13. sep, 2014

Osynliggörande, svar på medborgarnas frågor, mat musik, poesi

"Så kryssar du dig fram i valet" är rubriken på ledaren i Smp idag. Alla partier redovisas med förstanamn på listorna m fl. Utom Vänsterpartiet, där undertecknad är osynliggjord. Vill bara påpeka att jag finns och att jag är första namn på kommunlistan för Växjö kommun.

Vill också tala om att jag svarat på insändare, där medborgarna frågat det ena och det andra. T ex cykelvägen Växjö - Ingelstad. En artikel om väg 941 och landsbygdens vägar för skogsindustrin är också ratad av Smp.

Nu till stan för sista dagens valarbete. Kom gärna förbi V-boa på Storgatan i Växjö! Mellan 11 och 13 har vi mat, musik och poesi. MEN vi svarar på frågor denna dag också. Har du svårt att bestämma dig? Vi ger dig argument för vår politik.

DNs opinionsundersökning idag  har hyfsat underlag, 1322 personer har svarat, 1551 har tillfrågats. V har 7,6, F! har 3,6. Feminismen växer! Bortsett från partiegoismen (vi borde ha 10%) så är det bra resultat för Sverige.

Imorgon 12 timmars valarbete men i lugn atmosfär. En speciell dag då motsättningarna är nertonade och samtal kan föras utanför vallokalerna. Jag ska vara vid min egen vallokal, Sandsbro skola, mestadels men även Centrumskolan på Araby.

Carin Högstedt

140913

12. sep, 2014

I väntan på debatten, Eke och Böksholm, Söder, studentbostäder

Vaknade inte förrän sex idag. Hade då somnat ifrån TV4-debatten och snusat hela natten.Tidigt vid V-boa, men Anders ännu tidigare och hade öppnat. Vek ihop en massa valmaterial som vi vill ha ut före valet, förstås. Cyklade runt på Söder och hann väl med ett hundratal brevlådor.

Upptäckte att det skulle vara debatt om studentbostäder - vem hade vi utsett till det. Inte någon upptäckte vi. Vår gode gruppledare Örjan hade fått inbjudan per mail men missat. Jag fick ta den, precis just när jag konstaterat att inte en debatt till för min del! Gick bra. Märkligt att höra alliansföreträdare som regerat i åtta år påstå att de ska bygga 600 studentbostäder nästa period! Speciellt som de försökte sälja mer än 400 studentbostäder och byggt endast 28 på hela tiden! Duktig ordförande från studentkåren. Mycket skicklig.

Så åkte vi till Rottne och ICA där. Ylva och Lorenzo placerades där, Örjan och jag åkte till Brittatorp, Drev, Böksholm, Eke m fl byar och bladade i brevlådorna. I Eke bor en av mina döttrar och precis som vi stannade vid hennes brevlåda kom hon ut och skulle hämta posten, nyss hemkommen från jobbet! Den här valrörelsen innehåller märkliga händelser. Den minnesgode kommer ihåg min kusin, som jag inte träffat på 55 år, men nu passerade V-boa.

Mörkret faller men det är varmt. Vi sitter ute och ska så göra tills debatten är slut. Vi tittar alltså på TV ute. Debatten är förstås viktig eftersom många inte bestämt sig för hur de ska rösta. Skulle inte vilja vara partiledare just nu.

Imorgon mest roligt vid V-boa; mat, musik och poesi. En skata skrattar åt en katt. Hör på nyheterna att lederna i fjällen är under all kritik. Hur kan vi ta hit turister med så dålig standard på vandrings- och skidleder??? Min man och jag har gått åtskilliga mil genom åren i Alperna och Pyrenéerna framför allt, på vandringsleder, som är välskötta. Skulle aldrig ha återvänt om spänger varit trasiga etc.

Nu börjar debatten.

