10. sep, 2021

Kulturhändelser nära mig, svårt hinna allt, Det nya landet, sommar!

Igelkottarna fortsätter komma men oftast en och en och rätt sent på kvällen. Pyret kallad är den säkraste gästen hela sommaren. Igår dök en unge upp på långa ben jämfört med lilla kroppen. Kan faktiskt vara den jag skrev om för ett par veckor sedan (som hux flux försvann någonstans), som nu växt till sig och verkade säker på vägen; snett över altanen och iväg in i buskarna. Stannande inte för att äta eller dricka. Med den värme som råder, så är det inte dags för vinteridet. 25 grader i skuggan nu fredag eftermiddag.  Härlig sensommardag.  Använde förmiddagen till att röja på altanen. Vissa växter överblommade helt enkelt. Andra fick mer space och det hade de förtjänat tidigare. Nöjd. Men kanariepalmen är en katastrof. Inte mycket grönt där.

Igår kväll årsmöte med  Kronobergsarkivet, på Kulturarvscentrum Småland, en självständig del (om man kan säga så) av Smålands Museums verksamhet. Kronobergsarkivet har ca 100 medlemmar, inom föreningslivet. Förhandlingarna gick som alltid smidigt. Sedan var det dags för föreläsning av byggnadsantikvarie Samuel Palmblad. Föreläsningen, såväl som nyss utkommen bok av Palmblad, handlade om arkitekt Claes Knutson, som var en spännande personlighet, bosatt och verksam i Alvesta. Konstigt att jag som bott här så länge inte har haft någon kunskap om denne arkitekt. En orsak kan vara att Palmblad har fått söka i lite udda källor, eftersom inga som helst dokument är bevarade från en lång och hektisk verksamhet. Knutson var född 1917, gift fyra gånger, hade arkitektkontor i Alvesta med 25 anställda under en aktiv period. Var ”stadsarkitekt” i Alvesta såväl som småorter runt om och småstäder. Ritade och lät bygga bostadsområdet Hjorthagen i Alvesta. Det var starten. Mycket vanliga stenar i byggnaderna, svart och vitt som kontraster. Exempel på byggnader är IKEA i Älmhult och i Kungens kurva med mera med mera. Fick äntligen svar på varför kyrkan i Lammhult inte ser ut som de flesta andra kyrkor: Knutson har ritat den. Spännande föreläsning och så livligt framförd att vi inte sörjde att bildspelet inte funkade som tänkt. Och bara nya kunskaper!

30/10 är det förresten vernissage av den nya utställningen på Smålands Museum om ut- och invandringen. Högtidligt. Undrar hur många som sett den gamla, som varit på plats i många år. Hur många vandringar där har jag gjort som SFI-lärare med olika grupper och talat om fattigdomen, den religiösa förföljelsen och den politiska som fick en miljon att flytta, ja fly, till ”Det nya landet”, som den nya utställningen ska heta. Många elever skeptiska till informationen. Sverige var ju Det nya landet för dem, rikt och demokratiskt. Jag arbetade som SFI-lärare under hela 80-talet. Det har hänt en del sedan dess.

En annan kulturhändelse är ABFs (Arbetarnas Bildningsförbund) 100-årsdag som i Kronoberg firas 23/10 med fest och däromkring. Jag kan bli irriterad på mig själv över att jag är med i många föreningsstyrelser, speciellt när mötena kolliderar, men samtidigt – vilken rikedom att få ta del i, påverka, träffa olika människor och inte minst lära sig nytt om både framtid och det gångna.

Nästa vecka är det Elin Wägner-veckan i Kronoberg. De är stort utbud av händelser och aktiviteter. Ska försöka hitta något jag kan delta i, men det ser inte så ljust ut på grund av annat. Nina Björk, författare, feminist, får utmärkelsen ”Väckarklockan” i år.

