16. okt, 2014

Folkets hus i Lammhult, ugnsstekt falukorv, lat dag

Det finns en person som är värd all uppmärksamhet, beröm, uppvaktning... Det är Eva Christiansson i Lammhult som kämpat i tre år för att bygga upp ett nytt Folkets hus efter det gamla som brann ner. Hon - med flera har kämpat - i en envis motvind och med många belackare som talat illa om Evas kämpande, om Folkets hus och alla planer.Byggfirman gick i konkurs. De borgerliga i kommunen håller inne bidraget till samlingslokaler, som alla andra bydgegårdar och liknande får. Fullständigt sjukt. Nu är det klart för invigning 15 november. Hur kan man belöna den rörelse och de människor som genom envist ideellt arbete klarar att öppna ett Folkets hus? I dagens läge. I en kommun där resterna av Folkets park i Växjö ska rivas, där Teaterladan,K-märkt i Folkets Park, revs på 1 maj 2014. Jag vet inte, men funderar. Eva är V-partist men här har hon kämpat ensam med klent stöd från partiet, kan jag tycka i efterskott.  Nu blir det operasändningar igen, från Metropolitan, från Lammhult!

Jag vaknade rejält förkyld och har mestadels varit hemma och tagit det lugnt. Inga möten konstigt nog. Fick lust att äta ugnsstekt falukorv, vilket jag alltid tycker är gott, men inte lagat på 20 år säkert. Sagt och gjort. Erinrar mig baren Blå Jungfrun vid Stora torget i Oskarshamn på 50-60-talet. På onsdagar hade de ugnsstekt falukorv och potatismos för 4.75 ,tror jag och det var himmelskt. Åtminstone den dagen åt jag, när jag bodde inackorderad i stan, gick på läroverket och hade ont om pengar. Cigaretter var dyra då också. Påminner mig  om att jag känner många trevliga människor i Växjö med omnejd som är från Oskarshamn. Vi borde bilda en vänförening, träffas och utbyta minnen och erfarenheter. Jag måste ju hitta några som kan vara intresserade av min samling vykort från O-hamn - vet inte hur många, men tre rejäla album, från 1900 och framåt.

Imorgon heldag med Noaks Ark Småland-Halland. Djupdykning i verksamheten, utvärderingar och framtid.

Carin Högstedt

141016

 

15. okt, 2014

Första fullmäktige, vem ska ha vilket uppdrag?, förkylt

Första fullmäktige med nya besättningen idag. Bara formalia egentligen, eftersom maktsituationen är avgjord. Men motsättningarna mellan de blågröna, M+C+FP+KD+MP, och oppositionen S+V ledde till två voteringar på detta lilla möte som valde fullmäktiges valberedning och fullmäktiges presidium. Vi skulle nämligen också bestämma om mötesdagar detta år ut och nästa år. De styrande föreslog en dags möte för både ordinarie och budgetfullmäktige i november 2014. De har tydligen glömt förra årets budgetdebatt, som höll på att knäcka även de med gediget sittfläsk sedan 20 - 30 år i fullmäktige och långa, långa debatter. Eller så vill de helt enkelt inte prata budget. Kanske de väntande nerskärningarna 2016-17 är besvärande, vad vet jag? (S) hade uppmärksammat detta och yrkade på en hel dags budget och ett ordinärt fullmäktige separat på en dag. De borgerliga vred sig lite men menade att det finns knappt  vanliga några ärenden... Otroligt att en kommun som Växjö, i sin självbild stor, större, störst, inte har något att besluta om på den offentliga arenan! Var tas besluten eller tas inga? Någon samhällsvetarforskare borde ägna sig åt detta. Nåväl. Resultatet nej till budgetheldag med 33 mot 28. De 28 inkluderar SDs röster. En sådan osmart hantering  från de blågröna bjuder upp till bråk och motsättningar.

Och nästa motsättning bjöd de blågröna frikostigt på! De skickar ut ett förslag till mötesdatum för fullmäktige  2015 som vi tycker är OK ,men meddelar på mötet att de gör en förändring och ställer in fullmäktige i augusti. Det brukar vara lite ärenden i augusti, säger han som ska leda kommunen i fyra år till och istället borde se till att ärenden kommer fram! Jag tål inte en sådan behandling av den arena som medborgarna har full tillgång till och insyn i, den enda fullt ut offentliga, där principiella ärenden ska beslutas. -Hur kan man 10 månader i förväg veta vilka ärenden som finns i augusti 2015??? Mycket märkligt beslut att ta av den nyvalda församlingen som sett fram mot att vara förtroendevalda. Deras första beslut: Ställa in ett fullmäktige! Så livat sätt att förändra världen och kommunen! S+V höll ihop och SD stödde, men 33 - 28 igen. Ingen av de nya sa något. Vad tänkte de?

