29. nov, 2014

Tak över huvudet, julmarknad, efterdyningar, torpen i skogen

Hade bestämt mig för att åka till Älghult i eftermiddag. Detta efter samtal på Bokmässan i Växjö i söndags med försäljare av Älghultskrönikan. Det skulle idag finnas möjlighet att köpa äldre exemplar av krönikan, som är uppe i 71 årgångar.

Maken L och jag åker och kommer fram till en hembygdspark, som inte syns från stora vägen och som vi skam till sägandes aldrig har besökt. Vi går runt och sätter oss in i det hela. Förstår att vi är tidigt ute. Böckerna? -Jo, i museet som öppnar 15.00. Det är gott om folk och vi börjar förstå att det är arrangörerna. Hur många är de egentligen? Vi går runt och tittar på de gamla husen. Bra skyltar uppsatta. Loftboden är äldst, från slutet 16- eller början 1700-talet. Intressant histora har en liten stuga - storlek friggebod. En familj tjänade och bodde på en gård (glömt namnet). Mannen dog och bonden vräkte hustrun och barnen. Då tog medborgare i trakten itu med saken, gick till bonden och bad om tillåtelse att samla virke i skogen. Sedan byggde de stugan till kvinnan och barnen för att "de skulle få tak över huvudet". -Känner ni igen det? Fortfarande vräks folk, blir ställda på gatan och snälla medmänniskor samlar in mat och kläder och pengar, så att alla ska ha tak över huvudet! Eller blir deras tältstäder brända...

Jag säger bara en sak. Vi hamnade i en julmarknad med karaktär! Långt innan kl 15.00 ringlade en lång kö framför en ladugård. Där skulle böckerna finnas, så jag gick dit och undrade försiktigt vad kön gällde. -Jo, det är försäljning av ost och sånt. Jaha, tänkte jag. Alla dessa kan ju inte vara ute efter de årgångar av Älghultskrönikan som jag! Men tamigtusan, närapå! Årets krönika (som jag köpte på bokmässan) var kö till och såldes som ett jehu. Tydligen populär julklapp till släktingar i förskingringen. Det var kö och hon som stod för försäljningen var helt överraskad själv - och glad! Men hon hade svårt att hinna med oss som bökade runt i de samlade årgångarna och trodde att vi kunde köpa dem vi letade efter. Nej, det kunde vi inte. De måste veta att de har ett ex av varje årgång. Till slut hittade hon en man som kunde bistå med att leta i deras bibliotek och jag fick köpa fyra av de fem jag ville ha, för det fanns överex. Nöjd med det. 1962 års krönika fick jag med hem - viktigast. Här fanns ostkaka och annat hemlagat, bröd, fårskinn - inget tingeltangel, inget krimskrams. Ostarna tog slut på 20 minuter.Se, det kallar jag genuin julmarknad! Denna hembygdsförening är värd jag vet inte vilket pris. Finns väl inget.

Ska börja med att läsa om Torpen i skogen under Gilbonderyd Norregård. Ska även delta i guidad vandring (finns!) i Gilbonderyd vid tillfälle. Vilken tur att folk skriver om slikt: Torpen i skogen.

Inom alla partier är det en mer eller mindre jobbig process med att utse och välja kandidater till uppdrag i de olika församlingarna. Det är oundvikligt att några blir besvikna, arga, ledsna och undrar: Vad är det för fel på mig? Det är mänskligt. De flesta reagerar raka motsatsen. Så roligt - ska verkligen göra mitt bästa. En valberedning har inget lätt göra. Ska få perspektiv kön, stad-land, etnicitet, erfarenhet-förnyelse, kompetens, aktivitet att gå ut som en patiens. När patiensen går ut och någon anser sig förfördelad blir det lätt stora orden, gesterna och dramatiken. Brukar gå över. Men jag erkänner; jag är lite småputt själv.

Imorgon till kyrkan i Gårdsby kl  10.00. -Nä, går inte i kyrkan normalt (är inte medlem men får mer och mer respekt för kyrkors arbete) men nu är det så att dotterdottern ska sjunga i en kör  och då ställer man upp.

