3. aug, 2021

Får vara måtta på deppen, cement, Greider, kosläpp och stockrosor

Läser Göran Greider om ”När kroppen leker kurragömma med döden” i SvD igår (2/8) och ”Greiders dikter från sjukhuset: Dagsformer” idag i samma tidning. En handlar om att han ligger på ett av världens dyraste sjukhus (Karolinska). ”Enorma summor kastades i gapet på konsulter. Men vårdpersonalen arbetar och kämpar vidare liksom vid sidan av det stora vanvettet. Detta förblir det stora liksom okända i alla samhällen: Vanligt folks dagliga arbete för att hålla verksamheter och vardagsliv igång.”

Greider, med svår sjukdom, förmår hitta detta trots allt så positiva i tillvaron! Medan jag tillåter mig att bryta ihop för att inte den digitala tekniken fungerar, för att människor slänger skräp överallt och klagar på att ingen håller rent, för att nio påsar med kattungar hittats dränkta. Trodde att den förr vanliga metoden att bli av med kattungar var slut. I min barndom var den som sagt vanlig. En sådan sak jag ältar i vargtimmen, hur djuren behandlades i min barndom, korna fjättrade med kedjor, huggormar slogs ihjäl med påk, kattungar… Brukar försöka tänka att det är mycket bättre nu. Minns ett random kosläpp på vår lagårdsplan (tror inte ordet kosläpp fanns då). Jag var väl 10 – 11 år. Så de skuttade, så glada! Förstod vikten av att ha djuren utomhus på sommaren.

Ja, jag läser Greider och tar till mig det han formulerar med några versrader om den oerhörda sanningen att vanligt folks arbete håller verksamheter och vardagsliv igång. Trots alla brister. ”Kan vi erkänna misstagen och lovorda förtjänsterna fast inga av dem var våra egna?”

Det finns dagar och det finns dagar. Igår var en dag fylld av försök att få skrivaren att fungera och att lyckas få upp den digitala kalendern. Konstaterade att TV.n inte har funkat på månader, trots comhem-box och proffsinstallation. Tog skrivaren till Elgiganten, köer – inte bara jag som behövde reparation/service. Ung man fixade till skrivaren och jag såg att den skrev ut med text på. Lycka. Tryckte på bästa leendegubben vid utgången. Konstaterar hemma att skrivaren matar som innan men blanka sidor. Det är något med inställningen i datorn, inte i skrivaren.

Men här sitter jag och har det väldigt bra. Omgiven av vilt växande stockrosor (i och för sig klimatförändring bakom detta faktum att de trivs numera?), ett 20-tal pilfinkar och en andfamilj på besök då och då, mamma och nio ungar. Tidig morgon och mycket vackert med dimmor som lättade över sjön, sol och spegelblankt. Och allt löser sig. Det finns ju vanliga människor som arbetar och kan fixa strul med tekniken!

Läser med intresse i Dagens ETC om Cementa, Slite och kalkbrytning kontra miljöproblem. IF Metall och ordförande Marie Nilsson menar att det är inte någon som vill ”offra miljön” men att det behövs tid för omställning. Att göra sig beroende av utlandet är politiskt självmål. Jag håller med.

10 grader ute vid frukost idag. 2018 var det 29 samma morgon!

Carin Högstedt

Växjö 20210803

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

31. jul, 2021

Rädda liv med screening, lagom regn, välja läkare utifrån etnicitet, cement,

Plötsligt höstlikt. Första frukosten inomhus på mycket länge igår. Ingen simtur heller. 49 mm regn på tre dygn. Bra! Lite lagom. För mycket regn på kort tid på andra platser. Läste om en man som räddade sina två barn genom att simma med dem på axlarna från husbilen/vagnen. På Västkusten.

Plötsligt besök igår av min äldste bror, hans son och sonson (ca 15 år). De är alla bosatta på Gotland, men var just igår, när jag råkade ringa min bror, på utflykt på fastlandet. Varit på bilkyrkogården i Ryd bl a. Kort besök här på vägen mot Oskarshamn. Roligt. De skulle tälta – kanske vid Smälten – sjön vi hade i vår närhet när vi växte upp. För att sedan ta färjan tillbaka från Oskarshamn. Fick ett foto från deras tältplats, vid Smälten.  -Var är ni? -Vid Elmers. Kryptiskt kan tyckas, men jag vet precis.  Minns som igår en varm sommardag, när vi hela familjen hållit på med att räfsa och hässja hö. På kvällen rodde vi till just den här platsen, bakom Elmers, och badade. Vi hade ingen badplats på vår sida av sjön, mycket vass. Kan känna hur skönt vattnet var efter all boss från den svettiga dagen.

