6. dec, 2014

Social hållbarhet, försenade tåg, helgfrid

Vaknade igår i vargtimmen och kom iväg till stationen för att delta i seminarium med projekt Social hållbarhet, som drivs av SKL och Folkhälsomyndigheten. Folkhälsosamordnare i Växjö kommun, Jörgen och jag, for iväg och kom fram i tid. Den här gången var temat privata näringslivet och den sociala hållbarheten. Först ut en man från Svenskt Näringsliv. Som första punkt hade han att vinster i välfärden är nödvändiga. Som andra att om trainees ska delta i vård och omsorg krävs handledning och det kan ta tid från vården. Lite svårt att få ihop! Självklart måste företag ha överskott liksom en kommuns verksamhet. Frågan är ju vad man gör med överskotten. Skickar till Jersey eller reinvesterar? Blev besviken på nivån. Sdan var det lysande föredragningar av Max Hamburgare (heter det så?), Riksbyggen och Swedbank. De har tänkt, de planerar, de är medvetna om hållbar utveckling. Vill ha mer analys av vad hållbart betyder egentligen, men har mycket genomtänkta strategier. Max anställer personer med funktionsnedsättningar. Riksbyggen ska börja producera hyresrätter,med  mindre yta än "normalt" och med mer gemensamhetsyta. Precis i tänket cirkulär ekonomi. På eftermiddagen mattades mitt intresse betydligt. Det handlade om kontakter privata näringslivet och offentliga sektorn, enkelt uttryckt. Jag förstod inte frågeställningarna. Kanske är Växjö kommun - och Vänsterpartiet i denna kommun - unika, men det är ju mängder med kontakter och arenor. Bara i (V) gör vi väl ett trettiotal besök på företag och träffar med deras organisationer per år. I kommunens regi kanske 10-15 ytterligare besök på företag för min del ett normalår. "Expansiva Växjö" är ju en mötesplats där ett par hundra deltar i frukostmötena och inte bara stora företag utan även små. Frågeställningana kändes lite passé för min del. Handlade också om upphandlingar och möjligheten för små företag att lämna anbud. Jag berättade i olika grupperingar om träffar med LRF, om vår upphandlingschefs sociala intresse, om "skafferiavtal" (går inte in på vad det är men det är bra för landsbygden), om mål för närodlat - ja, det blev mycket reklam för Växjö kommun. Välförtjänt, men oj, vad möda det ligger bakom.

COOP Norremark har öppnat manuell disk, som ser jättefin ut med mycket godsaker. OCH - "bara svenskt kött", står det på en skylt. Vilken omställning efter att ha vräkt ut dansk fläskfilé. Hurra! Köptroheten växer.

Till baka till Sthlm. Tåget försenat innan det avgick från staden. Blev än värre i Norrköping. Körde in en del tid och i Alvesta saknades det 2 minuter för att komma med tåget till Växjö. Väntade inte. Kom en timme senare och sluttonerna i På spåret än jag skulle kommit. rätt sur. Säg att jag åkt tåg 10 till Sthlm 10 gånger i år hittills och av de har 9 slutat med försening dit eller hem eller båda hållen. Inte roligt att sitta i Alvesta en fredagskväll! MEN trevligt resesällskap - Jörgen plus Heidi från Regionförbundet och Annika från Region Västra Götaland,  på väg till Värends Nöbbele, där föräldragården finns.

Idag en sväng till kommunhuset för att göra det nödvändigaste, ett par utskick, som jag inte klarar hemifrån. Sedan torkat golv medelst det kanske gammalmodiga sättet; ligga på knä och gno som bara den. Det blir i alla fall rent.

Nu lugnt och alla ljusslingorna uppe. Sätter mig ute i några minuter. Det är fyra gr plus.

Ha en skön kväll!

