1. jun, 2021

Utflykt i hembygden, syrener, stenknäck, studsmatta, minutjakt o tidspress, budgetmöte

Konvulsioner denna vackra morgon. Uppe tidigt och hade en plan för dagen. Först skriva, så ut med datorn på altanen. Riggade parasoll igår. Svårt att skriva i solsken utan sådant. Allt under kontroll men då fungerade det inte att skriva. Muspekaren gått i strejk. Den måste jag ha för jag är van vid den och det ska gå undan, när jag skriver. Före åtta efter många tappra försök att få ordning på maskinen, så ger jag upp och ringer min datorkille, som har verkstad i närheten. Före kl åtta. Han svarar och lovar hjälp under dagen. Han ringer snart att han har en sådan jag behöver hemma. Jag är där på tre minuter och hämtar en ny mus. Så kl 9.15 är allt fixat. Tack vare David, som är en klippa. Och mitt kontor har flyttat ut på altanen. Vackert väder i dag också, men starka byvindar.

Det fjärde digitala studiebesöket inom äldreomsorgen på kort tid igår. Nu på Centrums hemvård. Jag har kunnat delta i alla. Synnerligen givande även detta. Handlade mycket om hur det är att arbeta med ofta sköra människor under tidspress och minutjakt. Veronica, med gedigen bakgrund i omsorg i kommunen, berättade om hur den utmätta tiden till toabesök etc ofta inte räcker och förseningar uppstår. Människornas, omsorgstagarnas, behov förändras och beslut om insatser ska då ändras. Så är tanken men så är inte verkligheten, förstod jag. Personalens scheman ändras inte i den takt som borde ske. Schablontider för olika insatser stämmer inte med människorna. Och i sista änden är det budgeten som styr, för den ska hållas oavsett.

Vi som var där, ca 10 från Omsorgsnämnden, fick insikt i vad som är utmaningar, svårigheter, bättre förr, sämre förr. Digitala nycklar – mycket bra. Förr hade de jättelika nyckelknippor för att sig in till omsorgstagarna.  Telefon istället för papperslappar att meddela sig med – bra – i många lägen. T ex att ringa kollegor, när någon blivit rejält försenad hos någon omsorgstagare. Men bättre förr? Jo, de upplever att de hade mer tid för social samvaro vid sina hembesök. Intressant att höra de som verkligen vet hur vardagen och verkligheten ser ut i den här så viktiga verksamheten. Ensamhet har de noterat som ett ökande problem genom Socialstyrelsens brukarundersökningar. I den undersökningen har just Centrum Hemvård 100 % nöjda med bemötandet. Så ska det vara!

Hade inga inbokningar fredag – söndag och tog lite minisemester. Eller semester? Det har jag ju jämt – eller aldrig – som pensionär. I alla fall; fredagen gjorde jag uppskjutna inköp av kläder. Vanliga vardagskläder. Lördagen blev till en rejäl utflykt, 30 mil, mot Hultsfreds kommun och Vena socken bl a. Åt pizza i Hultsfred, besökte loppis i Virserum (köpte en duk), var i rätt ny retro- och antikaffär i Kristdala. Besökte bekant i Basebo, fikade i solen på genuina landsbygden. Pratade böcker. Körde i mina och släktens hemtrakter från Vena – Kristdala – Bråbo - Libbershult – Korsvägen – Berga – Högsby. Bedövande vackert. Bästa tiden. Syrener överallt.

Söndagen slappdag och bjuden på första rabarberpajen för året i Gasslanda, där dotterdotter visade upp dubbelsaltomortaler i studsmattan. Riktigt skönt på verandan och så vackert landskap.

Igår vardag igen och tog itu med mailen som misskötts flera dagar (förlåt mina vänner som jag inte grattat på födelsedagarna). På kvällen ett trevligt möte med (V) Växjös medlemmar om förslag till budget för kommunen, ett förslag som V och S gjort tillsammans.  Budget- och förhandlingsgruppen gick igenom det hela och fick många frågor. Överens om att detta med medlemsmöte om budgetförslag ska bli tradition.

