15. nov, 2014

Thage G Petersson, revy, Lammhults kulturskola, mörkerkörning

Maken L och jag till Lammhult för invigning av nya Folkets Hus. Tog flera timmar och var väldigt trevligt och högtidligt för att inte säga historiskt. I varje fall för Lammhult. Detta är enda Folkets Hus i hela Växjö kommun - numera. Finns även en Folkets Park i Gemla. Det började med lunch. Huvudpersonen, ordförande i Folketshusföreningen, Eva Christiansson, liksom hela styrelsen deltog i servering och matlagning. Efter maten gick vi från värdshuset in i nybyggda delen, som är just Folkets Hus. Gamla värdshuset och nya FH är sammanbyggt och känns organiskt sammanvuxna. Bra gjort. Här sjöng och spelade barn och unga från Lammhults kulturskola. Mycket bra. Sedan kom Thage G Peterson, f d S-politiker. minister och mycket annat inom arbetarrörelsen. På 50-60-talet ledande  inom Folketshusrörelsen. Han höll ett klassiskt arbetarrörelsetal om fred, demokrati, antirasism, antikommunism, antifrämlingsfientlighet, om betydelsen av att ha drömmar och visioner, om betydelsen av mötesplatser med högt i tak. Det var långt, det höll en hög intellektuell nivå, som knöt an till Lammhult och Berg, där han vuxit upp och där Elin Wägner bodde. Thage har varit försvarsminister. Han talar med stor emfas för fred och antikrig. U-båtshistorierna känns mycket futtiga. Många krig i världen just nu. Vad gör vi åt det? Vi måste avskaffa fattigdomen till att börja med.

Sedan blev det smakprov på Lammhultsrevy, presenter till Folkets Hus och tal. Lättsamt och trevligt och ca 75 i publiken, som var inbjuden. Ikväll öppet hus för alla som vill.

Imorgon arbete inför fullmäktige på tisdag, inledning till budgetdebatten ska vara genomtänkt.

Körde hemåt vid 17.30. Kolsvart, duggregn och många mötande bilar. Tycker väldigt illa om mörkerkörning, men hem kom vi.

Carin Högstedt 

141115

14. nov, 2014

Regionval, EU-migranter, protokoll, Folkets hus i Lammhult, bara KD kvar

 

Mötet igår kväll tog drygt tre timmar. Jag var sekreterare och skrev protokollet idag - fyra sidor.Kändes bra att få det gjort,  medan minnet är färskt. Vi valde drygt 24 olika personer till 30-40 uppdrag beroende på hur man räknar. Vi lyckades få med någon från varje kommun i länet, vilket är en seger över växjöcentreringen. Vi har jämn könsfördelning. Vänsterpartiet Växjö har inte dubblerat så att folk på Vänsterpartiet Växjös kommunala lista stod på regionlistan dessutom. Vi fick välja och jag valde kommunlistan. Kommer att sakna regionuppdraget, men tycker vi gjorde rätt. Hur ska de heltidsarvoderade komunalråden hinna med att sitta på regionposter dessutom? Är det bra? Det är ju för attan inget kommunförbund längre Region Kronoberg. Ack ja, inte vårt problem.Vi valde igår till de "tunga" uppdragen Lennart Värmby, Helena Lagstrand, Tryggve Svensson med Jerker Nilsson, Britt Bergström, Daniel Liffner m fl i hälarna. Jag blev vald till ledamot i AB Destination Småland, där jag suttit en period tidigare. Det handlar om att utveckla besöksnäringen och jag tror jag kan bidra positivt där. Det intresserar mig verkligen. För att se alla namn på alla poster så gå in på www.vsodrasmaland.se, fast vänta till imorgon eller så. Inte klart ännu. Självklart finns det de som går besvikna från ett sådant här möte! Det kan bara väljas en person till ett uppdrag och många känner sig kallade.

Nu är äntligen motion om EU-migranterna, som tiggarna benämns numera, och tak över huvudet, inlämnad. Finns att läsa på www.vvaxjo.se. Stackaren utanför COOP Norremark, som jag träffar så gott som varje dag, ser inte ut att få ihop många kronor.