Carin Högstedt

141206

4. dec, 2014

Planering hela dagen

Började dagen med planering för Kosovoprojektets fortsättning. Fortsatte med landsbygdsutvecklingsplanering tillsammans med tjänsteman och min kollega från (C). Vi är ansvariga för landsbygden och tillgänglighetspolitiken. Kosovoprojektet handlar om just tillgänglighet. Där gick förmiddagen till viktiga frågor. Satte ut datum för träff med alla sockenråden och samhällsföreningarna, 26 st inom kommunen. Det ska vara i Fraggahult. -Ja, det är inte så många som vet var det ligger, men där finns en samlingslokal som heter duga. Ligger så avsides som det låter. Ska bli roligt.

Så till distriktsstyrelsens arbetsutskott med det lilla tillägget VAL på dagordningen. Hela tidsplaneringen görs om utifrån valrörelse och nytryck av valsedel, utseende av valledning m m. Gjorde utskick efter mötet till distriktsstyrelsen, som ska ha nytt möte i mellandagarna. Så till V Växjös styrelse för planering och nya beslut. "Atti" bjöd på tårta för att fira ny valrörelse. V-boa - hönshuset - valsar runt i media, som tycker det är roligt och det är det ju.

5.40 imorgon kommer taxi för färd till stationen och tåg till Sthlm för seminarium, tema folkhälsa. Har jag riktig bondtur hinner jag precis hem till På spåret börjar.

Carin Högstedt

141204

3. dec, 2014

Val! Förberedelserna startar nu

Jag skrev det igår; extraval det enda rätta beslutet och så blev det. Jag tjoade av glädje. Imorgon har vi ändå ett möte i distriktsstyrelsens arbetsutskott. Nu blir dagordningen längre. Allt ska tidsplaneras, budgeteras och det blir mycket  arbete för hugade aktivister. V-boa är det inte läge för vintertid. Den är dessutom såld för att bli hönsgård. Men vi ska ha V-mötesplatser som är lätt tillgängliga. Vi ska ha en valledning, valberedning, ny lista, kampanjturné i hela länet. Vi ska lyfta V.s landsbygdspolitiska plattform och de goda förslagen i vår budget som förändrar till det bättre för ensamstående föräldrar, för sjukvården och äldreomsorgen t ex. Har sett fram mot julhelger och lugnare period efter alla val. Men detta känns så rätt beslut!

Carin Högstedt

141203

 

2. dec, 2014

Regeringskris, handikapporganisationerna, naturturism, kommunstyrelsen, julen - hot eller möjlighet

Igår avslutades ett naturturismprojekt inom Leader Linné, som jag haft nöjet att vara delaktig i genom en styrgrupp. Vi gick igenom resultaten jämfört med målen och pratade om hur goda idéer ska föras vidare, när projektet är slut. Fågelturism har varit ett väsentligt inslag i projektet. Jag berättade om motionen om att rädda sjöfågelbeståndet i länets sjöar, att den blivit positivt mottagen och att tekniska nämnden i Växjö  kommun tillsammans med Kronobergs läns ornitologer och Länsstyrelsen ska utreda vad som kan göras för att hejda minskningen. Dessutom kunde jag berätta att den instans som är naturlig mottagare av projektslutsatserna är regionala bolaget Destination Småland, där jag fått en plats i styrelsen. Så jag kan själv driva projektet vidare så att säga, om jag får ett bra underlag. Väl använd förmiddag på Leaderkontoret i Alvesta!

Regeringskris i Sverige. Upphetsat i alla medier. Har suttit på möten två dagar i sträck och bara följt lite då och då. Det är dessutom inget nytt utan bara spekulationer - till ca 17.00 i eftermiddags, då SD meddelar att de fäller budgeten och alla andra budgetar också om jag fattade rätt. Finns en sak att göra: Nyval (extraval). Inte säket läget blir bättre, men det är värt ett försök.

Igår eftermiddag möte med handikapporganisationerna och dess samverkansråd med politiker och tjänstemän. Fullt i lokalen, ärtiga frågor, inget klemande utan: För ett år sedan lovades skyltar vid handikapparkeringar, så att det syns var dessa är även när det är snö. Ja, jag mindes. Det är sant men var är skyltarna? Det mest basala är ofta svårast att få gjort. Finns det någon forskning i offentlig sektors förmåga att arbeta offensivt och snabbt med just detta ämne, funktionsnedsattas möjligheter att röra sig, kunna förstå och kunna delta i samhällsutvecklingen? Det behövs sådan forskning. Folk tröttnar på att vara tjatiga. Ger upp. Mötet startade diskussion om det nu utgångna mångfaldsprogrammet och vad som önskas av det som ska beslutas om till nästa höst.

