23. jun, 2021

Ilsken väckarklocka, befrielse fr de 73, Greider, extraval, "kompromiss", Tävelsås, En ensam plats

Lysande siffror för Vänsterpartiet i senaste opinionsundersökningen, DN Ipsos, tror jag. Ett skutt uppåt till 12 %. Det var där vi hamnade i valet 2002 och V Kronoberg fick en riksdagsplats. Som nyvald sammankallande i V Kronobergs valberedning börjar det spinna igång hjärnverksamheten. Det kan bli extraval. Jag tycker det vore bra. – Jag vet. Folk vill inte ha extraval (sägs det), partierna vill inte heller. Men folket har inte bett om marknadshyror heller. Folket har inte bett om ett januariavtal som innebär att fri hyressättning ska införas, fast den större parten, Socialdemokraterna, inte vill ha det! ”Kompromiss” som snara om halsen.

Min husgud Greider menar att vi inte ska se regeringskriser och extraval som avvikelser från demokratin utan som ett slags andningshål när all luft tagit slut. Kan inte säga det bättre själv.  Faktiskt en befrielse att januariavtalet är väck. Hade kunnat ske på ett enkelt sätt genom att ta bort punkt 44. Låtit marknadshyror vara något de borgerliga partierna kunnat driva i valrörelsen 2022. Men de kanske inte tror att det skulle vara så populärt? Bättre att slå till i en punkt av 73 och kalla det ”kompromiss”. Tur att det finns gränser och att V och Nooshie Dadgostar satte den. Ska erkänna att jag varit orolig för hur det hela skulle sluta, men nu lugn. Bara det faktum att MP och Märta Stenevi igår kom med förslaget att S+MP+C+V skulle sätta sig och diskutera samarbete och regering – jamenvisst! Tanken är plötsligt friare. Sedan kan en ju undra om det skulle kunna fungera mellan C och V på riksplanet. Lokalt har C och V haft mycket samarbete genom åren om landsbygdsfrågor, natur och miljö, bostäder på landet. Decentralisering har varit gemensam ideologi. Men senaste åren har inte C reagerat mot den centralisering som pågår i Växjö kommun. Ja, en C-partist var motsträvig. Han är mycket riktigt inte kvar på sina uppdrag längre.

Gläder mig åt att Greider kallar Nooshie för ”ilsken väckarklocka” (Dagens ETC 23/6), som ljuder genom all svensk politik. Spännande dagar onekligen.

Väldigt fint sommarväder de gångna dagarna med ca 22 grader i vattnet och många simturer när det funnits tid. I måndags gjorde mellandottern och jag en insats i buskagen jag odlar. Klippte, sågade, rensade… tills åskan bröt ut och skyfallen rensade luften. Jag ska avsluta det hela idag.

Igår åkte partikamrat Anna och jag (båda fullvaccinerade) söderut i kommunen och delade Kommunnytt, sådär 8-900 i Tävelsås, Ingelstad, Åryd. Det blev många steg, svettigt men så vackra byar, gårdar vi upplevde t ex på småvägar mellan Ingelstad och Åryd. Fyra timmar och så äntligen en simtur. Så ett digitalt styrelsemöte med Bibliotekets Vänner om höstens program som nu är klart. Det utgår från att vi återigen kan träffas fysiskt, om kanske fortfarande i begränsad omfattning. Det fick med beröm godkänt av styrelsen. Det går till så att vi vid något styrelsemöte samlar in förslag från ledamöterna om lämpliga gästföreläsare. Sedan tar några vid och kollar om de önskade vill eller kan under hösten. Efter sovringen blir det en lista som ska vara balanserad på olika sätt. Kan avslöja att Kristina Sandberg kommer och läser ur sin senaste bok, som blivit mycket omskriven: En ensam plats. Pianisten Birgitta Henriksson medverkar också.

