i nämnder får veta allvarliga saker genom tidningen. Då är det fel någonstans. Varför ska det sitta 15 personer i en nämnd som inte har kunskaper om tillståndet i förvaltningen? Helt obegripligt.

Carin Högstedt

Växjö 20210504

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

29. apr, 2021

Nej, nej i omsorgsnämnden, 10 milj kr till personalen? Färre timmisar??

Äldsta dotterns födelsedag. Då var det högsommarvärme i Lund. Idag är det kall nordostvind men hyfsad temperatur. Petat ner ytterligare några växter, sett en steglits i buskarna utanför, gått över 8 000 steg med några hundra Kommunnytt. Ginsten blommar. Till helgen ska döttrarna som fyllt år på sistone få uteväxter till krukor i present. Som det brukar vara.

Igår ett mycket långt regionfullmäktige, som jag följde på förmiddagen som första ersättare. Om något händer någon av våra ledamöter, så är jag beredd att rycka in på den platsen. Men det var lugnt igår. Jag lämnade 12 för att delta i omsorgsnämnden och dessförinnan gruppmöte mellan S och V.

Vi var överens om bifall till V-skrivelsen om att analysera personalsammansättningen i omsorgen och om det eventuellt bedöms behov ta fram åtgärder och beräkna kostnader. Kan verka konstigt men de blågröna styrande avslog det. S+V+SD förlorade med 7 röster mot de styrandes 8.

S hade med sig ett nytt yrkande om att sätta av 10 milj kr till personalbefrämjande åtgärder, eftersom den ekonomiska rapporter visar ekonomisk prognos på nästa 50 milj kr plus vid årets slut. Och då är inte förväntade statsbidrag inräknade. Självfallet ska inte en verksamhet som äldreomsorg gå med 50 milj kr plus, när personalen slitit och ställt upp när pandemin drog in över hemtjänst och särskilda boenden. De är verkligen värda en bonus. V anslöt sig till S-yrkandet, som röstades ner med 9 röster mot 6. Vi sade inte vilka åtgärder vi ville se utan ville uppdra till förvaltningen att komma med förslag till nästa möte. Då kunde hela nämnden ha påverkat innehållet. Men det var många fel på detta förslag också, enligt de styrande. Dock -  genom att vi skickade en skrivelse om de 10 miljonerna  så lär det komma upp på nästa möte i alla fall. Kanske har det svängt då?

Bra artikel i Dagens ETC igår tror jag det var. Om hur en kommun kan bekämpa hög andel timanställda, om de vill. Pandemin har visat och coronakommissionen bekräftat att hög andel timanställda varit negativt för äldreomsorgen. I Lunds kommun t ex har överanställningar och längre vikariat istället för timanställning varit bra för kontinuitet, för omsorgstagarna, för personalen och långsiktigt även för ekonomin.

Idag ett digitalt studiebesök på Växjö folkhögskola, några månader gammal bara. Den ligger på Ljungadalsgatan i Växjö och har Grimslövs och Ädelfors folkhögskolor som huvudmän. Hade inte en susning om den här nya folkhögskolan, visste bara att den uppstått. Men Frida och Mathilda berättade och nu är bilden där och förhoppningsvis kan vi komma dit på besök i höst. De tar emot elever som behöver språkstöd och studiemotivering. Samarbetar med arbetsförmedlingen. Det verkar vara ett upplägg som kan hjälpa många på väg till vidare studier och arbete. V.s kommunala grupp hade ordnat besöket.

Valborg i morgon. Brukade innebära en kväll med talskrivande. Nu inte ens en demonstration att arrangera. Det är sannerligen inte lika roligt eller engagerande att delta via nätet. Men så är det detta år också 1 maj. Nooshi talar och det sänds på olika sociala media och även lokalt har vi sändning på V Växjös Facebook. Det är arbetarrörelsens särskilda dag och vi får göra det bästa möjliga av den.

Ha en fin helg och 1 maj!