Samvetsklausulen som KD motionerat om i landsting Kronoberg är körd i sank. Bara KD står fast vid motionen. Alla andra partier har lämnat tanken! S+V lokalt bådade till manifestation på landstingsfullmäktige och förslaget har gått som en löpeld nationellt och även internationellt. Det verkar som om alla partier utom KD (kanske inte hela KD heller?) står bakom abortlagstiftningen i Sverige. Så bra och så snabbt protesterna fick resultat!

Imorgon invigning av Lammhults nya Folkets hus. Maken L och jag ska dit och gratulera. Inte varje dag en partikamrat som ordförande i folketshusförening bjuder in till invigning!

Nu lite utesittarmys med tidningen Antik o Auktion, ETC m fl.

Carin Högstedt

141114

 

 

13. nov, 2014

Tak över huvudet, äldres mat, val av regionföreträdare, samvetsklausul

Kom äntligen loss med ett motionsförslag om tiggarna, EU-migranterna, och tak över huvudet och barns rätt till utbildning. Inte inlämnad ännu. Vill ha partikamraternas stöd först, men imorgon ska den in till diariet. Gruppen tiggare är en grupp fattiga människor, som ingen vill ta ansvar för. Rättsläget är osäkert när det gäller rätten till barns utbildning. I Växjö kommun har jag inte sett barn i kretsen tiggare, men i andra kommuner lever de på gatorna och sover i bilar eller var som helst. FNs barnkonvention säger en sak, men jag tror det bara är i Göteborg som barnen i den här gruppen erbjuds skolgång. I vissa kommuner är man långt framme med härbärgen och dagcentraler, oftast med hjälp av frivilligorganisationer, kyrkor etc. I Växjö vet jag att många enskilda hjälper dem med mat, kläder, sängkläder. Diakonicentrum gör mycket; åker runt med mat till dem, erbjuder att hjälpa till på centrat istället för att tigga och annat. Där finns f ö icke-migranter som också är hemlösa. Skillnaden är att kommunen har ett tydligt ansvar för sina medborgare och även papperslösas barn och asylsökandes, men inte tydligt för den här gruppen. Jag hoppas vi kan komma fram till att ingen människa ska behöva sova ute den här eller annan vinter i Växjö kommun. Jag hoppas okså att EU-parlament och Sveriges riksdag och regering ska kunna förmå tiggarnas hemländer att skapa drägliga levnadsvillkor för sina minoriteter inom landet.

Fick också till en artikel till Smp om äldres rätt att välja mat och innehåll i vardagen, även när man är gammal, skröplig och beroende av andras hjälp. Ledarskribenten Mathias Bred i Smp skrev om äldres mat häromdagen. Det var bra men han riktade en udd mot vänstern som han påstår bara bryr sig om att prata faran med vinster och inte valfrihet. Det har jag svårt för att smälta.

Snart dags för distriktsstyrelsen att sammanträda och ikväll ska vi utse våra företrädare i Region Kronoberg. Det är ju grannlaga, när vi har ovanligt många uppdrag och ska styra ihop med S och MP. -Ja, det är självklart alltid grannlaga, men känns extra spännande kanske jag menar. Vi börjar kl sex och sedan får vi se om det blir rapport ikväll eller imorgon. Det beror på när vi är färdiga.

Nu är KDs motion om samvetsklausul för vårdpersonal, som inte vill genomföra aborter, riksnyheter. I veckan  la FPs representant i landstingsstyrelsen ner sin röst och en utredning om frågan blev beslutad - mot S+V+ MPs avslagsyrkande. Med ordförandens utslagsröst blev då en utredning beslutad. Det var i tisdags. Idag är FP.s Yngve Philipsson helt på det klara med att han är mot en klausul. Trycket är hårt från FP centralt. Det är enligt min mening ytterst viktigt att medborgarna kan lita på sjukvården, också i detta hänseende. Den som har moraliska betänkligheter mot aborter utbildar sig rimligen inte till just denna kategori vårdpersonal. Om betänkligheter uppstår i senare skede i livet på jobbet, så stiger man av. Något annat kan inte vara aktuellt ur medborgarsynpunkt.

