9. okt, 2014

Höstmys igen, Kosovo-projekt, regionfullmäktige imorgon

Dags för höstmys på altanen med dator, kalender, regionfullmäktigehandlingar. !3 gr ute kl 19.30. Kom nyss hem från Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte, där vi bla a diskuterat förnyelse av (V)äxjös KommunNytt. Kommer säkert tillbaka till det. Idag ett planeringsmöte för att ta emot sex personer från kommunen Vushtrri (tror jag har stavningen rätt nu) som ska studera Växjö kommuns organisation och politik för personer med funktionsnedsättningar. Vi fyllde snabbt en hel veckas program (v 45) med träffar med livaktiga föreningar inom området, besök på hjälmedelscentraler, Funkibator, daglig verksamhet, äldreboende med mera. Diskussion och utvärdering i slutet av veckan. Situationen är ju annorlunda i Kosovo. Det finns knappt några bidrag. Jag var där för 10 år sedan i ett jämställdhetsprojekt. Mycket intressant men slitet och dålig infrastruktur. Till våren ska Växjö göra motsvarande besök i Vushtrri. Min roll i det hela är att jag är vice ordförande i "kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationerna". Om ordföranden Eva Johansson (C) och jag är kvar på uppdragen efter 1/1 -15 vet vi inte i dagsläget. Inga poster är ju befolkade ännu - åtminstone inte de mer perifera. Fullmäktige beslutar i december efter att partierna lämnat in de namn de vill ska vara här eller där.

Imorgon är det regionfullmäktige och V har två motioner uppe för beslut: Dels motion om att riva upp beslut om anslutning till Skåne, dels om halvering av enkelbiljettpriserna på bussarna. Kommer nog att vara rätt lugnt. Regionförbundet södra Småland slås ihop med landstinget Kronoberg från och med 1/1 2015 och blir Region Kronoberg med 61 ledamöter i fullmäktige. Det har jag skrivit om många gånger innan. Det är en bra reform med intressanta uppdrag och bättre insyn och delaktighet för medborgarna.

Imorgon är det presskonferens på Palladium kl 13.00. Då presenteras uppgörelsen S+V+MP i den blivande Region Kronoberg. Regimskifte! Toppen! Det kommer att göra positiv skillnad.

Carin Högstedt

141009

 

 

8. okt, 2014

53 km på cykel, motion om Sydostleden, interpellation om hemlöshet

Dagen började inte så bra. Jag kollade in Sydostleden  på nätet och hittade så småningom att den börjar vid resecentrum. Man kunde ladda ner en app för att ha med sig och se sträckningen. Gjorde jag inte. Ska inte behövas, tänkte jag .Leden måsta vara skyltad. Cyklade till resecentrum, bara det drygt 6 km hemifrån. Tittade mig omkring. Frågade på pressbyrån om de hade information - kanske någon karta? -Nej, tyvärr. Jahaja. Ringde diverse samtal till kommunen. Ingen svarade, som kunde hjälpa mig. -Försök på Turistbyrån sa den vänliga receptionisten. -Är det öppet? - Ja, om 10 minuter. Blev mottagen med öppna armar. Fanns en skriftlig beskrivning av ledens sträckning. Det visade sig att invigning och tidningsartikel gjorts utan att det fanns tillstymmelse till information! Tog all info och började cykla. Svårläst. Upptäckte att leden inte är utmärkt eller skyltad mer än mycket sporadiskt. Cyklade fel och i Skir stod det att man skulle svänga vänster. Jag svängde först höger, för jag läste fel, men vänster var också fel. Rakt fram skulle man cykla. Gjorde att jag hamnade i Tjotaheiti och var på väg att ge upp. Mer av en slump kom jag rätt till slut och hittade äntligen banvallen. Bra i början, tyckte jag. Troligen använd som bilväg tidigare och hårt packad. Men sedan värre och sämre. Kändes väldigt hoppigtoch skuttigt, rena tvättbrädan bitvis. Cyklade och cyklade. Bra väder! Man ska över väg 27 två gånger. Det är inte bra men inget att göra något åt. Så småningom nära Ingelstad men jag kände att skulle jag orka tillbaka så var det dags att vända. Klagar inte på naturen. Såg mängder med koltrastar, ett rådjur och några ekorrar med fina svansar. Kom till Teleborg och var sugen på pizza. In på Teleborgs centrum och en Vesuvio räddade resten av cyklandet. In till kommunhuset och skrev en motion om Sydostleden. Den ska vara i toppklass enligt visionen; den ska vara internationellt och nationellt attraktiv. Den ska locka en mängd turister och öka besöksnäringen. Då måste det vara bättre kvalité! Och den måste skyltas! Asfalt? -Ja, jag vill inte ha asfalt i skogen, men det kan vara den bästa lösningen. Enligt min mening är inte hästar och ridning problemet. Det är dålig kvalitet i grunden.  Motionen finns på www.vvaxjo.se . 53 km cyklade och nu sitter jag ute i behaglig temperatur. Värk lite här och där. Troligen galen ,men jädrar vad intressant att cykla i verkligheten! Vid vattentornet på Teleborg - ta vänster in på grusväg! Där börjar det hela!

