22. okt, 2014

Sydostleden, RUS, lugn kväll

Hemma redan men inget utesittande. Blåser rakt in på altanen frisk ostlig vind. Första mötet idag var ett rejält sådant: Regionstyrelsen, som går mot sin nerläggning 1/1-15. Vi hade stora ärenden, tunga sådana både bildligt och bokstavligt. RUS, regional utvecklingsstrategi, är viktigt. Det är något alla regioner/län ska ta fram enligt direktiv uppifrån. Nu skickas förslaget ut på remiss och det är ett förslag som är bra i grunden. Mycket duktiga tjänstemän arbetar på Regionförbundet. Jag har tidigare framfört att jag tycker det ska vara fler miljömål. Idag skickade hela styrelsen med - på mitt initiativ - att ett mål för återvinning ska med. Det går att påverka utan större åthävor och majoritet ibland. Tycker för övrigt att Roland Gustbee (M) varit en bra ordförande. Han har inte legat på latsidan.

Sydostleden, cykelleden Växjö-Simrishamn, som ska bli internationellt och nationellt ansedd som cykelled, slutrapporterades och min skrivelse om ledens status var uppe. - Det jag kräver är att det går att cykla bekvämt på leden, sa jag och försökte förklara att det är inte hästarna som är problem utan underlaget. Tveksamt om det gick fram. Hursomhelst mest en  Växjöfråga och dit finns motion från undertecknad inlämnad på temat: Gör så att det går bra att cykla på Sydostleden, också genom Växjö kommun. Nytt projekt beviljat för att "växla upp" leden.

Bra budgetförslag på riksplanet som kommer officiellt imorgon! Det var länge sedan sist man kände att ja, det blir bättre, för sjuka, arbetslösa, ensamstående...! Det går att göra skillnad och bra att (V) kunnat påverka. Hoppas att medborgarna uppfattar förslagen till förbättringar inom äldreomsorgen t ex. Såg i handlingarna igår till kommunfullmäktige att "andemeningen med den nya kostorganisationen i kommunen är att minska personal". I sammanhanget nämndes sju kockar. Kanske kan Växkö kommun trots det borgerliga styret ha en kostorganisation som ger bra mat, lagad nära de som ska äta och från grunden, utan e-nummer? Tack vare mer statliga anslag? Förstår att det för den oinvigde kan vara svårt att hänga med i detta med sju kockar.  Men engagera er i kommunpolitiken, så kommer ni att hitta massor med konstigheter och utsagor som inte stämmer med retoriken i valrörelser och talarstolar. Det är ett detektivarbete. Ämne för en deckare? Tål att fundera på. Kanske bättre ämne än min vilande bok om Torpen under Veningehult 2?

Imorgon till Alvesta och seminarium om de nationellt erkända minoriteterna i Sverige. Hoppas också kunna besöka mässan för Lättläst i Växjö. Sedan ut med (V)äxjös KommunNytt i parti och minut.

Carin Högstedt

141022

21. okt, 2014

Bussinje på Söder, inget slut på springvik, produktion av KNytt

Hemma tidigt från fullmäktige, som blev kort. Avslutades med "ungdomens frågor" som var inskickade i förväg och besvarades av ordförande i nämnder och styrelser, väl försedda med förberedda svar. Ingen ungdom kom till fullmäktige! Det blev en märklig föreställning som saknade all spontanitet och oppositionen hade ingen som helt roll. Inget fel på frågorna dock.