Carin Högstedt

140912

11. sep, 2014

2 mil, gott väder, SmpTV, torgmöte äldreomsorg, Väster i Växjö

Härlig förstasida på SvD idag! "Iskall ishink över alliansens hopp"! Japp. Och i Dagens samhälle har rödgröna stora framgångar i kommunerna. Med all rätt. I kommunerna möter vi människorna live. Bakom statistik och siffror. Där möter vi de utförsäkrade, den som är 42 år med cancer och utförsäkrad. Där möter vi anhöriga som undrar hur deras föräldrar kan få så dålig mat ställd utanför dörren till lägenheten, trots att den behövande inte kan sätta på spisen och värma den själv. Där möter vi oro för att anhöriga ska dö av undernäring. Växjö kommun är en bra kommun att leva i - javisst, men den är inte världsbäst som alliansföreträdare säger. Det finns brister. Det finns människor som har det svårt, mycket svårt. Jag träffar en del av dessa. De ger mig styrka att fortsätta. Om allt vore perfekt - skulle jag inte vara motiverad. Jag är utless på skrytet från de styrande och alla rankinglistor - eller förresten inte alla men de som passar. Vem ska man lura?

Blev som det blev i SmpTV. De är ambitiösa- De har monopolställning men de försöker balansera. Jag skriver nu inte om ledarskribenterna, utan om journalisterna som jag upplever som mycket balanserade och kunniga. Vilket inte hindrar att jag blir skitf-d ibland. Men vadå? Ibland blir det bättre reportage än man förtjänar, ibland sämre. Det jämnar ut sig. Jag hann inte med mer än drygt hälften av vad jag tänkt få fram. Usch! Illa förberett och timing. Gjort är gjort. Fick fram en hel del i alla fall. Undrar hur många tittare de har? Varför är jag så seriös? Kunde ha skojat en del- men nej. Jag tror hela tiden att människor är intellektuella och mottagliga för ideologiska resonemang. Varför det? Lite ökade öppettider för alkoholservering på nätterna kanske är mer framgångsrikt? Som allianspartiernas förslag  senaste fullmäktige. -Nej, opportunismen har gränser, åtminstone långsiktigt.

Fint väder. Vi hade öppen presskonferens vid V-boa om äldreomsorgen och våra förslag till reformer på området i riksdag, region och kommun. Inga media men lite publik när vi pratade om reell valfrihet för äldre, funktionsnedsatta, sjuka, ensamma och dementa. Det handlar inte om att välja firma utan om innehåll i livet. Intresset för sådana frågor är inte stort. Inga media kom och jag kan förstå det i nuläget.  Det som gör mig illa är att de borgerliga röstat ner vartenda förslag att öka valfriheten i äldreomsorgen, röstat ner att motion om att Växjö kommun ska systematiskt och metodiskt arbeta för tillgänglighet i kommunen - utan argument egentligen. Deras intresse är noll. Det enda de vill är behålla makten och köra sitt race, som inte innehåller den demokratiska reform det skulle innebära att tillgänglighetsanpassa kommunen, för allas tillgång till arbete, kollektivtrafik, idrott, kultur, utbildning...Kan det vara så tokigt? -Ja, uppenbarligen.

Det blev 20 km drygt på cykel idag. En del tack vare en utflykt till Väster med flygblad. Väster är en stadsdel jag har noll koll på och vi har inga kontinuerliga utdelare där. Trevligt och fint med vackra villor och trädgårdar! Fick ut en hel del i brevlådor men långt ifrån alla. Hursomhelst har vi aldrig fått ut så mycket information något val tidigare i denna kommun! Men vad är det som avgör? Förtroende, folks förtroende, inget annat.

Vacker kväll igen. Varmt. Skönt ute. Hemma. Tack och lov. Imorgon en ny dag att vara i V-boa och ut på landet och till Rottne. Får se om jag ser TV4-debatten ikväll. Avskyr TV med reklam i. Inte tålamod och vill inte ha avbrott om jag någon enstaka gång ser på TV.

Fikonträdet är det första jag ska bry mig om efter valet. Växer som bara den och har massor med embryon till nya fikon. Vad göra? Gräset ska klippas. Allt ska städas. Lägenheten renoveras. Trädgården? Släktforskningen fortsätta. Boken påbörjas. Igen. Alla idéer, allt jag lovat ta itu med politiskt ska verkställas. Denna kväll är ju rena julafton om jag tänker efter. Ca 20.00, mörknar, är hemma.