Kunde delta i det mötet 40 minuter. Sedan dags att åka till stan för ett fysiskt (!) årsmöte med ProLiv Kronoberg. Stor sal, stora avstånd, inte så många som velat gå på detta årsmöte i midsommartid och under ljum och vacker kväll. Allt i sin ordning. Dagordningen rätt snabbt avklarad. Jag är invald i styrelsen och hoppas kunna delta i aktiviteter och vara på bettet när det gäller ”allmän screaning”, modell mammografin. Prostatacancer är vanligaste cancerformen i Sverige. Hemma 20.30, för trött för att göra något annat än att sitta och vänta på igelkotten. Bara en kväll som det varit tre kottar synliga. Den trogne svek igår men jag kan se nattliga spår.

Idag ”gamla midsommarafton” 23/6. Pappa skulle idag blivit 109 år. Han föddes 2012 i Äshult, Döderhults socken, Kalmar län på gården Äshult 2, som farmor och farfar arrenderat och sedan köpt loss. Kusin och kusinbarn bor fortfarande i fastigheter kopplade till gården, men själva gamla huset är borta sedan länge liksom den uråldriga ladugården jag minns från barndomen.

Carin Högstedt

Växjö 20210623

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

17. jun, 2021

Regionbudget, dos 2, värmebölja, Kommunnytt, regler för demokrati

Ledighet i sikte. Två dagar med regionfullmäktige på, tror jag, 16 timmar inklusive lunchtimme. Så fort det hela avslutades igår kl 16.00, så tog jag en rejäl bunt Kommunnytt och åkte till några bostadsområden som ingår i mitt självpåtagna utdelningsområde. Till fots några tusen steg i solgasset. Skönt efter allt sittande vid skärmen. Nu fin dag på altanen och om någon timme avfärd till vårdcentral för andra dosen vaccin. Inga som helst biverkningar förra gången. Hoppas på samma tur den här, så jag kan ta upp simturerna igen. Sjövattnet kallare men med nuvarande värmebölja så lär det bli ljummet vatten. Sämre väder och för mycket att göra har åstadkommit ett trist avbrott i det dagliga badandet.

Intressant att delta i regionfullmäktige, men en är onekligen rätt mycket utanför som ersättare utan plats i nämnder, styrelser och arbetsutskott. Kunde inte logga in mig på regionappen där handlingarna ligger. Försökte få hjälp på olika sätt. Blev ett ärende på IT-avdelningen. Till slut läste jag handlingarna från hemsidan, 685 sidor i följd ligger där. Fick någorlunda grepp om olikheter och likheter mellan budgetförslagen och innehållet i andra förslag, motion, interpellationer taxor med mera.

Var förundrad över hur replikerna användes som inlägg närmast. Erinrade mig hur jag som ny i kommunfullmäktige för många år sedan blev totalutskälld av dåvarande kanslichef för att jag i ett replikskifte nämnde annan än den jag hade repliken till. Dödssynd där och då. Eftersom jag inte tycker det är en dödssynd så noterade jag bara det som hände gång på gång i regionfullmäktige. Men annan ledamot reagerade till slut. Den som nämns eller blir angripen annan än de två som har replikutbyte kan ju i sin tur inte begära replik. Visst, lite finlir här, men det är sådant som vårt demokratiska system är uppbyggt av. God stämning överlag.

Nu avbrott för dos 2 och COOP.

Senare.

Det gick snabbt och bra med sticket. Handlade lite extra för att ha om jag blir liggande med biverkningar. Inom 12 timmar ska det visa sig, sägs det.

God ekonomi i Region Kronoberg inför 2022 (generösa statsbidrag) gjorde att så mycket diskussion om finanserna blev det inte. V och S hade inte lagt in så stort överskott och hade därmed lite mer att låta arbeta för personalens och därmed patienternas bästa. Jämlika OB-tillägg, bort med delade turer och liknande sammanföll i de två olika budgetarna. Totalt fyra budgetförslag: Alliansen, V, S, SD hade varsitt förslag, där mycket är samma, men det går att hitta stora skillnader också.

