23. aug, 2021

Ensam igelkottunge på besök, tillgänglighetsrörelsens invigning, Magdalena, Flykt, Hjärnkraft

Liten igelkottunge dök upp, ensam. Bara kanske 8 cm lång. Vet inte om den kan äta själv. Vet inte vad jag ska göra, men avvaktar föräldrar tills vidare. Det var Tassi som upptäckte den i högt gräs intill altanen.

Fullt upp i helgen. Loppisen i Gasslanda startade starkt, sedan blev det närmast siesta och sista timmen bra ös. Så bra att det öppnade för att göra om det nästa år.  Då var jag inte kvar där, för jag var på möte i Södra Åreda, liten by i östra kommunen. Där hade vi ett trevligt möte i partytält med godfika, årsmöte med Hjärnkraft i Kronoberg. Sedvanliga frågor för årsmöte. Sedan pratade vi en om hur föreningslivet tagit stryk av pandemin, men också utvecklat nya strategier och mötesformer. Samarbete mellan Smålandslänens Hjärnkraftsföreningar är på gång.

Lördagen var det invigning av tillgänglighetsrörelsens nya lokaler, fint väder, partytält med god mat, kaffe och tårta. Sång, visning av cyklar för personer med funktionsnedsättningar, bok om panikångest presenterades av författaren Christer Karlsson. Rundvandring i de ljusa fina lokalerna. 60-70-80 personer där. Maud, min kollega från ProLiv Kronoberg, och jag  passade på att boka ett av sammanträdesrummen till nästa styrelsemöte.

Det var överraskande med Löfvens avgång. Men jag tror det var helt rätt ur partiets synpunkt. Och det lär bli Magdalena Andersson som efterträder. Spännande politiska tider på nationell nivå. På den kommunala nivån ska vi om en vecka ha digitalt kommunfullmäktige med kort dagordning enligt uppgift. Det betyder desto längre dagordning i oktober, om det då är möjligt att ha fysiskt möte.  Sammanslagningen och delningen av bolagen ska beslutas nu vad jag förstår. Det blir det debatt om!

Har brutit skrivandet många gånger för att ha koll på igelkottungen. Den drack lite vatten, men har nu pyst. En sockertoppsgran kan gömma den under grenarna.

Sommarväder igen. Kanske tar jag en simtur, kanske inte. Ska kolla tempen. Rätt lugn vecka den här, med syskonhelg som avslutning. Filmen Flykt ska ses, Bibliotekets vänner ska ha styrelsemöte. Mycket trevligt och intressant väntar.

Carin Högstedt

Växjö 20210823

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. aug, 2021

"Flykt", solidaritet, förvar, lunabba, tillgänglighet, afghanska folket

Aktiv vecka minst sagt. Möten, möten och däremellan städat hela lägenheten. Och inte bara städat, utan fixat till saker, ändrat om, sorterat ut. Inga knott eller mygg här, men flugor. Andra gången på kort tid som jag putsat alla fönster på grund av fluglort.

Jag deltog i manifestationen för afghanska folket i onsdags kväll. Vi samlades vid det som kallas Speakers corner på Storgatan i Växjö i strilregn, Några tal – alla mycket bra – av olika personer, lite sång och sedan slut. Kan nog säga för min del att det är svårt att hitta ord för det som händer i Afghanistan. Och det har hänt. Att Sverige kan tillämpa att ha ungdomar i förvar månad efter månad, att de kan utvisas till ett land många av dem aldrig varit i, till ett land där civila dödats i mängder. Såg jag inte en uppgift om att i t ex Frankrike kan man inte ha någon inspärrad på ett förvar mer än tre månader. I Sverige? Finns det någon gräns?

Blev tipsad om filmen ”Flykt” som är högst aktuell nu. Den går i Växjö nästa vecka och jag ska gå på bio (Palladium) för första gången på mycket läng. Ska ses.  Den är recenserad i både SvD och DN idag.  