Innan dess en votering om S+V+MP-motionen om att kunna fastanställa vikarier efter 12 månaders vik som jag skrev om igår. MP hade förmått allianspartierna att ändra från avslag till att utreda kostnaderna, men det köpte vi inte. Här finns vinster i välfärden som vi vill ha! Eva-Britt Svensson hade huvudansvar för ärendet och inledde med att beskriva hur det kan vara att leva med att alltid vara tillgänglig för SMS om jobb, att inte kunna hyra bostad, att inte kunna låna pengar, att kort sagt inte kunna ha ett ordnat liv. Åsa Karlsson Björkmarker (S) gjorde ett gott inlägg och undertecknad beskrev hur hon kände sig lätt kriminell, när hon läst vilka fasor som skulle inträffa om motionen bifölls. Vi förlorade förstås voteringen med 37 mot 24. I fortsättningen är 24 ett nyckeltal i Växjö fullmäktige, S+V mot alla de andra. Det är läge att vara bitsk mot MP, som överger det ena efter det andra av tidigare förslag. Nästa månads budgetmöte - hur ska det te sig? Men - det är svårt. Jag har umgåtts med dessa personer och på sätt och vis har vi ju stött deras övergång. Vad fanns det att välja på? Varken S eller V kan tänka sig att liera sig med alliansen. Återstod MP. Det yrkande om utredning som föreslogs från "femklövern" är f ö inte värt ett vitten; finns inte angivet vem som ska göra utredning, inte vad den ska landa i, inte när den ska vara färdig. Ett typiskt ickebeslut. Hur kan en folkvald församling svälja något sådant???

På förmiddagen kommunstyrelsens arbetsutskott. Ett medborgarförslag från en kvinna på Söder. Hon anser att buss nr 9 som går till Vikaholm kan göra en sväng på söder, som har tappat kollektivtrafikförbindelse. Jag körde en sväng på Söder för att kolla möjligheterna idag på morgonen. Visst. Det är möjligt. Protesterna mot indragning av servicelinjerna (små smidiga bussar som bl a trafikerade Söder) har varit livliga från kvinnor boende på Söder. Jag anser att man ska se till befolkningssammansättningen innan man avfärdar. Troligen har Söder en något äldre befolkning (av kvinnor som vet vad de vill!?), som har stort behov av kollektivtrafik. Bifall till medborgarförslaget och ge ändringen ett års prövotid! Kände mig nöjd. Har haft otaliga samtal med kvinnor om kollektivtrafiken och indragningen av servicelinjerna. Ensam om yrkandet.

Alla sex i fullmäktigegruppen med på mötet och delaktiga i produktionen av KNytt. Skrev ett par texter innan jag avvek från korrekturläsning. Fler skribenter nu och stort engagemang. Känns bra. Imorgon regionstyrelsen och så utdelning av Knytt på stan. Hoppas på lika bra väder då som det varit idag

Sitter ute. Inte kallt men har börjat regna. Blåser så att mobilen från Monte Negro "klongar" fint. Toftasjöns vågor kluckar.

Carin Högstedt

20141021

 

20. okt, 2014

Söndagsmöte, Kosovo v 45, fullmäktige imorgon och arbetsutskott

Imorgon är det fullmäktige i Växjö och med  "ungdomarnas frågestund" kl 17.00. Den traditionella allmänhetens frågestund är dena gång vikt för ungdomar mellan 13 och 19. De har kunnat skicka in frågor i förväg men kan också komma till fullmäktige i Utvandrarnas hus och ställa frågor från talarstolen. Hoppas det kommer frågor och att den vanliga halvtimmen är utökad om det behövs p g a stort intresse. Hela fullmäktige direktsänds i Öppna kanalen Växjö. För övrigt satt jag och läste igenom svaren från de olika nämnderna på S+V+MP-motionen om att tillsvidareanställa efter ett års vikariat istället för att personal som behövs ska gå på vik flera år. Enkelt uttryckt: Ge de som behövs i t ex omsorgen bättre arbetsvillkor! Sverige och Växjö har för många som varje morgon väntar på ett SMS om jobb.