Överenskommet mellan S och V om budgeten för kommunen. Smärre justeringar och framför allt uppdateringar av siffror som ändrats sedan i juni, när vi var färdiga med budgeten. Men som jag säker skrivit många gånger; budgeten håller, den är bra, den prioriterar skolan, den hade gjort skillnad om den gått igenom. Det sista avgjordes i valet.

Carin Högstedt

141113

 

12. nov, 2014

Folkbildning, hiphop, romsk kultur

Fortsätter dagens övning medgett nytt inlägg. Lyckades inte skicka förra men det finns på www.carhog14.se. Kan inte lova att korrigera skrivFel. fick inte med en viktig kultur som jag lärde mig nytt om igår;den romska. Som sagt. Mycket givande eftermiddag och vilket engagemang från alla dessa rastfaddrar. Vilken tillgång för barn och skolorna! Fick höra idag på folkbildningsrådets att det ideltagandet i studiecirklar o dy minskar i  mormorsgenerationen. Varför det? Jo, de är så upptagna med barnbarnen! Det bekräftades igår. Där var många mormödrar och farfäder.  Kom mycket sent till Sthlm  och på miserabelt humör. Sex timmar på tåg får mig ur balans. Inget att göra åt. Dagen började med förmöte på Hornsgatan 20, SKLs  borg. Vi fem som representerar skl i folkbildningsrådets pratade lite inför nästa period. Detta var sista mötet. Som ersättare har jag varit kallad två gånger på fyra år. Det ger dålig koll. Kommer rekommendera partiet centralt som utser till skl-uppdragen att utse någon (om vi har uppdrag i rådet ) som har annat uppdrag i skl. Att ägna så mycket tid som jag gjort denna gång åt något som egentligen bara bekräftar det styrelsen i folkbildningsrådets gör - nej, det är inte meningsfullt. Dock jätteintressant föredrag idag efter själva mötet. Nu har jag tappat namnet men forskare i hiphop-kulturen fick mig att lystra. Hjälp så intressant och så okunnig jag varit i det ämnet. Nu slutar jag. Passerat Nässjö och texten fått fnatt. Carin Högstedt 141112

12. nov, 2014

Dålig uppkoppling, 2,5 timmar försenad, kulturmöten och hiphop

Igår skrev jag nästan färdigt min blogg på tåget upp till Sthlm. Den försvann plötsligt. Dålig uppkoppling och bättre med dator än iPad.  Nu chansar jag igen. Blev två och nästan en halv timme försenade igår. Tåget körde på en älg och skadades. Kunde bara köra söderut varför vi åkte tillbaka till Alvesta -stod i skogen utanför À i en timme. Där bytte vi tåg så småningom. Det skadade tåget fick fortsätta söderut och vi fick ett tåg som kunde köra mot Sthlm. Låter det konstigt? Det var en absurd historia. Av ljuden att döma så dog älgen omedelbart i alla fall. Hela eftermiddagen igår var jag på föreläsning om kulturmöten enkelt uttryckt. Rastfaddrar i Växjö kommuns skolor bjöds på Jeanette Ohlsson Carlborg, religionshistoriker, mederfarenhet av att ha bott i många länder, länder som Jemen, Pakistan, Afganistan, Syrien. Länder från vilka flyktingar kommer till Sverige i nuläget. Hon talade om kulturmöten och olika sätt att se på barnuppfostran. Hon är rolig -talade i tre timmar och hade svårt att sluta. Temat är inte okänt men alla behöver höra det med jämna mellanrum. Vi har fördomar. Vi har förutfattade meningar. Vi tror vi är bäst och modernast. Det tror alla kanske men alla har fel. Vi ska vara nyfikna, var föreläsarens recept. Vi ska fråga tills vi förstår var i världen vi än är och det gäller ju de som kommer till oss också. Träffade vänner från Somalia och Libanon som jag inte sett på länge. Det var 200 i publiken-flertalet rastfaddrar och jag bedyrar. Alla var nöjda. Slutar nu för texten hoppar carin Högstedt 20141112