Carin Högstedt

140911

 

 

 

 

 

 

10. sep, 2014

EKO-backen, ballongrusch, manusbrist

Kommer direkt från ett trevligt sällskap med några S+V+MP-vänner från EKO-backen, stadsodling i Växjö. MP har en odlingslott där och bjöd på vegetarisk mat under kocken Erik Månelds sakkunniga ledning och gästernas hjälp. Mycket gott och intressanta recept, långt över min kompetens. Lagas över öppen eld ute och solen sken när vi startade vid 17-tiden. Skönt att vistas bland odlingarna i Östrabo ekobacke, som alltså ligger nära biskopsgården och har utsikt över innerstan och domkyrkan. Representant för Miljöresurs Linné gav en berättelse om stadsodlingen och en vision framåt för hur det skulle kunna bli med Hållbar mat i Europas grönaste stad 2018. Vi åt, lyssnade och njöt tills solen gick ner och det blev riktigt kyligt.

Idag har mängder med barn och unga invaderat V-boa med frågor. Vi började blåsa ballonger för att bli av med ett rätt stort lager och gasen. Hela stan blev full med ballonger när alla eleverna gick omkring med dem och då kom föräldrar och ville ta med ballonger hem till sina barn. Roligt!

Imorgon presskonferens och torgmöte samtidigt. Därtill 10 min i Smp.s TV - tal till nationen, det vill säga medborgarna i kommunen. Har inget manus och orkar inte med det ikväll. Får gå upp imorgon bitti och komma på lite stolpar i alla fall. 10 minuter är två A4 om man skriver ut allt som sägs. Rätt mycket alltså.

Dagarna går jättefort! Den här började bra. När jag cyklade mot stan mötte jag en dam med hund, som ropade Lycka till! Mer sånt och energin flödar.

Carin Högstedt

140910

9. sep, 2014

Regn, Teleborg, enkäter, desperation, kommunhuset

Tänker de borgerliga hyra in kommunadministrationen i World Trade Center? Det förnekas men jag kan ändå inte låta bli att fundera. Vad får dem annars att gå ut med att kommunhuset skulle bli 250 lägenheter och ett nytt kommunhus byggas - utan att ange plats för det. Det ska bli billigare - annars blir det inget, sägs det. Kommunhuset har omvandlats oupphörligen i åratal för att bli modernt och bra. Hur många miljoner det kostat har vi inte grepp över. Att göra om till bostäder måste kosta skjortan, att bygga nytt likaså. World Trade Center har i åratal och har fortfarande svårt att komma igång för att hyresgäster saknas. Landstinget har varit och nosat men övergett den absurda idén att offentlig sektor ska hyra in sig i ett HANDELSHUS. Region Kronoberg nosade också, men övergav tanken. Tack och lov. Sammanfattningsvis ett obegripligt och något desperat utspel.

Avslutade denna dag med dörrknackning på Teleborg, ett stort bostadsområde i Växjö, där bl a Linnéuniversitetet ligger. Träffade en kvinna som tacksamt tog emot flygblad och sa att de ännu inte bestämt vilka de skulle rösta på. Annars är det ju många som redan röstat - alternativt säger det för att bli av med dörrknackaren. En ung man ställde frågor som var ytterst vettiga: Vad vill V när det gäller klimat och miljö. Lätt att svara på. Rekommenderade senaste numret av Naturskyddsföreningens Vår natur för att riktigt kunna bedöma vad partierna sa förra valet, vad de gjort under fyra år och vad de vill. Vi har verkligen inget att skämmas för! Så  ville han också veta om det var vi som ville ha sex timmars arbetsdag, ett annat av mina älsklingsämnen. Som för övrigt anses nödvändigt av nutida forskare för klimatets skull. Annars många inte hemma. Då stoppar vi i brevlådan. Fortsätter på Teleborg imorgon, en stadsdel som behöver ett medborgarkontor precis som Araby.

Kom hem i bra tid och hade en enkät att besvara först av allt. Nu 10 gr plus, sitter ute, fullmåne, för mycket regn idag för mitt humör, men det blir bättre imorgon, tror jag .

Löpsedlar skriker om minskat gap mellan blocken. Men fortfarande leder vi. Och kommer att leda på söndag. Japp.

Hjälp till för hel-a! Övertyga någon. Tänk er fyra år till...

Carin Högstedt

140909