Blir en aktiv helg också. I morgon lördag invigning av nya lokaler för tillgänglighetsrörelsen i kommunen och regionen. Det är Idé- och kunskapscentrum (IoKC), som håller i trådarna och bortåt 20 föreningar har sina nya lokaler på samma adress. Programmet är tre timmar långt med buffé och aktiviteter, visning av lokalerna och föreningarna har möjlighet att visa upp sin verksamhet. Jag och en styrelsemedlem till från ProLiv Kronoberg (prostatacancerförening) är där för att vi är medlemmar i IoKC och får en möjlighet att dela ut broschyrer om vikten av att PSA-testa sig till exempel. Kan också bjuda in till föreläsning om hur det går i regionen med allmän screaning för att rädda fler liv från död i prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. 28/9 är det föreläsning.

 På söndag har döttrarna m fl i familjen loppis igen (sista gången detta år) och jag ska vara där tills det är dags att åka till årsmötet med föreningen Hjärnkraft (för hjärnskadade, anhöriga och stödmedlemmar). Det årsmötet sker ute på landet i ett partytält, precis som förra året.

Ska lyssna på hela Sommar med Nicolas Lunabba. Hörde bara en liten del i bilradion. ”En nödvändig motröst när alla ropar på strängare straff”, som Per Svensson skriver i sin recension i denna dags DN (20/8). Där finns också en kommentar av Stefan Jonsson som har rubriken ”Solidaritet, välfärd och jobb. 2015 var ett lysande år Löfven”. Jag minns att skatteintäkterna blev betydligt högre i kommunen än prognoserna. Jag minns att de invånare som inte kommit i fråga för arbete tidigare nu fick jobb på grund av sina språkkunskaper. Mycket uppfriskande att läsa Jonssons kommentar! ”Fram till gränserna stängdes var det ett frihetens och solidaritetens år (2015). Det gick att göra annorlunda. Det gick att göra rätt. Det gick rent av att göra gott”. Tala om annorlunda historieskrivning. Så skönt.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö20210820

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

17. aug, 2021

Rivstart på höst och politik, "omsorgsskuld", utbildningsskuld, amnesti nu, tvålärarsystem

Rivstart på hösten. 11 plusgrader när jag satte mig till frukost på altanen. Men solen på gång. Rädd att igelkottarna går i ide när som nu, vilket jag tycker är tidigt. Simmade två gånger i fredags. Sedan inte blivit av. Satt i gång höststädning och nödvändiga förändringar här hemma. Lär ta några dagar. Vattentemperaturen är nere i 18 grader. Acceptabelt men helst lite mer för längre simturer. Kommer sommaren tillbaka tro?

I lördags på stan för utdelning av Kommun- och Regionnytt och samtal med folk. Gick bra. Den röda lådcykeln drar till sig blickar och det leder till samtal. Fortsätter varje lördag hela augusti och september. Om inte smittspridning sätter stopp igen.

Rivstart igår på vardagspolitiken och mötena; Regiongrupp på förmiddagen med planering av hösten. Spännande att vi ska ha en info- och frågekväll om nytt sjukhus eller ej med förespråkare och motståndare till bygget av nytt sjukhus i Räppe. Återkommer när allt är klart med lokal m m. 11 oktober är datumet. Planerade också träff med vår motsvarighet till regiongrupper i Jönköpings och Kalmar län. Vi är värdar. Så förstås planering inför valet. Ett år innan dess, men mycket som ska göras bakom kulisserna. Valberedningen för region- och riksdagslistan, som jag är sammankallande till, har möte på onsdag.

På eftermiddagen möte med fullmäktigegruppen inför kommande kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Massor av ärenden till kommunstyrelsen, inte så många till fullmäktige men desto större: Bolagssammanslagningen, centraliseringen, maktkoncentrationen… V-motion om ”tvålärarsystem” – enda motionen på dagordningen. Avslås enligt förslag från de styrande M-ledda blå-gröna. I Utbildningsnämnden var tonen annorlunda. Där finns det sympati för att testa. Blå-gröna borde modifiera sitt avslag, av hövlighetsskäl om inte annat.

