12. jul, 2021

Igelkotten och ullen? Humlenäs, Gullhögarna, Afzelius, Grymlings, indiskt, Braås

 Måndag förmiddag efter några aktiva dagar. I fredags tog jag faktiskt itu med städning inomhus. Ut med mattorna, fram med dammsugaren, plock, plock. Resultat: Nöjd och artrosvärk. Fast jag är övertygad om att i ena knät är det menisken. Igen. Opererat en gång tidigare. Får uppsöka läkarvetenskapen innan det blir för galet.

Så lunch med yngsta dottern – på restaurang – indiskt. Första gången jag ätit civiliserat på evigheter. Satt ute och i lagomväder. Jättegott! Något annat än min snabbmat – t ex COOPs färdiga rårakor (goda!) eller en korv med bröd. Har ju alltid korvbröd hemma för gräsändernas skull. Nu har jag börjat nalla av dem. Snabbt ska det gå.

Så hängde dottern med mig in för att ta itu med att koppla in skivspelare/CD-spelare, som jag fått överta från mellandottern. Grejerna har stått på golvet i månader med alla sladdar i en enda röra. Ingen idé för mig att ens försöka. Och hon klarar det! Och det fungerar! Har sparat några LP – Elvis, Bruce Springsteen, Grymlings (med bl a Mitt bästa för dig), Jerry Williams… CD har jag gott om. Den jag slumpvis tar fram för att testspela är Sven-Ingvars. Vi är överens dottern och jag: Så bra. Så glad en blir av dansbandsmusik! LP.n som testas är Björn Afzelius. Dottern finns på ett foto tillsammans med Afzelius, på järnvägsstationen i Alvesta. Länge sedan. Så nu börjar mitt tidigare arbetsrum ta form som läs- och musikrum. I lördags via nätauktion kompletterad med golvlampa. Riktigt fynd, en Foscarini för 150 kr. Visste inte själv mer än att jag behöver en lampa och att den såg rätt häftig ut. Dessutom fungerande i varje detalj inklusive tre glödlampor, sladd, kontakt etc.

Jo, i lördags besök av yngste brodern med sambo och vi sågs först på visningen på auktionshallen i Braås (före detta järnaffär, fina lokaler). Sedan drog vi hemåt för att följa auktionen på nätet. Tittade på gravfältet Gullhögarna på vägen, utanför Eke. Min bror, som är arkeolog i botten, undrade hur så pampiga gravar kunnat hamna mitt i skogen. Han menar att de borde lagts närmare bebyggelse. Den gåtan inte löst. Men Eke var en stor by en gång i tiden med kyrka mitt i byn. Den revs på 1700-talet, slogs ihop med Dädesjö kyrka. Kyrkogården, öde, är kvar med några stenar. Passerade Gasslanda och stannade och tittade på trädgården en stund hos dotter med familj. Väl hemma satt vi ute, åt kall buffé och efterrätt i form av ostkaka med grädde och jordgubbar. Lite kyligt och mulet men drägligt. Fick ett fåtal rop som vi budade på. Gav upp mitt favoritrop – tre mangelbräden, fint dekorerade, välbevarade, en norsk, en från 1765. Men det var inte bara mina favoriter. Köpte dock en mässingsskylt med inskriften ”Arbetssökande hänvisas till portvakten” och så pil till höger. Den är rolig, magnifik och tänkvärd. Var har den suttit? När?

Finfint väder! Inte extremvarmt, sol och lite moln. Redan tagit två simturer idag. En blank vecka framför mig. Fyller den med det jag känner för. Kan bli en del släktforskning. Fick en bok av min bror, ”Humlenäsboken, en gårds och släktbeskrivning”. Utgår från familjen Nancy och Karl Axel Olsson och gården Humlenäs i Kristdala socken, Kalmar län. Behöver inte läsa länge förrän jag hittar egna anfäder/mödrar i deras anor. Både i farmors och farfars släkter, som har sina rötter i den trakten, byarna Malghult, Skinshult t ex. Hittar lite nya data och andra bekräftar det jag har hittat och skrivit. Ska granska noggrant. Det kan också bli så att jag fyller tid med att skriva både motioner, interpellationer eller annat med kommunpolitiskt innehåll. Eller så gör jag något helt annat eller – nära till hands – ingenting, bara altanhäng.

