3. okt, 2014

Bröllopsbesvär, trevligt samtal, varmt, öppet hus Wadajir

Så sitter jag här igen på altanen och det är verkligen brittsommar. Varmt, stilla, skönt. Dagen ägnades åt förtroendefullt samtal med S om läget och framtiden. Vad som helst kan hända har vi lärt oss den gångna perioden. Tre ledamöter i kommunfullmäktige har bytt parti eller blivit vilde men suttit kvar. Fem partier ska nu samsas i majoriteten. Ingen lätt situation. I själva verket är det kanske S+V som utgör stabiliteten? Vem vet. Avdelning spekulationer om framtiden. Situationen är likartad i många av Sveriges kommuner och det kan vara så att det uppstår många former av koalitioner som inte håller perioden ut. Möjligheten med kommunala nyval finns numera.

På eftermiddagen var jag på invigning och öppet hus på Wadajir, en ny mötesplats, där IOGT-NTO spelar en stor roll och somalier är målgruppen och drivkraften i det som ska hända. Det handlar om kurser, samhällsinformation, fika, umgås och prata. Hoppas det går bra. Ska försöka ta mig tid att gå dit då och då. Det går även att ha möten där, Kronobergsgatan 12 i Växjö.

Imorgon bröllop. V.s ombudsman gifter sig och gör det ordentligt med präst, kyrka och stort kalas. Har naturligtvis inte någon rätt klänning, inga skor, inga strumpor och ingen present. Slängde mig ut i butikerna och blev  inte mycket klokare. Sköt upp allt till imorgon, själva bröllopsdagen. -Det ordnar sig, säger maken L. Men kan jag sova på det?

Löfvens regering är rätt häftig. Hade gärna varit med där. Alice Bah har jag träffat och jag har hört henne säga: "Vi är många som börjat vår karriär som pepparkakor i Luciatåget på dagis." Älskar henne för den ironin. Återstår nu bara för denna regering att få igenom en budget!

Vi har aldrig tidigare haft så stor vindruveskörd på vinstocken! Den ena klasen efter den andra. Varma sommaren? Trevlig helg!

20141003

Carin Högstedt

2. okt, 2014

Blockpolitiken bruten, valbroschyrer, varmt, stilla

Så hade de borgerliga partierna i Växjö kommun och MP presskonferens. Såg lite av den på SmpTV. Sex män minst och två eller möjligen tre kvinnor. Ojämställdheten är tillbaka i riksdagen och i kommunen ingen förbättring. Hade S+V+MP vunnit hade de mest framträdande varit just kvinnor. Tre kvinnor i kommunens ledning väger dock kanske lättare än en stark man? Jomenvisst är det så! Inbilla dig inget annat Högstedt.

Hur som helst. Nu är det klart och jag sliter inte  mitt hår och gråter. Det är ändå en förbättring med MP mitt i smeten. Blockpolitiken - som varit jobbig på senare tid - är bruten och det kan vara bra för Växjö kommuns utveckling. Det kan innebära att sakfrågorna får större betydelse än att säga nej till allt som oppositionen föreslår. Medborgarna kan faktiskt tjäna på den här varianten. Men lite ironiskt att de fem regeringsbildarna samtliga tappade i valet! Sug på den och att S+V+MP hade fler röster! Men SDs roll som vågmästare är desavouerad.

Nu återstår för S+V att samtala om vilken grad av samarbete vi ska ha den här perioden. Vi börjar imorgon.

Ägnat mig åt att studera valbroschyrer som kommit i brevlådan från olika partier. Vad lovade de? Det är mycket. Det är intressant att se att de borgerliga lovar mycket av det som var S+V+MPs löften. Inte ett ord om utförsäljningar av bostäder - nej, nu ska det byggas! Färre barn i förskolans grupper etc. Skrev en artikel på temat som jag skickar till Smp imorgon. Släng inte broschyrerna! Använd dem politiskt!