Så kommunala gruppen igår kväll. Diskuterade ”utbildningsskulden” (pandemins negativa konsekvenser i elevernas kunskaper). Finns även en omsorgsskuld (hur stor del av behoven inom t ex daglig verksamhet har inte deltagarna fått?). Kompletterade valberedningen till kommunlistan med en person. Flera interpellationer inlämnade, fler beslutades. Hög aktivitet i gruppen med många studiebesök i verksamheter på gång. Måtte inte smittspridningen… 

Omsorgsnämnden, där jag har plats, hade senaste mötet 26 maj. Junimötet ställdes plötsligt in, augustimötet också, egentligen utan förklaring. Det går ju inte att säga i maj att det saknas ärenden i augusti och bli trodd. Jag tycker det är en demokratiskuld här. Den info vi får kommer via Smålandsposten. Igår om en man på ett kommunalt särskilt boende som blev lämnad på toaletten i 1,5 timme, trots larm. Han kan inte gå. Är detta möjligt? Helt oförsvarbart. Fick mig att skriva till Omsorgsnämnden m att utreda hur det ser ut med larm och väntetid, att ha en bemanning som gör att alla som larmar får hjälp och det snabbt.  Vi talar alltså om ”trygghetslarm”.

Hör på radion att Kronoberg ligger långt ner på listan över hur många ungdomar som vaccinerats; 11%. Varför det tro?

Afghanistan. Mycket bra artikel i Smp idag: ”Lös frågan om uppehållstillstånd” av Gunnar Nordmark (L). (V) skickade in en insändare igår på samma tema. Amnesti nu! I Dagens ETC idag 17/8 skriver Andreas Gustavsson att de ska återkomma i veckan med HUR vi ska kunna hjälpa folket (utan bomber). Svenska Afghanistankommittén har aldrig gett upp sitt humanitära demokratiarbete oavsett regimer och krig, det enda positiva jag kan se i nuläget. Det är en kanal, beroende på vad talibanerna tänker sätta i gång. Jag tycker Afghanistan och flykten därifrån är en uppgift för FN. ”FN har kollapsat”, skriver Gustavsson. Då är det svårt.

Ikväll styrelsemöte med V Kronoberg. Som sagt. Rivstart. Det går an. Sommaren var ju jättefin.

Ha det fint!

Carin Högstedt

Växjö20210817

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

11. aug, 2021

Ny skrivare - lycka! Syskonhelg. Bostäder utanför staden. Ny regering i kommunen.

Onsdag kväll. Blå himmel med lite vita moln. Började dagen med simtur. Sedan fastnade jag i lättja och oföretagsamhet. Förutom att ”min” IT-firma hörde av sig om att min nya skrivare hade kommit. Fick den unge mannen komma och installera? - Om han fick! Ja, den gamla som gått i nästan fyra år var utsliten enligt expertisen. Rimligt, mycket använd. Det tog lite tid med installationen, men nu sitter jag på altanen, trycker på ”skriv ut” och går in i arbetsrummet och hämtar fina utskrifter på dokument som jag behöver på papper. Precis som det ska vara.

Bra möte i måndags med kommunjurist om bolagssammanslagningar, Växjöbostäders utdelning till kommunkassan med mera som den moderatledda majoriteten tänker driva igenom på nästa fullmäktige 31/8. Vi från kommunala gruppen ställde frågor och fick bra svar. Tror inte någon ändrade sin grunduppfattning dock; nej, nej, nej. Vi ska inte dubbelbeskatta hyresgästerna genom utdelning av 120 milj kr/år till kommunen. Vi ska inte lägga ner Vidingehem, det bostadsbolag som har som uppgift att bygga på landsbygden och orterna utanför Växjö stad. Vi ska inte stycka upp Videum, det bolag som bygger och förvaltar åt Linnéuniversitetet och driver Science Park. Det går inte att öka utdelningen från hyresgästerna till kommunen, öka underhållet och bygga mer bostäder på landet – utan att någon ska betala. Det är luftslott. Det finns ingen konsekvensanalys, ingen riskbedömning. Det här gänget har styrt i många år utan att bry sig om byggande på landsbygden. Vi i (V) har tjatat, motionerat och fått visst gehör när vi tagit upp behovet av att ha mark utanför staden för att bygga på och färdiga detaljplaner, precis som det finns för stadsbyggandet. Men det gehör vi fått har inte lett till något speciellt agerande, för det intresset har inte funnits. Förrän nu? Nu ska det byggas utanför staden genom att det bolag som har uppgiften ska in i Växjöbostäder. Ja, Växjöbostäder ska döpas om till Vidingehem. Löjeväckande. Kostar miljoner att göra nya skyltar etc. Vidingehem har haft sitt huvudkontor i Rottne, en ort utanför Växjö stad. Bra tänkt där. Nu blir det förstås Växjö stad som är basen. Dags för nytt styre i Växjö kommun!