En V-ledamot hade en interpellation om mer forskning kring ungas och speciellt flickors psykiska ohälsa. Ja, sa regionordföranden (M); det är ett bra förslag som ska framföras till FOU-enheten. Dels kan det som är gjort sammanställas, dels kan vi be om mer forskning kring detta stora och viktiga ämne.

Nu ringde dotter som vill komma med man och barnbarn och bada. Avslutar detta. Ha det bra i värmen. Njut!

Carin Högstedt

Växjö 20210617

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

12. jun, 2021

Ugglor i häggen, mirakel på altanen, tre igelkottar och så katten

Senaste dagarna har gått i djurens och fåglarnas tecken. Min mellanbror från Gusum var här torsdag-fredag, trevligt nog. Min ”vanliga” igelkott kom redan till frukost den dagen. Det visade sig bli en vana. Både morgon och kväll nu och äter katt-torrfoder. Försökt med mjukare mat, men den vill inte ha något annat. Dricker vatten också. På torsdagskvällen satt min bror och jag ute. Åt kinamat och första jordgubbarna för året. Då kom kotten, den vanliga. Sedan dök upp en andra. De buffade lite på varandra kring matskålen. Lite senare kom en tredje! Som inte vågade sig fram till maten men trippade runt våra fötter flera varv.

I fredags var det skolavslutning och enligt traditionen tårtkalas med barnbarnen i Gasslanda. Min bror och jag var där förstås. Extra spännande för där har familjen ugglor ca 20 m från husknuten i en blodhägg, tror jag trädet heter. Tre uggleungar sitter där, hornugglor. De är ungefär lika stora som kattugglor men skiljer sig åt genom sina orangeröda ögon och tofsar på huvudet. Så gulliga och ulliga! Så otroligt fint att få se!

I onsdags var jag parkerad på altanen vid datorn hela dagen. Plötsligt en duns, ett pip och jag ser min katt med en fågel i munnen. Hon vet att jag blir arg, så hon släpper sitt byte, en nötväcka. Den ligger helt vriden med ena vingen utslagen och öppen näbb. Ser illa ut. Jag stänger in Tassi och tänker att jag nog får hjälpa den stackars fågeln från sitt lidande. Men förmår inte. Avvaktar. Efter en timme drygt har den dragit in vingen och stängt näbben. Ser inte lika skadad ut. Jag har klappat den och försökt ge den vatten. Nu ska jag försöka ta den och lägga den högt så ingen (katt) kan skada den. Då flyger den upp och sätter sig på en stolsrygg! Tittar på mig. Vi står där en stund, den är inte rädd för mig, och så flyger den iväg till närmsta träd. Ett mirakel, varken mer eller mindre.

Spelade den skadad? Var den i chock? Ja, det senare verkar ju mycket troligt. Men en hängande vinge och så plötsligt flygfärdig? Lärde mig att avvakta när fågel är skadad och att min katt kan ta en nötväcka. Trodde den smarta och kvicka fågeln med rätt vass näbb inte var hotad av katten (som är 13-14 år), men det var helt fel.

Lördag kväll. Lite kyligt och mycket blåsigt. Ingen simtur idag. Tagit det lugnt och satsar på att jobba i morgon. Fått veta att jag ska tjänstgöra som ordinarie på regionfullmäktige hela tisdag och onsdag. Måste läsa in alla handlingar, budgetar och rubbet. Måndag upptagen av ABF-utbildning och distriktsstyrelsen för V Kronoberg.