Har en stenknäck i blickfånget. Kom igår kväll. Andra gången på 34 år som en stenknäck visat sig här  – och jag noterat den.

Gillar Risenta Solroskärnor helt uppenbart.

Igelkotten här igår kväll. Ensam än så länge.

Carin Högstedt

Växjö 20210601

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

27. maj, 2021

Campingliv, öar, vildmark. Omsorg. Daglig verksamhet. Hemvård med kontinuitet.

Suttit och pulat med att läsa mail och slängt, sådant som jag inte hunnit med de senaste dagarna. Måste lära mig att bearbeta flödena varje dag. Skrivit två reservationer och skickat iväg till sekreteraren i Omsorgsnämnden. Enda avbrottet en knallröd domherre, rund och fin, i busken utanför fönstret. Kan bara bli glad av den synen. Verkar som ett par häckar här. I övrigt grått, grått.

Efter fem timmars möte med nämnden igår plus gruppmöte med S i en timme, så var det skönt att äntligen gå ut och se! där kom igelkotten och ville ha mat. Det är bra och bekvämt med digitala möten, men ibland känns det som huvudet ska gå sönder. Jag får huvudvärk, tappar stringensen. Korta möten går bra.

Tre voteringar – alla med samma resultat: 9 för majoriteten M+C+L+KD+MP och stöd av SD mot S+V 6 röster. Går inte in på detaljer. Handlade om den viktiga Dagliga verksamheten, samlokalisering, centralisering (kallar jag det), brister i ekonomisk redovisning, inriktning för framtiden med mera. Bortsett från många befogade invändningar från oppositionen S och V, så själva resultatet av gårdagens diskussioner och beslut, själva saken, kan bli bra för de berörda: Tre dagliga verksamheter som inte har optimala lokaler i nuläget, flyttar till ombyggda lokaler där det finns tre andra dagliga verksamheter som grannar. Jag är rädd för att samlokaliseringar leder till stordriftstänkande, rent allmänt är jag decentralist, inte centralist, men detta kan bli bra. FUB och berörda är positiva. Men det krävs att alla de olika verksamheterna får sina egna hemvister och personal. En del med intellektuella funktionsvariationer är – precis som alla andra – nöjda och trygga med små grupper och få kontakter.

Många rapporter på mötet. Bland andra från Dalbo hemvård som arbetar frenetiskt med att få en god kontinuitet. De har nått 13.75 personal per omsorgstagare på 14 dagar. Bra början! Samarbete, uppföljning, samordnare, schema, dialog är några nyckelord.

Fick ett brev på posten från maken L.s bror. Han har kopierat några sidor ur dagboken från stugan på Ön i sjön i Västgötaskogen, där vi tillbringade många helger och sommarveckor.  Alla som var där (ön tillhörde makens far och mor) skrev i dagboken. Tänker efter. Alla de bästa stunderna i mitt liv är vatten, vildmark, enslighet, flora och fauna. Det gäller här i Toftasjön och Helgasjön, där vi ofta campade på öar. Det gäller i Västergötland och Alperna, där vi kunde vandra en hel dag utan att träffa någon mer än en berg- get. Det var för övrigt på Ön som vi på allvar började ägna oss åt fågelskådning. Framgår tydligt av dagboken.

Carin Högstedt

Växjö 20210527

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

25. maj, 2021

Årets första igelkott, nytt liv i tyska rosen, aklejor överallt, Strindberg i Braås, 10 milj blir 9,

Japp! Första igelkotten kom igår morse. Ser ung ut. Ljusbruna taggar. Inte rädd. Åt en skål av Tassis torrfoder och tultade vidare. Tassi satt på behörigt avstånd och undrade varför detta djur åt hennes mat i hennes skål. Bestämde sig för att det var helt OK. Mindes kanske förra sommaren, när vi hade fem kottar samtidigt som åt kattmat och drack vatten. Den här kom tillbaka på kvällen för samma procedur. Roligt!