Carin Högstedt

141129

 

28. nov, 2014

Hets mot romer, gratisarbete, Hantverkshuset i Gårdsby, trygghet

Enligt Dagens ETC 26/11 går det en våg av hatbrott mot romer över landet. Historiker säger att det är uppe i nivå med 20-30-talet. Det är brutala överfall och övergrepp. Man stjäl deras pengar, spottar, hotar, misshandlar. Och överfallen upplevs som sanktionerade - det blir inga straff. Under 2014 hittades 31 grövre brott av ETC. En handfull gick till fällande dom. Detta hat har aldrig varit försvunnet i Sverige, men många - historiker, poliser, hjälporganisationer - är oroade. Så är många s k vanliga människor och det jag ser och upplever i mötena utanför affärerna är medkänsla och sympati med tiggarna. Växjö finns heller inte med på kartan över de grova brotten. Men hur kan det bli så här? Jag minns från barndomen och 50-talet. Ett par hundra meter från huset där vi bodde fanns en öppen allmänning, där romerna eller resandefolk fick slå läger ett par dygn enligt lagen. Någon gång om året inträffade detta. Det låg i luften att vi barn skulle hålla oss borta därifrån, lite farligt. Att leka med romernas  barn var otänkbart. Men jag minns hur vi storögda tittade på hur kvinnorna svängde med sina volangkjolar. Och mellan vårt hus och lägerplatsen låg söndagsskolan, där tant Elin lärde oss sjunga "röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jord". Det har jag säkert skrivit om tidigare - jag går aldrig tillbaka och läser tidigare bloggar - men det var min bästa skola.

I samma nummer av Dagens ETC är ett uppslag om kvinnors löner - 86% av männens enligt SCB - och det faktum att kvinnor arbetar gratis från den 12 november. Med nuvarande takt tar det till 2082 innan jämställdhet är uppnådd på området löner. Alla tycker det är fel, orättvist och nedvärderande av kvinnors arbete. Men vad händer? Det bara fortsätter. Rätten till heltid har varit aktuellt sedan 70-talet. Är inte i hamn den självklarheten heller. En ny kvinnomaktutredning skulle tillsättas omgående. Den förra, vars skrifter och resultat jag använde väldigt mycket i mitt uppdrag som ordförande för Jämställdhetskommittén i Växjö kommun, har väl 15-18 år på nacken och ledde inte till någon proposition till riksdagen, såvitt jag minns. Det arbetet såväl som jämställdhetsarbetet dog sotdöden. Kanske överdriver jag en aning.

Deltagit hela dagen i ett "strategisamråd", som det kallas, när ordförande och vice ordförande plus förvaltningschefer och VD.ar träffas och lyssnar på föredrag inom något tema. Idag var det temat trygghet och handlade om polisens arbete och samarbetet mellan polis och kommun. Säg att jag deltagit i 20 sådana och dagens var nog bäst av alla. Mostafa Schurman höjdpunkten. Han berättade om sitt liv - dramatiskt värre  - om krig och avrättningar, om skolan och boendet i Rosengård, om fotboll, om arbeten, om misslyckanden och om att han nu är halvmiljardär! Går inte att återberätta; måste upplevas. Ursprung Irak.

Enda besvikelsen är att polisens trygghetsmätningar inte redovisar något om nätbrotten. Mycken otrygghet och många brott är helt nätbaserade: Man förlorar sin identitet, sina kontokort, sitt självförtroende. Tala om stöld. Där finns barnpornografi, trafficking, hot och hat. Men polisen redovisar cykelstölder och nedskräpning...

Sedan en vernissage i Hantverkshuset i Gårdsby med många utmärkta konstnärer. Roligt att barnbarnen med föräldrar var med. Barnen, sex och sju,  var påtagligt intresserade av det som visades.

