19. sep, 2014

Städraseri, sommarkväll, riksdagsvalet, hur ska det sluta, ETC

Städat som en galning ute och inne. Inte allt men mycket gjort. Kan åtminstone bjuda in någon utan att skämmas utom för tapeterna, som katten Tassi älskar att klösa på. Ska ta itu med det också. Gjorde en räd i blomlandet med vinranka och humle. Fick ta till macheten för att komma fram och kunna putsa fönstren. Vindruvorna är små och söta.

20.30. Sitter ute och det är varmt men mörkt. Stilla. Än ingen fara med vare sig fikon eller palmen.

Tittat igenom riksdagsvalet i länet. Bäst i Lessebo - klassiskt - tätt följt av Växjö kommun. Men bedrövligt dåligt över lag. 4,52 i Kronoberg. 5,20 i Växjö kommun, 5,76 i Lessebo. Med en mycket populär riksdagskandidat på första plats - Eva-Britt Svensson. Bästa valdistrikten i Växjö kommun var Araby med 11,49 %. Dalbo på andra plats och Nydala på tredje, Pilbäcken på fjärde. Följer de övriga valen i  kommun och landsting väl. Men vi ligger betydligt högre i kommun- och landstingsval. Känns bra.

Ingenting har väl klarnat på något plan om styre av kommun, landsting/region elle riket denna dag. Verkligen bekymmersamt läge. Läste med nöje Johan Ehrenbergs ledare i ETC om "Vi har lagt våra röster - nu måste politiken räddas". Om S - "Meningen med jobb är att skapa frihet, inte tvång". Om V - "Socialism handlar om att befria individen från kollektivets gråa förtryck". Osv. Läs själva. ETC fortsätter att komma som daglig tidning, vad jag kan förstå.

Imorgon invigning av "landmärke" i Gemla, en gunghäst som ska visa att nu är du i Gemla. Roligt. Gemla är leksaksfabrikernas Mecka och har fått tågstopp nyligen. Ett Leaderprojekt jag är med i har bl a resulterat i detta med landmärke och app. "Upptåg" heter projektet och vill utveckla orter som fått nya tågstopp. Eldsjälen i Gemla heter Ola Aronsson och han är ordförande för sockenrådet och ger sig aldrig. Därför går det bra för Gemla. Kommunen har svårt att hänga med och ta fram detaljplaner för nya bostäder i den takt som behövs.

Nu ännu mörkare och stilla. Hund skäller.

Carin Högstedt

140919

 

 

18. sep, 2014

Medlemsmöte med Jonas, sonderingar, sommarväder, städar

Kom hem sent igår efter ett lyckat medlemsmöte med Jonas Sjöstedt uppkopplad och talade väldigt bra. 1300 nya medlemmar sedan valnatten! Ska läggas till de tusentals vi fått det senaste året. Även i Kronobergs avfolkningskommuner har vi nya medlemmar! Jonas gick igenom valresultatet som inte blev bra. Funderade högt om varför och vad vi kan göra. Det var livlig diskussion på vårt möte och verkställs hälften av tankar och idéer så är det bra. På regional nivå ska vi bjuda in alla nya medlemmar till en träff - nya under 2014. Det är många, men vad vill de med sitt medlemskap?  Hoppas att en del vill mer än visa sympati för ett parti.

Nytt möte med S och MP. Inga lösningar. Trevligt att träffas, som alltid, men vi har ingen majoritet och jag begriper inte varför. Kan inte gräma mig. Om nu folk vill ha Bo Franks skrytvals och SD, så är det väl så. (V) - där jag haft stort inflytande - står för seriös politik och inga överord. Inser att det kanske är lite tråkigt, men håller fast. God ekonomi. Satsa på välfärden. Valfrihet i omsorgen (reell sådan) och miljö/klimat i alla beslut liksom landsbygdsutveckling, barnperspektiv och bort med barnfattigdomen. Om det inte passar så är det så. Varsågoda! Sälj ut! Privatisera! Spara in på maten för de äldre! Lägg ner vårdplatser! Sälj oss till Region Skåne!

Underbart väder. Sitter ute som vanligt och fryser inte. Mörknat. Stillnat. Lite mygg. Tagit itu med privatlivet. Städat igår och idag i åtskilliga timmar. Ett rum och fem fönster kvar. Imorgon en mötesfri dag och då ska även vardagsrummet städas och trädgården skötas. I helgen en massa handlingar att läsa men även träff med barn och barnbarn hoppas jag. Ska bli bra väder vad jag förstår-

Jag har många gånger sagt att jag är i första hand medborgarnas ombud, i andra hand kommunens, i tredje hand partiets. Det står jag fast vid oavsett vilket mandat jag har kommande period.

Carin Högstedt

140918

16. sep, 2014

stress, tomt, dagbok från V-boa, framtid

Har prioriterat politiken så länge och hårt att jag nu blir stressad av att ha lite fritid och privatliv. Ska jag ta itu med att städa, renovera lägenheten, skriva boken om torpen under Veningehult 2, läsa tidningspacken och två hyllmeter olästa böcker eller vad? -Svårt. Och dagarna rusar iväg utan att jag bestämmer mig för något. Egentligen är det bara den här veckan som är lite lugnare. Sedan börjar mötena och åtagandena rulla på.