På onsdag är det omsorgsnämnd och det ska förberedas i helgen liksom ett par idéer till motioner om just vård och omsorg. Dags också att på nytt kräva att vår koldioxidanvändning i kommunen inte bara mäter det som används i den geografiska kommunen utan även det vi invånare konsumerar av importerade produkter.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210910

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

8. sep, 2021

Nytt sjukhus blir heller inte färdigt, sjukhus som valfråga, läkarresurser, BB, rasism och bredband

Tätt mellan mötena. Givande sådana. På stan med (V) i lördags var mycket trevligt, vackert väder och bra med folk. Nyblivna medlemmar dök upp vid röda cykeln. Nytt Kommunnyttblad delades ut. Fler ville bli medlemmar. Avslutade med att äta på restaurang. Länge sedan. Fast dagen innan var jag i Öhr och åt på caféet där.

Besökte barnbarnen med familj i söndags. Började dela Kommunnytt i Sandsbro. Ligger nu efter med det, för måndag-tisdag var det planeringskonferens med ABFs styrelse och personal. Heldagar fyllda med planering och grupparbeten, föreläsning av strateg från förbundet på nationell nivå. Villa Vik, några 100 m från min bostad, stod för lokaler och mat. En gång i tiden bodde Kristina Nilsson, operasångerskan, på Villa Vik, fantastiskt ställe vid Toftasjön, som nu är restaurang och konferensplats.

Åkte lite i förväg till nästa möte, ProLivs styrelse som nu testade de nya lokalerna i Räppe, som tillgänglighetsrörelsen hyr. Bra sammanträdesrum, där vi kunde hålla avstånd och service med kaffe av personal i Idé- och kunskapscentrum… Vi bokar in oss där nästa styrelsemöte också. Fysiska möten alltså, ProLiv och ABF. Fick ge mig av lite i förtid från detta också för att delta i styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Där är jag sekreterare och behövde vara i tid. Jag deltog fysiskt men två ledamöter var med digitalt. Kommer nog att bli en ofta använd lösning; både och. Till slut kom jag hem och hade då varit på möten i drygt 11 timmar minus tio minuter då jag tittade in till och pratade med katten, som ju är van vid att jag sitter på digitala möten, men är hemma.

Som idag när det var möte med Regionfullmäktige. Det skedde digitalt, men troligen blir det fysiskt i oktober. Fast osvuret är bäst. Jag hade tänkt att följa det hela som förste ersättare, men alla ordinarie skulle komma. Klockan sju blev jag varse att pga sjukdom i gruppen så behövde jag tjänstgöra. Ovanligt lugnt möte och slut redan 12.30. På varje möte med regionfullmäktige får vi rapport om planeringen för nya sjukhuset. Det råder ingen tvekan om att planeringen pågår för fullt och att det är planering för ett nytt sjukhus i Räppe. Ytan i sjukhuset har ökat. I början utgicks ifrån 105 000 kvm. Nu är det 135 000. Skillnaden i kostnad inte beräknad vad jag förstod. En ”gestaltningsplan” framtagen. Vet inte om jag stött på den sortens plan tidigare? Och nu ska arkitekter fylla gestalten med innehåll. Sägs att Länsstyrelsen kräver det för att kunna bedöma detaljplanen!? Allt detta innan beslut om investeringen i sjukhuset, i det befintliga eller ett nytt, är fattat. Det har sagts bli i februari nästa år. I september är det val. Låt sjukhuset bli en valfråga. Det såväl som den ”nära vården” kan bli intressanta ämnen att diskutera. Den nära vården handlar om vårdcentralernas framtida funktion och bemanning med olika läkarkompetenser. Frågorna hör ihop. Lite diskussion och slutsatsen var att inte ens ett nytt sjukhus blir färdigt. Det händer hela tiden nya saker inom vården, som gör att förändringar och renoveringar kommer att pågå oavbrutet.

V-gruppen hade en motion om mer läkarresurser till äldres vård och omsorg. En lärdom från pandemin som Coronakommissionen starkt påtalat. Svaret var så pass positivt att vår Kerstin kunde bifalla det. Kerstin hade också en interpellation om BB och det faktum att Växjös BB var fullbelagt i somras och att födande mammor hänvisades till andra läns BB. Fler barnmorskor behövs helt enkelt. Men är inte lätt att rekrytera. Finns inte barnmorskor i Ljungby så att ultraljud kan tas på sjukhuset där utan föräldrarna får åka till Växjö. Onödiga mil.