Varmt ikväll och mörkt. Maken L tagit glödlampan med sig för att köpa en ny. Sitter i ett långt möte för att ta över makten i landstinget/regionen. Sitter med stearinljus och skriver. Väldigt lugnt ute. Nästan ensam i världen känns det som. Katten Tassi i knät håller med.

Carin Högstedt

141002

 

1. okt, 2014

Tusen bitar, excesser i utelivet

Vi var på bio för en gångs skull. Såg "Tusen bitar", vilket jag bestämt skulle bli av. Om Björn Afzelius, en tidsepok, en människa och sammansatt sådan. Hade väntat mig lite mer skildring av skeenden i samhället och politiken men filmen var intressant, rörande och en nostalgitripp. Träffade Björn en gång på järnvägsstationen i Växjö eller möjligen Alvesta. En av mina döttrar var med och blev mäkta impad. Som jag minns det hela. Han var verkligen gurutrubadur i vänstern och, lärde jag mig i filmen, mer uppskattad  i Norge än i Sverige - eller mindre utskälld av kritiker av olika dignitet.

Sitter ute. Det är väl ca 10 gr. Plus. Här finns en utelampa som vi haft i kanske 20 år. Glödlampan alltså. Den har en egenhet att slockna då och då. Sedan tänds den igen. Väldigt irriterande när man sitter och skriver. Hur har vi stått ut? Om vi nu ska sitta här i vinter, så måste vi investera i en ny glödlampa plus i lite infravärme. Har vi kommit fram till. Nytänkande minsann.

Intet nytt i politiken i Växjö kommun. Har inte fått tid att skriva någon som helst artikel, men dagen imorgon är rik på möjligheter.

Carin Högstedt

141001

30. sep, 2014

Trött, kyligt, lite framgång, i opposition igen?

10gr plus och jag sitter ute och skriver. Vid 10 gr brukar vi dra gränsen för utesittande, men det är fullt acceptabelt med en filt om benen och franska lurvtröjan håller för allt. Har suttit här i timmar och skrivit fem A4 rapport om september månads arbete i kommunala gruppen och vävde även in valarbetet, valresultat och lite av varje. Nöjd. Blir ett bra dokument att plocka fram inför nästa val. Ska vi göra om misstagen eller satsa på nya? -Nä, det värsta är att vi hade en mycket bra valrörelse och lyckades inte få mer än 7,3 %. Vi har dessutom varit sjuhelv-s aktiva hela perioden, så... Kan det verkligen vara så att man plockar röster på att inte visa sig på hela valrörelsen, tacka nej till alla debatter, inte ha något program, ingen budget??? Det är ju helt fantastiskt. Vad lever jag i för tid, där seriositet inte är ett  plus?

Kommunstyrelsens arbetsutskott idag. Fick igenom lite mer landsbygdsperspektiv i Evenemangs- och mötespolicyn. Minsann. Men tillgängliga evenemang för personer med funktionsnedsättningar och miljöcertifierade möten sa borgarna nej till. S höll med mig. Hoppas det utmärkta samarbete vi haft med S  (och MP) kan leva vidare. Men det troliga är att MP sys in i alliansen för att åstadkomma en stabil majoritet. MP i Växjö är väldigt bra att ha att göra med och jag avundas dem inte sitsen. Synen på flyktingar skiljer sig inte så lite om man lyssnar på MP.s företrädare och kommunstyrelsens nuvarande ordförande.

Fick igenom en liten ändring i ett beslut som dock kan ha avgörande betydelse för att Landsbygdsriksdagen ska hållas i Kronoberg 2018. Frågan kommer från Regionförbundet och beror på att V har motionerat om att vi skulle ha riksdagen 2016. Det blev nej från kommunerna utom Växjö. Nu sa Växjö återigen ja men villkorar med att alla andra kommuner ska ställa upp. Dumt eftersom Uppvidinge redan har sagt nej! Obegripligt varför. Så jag föreslog att det räcker med flertalet kommuner, vilket övriga köpte. Var i övrigt nöjd med att ha lyckats läsa hela delårsrapporten och hittat en del att fråga om plus en hel del som är mycket bra att ha i huvet. Årsberättelser och dylikt är oöverträffade som dokument om man vill veta tillståndet i t ex en kommun. Jag lär mig mycket mer av texterna än av siffrorna.