Men huvaligen. Jag blir alldeles förskrämd. Vad är det vi har motionerat om? Det skulle leda till ökade aministrativa kostnade, ökad förekomst av delade turer, tidigare utlasning av visstidsanställda, outbildad personal skulle tränga ut utbildad, ökad restriktivitet kring lokala förmåner, vakanshållning av befattningar istället för att riskera överbemanning, ökad osäkerhet beträffande kostnader för personal, risk för arbetsbristärenden och försvåra kontinuerlig effektivisering och besparingskrav. Slut sammanfattning. Kort sagt - en begränsning i konverteringsreglerna (som det heter) innebär kommunens undergång. Men jag undrar hur kommunen kan bestå med de regler som finns??? Kan ett år leda till allt detta onda men inte två år eller tre år? Från VKAB, moderbolaget, kommer följande: "Något rekryteringsproblem har inte observerats i bolagen. (...) Inte heller använder sig bolagen av så kallade springvikarier, vilket sannolikt inte är ovanligt inom omsorgen. Bolagen erbjuder istället som huvudregel fasta anställningar." På pricken! Det handlar om skilda världar! Det var det vi ville jämna ut. Bolagsvärlden och förvaltningar med mansdominans kontra de kvinnodominerade omsorg och utbildning.

Motionen kunde varit tydligare, medges. Nu har den dock varit på remiss i alla nämnder och moderbolaget. Man har även inhämtat SKLs åsikt. De avråder men har faktiskt haft frågan uppe i avtalsrörelse och genom att annan kommun frågat efter lämpligheten att göra som vi föreslagit här. Inte helt bortkastat att dra i en tråd. Man lär sig och inser att tiden inte är mogen för heltid, fasta anställningar, fria arbetskläder, när det gäller kvinnor.

Igår hade vi som sagt distriktsstyrelsemöte hela eftemiddagen. Gick igenom frågor som hur ser vi på valresultatet, vad händer i kommunerna i länet, hur ska (V) navigera i den nya rollen som -ja, vad ska man kalla det? medförhandlare? till nya regeringen för att få ihop en budget. Oppositionsroll men med visst inflytande. Vår distriktsfadder antecknade och vi talade ur hjärtat. Kronoberg är ett distrikt med skog, industri, glesbygder där det går en buss i veckan kanske. Politiken måste utgå från vår verklighet också. Mer landsbygdsutveckling men även jämställdhet, klimat-miljö, arbetstidförkortning. Tid att nu börja utveckla några kärnkrav till 2018. Mer än ett budskap ska fram.

Idag nytt planeringsmöte för Kosovobesöket v 45. Ska bli roligt att träffa dessa medborgare från Vushtrri kommun. Vilken vecka vi ska bjuda på! Tycker själv det ska bli spännande att ägna flera dagar åt området funktionshinder.

Imorgon förmiddag kommunstyrelsens arbetsutskott. Får nog anledning återkomma till de ärendena. Onsdag regionstyrelsen. Ska gripa mig an den packen ärenden nu. Tur att jag tycker det är intressant att öppna och läsa. Det är ju hela tiden nya ärenden och nya beslut.

Carin Högstedt

141020

18. okt, 2014

Möllekulla, farmors morfars farmor, KNytt

Bläddrar igenom Hemnet, Kalmar län, gård, fritidshus, bostadsrätt. Upptäcker att Möllekulla (har också kallats Mjölekulla) i Kristdala socken är till salu. -Ja, det är medvetet jag använder termen socken.Den indelningen är ständigt hotad att försvinna, men hittills har släktforskarnas starka opinion kunnat stoppa den hädiska idén. Till den lilla byn Möllekulla kom min farmors morfars farmor 1812, då hon gifte sig för andra gången med Elias Fredrik Pihl. Första mannen var smed på Falsterbo bruk, Hjorted, och drunknade 1811. Cajsa Nilsdotter kom av okänd anledning till Kristdala socken med sin son och gifte sig med Pihl, som var en man med stor förmögenhet och många uppdrag. Bouppteckningen finns att läsa. Han avlider 1818. Cajsa bor sedan inhyses hos en son och bouppteckningen efter henne är minimal. Allt hon ägde värderas till 23,49 kr. Det var lite kläder och sängkläder varav en "madras med oduglig fyllning". Efter förste mannen fanns gott om tillgångar. Har ägnat en del tid åt att fundera på vart allt tog vägen. Tog sonen hand om allt lösöre? Lade arvingarna till Pihl, som varit gift tidigare och hade barn, beslag på det? Var det normalt förfarande att "inhyses" betalade med det de hade och fick en vrå i huset att sova på? Måste sätta mig in i systemet. Hursomhelst. Möllekulla är till salu. Skogs- och jaktgård. 129 000 kv.meter tomt! Genuint hus från ca 1850. Jag har kört genom byn och tycker om stället. Om jag minns rätt - och det gör jag oftast - så står det Pihl på en brevlåda, fortfarande.