Gunnar (L) hade interpellation om det faktum att det förekommer att patienter kräver att slippa sjuksköterskor/läkare med utländsk härkomst. Händer det ofta? Ställs inte samma krav på privata vårdgivare som offentliga? Rasism motverkar integrationen sa Gunnar. Svaret från regionstyrelsens ordförande var att det händer sällan, att ett regelverk är under utarbetande och att det ställs samma krav på privata som den regionala vården.

Ett annat ämne för interpellation var bredbandsutbyggnaden, som Henrietta (S) frågade om. Det är så att målen med 95% täckning är svåra att nå för det saknas pengar. Har alltid varit så. Beslutas om statliga potter, men aldrig tillräckligt. ”Marknadslösningar” har varit och är den våta drömmen. Men varför inte se bredband som en investering i hållbar kommunikation och möjlighet att bo på landet? Som vilken väg som helst?

Nåväl. Slut för idag. Ska försöka skriva protokollet från igår också. I morgon bl a årsmöte med Kronobergsarkivet.

Carin Högstedt

Växjö 20210908

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

3. sep, 2021

Ingelstads hemvård, Vallhagen Västgötaklimax, höjdpunkt Dino, Lakers, bredden o eliten

Fortsatt sommarväder av bästa sort. Startade den här dagen med två timmars frukost och tidningsläsning. Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC (3/9) tål att läsas. Stenhård kritik: ”Hur mycket får en försvarsminister ljuga”? Det handlar om kriget i Afghanistan och det svenska deltagandet i det. Det som skulle vara humanitärt bistånd och hjälp till fattiga – blev krigsinsats under amerikansk ledning. -Varför inte en sanningskommission? säger Ehrenberg. Och vad gör Sverige på Mali? Jag hyser all respekt för de som frivilligt åkte till krigets Afghanistan och riskerade livet antingen de deltog i regelrätt krig eller ej. Men vad säger utvärderingen? Jo, det finns en statlig utredning som gjordes 2017. PM Nilsson på Dagens Industri menar att den fullständigt sågar svenska insatsen militärt, socialt och politiskt. PM Nilsson i en ledare  häromdagen.

Svårt låta bli att läsa i DN om Annie Lööfs (C ) oro för regeringskris i höst och diverse krönikor om inrikessituationen och i SvD om ”Vill S någonting mer än hanka sig fram”? Mycket spekulationer, mycken ironi och visst är läget lite oförutsägbart och lite spännande.

I Smålandsposten idag två sidor Opinion (insändarsidor) för första gången på länge. Christine Tidåsen och Anna Gustafsson, två mammor till hockeyspelande tonåringar, skriver varsin artikel om hur Lakers gjort årets gallring av ungdomarna och vilken förtvivlan de icke godkända upplever. Och anhöriga. Rubriken är ”Elitsatsning. Förtvivlade och gråtande föräldrar efter Lakers gallring”. -Var är Barnrättslagen? undrar Tidåsen. VD i Växjö Lakers, Johan Markusson, svarar direkt i tidningen. Meningen är inte att de ratade unga ska sluta spela hockey, men de får vända sig till andra föreningar. Vill Lakers att de ska kunna fortsätta spela på Lakers is? -Ja, säger Markusson. Är det möjligt? -Nej, saknas isyta. Hm. Det svaret har jag hört förut. Det har varit svaret på andra frågor också genom åren. Isyta saknas. Tror att Kultur- och Fritidsnämnden ska se över hur Barnkonventionen som lag följs av bidragsberättigade föreningar. Får barnen/ungdomarna komma till tals i frågor som rör dem (artikel 12)? Till exempel.

För övrigt är krönikan av Dino Viscovi i onsdags SMP) en höjdpunkt denna vecka. ”IT-haverier är inte nödvändiga”. Det handlar om Växjö kommuns sorgliga historia med IT-lösningar i skolorna – som inte funkar, inte är testade av de som ska använda dem, inte är användarvänliga. ”Men så fort det handlar om digitalisering sätts vardagsförnuftet ur spel”. Dino skräder inte orden. Jag blir förb-d som skattebetalare. Vad betalar vi för att få undermåliga, icke funktionella system som förstör arbetsmiljön för lärarna? Hur mycket arbetstid får dålig digitalisering ta från undervisningen?