Glad att ha Eva-Britt Svensson i V-gruppen! Hon går in direkt och yrkar, instämmer och debatterar. Glad att alla sex V-partisterna var där och att alla är beredda att ge järnet.

Annars är det mycket interna möten i V Kronoberg och Växjö om platser som ska besättas i kommunen och i regionen. Vem vill ha och vem platsar på det ena och det andra? Viktigaste frågan: Vad ska vi använda platserna, uppdragen till? Vad ska medborgarna få ut av att jag sitter i Växjö kommuns kultur- och fritidsnämnd eller Folkhälsoberedningen i Region Kronoberg? Alla uppdrag, stora som små, ska tas på allvar och vårt uppdrag är att vara medborgarnas ombud. Då måste vi berätta vad vi vill, vad vi åstadkommer och vilket målet är. För medborgarna. Jag är kanske lite gammaldags, men att ha fått förtroende innebär ett åtagande, inte en räkmacka.

För övrigt; förkylt. Slarvat med cyklingen. Börjar som alltid ett nytt liv imorgon eller kanske på måndag. Lite väl kyligt men en utestund ska väl kunna gå.

Blir lycklig av att läsa DN Debatt, Robert Egnell, idag. "Feministisk utrikespolitik effektivaste vägen mot fred". -Ja, det har kvinnor visat på och sagt tusen gånger, men Isabella Lövin (MP) och Margot Wallström (S) är på rätt spår enligt skribenten. Milda makter - det går att göra skillnad! Jag har ingen övertro på den nya regeringen, men dessa båda i kombination har jag mycket stor förväntan på och respekt för. Lycka till - det kan bara bli bättre!

Carin Högstedt

141015

 

14. okt, 2014

Från det ena till det andra, sitter inne

Vi drar oss in - ösregn och rätt kallt. Plaskar runt fötterna på altanen. Det går ju inte an.

Hemma efter det ena mötet efter det andra: Vi i kommunstyrelsen som är ansvariga för folkhälsoarbetet,Stefan (FP) och jag plus folkhälsosamordnaren  i kommunen har en trevlig träff och beslutar lite om framtiden, trots att vi inte vet om vi har detta uppdrag efter 1 januari. Verkligheten kräver handling och valet leder till handlingsförlamning hela hösten i princip. Borde gå att snabba upp processerna.

Första mötet handlade om planering av samverkansrådets nästa möte; vi politiskt ansvariga, Eva (C) och jag plus samordnaren av tillgänglighetsfrågorna träffades. Trevligt och framåtsyftande även det. Vi utgick från att vi har en fot med i sammanhanget nästa period också, både Eva och jag. Vi kan ju inte sitta och låta tiden rinna iväg för att politiska företrädare inte är utsedda för nästa period. Ju mer jag tänker på det, ju konstigare situation. Fullmäktige byts 15 oktober - nämnderna 1/1 - 15. Det finns möjligheter att byta även i nämnderna. Men det har inte genomförts i Växjö kommun med hänvisning till partiernas nomineringar och tid för det etc. Tja. Hösten är lång och leder inte till stordåd.

Så interna möten av skiftande slag. Däremellan diverse dagordningar, kallelser till möten - som distriktsordförande är det mycket administrativt arbete. Skulle kunna ägna mig åt exempelvis loppisar om dagarna - öppna en egen kanske...? Funderar ibland på alternativet. Men jag har valt politiken och väljer att beskriva den politiska  vardagen på jordnära nivå i mina bloggar. Det är medvetet för jag tycker den nivån är inte tillräckligt skildrad och jag vet att det behövs nya intresserade av det oerhört intressanta uppdraget att företräda medborgarna på den lokala nivån. I Sverige är det faktiskt så att väldigt mycket beslutas lokalt i jämförelse med andra länder! Det finns makt, resurser och många viktiga beslut som rör människors vardag.