Cyklandet satte fart på hjärncellerna. Blev en motion som sagt men även en interpellation om hemlösas situation. Ska de få tak över huvudet till vintern? Finns också på www.vvaxjo.se. Benny Johansson (M) ska svara på frågor om det kommer någon form av härbärge.

Nöjd med dagen och att jag presterat motion i dubbelt perspektiv. Frågan är om jag kan röra mig imorgon? Trevligt möte ikväll med nya fullmäktigegruppen. Inte stor men naggande god.

Carin Högstedt

141008

 

7. okt, 2014

S+V överens, Norra Öjaby, kvinnojourrörelsen, vinster i välfärden

Socialdemokraterna och vänsterpartiet i Växjö kommun har en överenskommelse om teknisk valsamverkan. Det betyder att vi båda tjänar på att lägga ihop våra mandat och därmed ta lite extra platser i nämnder och styrelser. Tyvärr inte särskilt mycket och med 20 mandat mot fyra så står vi oss rätt slätt. Men det politiska samarbetet kan vara värt en del, det vet vi båda partier. Om femklövern spricker under perioden, om det blir nyval (sensation! men laglig möjlighet finns numera) och om diverse ledamöter byter parti under perioden (tre gjorde det den gångna) så är vi, S och V, styrkan och stabiliteten. Förutom de platser vi i V tar av egen kraft så har vi arbetsutskottsplatser i de stora nämnderna, ersättare eller ledamöter i andra och vice ordförandeskapet i Videum och Överförmyndarnämnden. Vi har inte kommunalrådspost, vilket en del medborgare har beklagat till mig. Sånt är livet och politiken. Det är inte mängden uppdrag som avgör, utan vad vi använder uppdragen till! Kontakten med medborgarna är A och O. Detta ska predikas i den nya fullmäktigegruppen och den nya kommunala gruppen. Ikväll börjar valberedningen arbeta.

Dagen fylld av två möten som spelar roll för medborgarna, kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Mycket av det som händer får ingen medborgare reda på och det är synd många gånger att inte kommunpolitiken i Växjö beskrivs i media. Men vissa ärenden berör väldigt många och framtidens boende och liv. Vi i V försöker dela med oss av det som händer på (V)äxjös KommunNytt som ges ut efter varje fullmäktige. Vi lägger ut på www.vvaxjo.se och sparar e-postadresser, så vi kan rapportera när det händer något i ett ärende som vållat protester eller stort intresse. Så med Öjaby norra, planprogram för bostäder och verksamheter i skogsområde. Jag gjorde som jag skrev igår; la yrkande om begränsningar av bostadsbebyggelsen och att värna strandskyddet.  Kändes bra. Skickade ut till kontakt i Öjaby, som i sin tur vidarebefordrade till en lång rad andra i Öjaby, som nu förvånat undrar vad som händer. Och eftersom inga media beskriver vad som händer så är det självklart en bra fråga. Jag svarar så gott jag kan, men kan ju inte svara för övriga partiers ställningstaganden. MP, som i övrigt var på allianspartiernas sida redan idag (nya kommunstyrelsen tillträder 1/1 -15), ville inte godkänna planprogrammet alls. Hade vi två partier samarbetat hade vi kunnat markera tydligare mot övriga!