Igelkotten – kommer varje kväll. Äter, dricker, ligger och påser, äter, dricker och går till dörrmattan, där den mumsar i sig ull (gör liksom gropar i mattan). Äter inte ullen utan har den i munnen och så vrider den på huvudet och placerar den på piggarna, först på ena sidan och sedan den andra. Undrar om någon vet vad detta beteende är till för? Ska se om jag kan filma det. Har ju sett groparna i mattan ett tag så det är inte någon engångshistoria. Men just att placera ullbollen på kroppen?

Carin Högstedt

Växjö 20210712

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

8. jul, 2021

Vardagar, konsert Borgholm, slottsruin, auktion, Lundell, motstridig budget,

Kommit till sida 836 i Vardagar 3 (och oktober 2019) av Ulf Lundell. Snart dags för Vardagar 4. Ser i annonser att Lundell ska på turné 2022. Närmaste konsertplatsen för mig är Borgholm och slottsruinen där, en mycket vacker plats. Omtyckt konstnärsmotiv. Jag har lyckats komma över några tavlor. Min morfars mormors mormors morfars och mormors son, Jon Sjöman Jonsson, var soldat och kommenderad att arbeta på slottet. Han avlider 1748, bara 24 år, ”fallits till döds på Borgholms slott” enligt kyrkboken. Får väl läsa på om slottets historia. Renoverade de i början på 1700-talet? Eller vad hände? Enligt snabbläsning på Wikipedia så blev slottet aldrig riktigt färdigt och mer eller mindre förföll från 1600-talet.

Skulle gärna åka till Borgholm på Lundellkonsert 2022, 3 juli tror jag det är, men det känns konstigt att köpa biljetter ett år i förväg.

Fantastiskt fint sommarväder hittills. Vattentemperaturen håller sig mellan 21 och 23 grader ungefär. Simmar och njuter. Läser och slöar. I eftermiddag varit på visning inför liveauktion på lördag i Braås. Mellandotter och jag. Intressant utbud, mycket allmoge. Min yngste bror med sambo kommer på besök på lördag, bl a för att följa auktionen. Roligt!

Lyssnade på alla talen igår när omröstningen om statsministern skulle ske. Nooshi (V) bra, seriös. Ebba (KD), måste jag erkänna, gjorde en lite rolig beskrivning av det politiska läget, ”röran”. Blir en jobbig höst med budgetarbetet. Alla partier kan inte tillgodoses! Det går inte att både höja skatter och sänka skatter. Det går inte att både ha strandskydd och inte. Precis som det inte går att både införa marknadshyror och inte göra det. Det går inte att både ha asylrätt och inte. Enkelt uttryckt.

 I övrigt gjort lite skrivarbete, men aktiviteterna är på sparlåga resten av juli. Jag har några projekt på gång, (artikel om äldreomsorgen bl a) men sol och värme ska tas vara på liksom möjligheterna att umgås med de närmaste.  Kan bli en åskskur ikväll eller natt. Osäkert.  

Carin Högstedt

Växjö 20210708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

4. jul, 2021

Nooshi, Biden, konst i Garaget, glaskonst och strutsar, Bergveckan, Johnny Cash

Det är verkligen trevligt när obekanta människor hejdar mig och talar om hur impade de är av vår partiledare Nooshi Dadgostar. Verkligen. Många sa att de uppskattade Jonas – oavsett vilka partisympatier de hade. Men detta är nytt och nya partimedlemmar kommer. Den trenden har funnits hela den här mandatperioden men takten har ökat väsentligt. Läste just Karin Eriksson i dagens DN (4/7) om hur Biden i USA gått vänsterns Alexandria Ocasio-Cortez till mötes. Här satsas på rätt till sjukvård, rätt till löner att leva på, stödpaket till fattiga och skattehöjning för rika (tänk värnskatten). För att det behövs från ett dåligt utgångsläge förstås, men också för att hålla undan missnöje och nationalism. Hoppas vår statsminister läser och begrundar. Minskade klassklyftor, minskat missnöje och missnöjespartier till höger.

Intressant i DN också DN/Ipsos om hur väljarna tycker att partierna ska samarbeta och regera. Förutom S, V, MP så har centrens väljare med V i sitt förstahandsalternativ. Liberalernas väljare sätter alternativ med SD före alternativ där S, V, MP och C ingår. Hur tillförlitligt nu detta är?