Carin Högstedt

Växjö20210612

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

9. jun, 2021

Förfärande inslag på fullmäktige, familjecentraler, skillnader på budgetar

Dagen efter. Dagen efter ett 11-12 timmar långt fullmäktige med förfärliga inslag. Mycket eftertankens kranka blekhet. Varför sa jag inte det jag tänkte? Varför begärde jag inte ordningsfråga? Varför reste jag mig inte och gick i protest? Ja, det sista är ju svårt, när mötet är på skärmen. Det begränsar aktiviteten. Den politiske vilde, som är ersättare men tjänstgjorde igår, öste sitt förakt över ”dem”, de andra, de invandrade, gång på gång. Ordföranden beundransvärd i sitt tålamod. Men det gick långt utanför ämnet (Växjö kommuns budget) till slut och borde brutits när vilden och en annan ledamot hade en diskussion om vad Reinfeldt sagt eller inte för ett antal år sedan. Vi var 59 andra som var där för att debattera budgetförslagen. Helt absurt. Svårigheten är att bestämma sig för vad som är bäst; att negligera en person som hela tiden drar en grupp människor över en kam? Eller försöka replikera och få ytterligare en rasistisk svada som svar på det? Vilden har alltså kommit in i kommunfullmäktige som SDare, men lämnat det partiet. Platsen kan han dock ha kvar som förtroendevald i direktval. Vågar inte ens tänka på hur det ska gå i fortsättningen fram till valet.

Innan det upprivande slutet handlade det mest om de tre budgetförslagen, de styrande Blågrönas, SD.s och S+V-budgeten. Störst skillnad är finansieringen. Blågröna tar ut nästan 100 miljoner från Växjöbostäder och deras hyresgäster, S+V gör inte det. SD gör i stort sett som Blågröna. S+V satsade nya resurser på Omsorgsnämnden, Utbildningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden bl a genom att använda överskott. Bra budgetförslag som vi är stolta över. Efter ett antal timmar åkte jag ut ur det digitala mötet. Något gick fel, ja, det var förstås jag som gjorde något galet. Det tog 45 minuter innan jag kom in i mötet igen. Missade nästan hela Kultur-fritidsdelen. Kom ur form efter den pärsen med två paddor och mobilen helt ur balans.

De blågrönas budget innehöll förberedelse för familjecentraler i Braås och Lammhult, två tätorter i kommunen. Som jag motionerat om en familjecentral i stadsdelen Teleborg i Växjö för drygt fem år sedan och fått ja, så passade jag på att fråga om tidshorisonten för dessa två centraler. För trots ja i både region och kommun, så är den på Teleborg inte igång ännu. Fick medhåll om att det tagit lång tid. Lär öppnas under detta år. I alla fall är det utskickat pressmeddelande om det. Familjecentraler är omvittnat bra. Socialtjänst, öppen förskola, mödravård och barnhälsovård samlas på gemensam lokal.  

Idag hade min mamma fyllt 105 år om hon levat. Hon föddes i huset som morfar byggt, Hagalund, i Smältebro, Döderhults socken, Kalmar län. Brukar genom åren försökt vara ledig den dagen, 9/6. Ofta fint väder och vackraste tiden på året enligt min mening. Idag inga möten. Suttit ute i skuggan och skrivit manus till Kommunnytt. En simtur hittills. I morgon kommer min bror från Gusum på besök. Det är väl två år sedan sist han och min svägerska Anne var här. Nu är han ensam. Anne gick bort, alldeles för tidigt, i augusti förra året.

Förstår att jag ska tjänstgöra på regionfullmäktige, åtminstone tisdag förmiddag. Tänker följa det hela som pågår två dagar, även när jag inte tjänstgör. Så även kommande helg går åt att läsa in budgethandlingar. (V) har eget budgetförslag i regionen.

Carin Högstedt

Växjö 20210609

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. jun, 2021

Simsäsong igång, jättevallmo, biskopens artikel, humanism? Rädda planeten

Första doppet i sjön idag på morgonen. Ca 17 grader. En simtur lite senare. Jätteskönt! Blir nog en längre simtur i eftermiddag. Äntligen säsong.