Känner att jag nu håller på med en överkurs i kommunpolitik. Vet att det finns de därute som är intresserade, som vill engagera sig. Gör det! säger jag. Det är inget att tveka inför. Utvecklande för ens person, men framför allt: Det går att påverka - även i opposition. Jag hade ett tillägg till ett remissvar om Våld i nära relationer, en statlig utredning. Har skrivit om detta tidigare. Jag skrev tillägg till förvaltningens remissvar om kvinnojourrörelsen och om behovet av bra spelregler med långa avtal om resurser och samarbete mellan socialtjänsten och de ideella organisationerna. Som det fungerar i Växjö kommun! Som är en föregångare på området och aldrig bråkat med Kvinnojouren Blenda som i sin tur aldrig bråkat med kommunen. Det tillägget antogs först av S i arbetsutskottet, sedan även av femklövern i styrelsen. Spelar ingen roll i universum och evigheten, men någon liten i en värld där några tjänstemän på statlig nivå sitter och bedömer remissvaren. Det är dessutom den stora ideologiska frågan som kvinnojourrörelsen driver: Ge oss resurser och långsiktiga avtal! Allt annat blir dyrare.

Roligt att se jJonas Sjöstedt nöjd och glad efter överenskommelsen om vinster i välfärden eller snarare nej till. Svårt att säga vad som kommer ut av det hela, men starten är bra.Nu börjar gastkramningen om budgeten. Det politiska intresset torde öka denna höst. Det är bra! Lite oförutsägbarhet skadar inte, tvärtom.

Sitter inne. Regnar och blåser. Ska bli bättre imorgon frampå dagen så min cykeltur kvarstår. På kvällen möte med nya fullmäktigegruppen för att lägga upp arbetet. Nu ska det bli ordning och reda, alla ut på banan.

Carin Högstedt

141007

6. okt, 2014

Öjabyskogen, blåsigt o kallt, imorgon många ärenden

Ett ärende vi hade i kommunstyrelsens arbetsutskott häromsistens har legat och gnagt. Imorgon ska det upp i kommunstyrelsen. Det gäller planprogram för Norra Öjaby, bostäder, verksamheter. Köpte förslaget i AU, men det har som sagt fått mig att ha dåligt samvete. Jag vet inte hur många gånger jag varit och gått i skogen, ibland guidad av bybor, ibland inte. Nu åkte jag dit för att bestämma mig och föreslå partigruppen ikväll på vårt interna gruppmöte. Gick i skogen och se där! Förskolan Linden har utflykt och leker fram kunskaper om naturen. De sitter i en glänta och här ska det exploateras för bostäder. Byborna har poängterat hur ofta den här skogen används. Ja, den är sliten och vacker. Stenblock och (rullstens)ås, blandad skog. Bestämmer mig efter att ha gått runt, jämfört med kartan och läst alla remissvar. Det blir nej till vissa delar av föreslagna bostadsområden, nej till att minska strandskyddet. Det gäller inte bara att bo utan att bo med kvalité. Partigruppen håller med. Känns bra. I Öjaby bor övre medelklass och Vänsterpartiet har ett av de lägsta röstetalen i kommunen. Deras barn ska ha tillgång till naturen, skogen och utelekarna de också.

