10. nov, 2014

Förhinder, action i gruppen, budget imorgon

Trist att börja dagen med att lämna förhinder, men det var nödvändigt. Vaknade urdålig med svidande ögon och huvudvärk. Företagsvecka för kommunstyrelsen och inga företagsbesök för min del. Hade två på schemat. Har aldrig hänt tidigare. att jag missat dessa besök. Det är det bästa med att sitta i kommunstyrelsen - att få träffa företag av alla sorter utan att själv behöva anstränga sig! Duktiga tjänstemän förbereder det hela. Blivit bättre under dagen och kanske kommer i form till imorgon när vi ska besluta om budget i Växjö kommun för 2015 och framåt. Vi har änu inte fått "femklöverns" förslag! Möte kl 10.00 imorgon. Spännande. S+V har lämnat in sin budget från juni. Den håller i alla väder.

Gruppmöten i eftermiddag och kväll. Först fullmäktigegruppen då vi gick igenom vårt egna budgetförslag och tjänstemännens redovisning av de ekonomiska förutsättningarna. Sedan hela kommunala gruppen där vi tog beslut om två interpellationer och tre motioner. Action! Skönt - vi är på väg framåt, slut på att älta nederlag!

Imorgon kommunala möten som sagt och sedan utbildning för rastfaddrar. Därefter till Sthlm med kvällståg för möte med folkbildningsrådet på onsdag, ett uppdrag som jag har som ersättare och representant för SKL, Sveriges kommuner och landsting. På fyra år har jag varit kallad en gång tidigare. Det är säkert intressant, men då ska man vara ordinarie och kunna följa en process. Hur som helst. Nu är jag kallad och ska dit. Handlar om studieförbund och folkhögskolor och deras villkor. Folkbildning. Jätteviktigt.

Carin Högstedt

141110

 

9. nov, 2014

Trädgårdsmöbler, Öster, böcker, auktion

Det blev mycket gjort men inte det jag tänkt. Bra dag med besök hos barnbarnen, flytt av trädgårdsmöblerna till Gasslanda - ja, vi ger oss; de är inte utesittarväder längre, men vi har ett par stolar och filtar ifall att. Julafton ska  det till att sitta ute en stund. Det ingår i ritualen. Och ibland är det lika varmt då som på midsommarafton. En del hushållsarbete. Eller vad man nu ska kalla att ta itu med högar av olästa böcker. Ska de in i bokhyllor eller ut ur lägenheten? Om de inte blivit lästa på säg fem-sex år? Det råder delade meningar här  hemma, men jag fick ut ett par hyllmeter och in ett par i bokhyllor istället för att driva omkring planlöst. Många jag känner säger att de har skänkt bort alla böcker och inte saknat dem. Nä, vi har hystat iväg mängder med böcker och det går bra, men det har varit deckare och politisk litteratur. Dan Anderssons dikter läser jag inte varje dag precis, men göra av mig av med? Tar emot, samtidigt som bokdammet gör mig rödögd. Det faktum att jag en gång i tiden hade mycket begränsad tillgång till böcker och en otrolig läslust samt att vi inte fick låna mer än tre böcker åt gången i skolan på lördagarna har gjort att jag är livrädd för att inte ha böcker omkring mig. Därför försökt pressa in och ut i hyllorna.

Vad som inte intresserar mig är idrott. Däremot respekterar jag att andra, och de är många, är omåttligt intresserade och nu gråter över Östers nerflyttning. De verkar ta det hårdare än politiker och politiska partier som förlorar val och röster! Det problematiska för Växjö kommun är Östers ekonomiska situation. Kommunen har alltid Svarte Petter när det gäller. Det vet vi.

Följde en nätauktion ikväll. Kunde inte motstå att köpa en mjölkspann - märke Manus. Det namnet stod på ladugården hemma där jag bodde mellan 1955 och 1964. Det var namnet på mjölkmaskinsfirman. Tänkte aldrig på det förrän jag kom till Azorerna för några år sedan. Där stod Manus på stora affischer på åkrar. Då mindes jag. Det var stort när mjölkmaskinen kom och den hette Manus. Manus är latin och betyder hand -  inte så tokigt namn! Ersatte handens arbete. Så nu har vi en mjölkspann märkt Manus som ska härbärgeras. 60 kr.