En planta jättevallmo med ca 25 knoppar. Har lagt sig på grund av tyngden. Fem har slagit ut idag. Varmt och skönt, ingen blåst. Livet blir lättare när inte varje steg utomhus kräver strumpor och kängor.

Gladde mig igår åt biskopens i Växjö stift artikel i Smp om att ”Återerövra öppenheten – riv murarna.” Citerar: ”Tänk om politikers ord om en human lagstiftning skulle betyda verklig generositet, att språkkrav skulle betyda effektiv språkundervisning för alla och att uppehållstillstånd skulle betyda en permanent fristad med möjlighet till verklig etablering.” Biskopen vädjar till riksdagen att särskilt uppmärksamma barnens rättigheter, att använda Barnrättslagen. Han tror inte att föreslagna lagändringar skulle tåla en barnkonsekvensanalys. ”Jag vägrar tro att humanismens bank är bankrutt”, skriver han. Mycket läsvärd artikel! Jag är glad att jag är medlem i svenska kyrkan sedan ett år tillbaka efter decennier utanför. Två skäl gjorde att jag gick med; kyrkans diakonicentrum i Växjö och biskopens artiklar då och då i media.

Läsvärt i vår lokala dagstidning idag är artikeln om ”Tillit till professionen för en fungerande socialtjänst” av tre V-partister, Elisabet, Jonna, Maria, mycket läsvärd, tycker jag. Både till Nämnden för arbete och välfärd (socialnämnden) och i Omsorgsnämnden har vi skickat in skrivelser om att gå igenom delegationsordningen med syfte att se till att nämndernas ledamöter har möjlighet att ta sitt ansvar och beslut med bra underlag. Bakgrunden är de djuplodande artiklar som Smps inblicksredaktion har publicerat under våren. Där har avslöjats felaktigheter och rättsosäkerhet i fall med barn.  Enligt dåvarande ordföranden (M) har oppositionen varit lat och inte satt sig in i ärendena. Ja, mycket ska man höra… I Omsorgsnämnden har vi inget möte i juni – inställt – inget i juli – semester – inget i augusti – inställt. Tänk att ordföranden redan nu vet att det inte finns ärenden för ett sammanträde i augusti! Så tidigast i september kan delegationsordningen behandlas.

I torsdags skrev en av mina favoriter ledarskribenter i Dagens ETC, Andreas Gustavsson, om ”Allt handlar om rörelse”. Han håller på att bli bitter. Att driva klimatfrågor möter motstånd hela tiden, ”ett ständigt flöde av kolsvarta rapporter och brutna löften”. Men nej, inte bli bitter. Ska starta en internationell kampanj, samla in 100 000 dollar genom crowdfunding, utbilda medier och klimatgrupper i strategier, ge ut nyhetsbrev som är internationellt (på engelska först). Kan prenumereras på för 10 dollar i månaden. ”Allt handlar om hopp. Allt handlar om rörelse. Alltid försöka lite till. Aldrig ge upp. Aldrig bli bitter.” Han skriver hoppfullt om barnsidan ETC ger ut: Rädda planeten. Hoppfullt om barnen över huvud taget. Jag funderar på min gamla tanke att göra Vättern till en juridisk person med rättigheter och skydd mot sämre vattenkvalité t ex. Sådana beslut finns i andra länder vad gäller exempelvis floder. Har glömt vilka just nu. En flod, en sjö får ett ombud att tala för sig. Ett litet steg mot att minska det självpåtagna mänsklighetens herravälde över djur och natur.

Troligen kommer barnbarn med föräldrar hit hem till mig för att bada lite senare i eftermiddag. Om en vecka är det sommarlov. Och snart har jag fått dubbla dosen vaccin. Och kommande vecka är det budgetfullmäktige i kommunen. Veckan därpå är det regionfullmäktige om bl a budget i två heldagar. Sedan är det midsommar och en större frihet än på länge, om pandemin fortsätter vika ner sig.

Carin Högstedt

Växjö 20210605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se