Carin Högstedt

20141013

 

12. okt, 2014

Vår tids digerdöd, pandemier, Kristin och Erlend

Läser "Torka aldrig tårar utan dubbla handskar" i SvD.s kulturdel denna söndag. Texten är av Johan von Schreeb, som är katastrofläkare och foton av Sylvain Chrekaoui/ina Agency. Reportaget handlar om en 33-årig kvinnas sista dygn i Sierra Leone. Texten börjar: "Ebola kan bli vår tids digerdöd." I dagsläget har Ebola 70-procentig dödlighet. Det är en kamp med tiden innan tillräcklig hjälp är på plats och under tiden sprider sig denna fruktansvärt smittsamma sjukdom. Läs själva! Se bilderna! Se upp till människor som arbetar med att hjälpa och försöka rädda människor i Ebola-drabbade länder och områden! Trots smittrisken.

Tänker på just digerdöden, den stora döden, en böldpestepidemi, som härjade på 1300-talet. Den kom 1349 till Skandinavien och 1350 till Sverige. Antalet ödegårdar och obrukad åkerareal ökade och troligen dog stora delar av befolkningen. I Europa beräknas mellan hälften och en tredjedel i vissa områden ha dött i pesten. En av mina topp 10 romaner är Sigrid Undsets triologi om Kristin Lavransdotter. Hon beskriver först och främst kärleken mellan Kristin och Erlend på ett formidabelt sätt, men tredje delen handlar om digerdödens intåg i Norge och hur Kristin engagerar sig i hjälparbetet. Läs gärna Sigrid Undset. Hon fick Nobelpriset 1928.

Tänker på en annan pandemi, som inte är så långt borta i historien. Spanska sjukan, en influensaepidemi, som 1918-19 tog ca 525 milj människoliv, ca 35 000 i Sverige. I min släktforskning har jag träffat på en familj där mor, far och flera av barnen dog av influensan. Mina barns farmor, som aldrig klagade över någonting, berättade med ett uns av bitterhet faktiskt, att hon fick Spanska sjukan och var jättedålig men var tvungen att gå upp och mjölka korna på morgonen i alla fall. Hon jobbade som piga på någon gård i Småland, var 18-19 år.

När har mänskligheten lyckats ge alla människor på planeten friskt vatten, goda sanitära villkor, mat och vacciner? Så att alla har bättre motståndskrafter? I Sierra Leone dör 20% av barnen innan de är fem år. För inte så länge sedan var mässlingen en farlig sjukdom i Sverige. Barn dog av "massel" som det står i kyrkböckerna. Den dödsorsaken är så gott som utrotad. Här i Sverige. Det går.

Igår i Malmö för namngivningsceremoni. Julia, drygt fyra månader, ska heta Julia med två tillnamn. hon var glad och omgiven av människor som älskar henne och vill henne allt väl i världen. Solen sken, det var 20 gr varmt och vi satt ute i trädgården med mat och ceremoni. Så ska alla barn ha det.

Carin Högstedt

141012

10. okt, 2014

Vackert, myspys, namngivningsceremoni, regionfullmäktige, presskonferens, historiskt

Fantastisk kväll med plus 14 gr, många ljus tända och hundskall bortåt. Trött medges. Imorgon till Malmö och namngivningsceremoni. Bonusbarnbarnet Julia ska få namn officiellt. Trevligt värre.

Idag regionfullmäktige, näst sista någonsin. Diskussion om länstrafiktaxor och votering. Allianspartierna vill inte utreda gratis kollektivtrafik med mera.Tydlig gräns mellan de traditionella blocken. MEN efter detta möte var det presskonferens med S+V+MP i regionen/landstinget  och denna koalition tar över styret. Mina vänner - det  är historiskt! Den alliansen har aldrig styrt Kronoberg tidigare! Region Kronoberg kommer att ta itu med kollektivtrafiken som en av de första prioriterade frågorna! Äntligen! Har sett presskonferensen i Öppna kanalen Växjö, ÖKV. Det är vår egna lokala och regionala kanal som betytt väldigt mycket för demokratin i Kronoberg och Växjö. Det vill säga det är medborgarnas kanal, där man kan vara medlem som förening och göra egna program eller köpa en inspelning. Presskonferensen idag finns redan ute på nätet, på ÖKV.

Tidigt i säng för att åka tåg till Malmö imorgon bitti. Sent hem imorgon.

Har cyklat idag och njutit av sensommarväder. Telefonsamtal med medborgare som har hästgård utmed Sydostleden. Intressant. Nya vänner på Facebook och lite allt möjligt trevligt.

Nu slut för idag.

Carin Högstedt'141010