27. sep, 2021

Utlänningslag och barnrätt, familjecentraler, elsparkcyklar, trygghet?

Det gick att förutse – hela ärendet med treårige Tim, som ska utvisas till ett land där han aldrig har varit. Utlänningslagen kontra Barnrättslagen. Jag ställde frågor om detta på en utbildningsdag om Barnkonventionen och lagen i dess anda. Skulle Barnrättslagen kunna användas för barn i asylsökande familjer t ex? Svaret var nej. Gäller alltså inte barn som barn fast födda i Sverige. Kan bara hoppas att Tim får stanna i slutänden och kanske bli ett undantag som blir praxis. ” Har migrationsmyndigheterna till fullo förstått vidden av de risker som beslutet i fallet med Tim innebär för ett barns hälsa och utveckling?” Frågan ställs av en lång rad akademiker inom bl a psykologi och besvarar med ett starkt nej. I SvD Debatt 27/9.

Sett en hel del elsparkcyklar i utmed vägarna Sandsbro - Växjö stad. De har stått snyggt uppställda vid busshållplatser de allra flesta. Smidigt sätt att ta sig fram onekligen!

Studsar när jag läser Blågröna Växjös insändare i Smålandsposten idag om ”Tillsammans för ökad trygghet”. Där står … vi måste komma ihåg att Växjö och Araby under de senaste åren har haft generellt positiv utveckling för tryggheten”. Letar upp årsredovisningen för 2020 och läser: ”Resultatet av årets trygghetsmätning visar på minskad trygghet”. Konkret känsla och oro för brottslighet har ökat jämfört med 2019. – Så vilket år har de som basår? Vilka parametrar avses med uttalandet? Bakgrunden till insändaren är att Blågröna, M+C+L+KD+MP, har beslutat att tilldela organisationen Charity sex miljoner under tre år, för att öka tryggheten i kommunen. Oppositionen S+V sa nej, för det gick inte att få klarhet i vad pengarna skulle användas till enkelt uttryckt. Charity ska lägga lika mycket i potten. Ett exempel på vad som kan göras – i insändaren – är ”fler familjecentraler”. Jag studsar igen. Det är fem år sedan V-motion om familjecentral på Teleborg fick bifall. Den har inte öppnat ännu såvitt jag vet. Om en familjecentral tar minst fem år att få till – vad ska då inte flera ta? Har absolut inget emot att civilsamhället och näringsliv arbetar för trygghet – tvärtom; men nog vill jag veta vad som ska göras innan jag delar ut sex miljoner. Det är en summa för vilken 5-6 lärare kan få anställning under ett år. Eller fältarbetare.

Veckan började med regiongruppmöte (V), som gick snabbt och smidigt. Nästa gång ses vi fysiskt hoppas vi och planerar för. Snart digitalt studiebesök hos ”Goda Hus”, som jag besökt för ett antal år sedan, men tappat greppet om. Blir intressant.

I morgon (28/9) hade maken L blivit 77 år. Vi uppmärksammar den födelsedagen såväl som barnbarns 30/9 och dotter 4/10 på söndag. De som kan besöker graven i morgon.

Carin Högstedt

Växjö 20210927

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

24. sep, 2021

Covid på äldreboenden igen, fram med tredje dosen! ut med doktoranderna??

Sol! Länge sedan känns det som. Ska starta dagen med skogspromenad med minst 8 000 steg, mitt dagliga mål, som jag totalt struntat i en period. Igår lyckades jag i alla fall få ut mig innan stora regnet kom.

Hörde på radion igår att covidsmitta kommit in på äldreboenden igen. Tittade på presskonferensen som hålls på torsdagar för att få grepp. Vad är det som händer? Blev förbluffad. Tidningen Senioren ställde bra frågor kring äldre och covid. Tyckte det var lama svar. Kan vara personal, kan vara besökare och anhöriga som drar in smittan. Jovisst. Vad görs åt detta? Hur skyddas de sköraste nu? Alla restriktioner släpps. Ovaccinerade ombeds iaktta restriktioner, personal i omsorgen såväl som övriga. Jag säger: Fram med tredje dosen omgående och intensiv kampanj för vaccinering av de som arbetar med gamla, sjuka och utsatta i första hand!

Bra insändare igår i Smålandsposten från en Gerestrand, som kommenterar Blågrönas artikel häromdagen om de goda resultaten i skolan och framstegen där. De skriver stolta att 85 % har klarat betyg för att komma in på gymnasium. Gerestrand: Det betyder att 15 % inte har gjort det! Det betyder ca 120 barn på ett år som skolan har misslyckats med. Alla siffror under 100 % är ett misslyckande. – Precis! Så sant. På samma sätt ser jag omsorgstagarnas betyg av vård på särskilda boenden och i hemtjänsten. Det är de 20 % som inte är nöjda på särskilda boenden som ska stå i fokus. De ska minska. 90 % nöjda är ett steg, 100 är målet.