Igår kväll möte med Vänsterpartiet Växjös styrelse, ute på Kronoberg och Ryttmästaregården, en otroligt vacker plats i kommunen med utsikt över slottsruinen, en gammal vasaborg, som ligger på ö i Helgasjön med gångbro till. Åt gott och gick igenom dagordningen med många utvikningar kring det stundande valet och vilka förberedelser som redan nu behöver sättas i gång. Inte alla i styrelsen som varit med i tidigare val. Kändes fint att träffas fysiskt och kunna resonera mer hämningslöst än som de digitala mötena medger.

Bokat en syskonhelg – så inte helt oföretagsam idag. I många år har vi fyra syskon med respektive träffats en helg på sommaren för att göra djupdykningar i släktens hembygder, byar, gårdar, torp i mellersta Kalmar län framför allt. Nu ska vi träffas hemma hos mig och då är det Älghults socken som är intressant ut släktforskarsynpunkt. Men de här träffarna blir inte som de varit, när vi var åtta personer. Två är borta, min make L för snart fyra år sedan och Anne, min svägerska för ett år sedan. Men träffas ska vi och jag ska göra upp ett program med lite kulturella besök och ett besök i Gilbonderyd i Älghults socken kan alltid försvaras. Där har vi djupa rötter på vår morfars sida. Häftig plats långt bortundan.

Vacker kväll. Stilla. Stora skogsharen tittade just förbi. Hittills en igelkott, Pyret, som ligger och päser efter skrovmål. Gör så. Äter, dricker och vilar, äter, dricker och vilar.

Carin Högstedt

Växjö 20210811

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. aug, 2021

Familjesamarbete om loppis, höjd skatt för hyresgäster eller solidariskt för alla?

Söndag kväll. Åskmuller och strilregn. 17 grader. Sitter ute i sällskap med igelkotten Pyret. Hen smet in i vardagsrummet när jag pratade i telefonen och hade glömt skjuta till altandörren. Gömde sig under skåp, men nu utlockad genom att jag flyttade en matskål i etapper. Nosen styrde ut den. Igår kväll fyra kottar samtidigt här. Men Pyret är flitigast. Bryr sig inte om att hen är nattdjur. Äter både frukost, lunch och kvällsmat vissa dagar.

Ägnat helgen åt att genomföra en loppis i familjeregi; fem hushåll, alla samlande på kuriosa och gamla saker, har gått ihop om att ha en loppis för att minska ner på antal prylar. Första gången och det var roligt. Mycket arbete i förväg men gav mersmak så det blir en dag till, söndag om 14 dagar.

I övrigt börjar mötesverksamheten så smått från och med i morgon 9/8. Ser fram mot att träffas i V Växjös styrelse live på Ryttmästargården för avstamp inför hösten och en lång valrörelse, inte minst nationellt. Ser också fram mot att vi ska vara på stan på lördagarna och äntligen möta folket. Längesedan direktkontakt och dialog, som ju är livselixiret i partiarbete. Hoppas några av våra många nya medlemmar dyker upp. Och måtte inte nya restriktioner bli nödvändiga mot pandemin. Just nu ökar smittspridningen i Sverige. Oroväckande.

Regnet upphört. Vacker kväll igen om än lite kylig.

 Fruktansvärt tillstånd i Afghanistan för många invånare, kvinnor och barn. Vad gör FN? Vad kan FN göra?

Trött nu men återkommer snart igen. I morgon ett möte inom (V) om bolagssammanslagningarna i kommunen och dess konsekvenser, demokratiskt och ekonomiskt, för kommunen och hyresgästerna. Återkommer om det. Äntligen har majoritetens politik att ta ut 100 miljoner om året av Växjöbostäders överskott till s k bostadssociala åtgärder – istället för t ex renovering av bostäderna – fått medial uppmärksamhet. Rätteligen borde vi alla skattebetalare stå för sociala insatser, inte bara Växjöbostäders hyresgäster! Oppositionen S+V har drivit denna sak år efter år.

Carin Högstedt

Växjö 20210808

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se