Igår startade Bergveckan och det var vernissage i Galleri Garaget med cider, diktläsning, musik och konst av utställaren Olle Medin. Både han och hustru (från Kumla) var där. Riktigt bra konst i olja, tusch och skulpturer. Dikter av Gunnar Ekelöf och Claes Andersson, båda tillhör mina favoriter. Besökte även Lädja och Rösås. Droppade in på en strutsfarm (oj, så stora strutsarna är! Väger 150 kg. Imponerande, vackra, ståtliga, nyfikna). Besökte Aino Gate, glaskonstnären i Rösås. Visade henne den ring jag köpte av henne för två år sedan och som aldrig lämnat mitt finger. Köpte nu ett hängsmycke av henne, som ska bli en present.

Det var väldigt varmt och vackert väder under utflykten. När jag kom hem vid halvfemtiden kände jag mig urlakad och hade ont i huvudet. Mycket riktigt. Åska på gång. Pinvärk i huvudet medan åskan rullade lite fram och tillbaka och regnet likaså i timmar. Förstår inte varför jag är så känslig för lågtryck och blixtar. Tassi gömde sig som vanligt. Hon är ännu mer känslig och rädd.

Idag är det födelsedagskalas. Dotterdotter fyller 14 och vi närmaste ska samlas i trädgården i Gasslanda. Det blir bra. Tacksam att det inte är 15 och moped. Har börjat oroa mig för det redan, olyckor på småvägarna på landet. Tänk vad maken L skulle uppskattat att vara med idag! Börjar närma sig fyra år sedan han lämnade jordelivet. Svårt att beskriva sorgen och saknaden. Minskar den med tiden? På ett sätt, livet rullar vidare, åtminstone på ytan. Men jag tror den ligger strax under huden oavsett tiden som gått.

Upplevde häromveckan hur jag av misstag tryckte på någon knapp till CD-spelaren i bilen. Inte rörd av mig över huvud taget. Jag har Radion på P1 för att snappa upp nyheter, när jag kör. Men nu hände det att ut strömmar Johnny Cash ”I walk the line”. Maken L skötte musiken, jag körde. Johnny Cash har legat där i dessa år. Kan inte beskriva hur det kändes. Sorgen/saknaden ligger som sagt strax under huden.  Samma känslostorm inträffade häromkvällen när jag letade efter någon polisserie att titta på. Den danska Mordkommissionen kom upp. Aldrig sett när det begav sig. Första säsongen, och tror jag, första avsnittet utspelar sig i Horsens på Jylland. Inget särskilt med det kan tyckas, men det blev känslomässigt starkt. Vår första resa på semester med bil neråt kontinenten innebar att första campingnatten var i Horsens. Det blev början till otaliga campingplatser söderut. Det var också på den resan jag upptäckte att jag älskade de rätt primitiva vandringarna i höga berg. Hade jag ingen aning om men det blev nästan en mani.  Starka reaktioner av ”Horsens” som blev symbolen för vårt vildmarksliv.

Nu hög tid att slå in paket till tonåringen. Hinner kanske en simtur också. Klantat mig. En färdig blogg med ovanstående innehåll försvann ur datorn. Skrivit en gång till. Pust.

Carin Högstedt

Växjö 20210704

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

29. jun, 2021

Gym med simhall eller simhall med gym? Extraval kontra talmansrunda? Berg, Tolg, Braås

Tröstar mig med Tove Lifvendahl (konservativ ledarskribent S vD), som i måndags (28/6)hade rubriken ”Det finns värre saker än demokratiska val” på sin ledare. Hon noterar hur media t ex skriver ”hotet om ett extraval” eller ”risken för”. Vår grundlag ger möjligheten att använda extraval ”för att lagmässigt stödja en vital och fungerande demokrati”, en av flera möjligheter. Och Göran Greider som I Dagens ETC (29/6) i sin ledare skriver att visserligen är det nog så att vanligt folk inte vill ha något extraval så nära inpå ett ordinarie val; sägs ofta vara dyrt och jobbigt, vilket ju är sant. ”Men ett extraval betyder trots allt extra demokrati”, säger Greider. Precis. Först kämpar människor med svett, blod och tårar för att få allmän och lika rösträtt, sedan är ett extraval en risk och ett hot!? Men visst; ingen vet utgången av ett extraval. Det är liksom poängen med att fråga folket.

Greider är också inne på att ha kortare mandatperioder, treåriga. Bra förslag. Fyra år är långt, inte minst för de förtroendevalda som i vår tid är rörliga människor, allra minst för de unga som är rörligast. Byten på posterna är vanliga. Arbetsmarknad, utbildning – fler rör sig över landet och världen.  Av den som blir arbetslös krävs att hen är beredd att flytta på sig. Då är det svårt att vara kvar som förtroendevald i utbildningsnämnden i en kommun eller vad det vara månde för uppdrag.