Imorgon dubbelbokad i stort sett hela dagen. Men jag har börjat reda ut sakerna. Avsagt mig - tyvärr - en lunchträff med Sveaskog. "Frihet under ansvar" är namnet och handlar om skötsel av skogen, biologisk mångfald, rekreation, naturskydd etc. Hoppas jag. Hinner inte med men maken L kan gå istället. Känner verkligen för ämnet. Växte upp i riktig skog med blåbär, lingon, tjädrar, orrar, Linneor... Ja, (t)jädrar vilken mångfacetterad uppväxtmiljö!

Carin Högstedt

141109

 

8. nov, 2014

Himmelrike jämförelsevis, 50 V-partister i Alvesta

Så hade vi sammanfattning, utvärdering och spånande kring fortsättningen på Kosovosamarbetet hela dagen igår. Det våra gäster fastnat för att arbeta med på hemmaplan är daglig verksamhet för personer med funktionsnersättning. Det finns inte något sådant i Vushtrri. Ett äldreboende står också högt på önskelistan. Kanske kan vi gemensamt söka medel ur någon EU-fond? Vi såg bara möjligheter att förbättra situationen. Gästerna sa att den fysiska utemiljön är under all kritik. Det har jag själv kunnat konstatera på plats för 10 år sedan. I mars kommer Växjö kommun att tillbringa en vecka i Vushtrri. Vet inte vilka som åker dit ännu. När vi var för sig gjorde en analys av vilka tillgångar och brister som finns i respektive kommun, så skrattade gästerna lätt åt vår kritik av Växjö kommun. Jämförelsevis ,menar de, så lever vi i ett paradis. Så är det förstås. Men även här finns mycket att förbättra.

Idag ett ovanligt möte med en samling  på Rådmannen i Alvesta, dit 50 V-partister kom, varav flertalet mycket nya medlemmar. Vi har upplevt något som kan beskrivas som en explosion av nya den senaste tiden/året. De är dessutom spridda i alla kommuner. Nu gäller det att få de nya att känna sig välkomna, att få uppgifter och uppdrag, om de så vill. Som läget är nu känns det tryggt inför nästa val. Vi kommer att ha många namn på valsedlarna överallt, förnyelse och kunna genomföra generationsväxling där det behövs. Grunden lägger vi från nu i ett aktivt arbete i varje kommun. Bland annat ska vi förbättra samarbetet partiföreningarna emellan och bli bättre på att dela med oss av goda idéer.

Trots ett synnerligen tråkigt trubbel med mikrofonerna så känns det sammantaget som en väldigt bra lördag. Nu lite ledigt.

7-8 gr ute. Fikonträdet avlövat, men många embryon till fikon. Ett hedersomnämnande av Vänsterpartiet Växjö i Sydosttrampen. Cyklat mycket "i tjänsten". Jajamänsan. Blev jättearg på ledaren igår av M Bred, Smp. Ska försöka hinna med en artikel imorgon och återigen skriva om reell valfrihet i äldreomsorgen! Ledaren handlade om äldres rätt till god mat. Just det har vi drivit stenhårt och fått stenhårt motstånd från borgerligheten. Skrev ett inlägg till ledarsidan som svar ,men fick inte in det. Accepterade avslaget. Jag anser mig ju normalt inte förföljd av  (borgerliga) media. De kan ha rätt i att mitt inlägg inte passade in riktigt. 

Nu slut för idag! Trevlig kväll!

Carin Högstedt

141108

 

6. nov, 2014

Lyxliv hela dagen

Hängde på Kosovogänget 8.30 på Öppna kanalen. Avdi Islami, verksamhetschefen,  berättade om hela resan från tanke till dagens verklighet. Avdi är själv från Kosovo och har planer på att öppna filial där. Öppna kanalen är en demokratisk och fristående TV-kanal, non-profit- och ideell förening. Finns ett 20-tal i Sverige men även i andra länder. Omständigheterna varierar. I en del länder får man bidrag. I Sverige tvingas Öppna kanalen ta uppdrag för att överleva. ÖKV har uppskattats mycket av folk i allmänhet för att de sänder Växjö fullmäktige. Sedan har det tragiska inträffat att Växjö kommun har tagit in anbud på fullmäktigesändningarna och ÖKV förlorat. En firma i Sthlm har vunnit. Man tog alltså in anbud på något som ett socialt företag - förening - gjort och vunnit mycket uppskattning för! Som om det var vilka muttrar, stolar eller gatstenar som helst.