Försökt förstå vad som pågår kring cementfabriken i Slite på Gotland. Läst, lyssnat. Kan urskilja att tillståndsprocessen pågått i fyra år men de berörda, myndigheter och företaget verkar inte ha haft någon vidare kommunikation. Förrän nu, när klockan är fem i tolv. Eller fem över? Det kan finnas en problematik med grundvatten och kalkbrytning. Lös den – eller ta fram alternativ. Jag tycker att Sverige ska ha cementindustri. Precis som jag tycker vi ska ha läkemedelsindustri.  Jag tror inte att planeten tjänar på produktion och köp utomlands av dylika nyttigheter.

I Kronoberg har en (minst) tandvårdsklinik inte bara gett klienterna möjlighet att välja etnicitet, svensk, på läkare utan även gett instruktioner om hur det kan göras. När DN ringde dit så fick de besked: ”Jag har Stina som är svensk. Moa är uppväxt här men adopterad. Så om du vill kan du boka dig på Åsa.” Inget tal om språkkunskaper t ex utan det är etniciteten som avgör. Pessimistisk om framtiden och människosyn (allas lika värde) är jag ofta. När jag läser detta citat blir jag rädd. Inte minst som mormor till två från annat land adopterade barn. Kommer de att diskrimineras fast de exempelvis utbildat sig till läkare, tandläkare, undersköterska eller annat?  En kritisk interpellation om detta från L-ledamot är inlämnad till regionfullmäktige i Kronberg. Jag anser att DN.s vårdgranskning, som visat att detta fenomen inte är ovanligt inom svensk vård, leder till att en motion är befogad. Om politiken tycker det är ”oacceptabelt” att diskriminera, så ska det framgå av krav och regler. Det ska inte kunna hända.

Läser nu Ulf Lundells Vardagar 4. Förutom att vi skriver om vardagarna (nä, jag jämför mig inte med Lundell som författare, han är oslagbar), så är han intresserad av fåglar och skriver ofta om vilka han ser och inte. Förstår inte varför han hyser agg till pilfinkarna. Jag tycker de är roliga, sällskapliga att ha omkring sig. Däremot – OM vi hade handlat som vi båda tydligen ibland tänkt och flyttat till Stockholm – så kunde vi blivit grannar; båda vill vi bo vid Mariatorget. Som flitig gäst i SKL-huset vid Hornsgatan (nu SKR, Sveriges kommuner och regioner) i många år så lärde jag känna omgivningen med Mariatorget, Maria kyrkogård och de trevliga småbutikerna. Så trevligt!

En morgon när jag höll på med att bära ut min frukost mötte jag en igelkott i vardagsrummet.  Det var den som ofta äter även frukost här på altanen. Hen är smal och behöver mycket mat för att klara vintern, så det är bara att servera. Men helst inte inomhus.  Inga problem med att få hen att gå ut.

Mycket intressant artikel på DN Debatt idag 31/7, av tre experter inom onkologi. Rubrik: ”Många dör i cancer på grund av senfärdiga beslutsfattare”. Ja, så ska vi ju inte ha det! Så vad brister? Jo, prevention och screening. Nu är det klart att alla regioner ska kunna ansluta sig till screening för tjock- och ändtarmscancer. Stockholm och Gotland har haft detta sedan 2008 och enligt skribenterna räddat många liv. Det handlar om screening i åldrarna 60 till 74 år. Nu ser de att de flesta regioner kommer att skjuta upp screeningen till 2022. Prostatacancer, vanligaste cancerformen, screening skulle kunna rädda 400 män per år från tidig död, om alla regioner hade en reglerad screening, skriver de. Ja, hur kan vi öka takten i det förebyggande arbetet med screening av fler sjukdomar? Föreningen ProLiv i Kronoberg (prostatacancerförening) kommer att ha föreläsning på detta ämne 28/9. Återkommer om det.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

26. jul, 2021

Fem igelkottar samtidigt, miljö, klimat, extremväder, hållbarhet, patientsäkerhet

Åskan dundrade i eftermiddags, men inte en droppe regn kom. Gräset gulnar. Växter slokar. Nu måndag kväll riktigt skönt ute. Suttit inne på ett digitalt möte med några från vår kommunala grupp om den föreslagna nya bolagsstrukturen. Det vill säga Växjöbostäders, Vidingehems, Vöfabs och Videums framtid. Beslut i kommunfullmäktige i augusti. Vi är överens; saknas motiv och analys av konsekvenser, både ekonomiska och andra. De styrande M, C, L, KD, MP lär dock stå fast vid att t ex dela upp Vidingehem, skilja på lokaldel och bostadsdel. Vidingehem är något så unikt som ett kommunalt bostads- och lokalbolag som verkar på landsbygden och orterna utanför Växjö stad.  