Trevligt studiebesök på Ingelstads hemvårdsgrupp på förmiddagen. Och lärorikt. 110 omsorgstagare i dagsläget. Mycket landsbygd i området. Enhetschef Sara återkom till det speciella med landet. Långa, smala vägar, risk för krockar med djur. Hon vill att personalen har stora starka säkra bilar. Gärna elbilar, men starka och säkra sådana. Finns inte laddstolpar i området, så det är omöjligt med el fortfarande. Sara och samordnare Mia återkom flera gånger till just stad-landperspektivet i sin redogörelse för verksamheten. Bostadsbolaget Vidingehem bygger nu ett cykelgarage åt hemvårdsgruppen och de har på senare tid fått nya lokaler med vilrum och kontor, vilket saknats tidigare. Vi var nio från Omsorgsnämnden som deltog i besöket. Vi fick inte bara info om hemvårdsgruppen utan även om särskilda boendet Kvarngården och Trygghetsboendet Ingelbo, nytt för i år, enda trygghetsboendet i kommunen. Alla dessa verksamheter ligger intill varandra. Kvarngården firar 50 år idag. Grattis!

Omsorgsnämndens arbetsutskott – möte i onsdags. Analyserar det hela i mitt huvud fortfarande. Återkommer. Nämndmöte om 14 dagar. På mötet i maj hade vi en lång intensiv diskussion om renoveringen av lokalerna på Vallhagen, där Teleborgs hemvårdsgrupp skulle flytta in liksom några dagliga verksamheter. Från oppositionen var vi kritiska till underlaget och bristen på ekonomiska kalkyler, ville återremittera och skrev reservationer. Men det var bråttom hävdade majoriteten, jättebråttom. Så hur har det gått? undrade jag. - Inte alls var svaret. Det kommunala lokalbolaget Vöfab, som skulle ansvara, meddelade att det inte var möjligt. Brist på hantverkare om jag förstod rätt. Västgötaklimax, brukar det kallas.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö20210903

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

31. aug, 2021

120 miljoner från hyresgästerna till välfärden, Flykt, syskon- och loppishelg

Vilken sommardag! Nu är det tisdag kväll. Blå himmel och varmt ännu så länge. Blev mycket inomhus idag. Fullmäktige i eftermiddag, digitalt från arbetsrummet. Nu ute och ska så förbli en bra stund.

Fullmäktige idag det första kommunala mötet på länge. Lite ovant. Lite anspänning. Inte optimal sändning. Ljud försvann då och då. Dessutom kanske vi får fortsätta med de digitala mötena som smittspridningen ser ut; fler sjuka, fler på sjukhusen i Kronoberg enligt rubriker jag såg. Inte bra ur demokratiaspekt. Idag var alla interpellationer borta från dagordningen liksom allmänhetens frågestund, liksom ledamöternas frågestund. Kvar var de absolut nödvändiga ärendena och så de stora besluten om bolagssammanslagningar och nerläggningar. Så kan det inte fortsätta.

Jag hade ansvar för ärendet om nerläggningen av Videum och bildande av nya bolaget för Science Park som nu är en del i Videums verksamhet. Talade för döva ören. Fick inte svar på frågan varför mer än att det passade bättre in i bolagsstrukturen som var nästa ärende. Det motiv som fanns i underlaget till beslut om att Videum blivit ett lokalbolag istället för innovativt bolag för nya företag etc ville ingen kännas vid. Nej, det är ju skitsnack. Videum har alltid haft i uppgift och levererat lokaler till Linnéuniversitetet, förvaltning av lokalerna, Företagsfabriken (inkubator), Science Park, varit mötesplats för universitetet, näringslivet, kommunen, regionen, utvecklat kontaktnät och stöttat företag, inte minst de kunskapsbaserade som ska göra kommun och region mer attraktiva för färdiga studenter t ex. Ingen förnekade detta. Men ändå påstås att Videum blivit ett bolag som ägnat för mycket tid åt lokalförvaltning. I beslutsunderlaget. Så vad döljer sig bakom tystnaden? Lätt att bli konspiratorisk. Dessutom är det ett av mina älsklingsämnen i politiken – FoU-företagande, utveckling i universitetsmiljön, verka för universitetssjukhus… Känt mig ensam där många gånger.