Det blåser friskt och är rätt kyligt, men vi framhärdar i utesittande. Månen skiner och är full bakom molnslöjor. Maken L sitter och berättar hur förhandlingarna i landstinget mellan S+V+MP har gått under dagen. Det kan jag inte skriva om - ha ha! Men jag har förstahandsinfo. Väldigt tyst i kommunhuset idag. Gruppmöten ikväll i partierna. Fick in en artikel i Smp idag. Finns på ww.vvaxjo.se och handlar om att blockpolitiken är på väg att upplösas även i Växjö och att det är positivt. Fått några mail med tack, vilket alltid uppmuntrar.

Imorgon heldag med arbetsutskott och kommunstyrelse. Ganska väl förberedd och påläst. Ska skriva ut yrkanden imorgon. Onsdag ska jag cykla Sydostleden Växjö-Ingelstad och själv kolla hur dålig/bra den är. I och med att jag skrev detta här och nu så måste det bli av.

Carin Högstedt

141006

 

5. okt, 2014

Toftasjön runt, bröllopet, våld i nära relationer

Cyklade Toftasjön runt för nöjes skull. 14 km, 55 minuter knappt. Bitvis backigt. Härligt höstväder att avsluta Sydosttrampar - "cykeltävlingen" Vänsterpartiet i Växjö deltar i. Det är en period på våren och en på hösten då man tar cykel istället för bil och registrerar sina cyklade sträckor på en hemsida. Hoppas kamraterna har cyklat idag, så vi kan gå om Team Vöfab och bli  nr 4  av 15 i alla fall. Tävlingsinslaget triggar och jag väljer cykel även om det ser ut att bli regn. Toftasjön runt är omväxlande med mycket av gammalt odlingslandskap. Såg blåklockor blomma, men inte en fågel, än mindre någon älg eller varg. Min dröm är f ö att få se ett lodjur.

Bröllopet med stort B gick av stapeln igår. Jag hade både klänning, strumpor och skor (se tidgare) och Jäts nya kyrka ligger så vackert så man kan dåna. Ängar, vatten och en skock vita kor, solsken och lyckligt brudpar. Sedan till Jäts Folkets hus, som det står på skylten vid vägen för mat, tal och skoj.

Idag gått igenom mail och börjat läsa handlingar till veckans möten.Funderade på ärendet på arbetsutskottet till veckan som heter Våld i nära relationer - en folkhälsofråga, en SOU som Växjö kommun har på remiss. Utredningen, som den sammanfattas, har en del förslag som på det stora hela lägger mer ansvar på kommunerna och socialtjänsten. Var är de ideella kvinnojourerna? Var är det långsiktiga stödet till jourerna? Var är slutet på att kvinno- och tjejjourerna ska hålla på att söka bidrag till något som alla vet pågår hela tiden, dygnet runt och näppeligen kan påstås vara projekt? Jag har slutat för ett år sedan med mitt mångåriga  engagemang i Kvinnojouren Blenda i Växjö. Jag var med och startade jouren. Växjös jour var nr 15 i Sverige. Vi var inte älskade av alla. Polisen tyckte att de tog bra hand om "lägenhetsbråken". Men medvetenheten och kunskaperna har ökat och gradvis har kommunerna och myndigheter fått mer och mer ansvar. På gott och ont har hela verksamheten kommunaliserats. Kvinnojourrörelsen har ändå inte spelat ut sin roll. I Växjö kommun har Blenda lyckats få treårsavtal med kommunerna (betjänar fem kommuner i Kronoberg). Bra. Men alla människor i utsatta situationer vill inte, kan inte, törs inte  vända sig till myndigheter! Därför behövs kvinnojourrörelsen med ofta helt ideella jourare som komplement till någon anställd.

Sitter ute. Lite kyligt men drägligt. Fikonträdet börjar tappa blad.

141005

Carin Högstedt