Fick ihop en artikel i förrgår, inskickad till Smålandsposten och en interpellation, som jag skickar in till kommunen och lägger ut i morgon. Artikeln handlar om kommunens äldre- och LSS-omsorg. Gick igenom årets protokoll från omsorgsnämndens möten för att friska upp minnet. Såg att vi i februari beslutade att senast juni 2021 besluta om en reviderad patientsäkerhetsplan. Det är ett viktigt dokument som innehåller mått och mål för t ex fallolyckor, undernäring och annat. Nämnden var inte helt nöjd med den plan vi hade framme i februari. Men junimötet ställdes in. Augustimötet också. Sviker minnet mig? Har vi antagit en ny plan? Nä. I den ska in om kontinuitetsmålet också, det som efter vissa krumbukter nu är satt till max 11 hemvårdspersonal per omsorgstagare och 14 dagar.

Interpellationen (frågorna) handlar om Hållbarhetsprogrammet som fullmäktige beslutade om i oktober 2019. Programmet ska förverkliga Agenda 2030 socialt, ekonomiskt och miljö/klimatmässigt. Det är Växjö kommuns bidrag till Parisavtalet och att hejda uppvärmningen. Men hur går det? Tycker det är väldigt tyst. Om inte alla – invånare såväl som företag och politiken – är med på noterna, så lär vi inte lyckas. Frågorna ställs till Hållbarhetsutskottets ordförande Magnus (MP).  

Lördagens DN (24/7) hade mycket intressanta – och oroväckande – klimatnyheter. Extremväder på planeten. Vad är det som händer? Forskare kanske har ett svar på Nordpolen, där jetströmmen från att ha varit stabil har börjat ändra form, bli klöverformad. Vilket påverkar vädret. Ja, det är inte lätt att förklara, första gången jag läser om detta som väl är senkomna iakttagelser av forskare. Intressant utan tvekan. Vad är det vi lämnar över till barnbarnen?

I lördags kväll, sådär 22.30 var det fem igelkottar på min altan. Två vid maten, tre lite avvaktande i hörnen. Det var som mest fem förra sommaren. Får se hur det utvecklar sig. Förra sommaren lyckades jag fota alla fem på dörrmattan. Igår fångade jag två som äter tillsammans ur samma skål, fast de har varsin. På foto. Mysiga besök.

20 - 30 tomater på en planta Totem. Ett par börjar bli mogna. Kanariepalmen ser inte frisk ut. Penséerna har tröttnat; blommat sedan 1 maj. ”Bollkryssen” (är väl någon form av krysantemum?) säljs nu. Får lite höstångest av dem. Säger mig att sommaren går mot slutet.  Men 23 grader i vattnet inte fy skam.

Ha det bra alla!

Carin Högstedt

Växjö 20210726

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

22. jul, 2021

Utöya 10 år, Beijershamn naturreservat, fågelmålare P Nilsson, södra Öland, tre dagar med döttrarna

Tio år sedan Utöya och det fasansfulla terrordådet. Maken L och jag var på besök hos min bror Thomas med hustru Anne i Gusum, Östergötland. Vi satt på ovanvåningen i villan och drack kaffe. Anne gick för att hämta något och fångade en nyhet på vägen. Hon sa: Någon har skjutit en massa ungdomar i Norge. Minns inte vilken summa hon sa, men jag tänkte att det är ju omöjligt, det måste hon ha missuppfattat. Vi slog på TV.n och möttes av Ali Esbati (V) som var på ungdomslägret på Utöya och överlevt. Sakta kröp sanningen in; det hade hänt, en massaker hade utförts av en ensam man. Vi vet att han drevs av högerextrema, islamofobiska tankegångar och riktade sig mot ungdomslägret för att de var AUFare, norska motsvarigheten till SSU. Idag ringer kyrkklockorna i Norge för offren, för de anhöriga, för att alla ska minnas. Lyssnar på Jens Stoltenberg, då för 10 år sedan statsminister i Norge, som denna dag har Sommartalet. Nu spelar han Janet Joplin. Freedom is just another word for nothing else to loose…Njuter.