”Var tog Växjö simhall vägen?” Så är rubriken på enda artikeln i dagens Smålandspostens opinion (29/6). Läser och ryser. Är det möjligt att kommunen har antagit en entreprenör, Actic, som bedrivet ett gym och har simningen som sidoverksamhet!? Undertecknare är en växjöfamilj, som saknar sommarsimkort m m som brukar finnas. Actic är ny efter Medley, vilket företag jag aldrig hörde klagomål om.  Det hela är välskrivet och ger gediget intryck. Är det möjligt att vi nu har ett gym med vidhängande simhall? Det handlar alltså inte om var simhallen ska ligga eller om den ska renoveras eller ej utan innehållet i den nya entreprenörens verksamhet och ev skattepengar till gymverksamhet. Ska bli intressant att ta del av svar.

Klockan är bort mot 12. Det är 27 grader i skuggan på altanen. Två simturer redan idag. Härliga dagar med midsommarfest i söndags. Många grenar i en olympiad som passade alla åldrar, jordgubbstårta, grillat… Ska lägga en sval kväll på att dela vårt blad Regionnytt i ett bostadsområde som inte fått något blad från (V) på länge. Stockrosorna är på god väg att börja blomma. Igelkotten, samma en, kommer varje kväll och ofta på dagen också. Bråk i sjön mellan fiskmåsar och skrattmåsar. Hornuggleungarna i Gasslanda har lärt sig flyga och rör sig i omgivningen (ugglor i tidigare blogg). Fantastiskt sommarväder. I morgon väntas regn. Hoppas på det för gräset är delvis gult.

Vernissage Galleri Garaget i Gynkelstorp (mellan Berg och Tolg i norra Växjö kommun) lördag 3/7 kl 14.00. Måleri, skulptur av Olle Medin. Det är starten på Bergveckan som återkommer efter pandemin i något begränsad omfattning men i alla fall! Härligt!

Så är det dotterdotters födelsedagskalas på söndagen och helgen efter kan min bror Mikael med sambo dyka upp. Då kan vi delta i auktion i Braås på lördagen 10/7. Ser ljust ut för en återstart efter alla inställda aktiviteter. Jag höll på att bli folkskygg till slut, men det ska avta successivt. Dock inga utlandsresor.

Carin Högstedt

Växjö 20210629

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

26. jun, 2021

Pilfinkungar, ringduva, igelkott, midsommardag, extraval? startgropen

Midsommardagen, kl är sju. Naturmorgon i radion och det ska handla mycket om igelkottar. En stadig igelkottgäst hittills i år. Ytterligare två har varit här på altanen, men inte visat sig mer än tillfälligt.

Ätit frukost ute i vanlig ordning. Stilla, molnigt, lugnt och fridfullt, skönt. Ringduva strosar runt, Tassi sover i korgstolen. Pilfinkungarna vill ha mat. De är 15-20 och älskar solroskärnor.

Midsommarafton blev inte som tänkt. Dotter och dotterdotter förkylda (ej covid) och midsommarafton i Gasslanda är flyttad till troligen i morgon söndag. Vi ska tydligen ha en olympiad med olika grenar. Det blir spännande. Så vill jag se den där jätteaspen de har pratat om. Förhoppningsvis är alla friska i morgon.

Barnbarnens farmor och jag som bor 50 m från varandra gjorde bästa möjliga av inställda midsommarfirandet. Simmade två turer, åt hemgjord jordgubbstårta (tack!) på altanen, åt middag som jag åstadkom. Kändes ovant. När lagade jag middag åt någon annan än mig själv? Brukar bli hämtmat. Men det blev riktigt bra! Jordgubbar förstås till efterrätt. Summa en fin midsommarafton med lite blandat väder men mest sol och trevliga pratstunder kring fika och mat.

Hör att igelkottar är särbor hela livet och att ungarna lämnas efter sex, sju veckor.

Vad händer på måndag? På tisdag? När kommer besked om extraval eller ej? På onsdag har vi i V Kronoberg preliminärbokat planeringsmöte, om det blir extraval. Det blir en annorlunda semester/sommar men knappast långtråkig.

Fortsatt fin midsommarhelg önskas alla!

Carin Högstedt

Växjö 20210626

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se