Nåväl. Nog om det. Så tog det riktigt stora ärendet vid; ett bolag för bostäder och ett för lokaler. Inte längre ett bolag för staden och ett för utveckling av bostäder och lokaler utanför. Mer uttag ur blivande bostadsbolaget av hyresgästerna för att rädda välvärden i kommunen. Från 100 miljoner till 120. Allt för att inte behöva höja skatten t ex. Så hyresgästernas hyresavier bär på 100 miljoner extra (snart 120) som går till alla invånares väl. Som ju rimligen ska bäras av alla invånare. Allas välfärd, alla invånares angelägenhet, inte bara hyresgästernas i kommunala bostadsföretaget! S+V höll ihop och yrkade avslag på både Science Park-bolaget, delningen av Vidingehem och sammanslagningen av nuvarande Vidingehem och Växjöbostäder samt Videums nerläggning och övergång till Vöfab. Tror knappast det sista är sagt i denna historia, som innebär slutet för två unika bolag, Videum AB och Vidingehem AB. Förstår inte majoritetens lust att mainstreama Växjö kommun, koncentrera makt och centralisera. Majoriteten bakom de besluten ovan är M+C+L+KD+MP. SD röstade med dem.

Såg filmen Flykt i torsdags. Går inte längre i Växjö på Palladium men den lär dyka upp på nätet. Mycket bra, tänkvärd, intressant. En sådan film som borde ses av många fler – i skolan t ex – än som är fallet, tror jag.

Syskonhelgen blev mycket loppis. Inte visste jag att jag bor nära ett loppisstråk, vägen från Öhr till Moheda eller tvärtom. Skulle visa Östregården utanför Moheda, som ju är stor och välbekant. Maken L och jag var där en gång för rätt många år sedan. Blev helt bestörta över tusen bilar och köer in i lokalerna. Passade inte oss. Men det var ett tag sedan och mina syskon hade aldrig varit där. Köer – men mest pga av restriktionerna. Ganska fridfullt om jag tänker efter. Men innan dess var vi på Antikstoppet i Öhr och på vägen en ladugård med mycket utbud. I Moheda fanns också större loppis plus Olofs Handelsbod, som hade ett otroligt stort lager av saker för att kallas handelsbod. I övrigt mycket samtal om släkt och gångna tider. Jag har ju nerskrivet flera hundra sidor, som – om jag hittar – ger svar på många undringar. Som sagt; bor ju nästgårds (två-tre mil) ett intressant loppis-stråk.

I morgon skriva text till Kommunnytt. Och så är det Omsorgsnämndens arbetsutskott. Det får jag spara till nästa blogg. Min ambition är att skriva oftare och kortare, men det kommer mycket i vägen.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

Växjö 20210831

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

26. aug, 2021

Från pennskaft till poddare, hemmasittare, maktskifte önskat, sociala företag

Torsdag förmiddag. Blev frukost inne. Kallt och regnigt. Såg vad jag tror var en sparvhök här utanför. I så fall andra gången i år. Alla småfåglarna lockar förstås. Ca 30 pilfinkar i mina buskar. Två eller tre kullar? Den lillalilla igelkottungen jag skrev om förra bloggen försvann spårlöst. Letat. Har ett foto på den, så det är inget jag drömt. De större kottarna kommer fortfarande och äter. Satt ute sent igår kväll. Skönt men solcellslamporna tänds redan 20.30, vilket betyder att skymningen faller då.

Tagit på mig – helt frivilligt – att vara sammankallande i valberedningen för våra kommande riksdags- och regionlistor. Mycket pyssel med detta. Tack och lov kom vi i gång i beredningen så smått för ett par månader sedan. Många nya medlemmar i distriktet! Många nya kompetenser – problemet är att vi inte har kunskaper om dem. Pandemin har allvarligt hittills begränsat möjligheter till kontakter. Frågan är hur det kommer att te sig under hösten med smittspridning och restriktioner?