Min ambition är att blogga oftare men kortare. Lyckas inte. Finns hela tiden att göra på min lista och mötena avlöser varandra. Till det kommer förstås att min ork av naturliga skäl inte är som när jag var 30 till exempel. Nåväl. Det är som det är. Andra dosen vaccin väntar. När döttrarna och jag åker till Öland i juli, så är två av oss fullvaccinerade.

Av de fem uteväxter som avlidit under vintern, så har det mot all förmodan blivit liv i min ros schneewittchen (tyska för snövit). Aklejorna växer hej vilt, är mycket kraftiga och sprider sig. Ursprungligen kommer de från mammas och pappas sista gemensamma (pappa gick bort 1988) trädgård i Sörbo utanför Oskarshamn.

Satt ute med frukost i flanellpyjamas och huvjacka. Ca 10 grader och blek sol som försvann. Hörde storlommarna ropa. Regndroppar. Badstegen är uppsatt nere vid stenpiren, där vi badar. Men för kallt för min smak. Minimum 17 plus vill jag ha.

Var i Braås (ett par mil hemifrån) på visning på auktionshallen där i fredags inför auktionen på lördagen. Mycket att titta på. Intressant samling böcker, många förstautgåvor och med dedikationer av författarna. Många band Strindberg. En hel del konst, möbler, allmoge. Följde auktionen hela lördagen via nätet (7 timmar). Inköpsuppdrag från en bror att bevaka plus egna favoriter. Söndagen drog jag till Braås igen för att hämta ut två bröders inköp (bor inte i närheten) plus mina egna (mycket blygsamma denna gång). Upptäckte när jag packade upp att en hel del saknades, fast allt var betalt. Utflykt till Braås igen och nu blev det uppklarat; en lista böcker kom inte med i första försöket. Passade på att dela ut Kommunnytt i Braås centrum, när jag ändå var där.

En rejäl kasse med Kommunnytt var också en göragrej och har ägnat två dagar hittills att per cykel mest dela ut. Två mindre områden kvar. Hör precis på P1 att regn och kraftigt sådant med åska är på väg hit från söder. Då blir det troligen mest innearbete idag.

Håller på med budgetarbete både i V.s kommunala grupp och regiongruppen. Möten, diskussioner, textläsning, nutid – framtid; det är en alldeles särskild tid med gott om extrapengar på grund av pandemin. Överskott i kommunen som beror på att färre elever varit i skolan och ätit t ex, färre omsorgstagare på särskilda boenden och med hemtjänst. Förväntat överskott vid detta års slut i Omsorgsnämnden 57 milj. kr! Av dessa ville S+V använda 10 till personalbefrämjande åtgärder nu. Det blev avslag men nu finns ett förslag från de borgerliga på mötet vi har i morgon att lägga 9 milj kr till samma sak, personalen. Vet att jag nämnt detta tidigare, men det förtjänar att berättas igen. När S+V presenterade sitt förslag, så var det ”olagligt”, ”detaljer”, ”inte förberett”, ”alltför utredningskrävande” med mera. Nu är det helt OK att använda förväntat överskott till personalens fromma. Visst kan politiken ses ett slags spel, där tjuvnyp är tillåtna och där de som styr kan stuva dagordningar som de vill. Men det viktigaste är saken; i detta fall att en del av dessa överskottspengar – och som till stor del beror på generösa statsbidrag på grund av pandemin – används till personalens väl, vilket i sin tur är positivt för omsorgstagarna. Det är det viktiga. Så därför stöder vi självfallet de 9 milj kr. Beslut tas i morgon om det och annat på Omsorgsnämndens möte. Återkommer. Fortsätter prognoserna visa växande överskott, så kan det bli fler förslag, i alla fall från V känner jag. Samtidigt gäller det att ha is i magen. För vad väntar för ekonomi runt hörnet? Svårt att analysera i dagsläget. Vårdskulden? Utbildningsskulden? Statsbidragen styrs av regering/riksdag och vilka styr där? Vilken syn på välfärden? Vilken människosyn? ”Räkna noga, räkna örena” är något av en dikt jag kunde utantill en gång. Brecht!? Gick ut på att hålla koll. Alla talar väl om välfärden, men vilka siffror finns bakom? Brechts böcker tillhörde de som brändes på nazisternas bokbål.