SvD 23/9: ”Ny lag kan tvinga tusentals akademiker att lämna Sverige – ”fatalt och förödande”. Det är landets universitet som reagerar på den nya utlänningslagen, som kan leda till att många av de doktorander som studerar och forskar i Sverige får leva i ovisshet om uppehållstillstånd. Attraktionskraften till svenska universitet minskar förstås och Sverige förlorar kompetens, forskning, entreprenörskap, utveckling, nya arbeten… Återigen; kontraproduktiv lag som kommit till i en anda av nationalistisk yra.

I senaste WWWmagasin lär jag mig att enbär är en kotte och inte ett bär. Jag brukar fnysa åt korsord där svaret på kotteträd är en, men det får jag sluta med. Enen är världens mest spridda barrträd. Det blå på den är en kotte som har tre fjäll som vuxit ihop och ser ut som bär. Den processen tar tre år.

Läser om ekorren (träffade en på kyrkogården häromdagen) att den samlar nötter och stoppar ner i jorden för vinterbruk. Den samlar också svamp och gömmer i träden.

I Djurens Rätt ställs läsarfråga om djurförsök. Minskar de? Tio år sedan djurförsöksdirektivet antogs. Svaret rätt långt. För lite sker i Sverige. Målet är att ersätta alla djurförsök med djurfria metoder. 15 miljoner delas årligen ut till den forskningen i Sverige. Alltså inte särskilt prioriterad fråga. 15 x 10 föreslår Djurens rätt. Som är värda stöd liksom organisationen ”Forska utan djurförsök”!

På tal om flora och fauna – idag är det Global strejk för klimatet, Fridays For Future är på hugget. Samling kl 15.00 på Storgatan i Växjö, scenen. Tänkte delta. Med i anden men besök av barnbarn går före. Det har varit så lite sådant på grund av förkylningar, covid och karantäner. Nu ska vi ta igen.

I morgon Röd Lördag med (V) på Storgatan och mot kvällen är vi matchvärdar på VDFFs match och deltar innan matchen med utdelning av material till hugad publik.

Nu som sagt skogspromenad.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210924

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. sep, 2021

Skräll i kyrkovalet, VISK, Rottne hemvård, Omsorg i toppklass, kontinuitet, 0 covid

Ser i Dagens ETC (21/9) att rubriken ”Vänstern dubblar mandat i kyrkan: Vilken skräll” (20/9) fått kommentarer som att ”intressant att ett parti vars ideologi är emot all religion skall bestämma om något de inte vill ha”.  Och ”Har vänstern börjat tro på Gud nu plötsligt. Jag trodde de flesta var ateister”. Kan inte låta bli att fundera över allmänbildningens undermåliga tillstånd och fördomars framfart. (V)änsterpartiet ställer inte upp i kyrkovalet som parti. VISK – vänstern i svenska kyrkan  -  är en lösare gruppering, där många med vänstersympatier är med. VISK dubblade sitt valresultat. Vänsterpartister är som alla andra människor religiösa, agnostiker eller ateister.  Vänstern i svenska kyrkan är en partipolitiskt oberoende nomineringsgrupp med kristen värdegrund. Vill ha en öppen och demokratisk folkkyrka, fri från främlingsfientlighet. ”Skrällen” kan nog bero på att VISK inte är partibunden och de tydliga värderingarna. Grattis!!!

Ledarskribent Ulrika Lindahl i Dagens ETC (21/9) har gått tillbaka till Uppdrag gransknings ”valstugeprogram” från 2002. Där intervjuades vissa partiföreträdare och avslöjades med – och fick avgå -uttalanden som ”muslimer är duktiga på att föda barn och utnyttja vårt system”. Nu är det upphöjt till godkänd riksdagspolitik. Tydligen har Moderaterna nu på programmet att ta bort uppehållstillstånd från de som av någon orsak senare besöker sitt gamla hemland. Mycket läsvärd ledare!  Var är den humanistiska inkluderande människosynen? Lindahl: ”Alla som inte är ljushåriga misstänkliggörs. Du ska anpassas in i den svenska formen, men utan svenska rättigheter. Du ska hitta jobb och lära dig svenska samtidigt som rätt till försörjningsstöd, etableringstillägg och andra bidrag ska tas bort. Du ska svältas in i assimilering.” Tala om kontraproduktivt för Sverige!

