28. okt, 2014

Fiskgjusarna, tråkjobb, mailkontakt 100 gr, arbetsro

Det gick vägen! Inga protester från något håll; det ska undersökas och det ska åtgärdas så att sjöfåglarnas bestånd kan fortleva i Helgasjön och andra sjöar! Jag vågade knappt andas på kommunstyrelsens arbetsutskott idag. Jag har ju rekord i antal motioner, men vill ju framför allt att de ska ha sådan kvalité att det inte går att säga nej, inte ens för ett borgerligt parti av någon sort. Det lyckas inte alltid, men här tror jag det går vägen ända till fullmäktige. Inspirerades av artiklar i utmärkta fågelskådartidningar, minns jag, när jag skrev i juni. Det är ytterst oroande situation för fiskgjusar och storlommar t ex.

Skulle åkt till Osby för möte med Leaderprojektet Tågstopp. Var på väg att köpa biljett, när meddelades att mötet var inställt. Kastade om mina planer och kom på att jag var anmäld till en träff på Kungsmad mellan politiker och nyanlända ungdomar. En partikamrat till skulle dit, men jag tycker sådant är så roligt så jag styrde cyklen mot Kungsmadskolan och var där ca 2 min sent. Vandrade genom hela skolan och frågde efter den här träffen. Ingen visste något. Fick ingen kontakt per tel med någon jag visste skulle dit. Gav upp och cyklade hem i ett underbart väder. Suttit ute hela eftermiddagen och sorterat papper, dödat mail och skrivit göralistor, minnesanteckningar från möten, svarat på mail... Fått höra att det var i sporthallen man höll till, att det var jättetrevligt, att man hade hållit på med lekar och danser. Jag hade änglavakt! Det är verkligen inte min bästa gren! Och mitt parti var där - mer än man kan säga om alla.

Igår fick jag ett mail från min dotterdotter 7 år. Det första. Vi bor nära varandra men i alla fall; att kunna konversera per mail med detta barn. Hon kan läsa, hon kan skriva! Hon har ipad!

Imorgon Nätverket för social ekonomi och sedan hoppas jag komma till pudelns kärna och kunna formulera mig politiskt i någon artikel eller motion eller...Det är mycket som ska göras som inte är särskilt utåtriktat eller utvecklande. Som sortera papper. Men det ska göras det också.

Carin Högstedt

141028

27. okt, 2014

Framgång för fågellivet, måndagsmys i 12 gr, nomineringar, anställning

Det märks att det är höstlov. Färre möten än vanligt och lite folk i "politikerkorridoren" i kommunhuset. Borde gå att få mycket gjort, men det har jag inte lyckats med direkt. För många avbrott av det ena och det andra. Men...imorgon bland ärendena till kommunstyrelsens arbetsutskott finns min motion om "Behovet av åtgärder för sjöfågelsbeståndets fortlevnad i Helgasjön" (tjusig titel). Hör här på inte mindre tjusigt förslag till beslut: "Kommunfullmäktige uppdrar åt tekniska nämnden att initiera ett samarbete tillsammans med Länsstyrelsen och Kronobergs ornitologiska förening i syfte att skapa samsyn och föreslå lämpliga åtgärder för sjöfågelsbeståndets fortlevnad i länets sjöar." Inte nog med att man säger ja från tekniska nämnden, men vidgar från Växjö kommun till hela länet. Tack, säger sjöfåglarna; storlommar och fiskgjusar, lärkfalkar och pipare. Tack säger besöksnäringen, som kan attrahera fågelturismen i andra länder. -Ja, det finns fågelskådare som reser jorden runt för att titta på fåglar. Speciellt engelsmän, om jag inte har fel för mig. Och Kronoberg har unikt många fiskgjusar. Men de minskar drastiskt. Varför är första frågan? Det är väl fel att ta ut något i förskott. Motionen ska ju genom nålsögat imorgon i arbetsutskottet, för vidare befordran till kommunstyrelsen och sedan slutligen fullmäktige. Men, nej, inte består nya fullmäktige av motståndare till sjöfåglarnas fortlevnad? Eller har de vattenskotrar?