Både möte med fullmäktigegruppen och kommunala gruppen igår. Mycket god närvaro på de digitala mötena. En erfarenhet att lära av, sa vi. Bra diskussioner och beslut. Börjar mer och mer röra sig kring kommande valrörelse. Vi ska komplettera valberedningen. Vi ska producera ett ”Sommarknytt” att delas i hela kommunen. Vi ska…

Carin Högstedt

Växjö20210525

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. maj, 2021

Funkis Annevik, rasism i skolan, barn dödas, Trafikplats Fagrabäck, tillgänglighetsrörelsen

Märkligt. Inga domherrar här på hela vintern som jag minns. Men igår ett par på altanen. Och de är kvar idag. Överraskande. Mindre överraskande däremot är de dagliga besöken av gräsandsparet, som vill ha korvbröd. Sådär tre besök per dag. Ett mycket vackert par. Hanen pratsam, honan tyst. Bråkar aldrig med varandra om brödsmulorna.

Rätt innehållsrik och välfylld vecka hittills. Ett digitalt studiebesök på sommarparadiset Annevik vid Helgasjön, där OMS Fritid (omsorg fritid för barn, unga, vuxna) huserar och presenterade sin verksamhet. 578 personer har insatser inom LSS (exklusive särskolor). Sjön och skogen är viktiga. Medarbetarna berättade om de fyra områdena Djur-natur, fysiska rörelser, sinnena, sociala aktiviteter, som alltid är aktuella för de personer med intellektuella funktionsvariationer som kommer hit. De organiserar också verksamheter utanför Annevik, som musikkvällar, resor till Helsingfors vartannat år, fritidsgårdsträffar m fl. Det är väldigt mycket positivt och med kameran får vi en rundvandring bland odlingar i en fantastisk utemiljö. De berättar om att de söker tillstånd för en badramp som ska vara tillgänglig för alla. Dock är inte vinterbad löst tekniskt ännu. Drömmen är ett aktivitetshus i centrum av staden. Oro över bostadsplaner som kommer mycket nära Annevik. Kanske går att lägga gruppbostäder närmast Annevik? Lägger på minnet att tala med Vidingehem om det. Ett besök som gjorde mycket gott intryck av en så viktig verksamhet, så engagerad personal, så fin utemiljö!

Så är alla överklaganden av Trafikplats Fagrabäck avklarade. Nu ska bygget av denna mastodontlika trafikplats komma i gång. Ingen tillnyktring med klimattänk, ingen eftertanke. Nej, här ska läggas två år på att spoliera en del av naturreservatet och göra tre rondeller i stället för att utöka den befintliga till tvåfilig. Undrar hur mycket det får kosta att bilarna ska köra i 100 km/h förbi Växjö? (V) är ensamma på barrikaden bland partierna.

Deltog i ett digitalt årsmöte med Idé och KunskapsCentrum (IoKC) som organiserar ett tjugotal föreningar inom tillgänglighetsrörelsen. Jag är ombud för ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen).  Det är ett bra sätt att hålla sig ajour med vad som händer inom rörelsen, att delta i årsmöte. IoKC var en gång ett projekt som sedan blev permanent och har funnits nu i 20 år. Eftersom jag tidigare som kommunalråd bl a varit ordförande i ”samverkansråd” (kommunen + plus representanter för tillgänglighetsrörelsen), så har jag ägnat mycket tid åt funktionsfrågor och saknar de här kontakterna i vardagen. Samverkansråden är avskaffade för övrigt. Nya former för samverkan finns, men pandemin är förstås en hämsko för aktiviteter.

Fullmäktige innehöll (på förekommen anledning) diskussion om hur vi ska kunna motverka rasism och nazism i skolorna. Malin Lauber (S) hade interpellerat.  Svarande Ida Eriksson (M), ny ordförande i Utbildningsnämnden, medgav vissa brister i värdegrundsarbetet. Det kan bli bättre var alla överens om.