Trist att inte veta vilken majoritet som kan bildas/kommer att bildas i Växjö kommun. Utgången avgör ju uppgifterna och framtiden för många. Det dröjer innan vi vet det definitiva valresultatet. Upplever jag som ytterst irriterande. E-röstning måste kunna bli en möjlighet. Nu räknas riksdagsrösterna och personkryssen i riksdagsvalet. Förr gick man till länsstyrelsen och fick reda på resultat. Nu kan man följa på nätet. Förr kunde man stryka namn på valsedlarna. Jag gick och tittade på strykningar för att få en uppfattning om hur impopulära våra kandidater eventuellt var. Slående att en del V-röstare konsekvent strök alla med utländska namn. Inte många men några. Fruktansvärt irriterande i nuläget att S+V+MP har fler röster än de borgerliga men ett färre mandat! Samma sak för V förra valet;fler röster än MP, men de fick ett mandat mer. Det måste vara något galet med valsystemet och två valkretsar i kommunen.

Tittar igenom "Dagbok från V-boa", en anteckningsbok som folk har skrivit i om idéer som besökare haft med sig, om frågor, om väder, vind och stressade noteringar om att den och den minsann uteblivit trots att hen var antecknad för att vara i V-boa. Mängder med e-adresser och telnr, som antecknats för att ha kontakt i sakfrågor. Hela hösten har vi att göra med att uppfylla det vi sagt och skrivit ner! Allt från rökfritt centrum till en affär i Vikaholm, bostadsområde i Växjös utkant, som aldrig lär se röken av en butik... Vi har heller inte lovat någon! Mycket om busstrafiken och biljettpriser, servicelinjen som las ner och kommunikationer. Många åsikter om vård, omsorg, matpåsarna som hemtjänsten levererar - "de bruna påsarna" - utanför dörren, underkänns. Måste kolla själv hur det går till och smakar. Som sagt. Här finns att bita i.

Återigen en sommardag och vacker kväll. Jag leder i V.s cykellag. Cyklat 83 mil drygt sedan i april någon gång.Sitter ute och skriver på vår igenbuskade altan.

Carin Högstedt

140916

15. sep, 2014

inte säck och aska, möten, flest röster

Satte mig i eftermiddag och gick igenom valresultatet för  partierna i Växjö kommun  och i landstinget. I landstinget i Växjö kommun har vi i V över 10% i 22 valdistrikt av 50. Som mest på Teleborgs centrum med 15,3%, där vi är näst största parti. Det är vi även på Araby med 14,2%. I kommunvalet tittade jag efter distrikt med över 8%. Det är 17 styck av 50. Bäst Araby med 13,7%. Där har S+V+MP ca 71% tillsammans! På Dalbo mer än 75% ihop! Landsbygdsdistrikt som Berg och Dädesjö når 8%, Sandsbro östra, mitt eget valdistrikt - här röstade 10,3% för V. Tack goda grannar och landsbygdsbor! Jag kände att vi ska inte klä oss i säck och aska. Speciellt inte med tanke på landstingsvalet, där vi har en klar ökning, troligen beroende på regionfrågan; nej till anslutning till Skåne, ja till Småland! Återkommer till riksdagsvalet en annan dag.

MEN läget i kommunen är att S+V+MP har fler röster än alliansen, men ett färre mandat. Så kan det bli med två valkretsar. SD vågmästare och situationen är svår. Haft möte om läget med S och MP och haft valledning inom V Växjö för en första utvärdering av valet.  

Den politiska geografin är intressant. Ett och samma parti kan variera hur mycket som helst beroende på sociala sammansättningen men också historiska faktorer, personer boende på orten och annat. Skulle gärna forska i dylikt!

Sommarväder. Fikonet är nu moget, för det har börjat hänga ner. Ska skörda endera dagen. Finns hur många embryon till fikon som helst. De kommer att mogna nästa år. Men vinterförvaringen???

Hemmakväll. Ska följa nyheterna och inte hetsa upp mig över någonting som har med valet att göra.

Carin Högstedt

140915, dagen efter valet 2014.

PS "Inte till salu" var parollen, men nu är V-boa på Storgatan i Växjö såld!

 

14. sep, 2014

Tävelsås, Vederslöv, Sandsbro skola, Centrumskolan, svetsare

Planerna ändrade. Blir inte bara lugn förmiddag utanför Sandsbro skola, utan måsta hasta till Vederslöv och Tävelsås med valsedlar också. Samtidgt. Därför uppe vid fem. Har åtminstone lite att göra en sådan här lång dag.

Härlig stämning vid V-boa igår. Nils från Malmö sjöng, Erica Engdahl läste sina egna fyndiga och politiska dikter, Macken lagade småländsk saffranssoppa. Hur många som helst åt och var glada. Brännström (M) twittrade om Löfven och det faktum att han varit svetsare, som skulle göra honom sämre som  som statsminister! Illa dolt arbetarklassförakt! Kom på att min pappa var svetsare i många år, på varvet i Oskarshamn. Sedan blev han arrendator av ett litet torp men framförallt skogsarbetare. Vi ärver ju vår klass, så med M-mått mätt är jag nog olämplig som kommunalråd - eller minister. Det skulle han veta, pappa.

Nu iväg med valsedlar. Inte bara våra förresten, även MP.s Vi hjälps åt.

Inget regn idag enligt väderleken. Bra. Kommer att bli trevligt.

Carin Högstedt

140914