Som sagt; lite trött efter att ha skrivit en väldig massa denna dag; lite kyligt också, men en vacker kväll och Toftasjön är spegelblank. Har inte följt några nyheter idag, inte twitter, inte facebook. Är snart ett heltidsarbete att följa med överallt och dessutom blogga. Nästa skrivarbete är en artikel till Smp. Kanske imorgon.

Förresten. I opposition för tredje perioden efter att ha varit med och styrt Växjö i tre perioder?  Så kan det vara. Det var hemskt i början men man vänjer sig med åren. En hel del går att påverka ändå. Men politikens mening är trots allt att styra!

Carin Högstedt

140930

 

29. sep, 2014

Ingen storregion i sikte, saknat landsbygdsperspektiv, tystnad råder

Nu erkänner S och M att de bytt åsikt om att ansluta Kronoberg till Skåne; M säger öppet i media att de bytt sida och S medger att det finns tveksamheter och att de ekonomiska problemen i Region Skåne är en grund för det. Det finns alltså ingen majoritet längre i Kronoberg. Hurra! Vi vann! Vi i detta fall är V+MP+C, medborgarna och framtiden. Storskalighet kan vara bra någon gång, men inte i detta fall. Blir beklämd när jag tänker på att vår motion om att skrinlägga planerna på Skåne avslogs i förra veckan... Ibland är politik löjeväckande. Då skulle man inte tala om att man ändrat sig förrän på ett möte i den "ideella föreningen" som består av ledamöter från alla länen som träffas för att förbereda ihopaslagningen 2019. Tror de att deras kamrater i Region Kalmar och Skåne inte kan läsa innantill i media? Dessutom har ju även dessa kamrater ändrat sig; det är min mycket kvalificerade insikt.

Tror jag skrivit tidigare om "Växjö kommuns evenemangs- och mötesstrategi", som saknade landsbygdsperspektiv. Jag fick den återremitterad. Imorgon tillbaka på kommunstyrelsens arbetsutskott. Utan landsbygsperspektiv. Jag hittar det inte. Ska skriva ett eget tillägg om att evenemang och konferenser ska förläggas utanfär stan också. Vi har Folkets Hus, bygdegårdar och hur många bra anläggningar som helst i hela kommunen. Snart invigs ett nytt Folkets Hus i Lammhult; det förra brann. Efter flera års bedrövelser och försinkningar är det nu klart att inviga! Då ska vi naturligtvis som kommun puffa för att det används, där det ligger mitt i Möbelriket. Och samma inställning gäller Värends Nöbbeles nya bygdegård, föreningslokaler i Tävelsås, Fraggahult, Osaby herrgård...Det styr resurser till landsbygden och orterna utanför Växjö stad och det ger besökare möjlighet att upptäcka det vackra och tillgångarna runt om i kommunen. Dessutom ska det stå någonstans att alla evenemang ska vara miljöcertifierade och tillgängliga för personer med fumktionsnedsättningar.

Förhandlingar har såvitt jag vet pågått hela dagen i kommunhuset. När jag lämnade huset, efter att ha varit en sväng i Gemla på möte, så var klockan 16.30 ungefär. Det var mycket tyst, öronbedövande tyst. Såg inte en själ i "politikerkorridoren". MP har förklarat att de ska prata med allianspartierna. Men jag undrar om allianspartierna har mer än börjat prata med varandra?

Landat på fötterna efter födelsedagskalasen i helgen. Nu varm kväll ute med handlingar till arbetsutskottet imorgon.

Carin Högstedt

140929