21. nov, 2014

Mycket motion, nästan sol, Åryd, Furuby, Dalbo, helgplanering

Startade dagen med att tillsammans med partikamraten Leonardo dela 500 KommynNytt i Åryd och Furuby. Det tog två timmar effektiv tid och jag körde för första gången den smala Vitarörsvägen mellan Furuby och Åryd. Intressant! Vi delade en hel del till fots - bra med motion - men ibland är det glest mellan lådorna och jag kör, Leonardo kastar sig ut och lägger i en brevlådsamling.

Jag körde tillbaka till stan (Leonardo bor i Åryd), delade KNytt i två av mina "egna" områden, handlade, besökte Norremarks återvinningscentral - jag är alltid på väg dit med grejer lagrade i bilen! - åkte till kommunhuset, svarade på brev, hade möte med kommunala gruppens arbetsutskott, avslutade med att stå på Dalbo med Ann-Christin och Eva-Britt och träffade många trevliga människor. Ett samtal leder till ett studiebesök på Hovslunds äldreboende.

Vid någon tid på denna dag med mycket utevistelse så bröt nästan solen igenom vid något tillfälle!Hela Sverige vet nu att Växjö haft en timmes sol under hela november. Vem flyttar hit med den kunskapen? Jag visste inte det läget när jag flyttade hit ca 1968. Å andra sidan kom jag då från Lund, som brukar tävla med Växjö om jumboplatsen, när det gäller soltimmar.

Helgen blir en hel del utflykter, ärenden hit och dit och förberedelser till nästa veckas regionstyrelse med mera. Nöjd med denna dag. Frisk luft, motion och politisk handling kombinerat.

Carin Högstedt

141121

21. nov, 2014

Mitt i natten, Kalmar, Braås, ungdom

Tidigt med tåg till Kalmar och ett semiarium om sydsvenska regionen, planerat innan regiontanken var död. Ca 100 där och Gunnar Wetterberg inledde med en euforisk fanfar för den regionen med hjälp av historia hämtad från forntiden. Trevligt, roligt, briljant men inga hållbara argument för varför Kronoberg  skulle gå med i Skåne. Maken L tog debatten under dagen. Jag låg lågt, kände mig oengagerad. Frågan är död. Åkte tillbaka till Växjö innan det var slut för att hinna till annat möte. När jag lämnat lär regionförbundets i Kronobergs ordförande ha yttrat att det är inte politikerna som har ändrat sig, utan "omogna väljare" . Sällsynt korkat  uttalande av en folkvald!

Kom hem, gav katten mat, bad katten  om ursäkt och gav mig iväg  igen - till Braås och "ungdom direkt". på fritidsgården. Alla partier inbjudna och V, S och C kom! Ungdomarna verkade hålla sig undan, men till slut dök det upp ett par. Går inte att bjuda in för att tycka till; de är för blyga. Politiker är något långt borta och avskräckande. Vi pratade med personalen, med rektorerna och det var innehållsrikt och givande. Inget möte är menngslöst. Tvärtom. Vi tre som var där fick med oss jättemycket seriös information.

Kl är 24.30. Jag bryter och fortsätter i morgon.

Nu är det morgon och lika grått som vanligt. Hela dagen är vigd åt att få ut (V)äxjös KommunNytt i olika byar och på Dalbo torg plus i brevlådor i "mina" områden samt ett möte.

Har beställt biljetter till Ibsens En folkefiende, som går på teatern. Mycket för att det var första teaterpjäsen jag såg på en riktig teater - den gamla i Oskarshamn, rätt lik vår gamla teater i Växjö. Den i Oskarshamn revs på 60-talet-70-talet. Det var stort att sitta på balkongen och se en föreställning med Riksteatern!

Carin Högstedt

141121

 

 

 

 

 

 

 

Kom hem och gav katten mat, bad om ursäkt till katten och stack till Braås

19. nov, 2014

(V)äxjös KommunNytt, fel om SD, mörkt kl 15.00, stort tack, Kalmar

Jag hade fel om SD igår. Budgetmötet fortsatte efter min utgång och SD röstade inte på de borgerligas budgetförslag utan avstod. De röstade inte på något, hade inte ett eget förslag eller yrkande eller svarade på frågan om vad de vill! Jag respekterar att ett nytt parti kan behöva lite betänketid, innan man lägger en fullständig budget, men nu är de inne på tredje mandatperioden... och det låter likadant; inte haft tid. Ursäkta men har man fyra mandat i fullmäktige så är det en skyldighet att ha tid, ta sig tid, att lägga fram det man gått till val på. Men vad var det? Ja, lokalt ingenting som jag känner till. Då är det förstås svårt att göra en budget. Men vad får folk att rösta på  ingenting?

Hela dagen har gått till att producera (V)äxjös KommunNytt, senaste nytt från kommunpolitiken. Så himla bra av Eva-britt Svensson, Örjan Mossberg, Atti Andersson och undertecknad att göra detta dagtid och i lugn och ro. Nu går tryckpressarna för fullt! Tänkte ett tag efter valet att nu lägger vi ner, men nä, nu ökar vi ambitionerna. Vi har fått så mycket cred för bladet att vi storknar och fortsätter. Det är det som driver mig och andra - feedbacken från medborgarna, inget annat.

Stort tack till er som via facebook, twitter och mail skriver uppmuntrande till mig om bloggen, som i all enkelhet bara vill redovisa en vanlig beslutsfattares vardag och inte är särskilt polemisk eller elak mot andra partier. Tack! Får också positiva brev när jag skriver om hemlösa, om romer och andra minoriteter. Tro inte att de hatiska och rasistiska inläggen på nätet är allenarådande! Var inte rädda för att ta ställning!