Carin Högstedt

Växjö 20210429

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

27. apr, 2021

Glöm ej Aline! Om könets existens. NPF, Hagalund, kejsarkronor

Magnifik kväll igår. Satt ute (6 grader) mellan 20 och 21 och såg fullmånen komma upp i all sin glans och spegla sig i sjön. Tassi satt helt stilla länge och såg sig omkring, mest mot sjön, hon också. Denna morgon (6 grader) lockade med utefrukost. Blev skönt i solen.  Det tar sig. Den värsta nordostvinden verkar ha lagt sig. Snart kommer igelkottarna, hoppas jag. Staren är här. Bara tornseglarna fattas. Brukar komma sist. Kejsarkronorna blommar.

Dagarna rusar iväg. Fullt upp med min eviga ”göralista”. Ska försöka hålla igen med att ta på mig för många åtaganden. Har börjat uppfräschningen av altanen och att nyplantera. Alla krukor har sått ute under vintern. Det gick bra förra året; krukorna klarade vintern, till och med hortensia, men den gångna vintern tog kål på det mesta. Hyser visst hopp för fikon- och olivträd. Det ger sig.

Börjat utdelningen av Kommunnytt idag. Hållit stegen över 8 000 flera dagar i sträck genom att jobba på altanen, röja, skura etc. Långt ifrån färdig men så skönt att göra något med händer och fötter. Kommunnytt är också bra för motionen.

Deltagit i och varit ordföranden för Vänsterpartiet Älmhults årsmöte, digitalt. Är distriktsstyrelsens kontaktperson till just V Älmhult. Trevligt att träffa både nya och väl kända V-vänner.

Även varit på digitalt studiebesök på det särskilda boendet Hagalund. Lärorikt, trevligt samtal med chefen Mattias, som varit där i åtta år. Vi var ett tiotal från omsorgsnämnden som deltog. Hagalund är ett stort kommunalt boende, med 18 ”vilande” platser, 62 lägenheter, en demensavdelning. Vi talade mycket om genomförandeplaner som alla omsorgstagare ska ha och hur de arbetar med dem. Mattias informerade om HBTQI, om språkkunskaper som en tillgång, om chefstäthet, om munhälsa, om hur tufft det var när 15 medarbetare precis inför semestern fick sluta på den vilande avdelningen och byta till andra arbetsplatser. Ingen blev dock arbetslös. Ingen rundvandring i lokalerna eller träff med omsorgstagare – men ett mycket bra samtal under dessa givna och begränsade omständigheter.

I lördags kunde äntligen riksförbundet Noaks Ark fastställa nya stadgar på sin stämma. Vi var tre ombud som följde det digitala (! – finns det något annat?) mötet med ett 40-tal närvarande. Jag har varit med i stadgegruppen från start och den är väl drygt två år gammal eller tre. Dags för revidering!? Inte minst den digitala mötesformen kommer att kräva omskrivning av många föreningars stadgar.

Igår möte med representanter för föreningen Attention som samlar barn, vuxna, anhöriga med olika neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF). Målet är enkelt uttryckt att livet ska bli bättre för de med autism, ADHD, Tourettes syndrom m fl diagnoser. Intressant att höra om deras verksamhet som likt alla andra föreningars blivit negativt påverkade av pandemin. De har dock kunnat anpassa sig till digitala möten och föreläsningar. De är ensamma i Sverige om att samla några körkortstagare kring teorin för att få körkort. Bra utfall! Gäller att ha lugn och ro och pedagogisk metod som passar. Attention betalar för dessa elevers teoriinlärning. Jag är impad över denna påhittighet.

Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens” har fått många och långa artiklar i media. Med rätta. Har inte läst boken ännu men det jag läst om hennes tankegångar triggar mig att göra det. Mycket intressant ämne.

Aline Rivuzumwami, f 1980 är en av kvinnorna som på kort tid mördats. Aline på öppen gata.  Anhöriga säger ”stöd gärna Mäns Våld Mot Kvinnor bg 510-5457” och det går att tända ett ljus på www.allbobegravning.se. Såg att många tänder ljus utan att ha känt Aline. Vi ska inte glömma Aline!

Carin Högstedt

20210427

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se