Glömde redovisa fördelningen av vår kommunala grupp över kommunen. Följande orter är representerade: Dädesjö, Braås, Sandreda, Rottne, Åryd, Berg, Gemla, Kråkenäsryd. Inte så illa. Är alltid en ambition att få med hela kommunen när vi gör listorna.

Nu har vi sett På spåret, ett program som håller måttet men är väl svårt, åtminstone för oss. Advent startar och mörkret ska jagas bort med ljusslingor. Grannarna har varit alerta. Vi tar det lite peuompeu.

Carin Högstedt

141128

26. nov, 2014

Ny kommunal grupp, "vinterk", Regionfullmäktige

,Blev däckad igår morse av den sjukan jag inte kan nämna namnet på. för då blir jag sjuk igen. Tack alla som önskat mig "krya på dig" på Facebook! Många/en hel del av er läser bloggen, det vet jag.Sjukan hade  absolut inget gott med sig, men jag låg och tittade på/lyssnade på Regionfullmäktiges budgetdebatt, nya Region Kronobergs fullmäktige. Två heldagar och lite till. Ändå lät folk rätt fräscha in i det sista.

Glad att S+V+MP-budgeten gick igenom! Bra början. Alla V-ledamöter talade och riktigt bra för att vara första gången av Britt Bergström och Helena Lagstrand. Kunnigt. Jag låg där och var stolt! Wirginia Bogatic talade också och naturligtvis också Lennart Värmby och Tryggve Svensson, men de är inte helt nya i politiken. Det är Britt och Helena. Det är en stor materia att hantera. Regionstyrelsens ordförande, Anna Fransson, (S) går verkligen in i uppgiften på allvar. Påläst. Alert. Och Lotta Svanberg blir en bra ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Kjell Jormfelt, (MP), som nu sitter i presidiet, hade antecknat och räknat inläggen i de två stora debatterna, regional utveckling och budgeten. Det var ca 40 i båda. Men varför inte skilja på kvinnor och män? Det vore intressant. Och helst hur långa inlägg också. Är det fortfarande så att män använder två tredjedelar av tiden? När vi räknat i Växjö fullmäktige har det varit så och inte en gång utan konstant. ÖKV, öppna kanalen, sände hela sammanträdesdagarna direkt. Går  att se på webben i efterhand.

På kvällen ett viktigt medlemsmöte, som jag missade förstås: Val av ledamöter till de kommunala posterna. Av efterdyningar att döma verkar det ha varit konstruktivt.Många tack till alla har cirkulerat.  Valberedningens förslag ändrades på ett par punkter bara. 22 personer delar på ca 30 uppdrag av större eller mindre vikt. Det är 11 kvinnor, 11 män. 7 är purfärska i politiken. 4-5 är födda utomlands. En bra blandning och bra förutsättning för arbetet de kommande 4 åren. Namnen ses på www.vvaxjo.se.

Idag missade jag regionstyrelsens sista möte (väl?) i Ryssby. Irriterande. Tycker inte om när något rubbar mina cirklar. Tjuvtänt lite adventsljusstakar i det kompakta mörkret.

Carin Högstedt

141126

24. nov, 2014

Podemos, visstidsanställningar, KSAU inställt, regionstyrelsen, adventsljus

"Läser ledaren i Dagens ETC om nya partiet Podemos i Spanien: "Podemos kan vara botemedlet mot politisk depression" är Andreas Gustavssons rubrik. Podemos är alldeles nytt och uppe i 28% i opinionen. Iglesias heter partiledaren. Han har sagt i The Guardian: "Vi vill ha ett hyggligare land. Ett land med offentlig service där ingen slängs ut från sitt hem, ett land med sjukhus och pensioner, ett land där du kan fylla frysen och köpa skolmaterial till dina barn. De enkla sakerna." Naturligtvis blir Podemos och Iglesisas anklagade för att vara populister och naiva drömmare. Men ännu så länge en reell maktfaktor. Märk väl - detta är inget fascistanstruket parti!