12 gr plus ikväll. Cyklade hem i rejäl medvind, men kolsvart. Varför håller vi på och trixar med sommartider och vintertider? Jag säger som min mamma: Vad är klockan EGENTLIGEN? Klockan är egentligen halvåtta. Då kan det få vara mörkt. 12 gr är som en normal sommarkväll i Sverige och det är 27 oktober. Bra. Tur att vi har trädgårdsmöblerna kvar ute.

Mellan varven har jag försökt få hop en nominering till samtliga våra platser i kommande kommunala grupp. Inte lyckats fullt ut ännu, men på god väg. Erfarenhet och förnyelse, kvinnor och män, stad och land, nya och gamla svenskar - allt ska stämma. Det är en patiens som ska gå ut. Roligt när man kontaktar ny ung  skärpt kvinna som säger: Ja, jag vill bli nominerad.

Möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott  sen eftermiddag. Nytt avtal för vår ombudsman, ny anställningsgrad, nytt hyresavtal och andra bakom kulisserna nödvändiga beslut. Några ska göra detta nödvändiga och vi har klarat av mycket idag.

Mobilen från Monte Negro klongar, stearin far åt alla håll (blåser lite), katten Tassi ligger i knät på maken L och njuter. Jag har inte skrivit alla artiklar och motioner jag har i huvudet men imorgon är en ny dag.

Carin Högstedt

141027

25. okt, 2014

Blåtira, planering för nya, KNytt, lördagsmys

En blåtira ståtar jag nu med efter krocken med lyktstolpe i Furuby (se torsdagsblogg), på helt nykter kaluv. Kaluv är ett konstigt ord och jag erkänner att jag för säkerhets skull slog upp  det i SAOL. -Ja, det finns i uttrycket "på nykter kaluv", i nyktert tillstånd.

På möte med Vänsterpartiet Växjös styrelse. I tre timmar höll vi på och planerade hur vi ska ta emot nya medlemmar, som vi har mycket gott om och vad vi ska göra under hösten och våren. Väldigt bra kändes det. Kalendern börjar bli full och tillvaron får struktur.

På hemvägen delade jag (V)äxjös KommunNytt i ett par mindre områden i stan som jag har haft ansvar för i många år. Kontinuitet har betydelse för resultat och förtroende. Man träffar medborgarna när de är ute i trädgården och byter några ord. Maken L har delat alla 900 bladen i Sandsbro under tiden jag varit borta. Det tog ca 3,5 timmar på cykel. Lite frisk luft och motion har aldrig slagit ihjäl någon, sägs det.

Nu väntar en ledig kväll och en fri söndag, träff med barnbarn och kanske en loppis någonstans?

Carin Högstedt

141025

 

24. okt, 2014

Dalbo torg, träff mellan S och V, mycket inside

Kände sådär för att cykla från kommunhuset till Dalbo torg ,i ett Växjö mörkt vid halv fyra och duggregn, för att stå där med (V)äxjös kommunNytt och le mot folk. Men hej vad jag misstog mig! Mycket mer folk än brukligt och stort intresse. De hundra bladen gick åt i ett nafs. Mina tre partikamrater upplevde samma sak. Vilken hjärtlig stämning! Piggnade till rejält och cyklade hem med frenesi. Så roligt det kan vara att hålla på med politik!

I övrigt idag en förhandling med S om lite uppdrag, som vi inte klarat av tidigare. Bra - S är större och det sätter spår, men vi finns i fler sammanhang än utan samarbetet. I den här klassen uppdrag finns t ex J P Gustafssons donationsfond med bas i Dädesjö.  Här ska det sitta invånare från Dädesjö och då gäller det att ha någon villig med sin bostad där. Det har vi. Hon älskar sitt uppdrag och kommer att få behålla det. Konkurrensen är inte så hård även om vi har bra röstetal i just Dädesjö. Man skulle kunna tro av den mediala bilden att kommunpolitiken består av och bedrivs av kommunalråd. Det är bara delvis sant.

