4. nov, 2014

Helt absurt, alert medborgare, huvudvärk, odiskat

För mig som troligtvis är rejält miljöskadad av många års aktivitet i kommunstyrelse etc, så är en sådan här dag hejsan-svejsan, många yrkanden, helt ensam i en votering, 14-1 - när hände det senast? - ja, herreminje, miljöskadad är bara förnamnet. Men någon ska vara i opposition och det är inte svårt att hamna där i Växjö kommun! Idag hade vi förslag till ny översiktsplan för Ingelstad. Bra med nya bostadsområden, utan tvekan. Saknas villatomter t ex. Kom under dagen på att ånyo så saknas mål och riktlinjer för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar - fast det finns stadgat i PBL, plan- och bygglagen. Vi hade nyligen diskussion om detta när det gällde en annan översiktsplan som reviderades. Då skylldes det på att PBL gäller nya planer och nu var vi där;en ny plan. Vad händer? Har jag fel om PBL? Nej, inte alls, men... och så börjar krumbukterna. Det är direkt obehagligt, helt absurt. Varför inte medge att vi har gjort fel. Vi ska lägga till. Jag gav den i att yrka återremiss och skrev bara en reservation. Det verkar totalt omöjligt tt få denne byggnadsnämndens ordförande m fl att inse någonting. Dessvärre fortsätter han i fyra år till, fast FP backade från 4 till 2 mandat. Det går ju inte ens att skylla på valresultatet. Det var ingen höjdare för detta parti.

Hela dagen har varit fylld av ärenden i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. På förmiddagen har vi arbetsutskott och beslutar om det som sedan kommunstyrelsen ska behandla på eftermiddagen. Det betyder att tjänstemän skriver protokoll och sammanställer besluten under lunchen och sedan läggs förslagen på bordet till kommunstyrelsen. Det är höjden av demokrati i Växjö kommun - tyvärr protesterar sällan de som endast har plats i kommunstyrelsen. Vi andra klarar oss någorlunda med överblicken i behåll.

Till kommunstyrelsen kom en medborgare, en kvinna, pensionär, som skrivit ett medborgarförslag. Hon vill att en busslinje nr 9 dras över Söder, så att man kan åka kollektivt från Söder till stan. Jag visste att hon skulle komma ,men var osäker på hennes rättighet att yttra sig på det ärendet. Eller rättare sagt: Jag vet vad som sas och beslutades när medborgarförslagen förvisades till nämnder och styrelser från fullmäktigearenan, men var ändå osäker på tillämpningen. Olika svar beroende på vilken tjänsteman som tillfrågades! Men på hemsidan klart sagt att man har rätt att komma och plädera för sin sak.Så blev det bestämt och hon var väl förberedd. Hon använde talarstolen och pratade ytterst väl för sitt förslag att låta en busslinje angöra vissa hållplatser på Söder. Hon underkände med rätta svaret och underlaget, som var en kvalificerad bedömning utan substans. Nu började krumbukterna igen.- Inte nu men kanske om ett år osv. Obehagligt att det inte finns mer substans bakom ett avslag och att man inte står för sitt nej fullt ut. Alla vet ju ändå att beroende av färdtjänst är dyrt både för skattebetalarna och den enskilda. Ju längre det går att ta sig fram med kollektivtrafik, desto bättre. Jag begärde votering efter att ha yrkat att vi ska testa förslaget att dra linje 9 genom Söder. Det blev 14-1! Hurra! Ja, vi förlorade alltså med 14-1.Det var länge sedan! Nu är vi verkligen i opposition, men har en viktig del av befolkningen med oss: Boende på Söder, framför allt en hel del lite äldre damer, som kämpar för sina möjligheter att röra sig fritt.

Detta var bara en liten del av ärenden, yrkanden och absurda svar denna dag!

Mycket trött. Ensam hemma med disken. Flyg till Sthlm imorgon bitti för ett intensivt styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark. Tidigt i säng. Ännu ej läst ut Svart gryning.