Har fått ihop ett manus som är halvbra till (V)äxjös KommunNytt. Börjat läsa in handlingarna, men har inte överansträngt mig. Imorgon är en ny dag med distriktsstyrelsemöte på eftermiddagen. Då ska jag ta itu med allt annat också.

Carin Högstedt

141018

17. okt, 2014

Noaks Ark, cykelvägen, fri entré, sms-jobb, fredagskväll på altanen

Heldag på Noaks Ark, som jag skrev igår. Mycket trevliga människor i styrelsen och bra dag, som ledde framåt. Två grupper jobbade på förmiddagen och på eftermiddagen gick vi igenom vad vi kommit fram till. Noaks Ark Småland/Halland heter vår lokalförening och meningen med föreningen är att stödja HIVpositiva och arbeta förebyggande med sexuell hälsa. Jag är inte med i den lokala styrelsen men i RNA, riksförbundets styrelse och följer den lokala föreningens verksamhet, som är ytterst proffsig och seriös, uppskattad och nyttig. Jag hade ett par kilo papper med mig och var  dåligt påläst, tyckte jag, och lite orolig för hur det skulle avlöpa. Men hej så bra det blev och roligt och trevligt dessutom! Så har vi mycket kompetenta anställda och styrelsen är alert den också! Noaks Ark Småland -Halland finns på Facebook. Förtjänar att gillas och medlemskapet kostar 50 kr för ett år.

Cyklade till stan idag och kunde konstatera att avbrotten i asfalten kvarstår. Anmälde min irritation för någon vecka sedan, men inget har hänt. Ofrivilliga stopp hämmar lusten att spara på koldioxidutsläppen.

Kommer ett och annat gott från nya regeringen i Stockholm! Ambitioner finns. Fri entré till museer införs igen, hörde jag och arbetsmarknadsministern lovar lagstiftning för att stävja att visstidsanställningar kan staplas på varandra i all oändlighet. Hur många kvinnor/män väntar på ett SMS om jobb varje morgon i Sverige? Förr var det t ex hamnarbetare som gick till hamnen och väntade på besked; jobb eller ej den dagen? Nu är det framför allt kvinnor i vård och utbildning vågar jag påstå. På tisdag är det kommunfullmäktige i Växjö och S+V+MP har en motion uppe om att fastanställa vikarier efter 12 månaders vik. Vi tror att det är bra för t ex äldreomsorgen, för personalen, för Växjö kommuns rekrytering, kort sagt för utveckling och hushållning med människor. Svaret är naturligtvis nej från de borgerliga. Återstår att se vad MP gör i detta läge, när de styr ihop med alliansen.

7-8 gr ute ikväll. Maken L har mössa på sig. Lite överdrivet, tycker jag. Nu ska jag koppla av med att läsa tidningen Antikvärlden. Vi har en mängd tidningar och jag har märkt att de jag läser först är fågeltidningar (från ornitologiska föreningar på lokal, regional och nationell nivå), släktforskningsdito och antikvitetstidningar. Inte de politiska. Tål att fundera på.

Imorgon ledigt med en trave handlingar att läsa in till veckans möten, söndag distriktsstyrelsemöte.  (V)äxjös KommunNytt ska ut på tisdag efter fullmäktige och baksidan skrivas nu i helgen. Vet hur jag ska börja i alla fall: Kära medborgare! Majoriteten av er ville ha S+V+MP, flest röster föll på den koalitionen, men indelningen i två valkretsar stökar till det och ger färre mandat än till alliansen.Absurt men sant. Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

141017