Igår på studiebesök hos Rottne hemvårdsgrupp, arrangerat av omsorgsförvaltningen. Ca 10 ledamöter deltog och det ägde rum digitalt. Det blev en timme med mycket positiva vibbar. Den här gruppen har fått utmärkelsen ”Omsorg i toppklass” fem år i rad. Riktigt bra! De har ett geografiskt stort område och kör bil långa vägar mellan byarna. De ”brinner för kontinuiteten” och det är där de ska satsa nu i höst. Varit mycket noggranna med hygienrutiner och inte haft omsorgstagare med Covid och inte heller personal. Önskemål att få större lokaler. Det finns s k Blåklinten på särskilda boendet Sörgården. Där vore bra att vara anser enhetschef Amalia. Utmaning att få allt svårare psykiatriskt sjuka att ta hand om. Utbildning går inte att få för mycket av, sägs det. 25 i personalen nu varav 23 tillsvidareanställda och två vikarier. Ca tio timanställda. Svårt att ha samma kompetens i hela kommunen. Landsbygden har en annan situation än staden.

Ikväll är det möte med V Kronobergs distriktsstyrelse.

Blåsten har äntligen mojnat men det är bara 11 grader ute. Redan dags för inneliv? Var är Brittsommaren? Den har kanske varit.

Carin Högstedt

Växjö 20210921

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

18. sep, 2021

Bra flyt, boulespel, valfrihet för strokedrabbad 93-åring, LSS och fest

Bra flyt denna lördag! I alla fall hittills. Kallt och blåsigt men inte regn. Uteliv med kalla händer. Från barfota till behov av vantar på ett par dagar. Först Röd lördag på Storgatan i Växjö med lådcykel och Kommunnytt. Anmält en timme och jag var där drygt det. Dock gjorde jag inte nytta utåtriktat utan använde tiden att göra valberedningsarbete. Som sammankallande i valberedningen för Riksdags- och Regionlistorna, så är min tid och mitt huvud fullt av samtal, enkäter och intervjuer med hugade kandidater. Roligt men omständligt och grannlaga. Nu hade jag tur att kunna prata med flera helt nya och intresserade kamrater med flera under den här timmen.

Skulle i väg hem för att min bostadsrättsförening hade invigning av boulebanan, som blev klar i somras. Boulespel, korvgrillning – trevligt! Jag, som aldrig spelat boule överhuvudtaget, hade till och med nybörjartur i spelet. Skulle kunna bli en vana. Vi får se. Vi fick en genomgång av regelverket av expert.

Javisst, Margareta Dahlberg, ordförande i Strokeföreningen i Kronoberg, så rätt du har i din insändare idag (18/9) i Smålandsposten; ”Ovärdigt att en strokedrabbad 93-åring nekas plats på äldreboende”. Och så onödigt. Är det skälig levnadsnivå att inte få den trygghet man vill ha efter stroke och att ha ramlat flera gånger och inte har varit ute ur lägenheten på ett år? Som det beskrivits i media. Precis vad jag också undrar och som Vänsterpartiet i Omsorgsnämnden i Växjö kommun gjort en skrivelse om. Ändra reglerna! Mer humanism i äldreomsorgen!

En annan skribent tar upp Växjöbostäders krav på hyreshöjning med 4,3 %. Detta speciellt med tanke på den sammanslagning av två bostadsbolag som nyligen beslutats och som innehåller ett uttag av hyresintäkter på 120 miljoner varje år för att dryga ut kommunkassan. I debatten som föregått beslutet har vi fått höra och läsa från M+C+L+KD+MP att det nya bolaget kommer att klara både underhåll och utdelning till kommunen utan att belasta hyresgästerna. Vadan då denna höga hyresökning?  Skribenten har rätt: Det borde vara 0, (noll).

Omsorgsnämnden i onsdags tog närmare fem timmar. Delårsrapport med ekonomisk redovisning och prognos. 74,5 miljoner kr i överskott sista augusti. Helt sagolik summa. Mycket statsbidrag är en förklaring. Helårsprognos med hänsyn till semesterlöneskuld = 57 miljoner. Också det en sagolik summa pengar i överskott. Nu gäller att se vad vi kan använda ett alltför stort överskott till, innan pengarna blir ”eget kapital” vid årsskiftet med begränsat användningsområde.

För att något sona ”ensamhetsskulden” till vårdtagare inom LSS har Blågröna föreslagit en ”fest” i dagarna två. Efter mycken diskussion och ajournering  (paus för diskussion) blev nämnden överens. Det blir fest med många olika aktiviteter men det blir också möjligt för enheterna (de olika gruppboendena t ex) att göra aktiviteter för de som inte vill eller kan delta i festen utan vill göra något annat. Det senare ville S+V ha med i beslutet och till slut så gick det igenom. Summa 0,5 miljoner sattes som ram för festen – aktiviteterna, som ska bryta något vi kan kalla ”isoleringsskulden” för den här gruppen vårdtagare.