Igår kväll styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Genomgång av höstens utbud av föreläsningar och annat. Första är Per Svensson, som gästar oss i samband med Elin Wägnerveckan, som har ett mycket digert program v 37. Per Svensson, journalist, har satt rubriken ”Från pennskaft till poddare” på sin föreläsning. Vad skulle Elin sagt om dagens medievärld med algoritmer, twitter, poddar och ett ständigt nyhetsflöde i telefonen? Fysisk föreläsning med max 50 personer på Stadsbiblioteket. Samarbete med Elin Wägnersällskapet. Tyvärr – jag missar detta på grund av annat.

”Det är dags för ett maktskifte i Växjö kommun – elever och lärare förtjänar bättre”, skriver Martina Forsberg (S) på Opinion i Smålandsposten (Smp) idag. Bra rutet. S+V-budgeten hade gett Utbildningsnämnden 42 nya miljoner, de Blågröna hade 9 miljoner i tillskott. Bland annat hade oppositionsbudgeten kunnat förbättra elevhälsan. Nyligen kunde vi läsa i Smp att 290 elever hade stor frånvaro läsåret 2020/2021. En mycket stor ökning. Undrar hur många av dessa som har NPF-diagnoser? Föräldrar till barn/unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har berättat att när det inte fungerar för dessa barn i skolan, så är det lätt att blir de hemmasittare. Om detta och annat har jag ställt ett antal frågor i en interpellation som lämnades in i maj. Den lär inte få svar förrän på fullmäktige i oktober. Allt som inte är nödvändigt har rensats från dagordningen på det digitala fullmäktige vi ska ha på tisdag. Hur klarar andra kommuner demokratin under pandemin? För övrigt finns bolagssammanslagningar med på den reducerade dagordningen. Den har dock ingen annan än nuvarande kommunledning bett om! Inte nödvändig alls. Överflödig rentav.

Jag brukar framhålla att invånarna i kommunen är engagerade och aktiva i kommunens/regionens utveckling. Det gäller sannerligen frågan om bygge av nytt sjukhus utanför stadskärnan, där det ligger nu eller till- och ombyggnad av det gamla. Många har skrivit artiklar och ställt frågor om finansieringen, dimensionering, placering, miljöaspekter, den ”nära vården”, det vill säga vårdcentralerna/primärvården. Alltmedan planeringen för ett nytt sjukhus pågått som om beslut är fattat. Vilket det inte är! Kommer till regionfullmäktige i februari 2022. Då har många miljoner gått till förberedelse av nytt sjukhus på tomt i Räppe, väster om staden. V och L i regionstyrelsen anser att sjukhusbygget bör bli en fråga i val 2022. Mycket rimligt! Och en bra möjlighet att få många att ta del av argument för och mot liksom vårdfrågor över huvud taget. 11/10 i år kommer V Kronoberg att ha en diskussions- och frågekväll med förespråkare för och mot nytt sjukhus. Det blir på Vattentorget 1 i Växjö, Sigfridsalen på IOGT. Med reservation för eventuella nya restriktioner.  Idag i Smp en insändare av Ulf Andersson på temat sjukhusbygge. Bra! Som sagt; kommuninvånarna är aktiva och engagerade, en tillgång - att ta vara på.

Läser i Dagens ETC (26/8) att arbetsintegrerande företag – kan också kallas sociala företag eller nonprofit-företag har minskat från 400 till 300 i Sverige. Som jag känt på mig. Det går bakåt för den här sektorn, som ofta är sista utposten att få arbete inom, för de som ratas av privata och offentliga arbetsgivare.  Sorgligt. Bland det roligaste jag sysslat med inom politiken när jag som kommunalråd var ansvarig för den sociala ekonomin (tjatade mig till uppdraget och medlemskap i det internationella Reves, drömmar) och med kontakterna med de företag och organisationer, som var aktiva då kring millennieskiftet. ”Macken” gick på högvarv, omskriven i hela Sverige. Så roligt. Så givande. Ska återkomma till ämnet.

Carin Högstedt

Växjö 20210826

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se