Cyklade till stan idag. Skönt! Det blir ju ingen motion om jag inte cyklar. Vem går ut i detta mörker och tar en promenad sent  på kvällen? Inte jag. Cyklade hem. Inte skönt. Kallt och blött. Tittade ut från kommunhuset kl 15.15. Mörkt! Nu gäller det att ta sig genom detta mörker ett par veckor till. Då kan adventsljusstakarna lysa upp och pepparkakor bakas med barnbarn. Vips så är det nyår och vänder åt rätt håll. Imorgon till Kalmar och seminarium inför regionbildning Syd, som skrotas. Japp, vi fick rätt! Ingen anslutning till Skåne! På kvällen möte med ungdomar i Braås.

Carin Högstedt

141119

18. nov, 2014

12 timmar, twitter, Ola G, 30 öre, tyst från SD, Ola P

Avgick från kommunfullmäktige efter 12 timmar med gruppmöte inräknat. Med två kompetenta ersättare på plats finns den möjligheten och jag tog den i pausen vid 20.00.Jag tycker 12 timmars arbetsdag är tillräckligt. Undrar hur många som följt debatten hela dagen? Jag vet att det är många som lyssnar, tittar och följer med men det blir väl lite som skvalradio kan jag tänka mig. Man gör annat under tiden.

Kommunstyrelsens ordförande använde 19 minuter till sin inledning. Det var som vanligt att allt är bra, bättre, bäst i Växjö kommun och att det som skiljer höger och vänster är felräkningspengar. Eu-migranter(tiggarna) är inget kommunalt ansvar. Det skulle kunna leda till stora flyktingomflyttningar, upplyste han om. Undrar om det är kollat med ena bladet i femklövern, MP? Påtagligt tyst från MP under dagen, helt tyst från SD, som knappt höll något inledningsanförande och inte hade något yrkande eller inlägg under hela dagen (till kl 20.00). KD likaså tysta utom om de blev direkt tillfrågade om något. Hur kan det bli så att folk röstar på ett parti (SD) som inte säger något, inte har någon budget, inga alternativ? Hur många mandatperioder kan det fortgå? En vild gissning är att de i sista änden beslutade sig för att rösta på de borgerligas budget. Nä, den är inte vild.

Åsa K-Bj (S) talade väl om S+V-alternativet och framför allt våra stora satsningar på utbildning. Hon talade om klassamhället, segregeringen i Växjö kommun, belagd i vetenskapliga undersökningar så väl som grävande journalistik i Smp. Bra! Tråkigt nog fick jag under dagen en känsla av att de borgerliga inte har förstått sin egen budget. De verkade förvånade varje gång vi talade om siffror... Ja, kommunstyrelsens ordförande medgav att det var en svag budget - faktiskt - men det hade inte alla förstått! Jag ägnade mig åt att inte polemisera, inte prata siffror i min inledning; det blev cirkulär ekonomi, globala problem som kryper närmare och klimatförändringar. -Vi kan inte blunda när misären sitter utanför COOP och ICA. Alla människor kryper närmare varandra. Var är humanismen som ledstjärna? Ja, milda makter, jag kan skriva i timmar om detta men vem orkar läsa? Jag anser i alla fall att kommuner ska kunna agera friare när det gäller internationella frågor och bistånd än vad kommunallagen tillåter idag.

Lite twittrades det under dagen om inlägg och stämningar - ja, jag deltog i det - men hela tillställningen var städad och väldigt mycket om överens mellan blocken. Hade vi haft den här debatten före valet hade det låtit annorlunda!

Dagen började med en stor nyhet; Ola Gustafsson (S), nyss utsedd till kommunalråd för S, avsäger sin sina uppdrag, efter en konflikt. Beklagar detta - vet inget om bakgrunden - men hade sett fram mot att ha honom i kommunledningen, om än i opposition. I detta läge kan kanske S tänka sig att ta in en V-ledamot på posten som blir ledig? -Inte det, nähä.

Ja, vi har en budget som är betydligt starkare än de borgerligas. Vi höjer skatten med 30 öre och skapar drygt 50 milj mer varje år till barnens bästa, färre barn i grupperna i förskolan framför allt. Vi - om vi regerade kommunen - hade kunnat göra skillnad och vi kommer att göra det! Men det tar ett tag - nästa val är 2018. Nu gör vi vårt bästa för att påverka åt rätt håll under tiden.

Roligt att se och höra nya unga ledamöter lägga sig i debatten - som Ola Palmgren (S) t ex! Välkomna allihop in i en debattglad församling. Det kan vi i alla fall skryta med i Växjö kommun!

20141118

Carin Högstedt

 

 

17. nov, 2014

Träff på bibblan, budgetförberedelser, solfattigt

Kommer direkt från en träff på stadsbiblioteket med och för nya medlemmar. Blev trevligt. Trodde knappt att någon skulle vilja gå hemifrån denna extremt mörka och ruskiga kväll. Man vill ju bara grotta in sig i något varmt och gott. Dessförinnan plockande med papper och handlingar inför budgeten imorgon. Blir nog en lång dags färd mot natt. Start 9.00, gruppmöte 8.00. Kan höras på radio (102,4 mgz), ses på webben http://www.vaxjo.se/tv och på kabel-tv i Öppna kanalen Växjö.

Nu fortsätta förberedelserna. (V)äxjös Kommunnytts baksida klart. Skrev i lördags, maken L redigerade igår. Onsdag produktion av framsidan. Redaktionen i strejk mot nattarbete. Vi tror fullmäktige håller på till sent imorgon.

Rapport om hur det gick imorgon eller onsdag.

Carin Högstedt

141117