Det har gått bortåt en vecka sedan jag skrev något senast. Kom hem igår kväll efter tre dagar på södra Öland – utan dator. Har blivit en tradition att döttrarna och jag drar till Öland ett par dagar på sommaren. Huvudaktiviteten är att besöka loppisar, som det är gott om på Öland. Förra året bodde vi i modern sjöbod i Källa hamn. Fint som snus, men uthyrt redan i mars – april när jag försökte boka. Fått veta att dessa privatägda sjöbodar ska säljas som bostadsrätter. Nu hade vi lyckats hitta en lägenhet som rymmer 4 personer på vandrarhemmet Stora Frögården, drivet av Svenska Turistföreningen (STF) och naturligtvis beläget i Stora Frö. Ser i en turistbroschyr att vandrarhemmet ska genomgå omvandling och bli – just det, bostadsrätter. Kanske var detta sista sommaren som vandrarhem. Fint läge med havsutsikt på västra sidan, lugnt vid vägs ände. Badbrygga, långgrunt.

Innehållet i vårt besök är dels upprepningar av tidigare smultronställen (lunch på Hotell Skansen, besök i antikboden i Stora Frö t ex), dels nya. Fågelmarkerna i Beijershamn visste jag inte ens att de fanns. Nu har vi gått strövstigen och sett fåglar av skilda sorter. Bakgrunden till fågelreservatet är att en 2 km lång pir murades på 1850-talet, men blev felkonstruerad, dyrare än beräknat, slammade igen och övergavs som hamn. Kort om en spännande historia som finns på Wikipedia. Nu naturreservat som består av betesmarker, strandängar, lövskog och hagmark samt de båda öarna Stora och Lilla Svansholmarna. Bra ordnat med bilder och texter om fåglarna, lättgångna spänger. Bilderna på fåglarna är gjorda av Peter Nilsson, konstnär bosatt på Öland. Min avsikt var att vi skulle besöka hans galleri som jag läst om någonstans. Men det verkade inte finnas något sådant öppet i verkligheten. Men hans fågelbilder fick vi på den givande vandringen. Och rätt nyligen köpte jag en liten akvarell   med steglitsor som Nilsson målat.

Den fantastiska sommaren fortsätter. Toftasjön håller 24 grader. I skuggan där jag sitter på altanen är det 28 grader och jag ska strax ta tredje simturen. Tre igelkottar i natt här. Förresten – vid vår trappa och ingång till lägenheten på Öland bodde en igelkott, en riktig sötnos, som blev flitigt uppvaktad med mat och vatten av oss fyra. Fjärilen Påfågelsöga fladdrat omkring här idag. För varmt för att ta sig för något fysiskt eller intellektuellt arbete. Så jag hyllar lättjan. Tids nog blir det höstrusk.

Carin Högstedt

Växjö 20210722

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

16. jul, 2021

28 grader i vattnet, 32 i luften. Tyskland illa ute. Klimatnödläge, inte bara långt borta

Enligt appen Temperaturkollen är det 27,5 grader i Toftasjön, ”min” sjö. Tror jag mätte upp 28 gr 2018, extremt torra och varma året. Men aldrig mer än 28. Simmat ett antal gånger idag och fler lär det bli. Igår 32 grader i min skrivhörna på altanen. I skuggan. Det är synd att klaga, men det hindrar både tänkande och handling. Jag blir helt blasé och disträ i den hettan. Pular lite med interpellationer och andra förslag emellanåt. Går framåt men sakta. Äldreomsorg och miljö/klimat är på min dagordning.

Den igelkott som kommer varje dag är rätt liten och smal. Igår fick den sällskap av en nästan dubbelt så stor en, som gruffade och ville ha maten för sig själv. Med två skålar och två vattenkällor gick det bra.

Gott om fjärilar och humlor nu, i mina planteringar.

Klimatnödläget påtagligt, även i vår närhet, inte bara på andra kontinenter. Hemskt det som hänt och händer i Tyskland m fl länder; översvämningar, stormar som välter hus. Många döda och saknade.

Blir inte mer skrivet idag. Redan fredag kväll och nu 16.28 är vattnet i Toftasjön uppe i 28 grader! Bra eller dåligt rekord? Skönt i alla fall.

Carin Högstedt

Växjö20210716

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se