Enligt Dagens ETC idag 20/5 har hittills minst 219 palestinier, varav 63 barn, dödats i Gaza. Ca 1 500 är skadade. På den israeliska sidan har 12 personer dödats varav 2 barn och ca 300 är skadade. Striderna är de värsta sedan kriget 2014, skriver tidningens Gustav Gelin. Fruktansvärt och illegalt, säger människorättsaktivisten Raji Sourani. De skjuter på allt från Läkare utan gränser till bostadshus.

Snart ett möte med V.s kommunala budgetgrupp. I morgon möte om V.s regionala budget. Roligt arbete. Fick alldeles utmärkt information om av Region Kronobergs budgetchef (tror jag) häromdagen. Mycket bra upplägg av dokument, som underlättar för oss förtroendevalda att göra vårt eget förslag.

Carin Högstedt

Växjö 20210520

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

15. maj, 2021

Positiva beslut och förslag, stöd till kulturarbetare, 9 milj till omsorgspersonal, invigt utekök

Sommaren är kort. I natt 32 mm regn. Det är mycket på en gång det. 10 grader. Passar på att jobba undan lite skrivarbete. Varit en runda och handlat, tankat bilen, besökt kyrkogården. Om inte om hade varit så hade Växjö Pride och stora paraden gått av stapeln idag. Hela veckan har dock många uppmärksammat veckan, dess orsaker och mål på alla möjliga sätt.

Passade på att fira aprils födelsedagar i familjen i torsdags kväll. Festerna frös ju inne när det begav sig, men nu träffades vi på altanen. Jag tog ut våffeljärnet och gräddade på löpande band. Så enkelt fick jag till drömmen om ett sommarkök utomhus. Inte sista gången.

Bra vecka rent politiskt; det blev inte 10 milj till personalbefrämjande åtgärder i omsorgsförvaltningen – som oppositionen S och V föreslagit – men väl 9 milj kr. Slutligt beslut på omsorgsnämnden 26/5. Finns ingen anledning tro att det ändras, i alla fall inte till det sämre. Så lite i förskott - men det är en riktigt bra satsning och så välförtjänt.

Så har kommunstyrelsen bifallit vår skrivelse om att stötta kulturarbetare som är verksamma i kommunen med extra tillförda stipendiemedel. Kulturarbetarna har haft och har en svår situation genom alla inställda evenemang, bokmässor, kulturnätter, konstrundor… Därav förslaget från V. Kultur- och fritidsnämnden har nu i uppdrag att verkställa beslutet.

Regiongruppen har beslutat om två angelägna motioner och fått viss uppmärksamhet i Lokaltidningen (bra gratis annonstidning med en hel del redaktionellt material) och på sociala media. En handlar om att få bort NPM (New Public Management) och ersätta med tillitsstyrning, en om att inrätta en coronakommission i Region Kronoberg, modell den som finns på nationell nivå. Utvecklar inte mer just nu, men återkommer om hur vi resonerar och hur det går.

Nästa vecka är det kommunfullmäktige bland andra möten. Inte den mest spännande dagordningen, men det lär bli diskussion i alla fall.  Min interpellation om NPF, barn, unga och skolan är med, men besvaras inte den här gången. Kan förstå. Ordföranden i Utbildningsnämnden är helt ny på den posten och kan behöva mer tid att svara. Också möten med ProLiv Kronoberg, ABF, distriktsstyrelsen, regiongruppen m fl. Får använda denna eftermiddag att läsa på. Ska försöka få ut mig att gå mina 8 000 steg också. Igår lyckades jag. Gick i skogen utmed sjön. På den rätt sentida fina rastplatsen med bänkar och vindskydd och grill var minst två invandrade familjer i gång med att laga mat. Fint att de hittat den pärlan i skogen. Inte så ofta jag träffar på folk där.  

Fortsatt trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210515

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se