Visstidsanställningar har ökat de senaste fem åren, rapporterar LO i samma tidning. Mer än varannan ungdom mellan 16 och 24 har en sådan anställning och väntar på SMS. De är långt från tryggheten med villa, Volvo och vovven! 70% har svarat att de vill ha fast jobb. Tror jag det.

Kommunstyrelsens arbetsutskott imorgon inställd. Kan bero på att både kommunstyrelsens ordförande och Tenje (M) är upptagna av Regionfullmäktiges (landstinget) budgetmöte som började idag och fortsätter imorgon. Ohållbart att sitta på båda ställena har jag antytt tidigare, vilket bekräftas. Det kommer inte att hålla.

Regionstyrelsen på onsdag är i Ryssby. Det är en rejäl packe ärenden, som förberedelse till sista fullmäktige med det indirekt valda fullmäktige med Regionförbundet södra Småland. Förra decembermötet ledde till att en envis kamp för breddning av väg 941 mellan Fröseke och Stenbrohult kröntes med framgång. Nu tummen ner om Trafikverket får sin vilja igenom. Jag är verkligen ledsen över att det envisa arbetet från ortsbefolkningen, från näringslivet (skogsindustrin) m fl nu föreslås ändras. Men kände det på mig. Trafikverket vill inte.

Försöker hinna putsa fönstren och göra fint till advent mellan varven. Har fått för mig att det är ett måste innan adventsstjärnorna och stakar kommer fram. Skrivet i sten.

Tidig kväll hemma.

Carin Högstedt

141124

 

 

22. nov, 2014

Avstressande dag, loppis, glas, konst, böcker, böcker

Superbra dag. Först till Galleri Småland i Alvesta för att hämta tavla av Jenny Eneroth, som vi köpt. Har en tidigare och den här är toppenfin. Ska bara bestämma vad som ska bort från väggarna för att ge plats åt denna. Galleriföreståndaren sa att den utställningen med Jenny var mycket välbesökt och att många var ute efter den som vi bokat med röd plutt. Förstår det när jag nu ser den i hemmiljö.

Sedan bokmässan i Växjö på stadsbiblioteket! Oj, vad många författare och föreningar som visade och sålde böcker! Trångt, trångt. Lyckades inte behärska mig utan kom hem med en packe; diktsamlingar, bl a Frida Lo Kongstad. Älghultskrönikan 2014. Växjö centrum förr och nu - sett genom vykort. Ny bok. Måste ha. Jag har början till en sådan bok om Oskarshamn. Mängder med gamla vykort och en gång gick maken L och jag och fotade hur det ser ut nu.

Sedan till Flygsfors, gammalt glasbrukssamhälle på lite dekis. Fabriken kvar men ingen prydnad precis. Där finns i alla fall Johans glassliperi, butik med gammalt glas och lite loppis. Älskar dn butiken - och här kan man lämna in naggat glas t ex och få det slipat och fint. Vi lämnade in en Kjell Engman-flaska som åkt i golvet och var trasig i halsen men inte värre än så. Får tillbaka halsen nerslipad och nu har vi en Kjell Engman som ingen annan har! För 100 kr!

Flera loppisar på vägen Lessebo - Kosta - Orrefors - Flygsfors. Besökte bara en i ett rött litet hus på en lerig åker. Inte illa alls! Huset har varit glassliperi var svaret på min fråga. Köpte en bricka i trä med änder på och ett glasfat, som jag vet är designat av  Edvin Ollers. Jag skäms. 30 kr för båda tillsammans. Två kvinnor, mor och dotter?, verkade hålla i det hela och de skulle fortsätta så länge de kunde. Ingen värme i huset. De eldade ute för att värma sig. Ska dit igen och gå igenom deras samlingar, som var trevligt uppställda. Livsfarlig trappa upp till andravåningen, där det inte finns belysning.

Som ni märker - bara roligt och avstressande denna dag! Massor av trevliga människor på biblioteket att prata med!

I morgon byta däck - svärsonen är jättehygglig - plus lite annat politiskt arbete.

Carin Högstedt

141122