Carin Högstedt

141104

 

 

3. nov, 2014

Föreningslivet för integration, tillgänglighetspolitik, manifestation för narkotikaoffer

Lång dag men stimulerande. Besöket från Vushtrri kommun i Kosovo har kommit och de sex från Kosovo har fått mycket information om hur Växjö kommun har arbetat med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar och hur vi tänker oss att arbeta med en ny organisation från 1/1 -15. De fick även vara med på Kommunstyrelsens samverkansråds möte idag. Det rådet består  av representanter för olika handikapporganisationer plus två politiker från kommunstyrelsen varav jag är en. Inte så mycket på dagordningen idag, men ett enhälligt bifall till min motion om att arbeta systematiskt med tillgänglighetsfrågor - för att ha gjort kommunen tillgänglig för alla inom alla områden senast 2018 - blev bifallen som remissyttrande. -Ja, konstigt vore det väl annars, tycker vän av ordning. Det återstår att se hur det går i fullmäktige så småningom.

Fick igår ihop en motion på temat föreningslivetoch den sociala ekonomin, som hjälp i nyanländas  möjligheter till språkinlärning, kontakter, gemenskap och arbete i det nya hemlandet. Ska upp i kommunala gruppen nästa måndag.

Lunchmöte med Noaks Arks anställda och Malin, min ersättare, för att gå igenom handlingarna inför Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte i Sthlm på onsdag. Stor oro för ekonomin på riksnivå, har vi.

V.s fullmäktigegrupp hade möte inför kommunstyrelsen imorgon och fullmäktige senare i november. Vi lade den så vi kunde vara med på IOGTs manifestation för narkotikans offer. 2013 dog mer än 500 personer i Sverige av narkotika. Det var tända marschaller på Vattentorget och tal av olika medborgare med olika erfarenheter, föreningstillhörighet och yrken, men med patos för att vara verksamma mot narkotika i alla dess former. Sedan ett möte om ärendena och därefter en snabb buffé med medborgarna från Kosovo, som jag tyvärr inte träffar förrän torsdag-fredag på grund av andra nödvändiga möten.

Glömde nästan - Per-Erik Nilsson, representant för föreningen Hjärnkraft, talade en timme idag inför Kosovobesöket om föreningen, vilka den vänder sig till, vad den gör, vilka symptomen kan vara, vad hjärnskador kan uppkomma av. Mycket intressant och givande. En sådan där timme som är så fylld av information att man bara njuter. Hjärnkraft har funnits sedan 1988 och vänder sig till och organiserar de som förvärvat hjärnskador, inte medfödda sådana. Det är många trafikolyckor bakom, många fallolyckor,  men också stroke, missbruk och förgiftningar t ex. Föreningen på läns- och lokal nivå samlar  hjärnskadade och deras anhöriga och ordnar sommarläger för familjer t ex. Jag är glad att jag är stödmedlem och får den utmärkta tidningen föreningen ger ut.

Slut för idag. Ska fortsätta läsa den mycket engagerande Svart gryning av Cilla och Rolf Börjlind. Inte mer handlingar ikväll!

Carin Högstedt

141103

 

 

1. nov, 2014

Konstutställning, antikt o loppis, nya fyndställen, nu mörkt

Det blev utflykt idag. Först Alvesta och Galleri Småland med många målningar av Jenny Eneroth, som vi, maken L o jag, gillar.Roligt att träffa galleirsten Staffan Nilsson också. Vi har ett gemensamt förflutet som SFI-lärare båda två. Så en lång sväng på småvägar för att komma till Liatorp: Blädinge, Vislanda, Lönashult, Bohult - faktiskt några vi inte kört tidigare. Dimma och dis men Sveriges landsbygd är vacker och man passerar många fina gårdar som jag beklagar att jag inte bor på, på det riktiga landet.

Kom fram till Liatorp och "Saker som jag har", keramik, glas - kvalité, retro, antikt. De skulle kunna ta entré - så fint är det att bara gå och titta! Läste i Antikvärlden om denna butik. Därför åkte vi till Liatorp idag. Blev hungriga och åt kinesiskt i Älmhult. Vände hemåt och passerade stora antikladan i Gottåsa, som har legat där med antikskylt så länge jag kan minnas, men jag tror aldrig varit öppen, när jag passerat. Idag var den öppen och jag körde förbi i pur häpenhet, men vände och det var bra det. Intressanta grejer. Blev vid lite av varje, bl a Älghultskrönikan 1963, som jag letat efter under sommaren och en bok om kinesiskt porslin.

Lyckat. Nu ljumt ute men väldigt mörkt. Skrivit en rapport om kommunala gruppens verksamhet under oktober. Gör så fmånadsvis ör att få till verksamhetsberättelse utan alltför stort och tidsödande arbete vid åsskiftet.