Möjligheten att från sin lägenhet kunna använda nätet – Wifi – i gruppbostäder LSS har varit en åratal lång kamp, där S+V har drivit på och beslut nu finns. Isolering och ensamhet – där kan nätuppkoppling sannerligen spela stor roll. Men det har tyckts att det finns ju i gemensamhetsutrymmena så… Hoppas att beslutet – om än sent – är verkställt nu. Hade tänkt fråga, men till slut på ett sånt här mastodontmöte, så börjar det bli för mycket. Det är en riskfaktor för demokratin när flera möten ställs in att det blir för mycket på en gång, vilket hämmar debatt och frågor. Kanske bra för en majoritet, men inte för demokrati och diskussion.

Oj, nu har jag skrivit mer än tänkt. Sparar ett ämne. Det är lördag kväll. Har mer att göra och måste äta också.

Jo, nästan ett mirakel, men döttrarna och jag lyckade samlas vid samma tid vid maken och bonuspappan L.s grav igår på årsdagen.  Fint.

Carin Högstedt

Växjö 20210918

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

15. sep, 2021

Vinteride och halt gräsand, döden och livet, fyra år, omsorg efter önskan

Dagarna går snabbt. Hinner inte riktigt med allt jag vill och som står på listan. En stark känsla av att förr så kunde jag hinna hur mycket som helst. Kan ha med ålder att göra detta fenomen?

Igelkottarna har gått i ide. Inget besök på flera dagar. Det var roligt så länge det varade och de är välkomna tillbaka till våren. En mindre grupp änder kommer och vill ha korvbröd emellanåt. I gruppen finns en gräsand som haltar. Ena benet är skadat på något sätt, men den tar sig fram om än lite långsamt.  Har därmed lite svårt att hinna få en smakbit. Ledsamt att se hur övriga gjort den till hackkyckling. Men ett par dagar har den haft sällskap av en enda annan and. De var vänner.

Sett tjusig skäggdopping i sjön. Läser i fågelboken att de flyttar i september-oktober, men att enstaka kan övervintra i söder. Troligen växer den skaran på grund av klimatändringen.

På fredag 17 september är det på dagen fyra år sedan maken L lämnade jordelivet i obotlig cancer. L är alltid med oss vill jag säga, men det blir extra påtagligt den här tiden på året. Konstaterar lite krasst och förvånad att fyra år har gått och att jag fortfarande lever. Har alltid haft döden nära förstående i tankarna sedan jag var tonåring. Vet inte varför. Far inte illa av det. Kanske för att flera i min närhet och unga människor dog i bilolyckor? På 1960-talet var det ca 1 000 omkomna i bilolyckor per år. Så pass att min bilskollärare sa att om det inte gick att få stopp på den döden, så skulle vi sluta använda bilar. Här har Sverige lyckats få ner statistiken avsevärt. Trots många fler bilar. - Ja, det blir extra besök vid graven på Skogslyckans kyrkogård.

Haft kommunal grupp med – som alltid numera – mycket god närvaro och många idéer och beslut om studiebesök, motioner, skrivelser till nämnder och interpellationer. Mycket positiv energi, som frigörs. Bidrog med två skrivelser till Omsorgsnämnden, En är inlämnad. Den eviga frågan om att lätta på regelverket för att få en plats på särskilt boende. Hög ålder, oro, ångest, ensamhet, otillgänglig bostad – den som söker och vill ha en bostad av sådana skäl – varför säga nej, när det dessutom finns tomma platser på de särskilda boendena. En enskildes önskan och vilja ska också ges större vikt. Inte vid någon ålder ska vår handlingsfrihet beskäras av myndighetsregler. Eller? Tror inte det blir ja i nämnden från de styrande M+C+L+KD+MP. Då är min tanke att gå vidare till kommunfullmäktige med en motion om denna fråga.

I eftermiddag möte med Omsorgsnämnden. Återkommer om det.

Intressant notis i Dagens ETC 15/9 av Karin Winter, som intervjuat Roks Sveriges ordförandes kommentarer om nya pengar till kvinnojourerna i Sverige. Bra med permanent finansiering, MEN tydligen ska nu inte bara jourerna utan andra ”aktörer” vara med och tävla om pengarna. Samtidigt ges socialtjänsterna mer ansvar för våldet mot kvinnor, fast de är tyngda av uppgifter och inte har klarat av sitt ansvar innan. Kunskapen finns i kvinnojourerna. Så kan jag sammanfatta ordförande Jenny Westerstrands åsikter. Oroväckande. Tror absolut hon vet vad hon säger. ”Mer pengar” låter bra och är välkomna, men till vem och vad? Till jourerna som har kunskapen och erfarenheterna? Ja, dribbla inte med det!!!

Carin Högstedt

Växjö 20210915

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se