Så till Hagalund, ett särskilt boende för äldre och dementa,  på Hovshaga. Länge sedan jag var där. Vi träffade en enhetschef, själv född i Kosovo och kunde språket, fast hon var ett år bara, när hon kom till Sverige. Vi träffade också och lyssnade fascinerat till en undersköterska, som berättade hur de på plan tre hade organiserat sin enhet, vunnit pris för det och hur hon älskar sitt arbete. Det lyste om henne. Vilken lyx att få sätta sig ner och ta del av den verklighet som så många arbetar i, bor i, lever i hela dagarna. Här fanns en tanke med aktiviteter, attityder, förhållningssätt mot de boende. -Alla passar inte för det här arbetet. Det är inget skitarbete. Med den attityden ska man söka sig någon annanstans. Här tas den individuella planen på allvar. Så uppfattade jag  budskapet och tänkte att här skulle man ju kunna flytta in. Medborgarna från Kosovo ställde många frågor.

Sedan till gymnasiesärskolan på Kungsmad. Skam till sägandes tror jag inte jag någonsin besökt den tidigare. Grundskolan Linden på Lillestad -ja, där har jag varit men inte här. Mycket bra genomgång. Jag deltog en timme, avvek sedan för annat som hängde över mig. 62 gymnasieelever, en del kommer från kommuner runtomkring. Fick veta vilka nationella program som finns här, tre styck varav fordon är ett, hotell och restaurang ett annat. För att komma in krävs en diagnos och utvecklingsstörning. 16 lärare arbetar på detta fyraåriga gymnasium, 15 elevassistenter, kurator, rektor m fl. Också här ställdes många frågor.

Nu var jag jättenöjd med dagen! Hoppas även våra besökare från Kosovo var det och det tror jag. Mycket nytt förstås och skilda världar, men de här sex personerna kommer att lyckas förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning på hemmaplan;det är jag övertygad om. Lika övertygad som jag är om att Växjös besök i Kosovo i vårkommer att ge oss nya idéer och tankar.

Så planering av lördagens stora begivenhet: Möte för nya i hela distriktet. Många anmälda och nu måste det bli ett bra program!

Imorgon sammanfattning av Kosovoprojektet. Vi ska diskutera den gångna veckan och framtiden bl a.

Två gr plus. Katt bankade på altandörren när jag kom hem. Ligger nu bakom datorn och snarkar. Hon är mycket väderkänslig.

Carin Högstedt

141106

 

5. nov, 2014

5 timmars möte, motvind hem, fridolinpengar

Upp och iväg till Sthlm och styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark. Fem timmar höll vi på inkl lunch 30 minuter. Vi hann ändå inte med ärendena på dagordningen! Kräver en analys. Träffas vi för sällan? För många bollar i luften samtidigt? Mer diskussion via mail mellan mötena? Flög idag till Bromma, buss därifrån till centralen, promenad ca 25 minuter till lokalen. Älskar promenader i Sthlm, när jag vet hur jag ska gå utan att gå fel. Idag fint väder. Gjorde samma tur tillbaka. Bra väder. Motvind hem - inte på cykel - utan i planet och det ökade restiden hem med 10 minuter. Landade i riktigt skitväder. Regn, mörkt, mörkt. En katt inne, vägrade gå ut. En katt ute, krävde att få komma in genom att dunka med tassarna på altandörren. Då är det illa där ute.

På hemvägen från Bromma läste jag en bunt papper från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som försökt tolka vad den nya regeringen föreslår i sin budget som berör regioner/kommuner/landsting. Blir lätt förb-d över alla dessa potter med ett antal miljoner i varje som ska gå till väldigt mycket specialdestinerat. Man kan tro att kommunpolitiker är stollar som inte begriper någonting av vad folket behöver! Och ändå är det vi som står för välfärdsbygget! Inom skolområdet är det extra många potter för som exempel höjda lärarlöner, för färre barn i grupperna i förskolan, för elevhälsa, för läxhjälp, för lovskola, för...Skulle vilja se en analys av vad dessa små satsningar sammantaget kostar i administration på statens sida och mottagarnas sida. Alternativet är att vara generös och ge kommuner och landsting rejäla påslag i "påsen" utan en massa pekpinnar och villkor. Men - visst - det kunde vara betydligt värre. Vi kunde ha en regering som drar in på varje anslag till vuxenutbildning, till yrkeshögskolor, till elevhälsa, till universitetsplatser...Nu är det faktiskt tvärtom! Tack och lov. Det är skillnad åt rätt håll. Men...fattas nu bara att de nya ministrarna ska sätta namn på de utlovade allmosorna (förlåt): Fridolinpengar t ex. Löfvenläxhjälp. Jag minns ju Wernerssonpengar, Perssonpengar...

Imorgon träffa gänget från Kosovo igen.

Carin Högstedt

141105