Carin Högstedt

141101

31. okt, 2014

Startat valrörelsen 2018, enkät om äldres boende, helg med inläsning

Solen sken och det var mycket folk på stan vid lunchtid när S och V bjöd på kaffe och kakor, delade material och samlade svar på en enkät om hur man vill bo på sin ålderdom. Väldigt inspirerande! Valrörelsen 2018 har startat i Växjö! Det var S och V i omsorgsnämnden som kom med idén att vara ute bland folk idag. Så kan fler nämnder göra och vi kan göra det tillsammans i de två partierna,  men också var för sig . Trevliga samtal och utrop - typ javisst vill jag ha ditt infoblad, jag har ju röstat på dig! En man påtagligt arg på rivningen av Vita villan, nere vid stationen, där den fina patriciervillan från 1912 fick stryka med för att ge plats för parkering. Håller med. Vi  i V har försökt stoppa eländet, men inte lyckats helt enkelt.

Nu är det helgledigt i två dagar, varav en får ägnas åt inläsning av handlingar. Nästa vecka är det besök från Kosovo och en dag i Sthlm på styrelsemöte med Noaks Ark. Imorgon en utflykt kanske? Cyklat en bra bit idag, kanske två mil i vackert väder.

God helg till alla!

Carin Högstedt

141031

30. okt, 2014

social ekonomi, landsbygdsutveckling, Lund, tofsmes

Igår var det frukostmöte med nätverket för social ekonomi. Nätverket har funnits i ett antal år. Träffas en gång i månaden. Det samlar sociala företag, kooperativ, idella föreningar och liknande. Jag deltar alltid, om jag kan. Igår flera nya deltagare. Det charmiga med dessa träffar är att man vet aldrig vilka som kommer. Nätverket är lösligt uppbyggt och inte enbart begränsat till Växjö kommun. Igår besök av en man från motsvarigheten i Skåne, som är en förening med ett 40-tal organisationer som medlemmar. Föreningen har ett strukturerat samarbete med Region Skåne, dokumenterat i en plattform. Efter en trevande start föll allt på plats. Så ska vi göra i Region Kronoberg också! Det är mycket viktigt att non-profitverksamheter, som inte är privata och vinstdrivande eller offentliga, får växa och blomstra. Denna ,den tredje sektorn kallad ibland, är livsnödvändig i svensk välfärd. Ser fram mot Region Kronobergs tillblivelse 1/1 -15!

Idag möte mellan de två ansvariga i kommunstyrelsen för landsbygdsutveckling, Eva Johansson (C) och undertecknad och landsbygdsutvecklare Hans Ohlsson, tjänsteman. Vi resonerade kring höstens "direktmöten" (kommunstyrelsen träffar folket på olika orter/stadsdelar). Först ut är direktmöte i Öhr-Ormesberga. Pratade också om bredbandsutbyggnaden. Nya regeringen har lagt några hundra miljoner ytterligare till det, vad jag förstår. Behövs! Går inte att attrahera nya bosättare eller företagare på landet utan möjlighet att ha en säker uppkoppling till internet.

När jag gick till bussen idag på morgonen såg jag en liten fågel i höstlöven i stora trädgården, dit katterna i kvarteret dras. Vad jag förstår så var det en tofsmes, vilken fågel man inte ser dagligdags.

Idag tog vi höstlov på eftermiddagen, barnbarnen, svärson, make L och jag. Vi åkte tåg till Lund och hälsade på bonuskusinen Julia, sex månader. Jätteroligt! Vi tittade också som hastigast på domkyrkan i Lund, denna otroligt imposanta byggnad. Hittade inga tydliga uppgifter om kyrkans ålder, vilket jag saknade,  kanske missade. Men hämtar information väl hemma och Lund som stad grundades på 900-talet tros det och kyrkan på 1100-talet, som i Växjö. Nästa besök ska jag ge mig tid att gå runt i innerstan och kyrkan. Jag levde ju i Lund - bodde utanför - i flera år i slutet på 60-talet. Läste litteraturhistoria, etnologi, teoretisk filosofi innan jag bosatte mig i Växjö och fortsatte med religionshistoria och nordiska språk på U-filialen här. Bara för mig roliga ämnen och inte särskilt yrkesinriktade.

Imorgon är S+V ute med fika och redo för dialog med folk om äldreomsorgsfrågor. 11.30-13.30 i parken utanför Askelyckan i Växjö. Välkomna dit!

Carin Högstedt

141030