Annars mycket interna möten om det ena och det andra. Imorgon lördag extra styrelsemöte med V Växjö. Många nya medlemmar ska tas emot på ett bra sätt och det är ett grannlaga arbete. Nya i kommun- och landstingspolitiken ska ha utbildning.

Cyklat idag och konstaterat att cykelvägen har samma avbrott i asfalten fortfarande. Två onödiga stopp. Ganska ljummen kväll och går att sitta ute. Fikonträdet avlövas. Jag har bestämt att jag inte ska ingripa på något sätt. Det får stå där det stod i vintras och överlevde. Bulan i pannan  (se gårdagen) har lagt sig och jag klarade livhanken uppenbarligen.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

141024

 

23. okt, 2014

Bra början, bra flyt, gick in i stolpen

Till Alvesta för ett seminarium om de fem nationella minoriteterna, det vill säga romer, judar, tornedalingar, samer, sverigefinnar. Länsstyrelsen Stockholm arrangörer. Gott om folk från södra Sverige, politiker, tjänstemän, myndigheter. Vilken tur att jag anmälde mig! Jag visste nämligen inte hur mycker jag inte visste om varför dessa just är nationellt erkända minoriteter och vilka förpliktelser vi har mot dem! Rappa föredragningar, teaterinslag (superbra inslag Sensus!) och på några timmar fick jag nya insikter och kunskaper om kommande lagstiftning om rätt att lära sig sitt modersmål m m. Vissa kommuner har kommit långt. Göteborgs föredrag och skrift om Vem är normal? imponerar. Tog ett antal ex för att sprida och fick flera idéer till vad Växjö kommun kan förbättra. Det blir interpellationer och nya förslag framöver, var så säkra.

Så till Växjö och hämta (V)äxjös KommunNytt för vidare transport med bil till Tävelsås-Ingelstad och ytterligare en bil till Åryd-Furuby. Ca 500 ex i brevlådor på vardera platserna. I Furuby lyckades jag springa in i en lyktstolpe. Har aldrig hänt mig tidigare i livet vad jag kan minnas. Gjorde gräsligt ont och jag ståtar med en bula i pannan. Imorgon kanske både gul och grön? I bilen lyssnade min kamrat och jag på delar av budgetdebatten. Heja Anderssons! Magdalena och Ulla - bra gjort och budgeten gör skillnad. Som vi har väntat på att lätta trycket för arbetslösa, på bättre villkor för kvinnojourerna, på mer personal i omsorg och utbildning, på bättre situation för ensamstående...för att nämna några av många positiva förslag. Om denna budget fälls i riksdagen, så måste det bli nyval. Jag vet, mycket saknas och mycket är lagt på utredning för det är svårlöst, men snälla någon, låt de som betalt alla kriser in i ryggmärgen få en liten erkänsla och kanske komma över marginalen varje månad! Om denna budgets förslag om resurser till äldreomsorgen går igenom betyder det 44 nya jobb i omsorgen i Växjö kommun, 96 totalt i länet.Vilka partier kör det i sank? Undrar jag, som tycker hjärtligt illa om specialdestinerade statsbidrag - lägg dem i statsbidragspåsen så att varje kommun själv får bestämma var de bäst behövs - men här är beloppet så pass stort att det faktiskt skulle göra skillnad.Skulle göra det möjligt för de borgerliga i Växjö kommun att genomföra en kostorganisation som går ut på bättre kvalité på maten utan att kicka ut kockar och annan personal. Till exempel. Fler undersköterskor behövs också. Riksdagsdebatten fick mig att må illa i vissa avseenden. Hur kan de borgerliga vara så totalt fixerade vid skattehöjningars förbannelse??? Hur är det möjligt? Att inte inse att en skattehöjning kan vara motiverad - det beror på vad den används till. Jag har nog inbillat mig att det är grundkursen i politik och ekonomi. Men som vanligt är jag väl lite naiv.

Ska avsluta dagen med att läsa dagens tidningar. DNs insidan: "Det har blivit naturligt att nedvärdera äldre" av Tomas Lappalainen, intresserar.

Carin Högstedt

141023