Idag kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen, kommunstyrelsen på eftermiddagen och ikväll avslutningsmiddag, som jag lämnat förhinder till på grund av förkylning bl a. Bland ärendena är jag särskilt glad över att internationella Globala Kronoberg, som består av ungdomar som bl a byter volontärer med varandra i flera länder, fick höjt bidrag. De hade troligen lagt ner sin alldeles utmärkta verksamhet annars.

Cheryl (MP) och undertecknad överens om att inte överklaga Länsstyrelsens beslut att inte minska strandskyddet. Övriga partier överklagar och vill minska skyddet. V ensamma om att ta fasta på en utredning om fritidsgård i Araby, ett medborgarförslag från ungdomar i Araby. De får svaret att förslaget ska behandlas i budget 2016. Utredningen jättebra, underlag och statistik på hur situationen är,men det som diskuterades intensivt för ett år sedan om grannsamverkan, om fritidsgård och allt möjligt - nu inte aktuellt. Rätt som det är blir det brandkårsutryckning igen, stora ord och möten - så glöms det igen. Vi i Vänsterpartiet är väldigt trötta på detta. Vi anser att ungdomarna ska mötas nu med resultatet från utredningen och de ska vara med och förverkliga de förslag som finns, varav en del kan starta imorgon, en del är på lite längre sikt.

Julen har alltid varit något positivt för mig. Men jag ska tvinga mig att se den så hela tiden och inte varannan  sekund tänka på alla måsten, det ena måstet konstigare än det andra vid närmare granskning. Det är ett löfte.

Carin Högstedt

141202

 

 

 

 

 

30. nov, 2014

Hur mycket ska man tåla? Fullsatt i kyrkan

Hör talas om att kommunstyrelsens ordförande  i Växjö kommun, B Frank (M) ägnar stor del av sin blogg att förtala (V)-gruppen i fullmäktige. Det sägs att det är densamma som för 30 år sedan och att vi är "ett pensionärsparti". Jag har ögnat genom några bloggar och det stämmer. Det är ett genomgående tema. Jag går inte in på detaljer. Det är ibland direkt obehagliga kommentarer om mig med fler som namngivna personer. Det beskrivs också som att vi tappat i valet, medan (M) gjorde ett kanonval, bäst i Sverige.

Sanningen är att jag kom in i kommunfullmäktige 1979. Vem mötte jag där? Jo, B Frank, något mindre stöddig då. Där fanns även Carl-Olof Bengtsson (S), just nu i presidiet i kommunfullmäktige, som f ö består av pensionärer till två tredjedelar, varav en (M) är 75 cirkus. Ska vi kalla dem "pensionärspresidiet"? -Nä, jag skojar. Skulle aldrig falla mig in att bry mig om åldern på ordföranden i fullmäktige, men han ska vara rättvis och klar i huvudet, varken utsätta någon för eller bli utsatt för åldersdiskriminering!

Sanningen är också att går vi tillbaka exakt 30 år, så är vi två  (V) som var med då, som är kvar, en är nu ersättare. Av de fyra ordinarie är tre helt nya i fullmäktige! Att en kommer att lämna sin plats  har helt annan bakgrund än ålder på den ena eller andra. Två av oss fyra är f ö inkryssade av folket.

Sanningen är också att vi nyligen hade en träff med nya medlemmar - 50 personer deltog.

Sanningen är att vi tappade 0,3% i kommunvalet i Växjö kommun och ökade antalet röster med 104. Ska kallas för vad det är: Nederlag. (M) tappade 3,8  i samma val och minskade 947 röster.

Sanningen är att (V) är ett bra parti för pensionärer, 26-28% av folket är just pensionärer och underrepresenterade i de folkvalda församlingarna.

Jag skulle kunna ägna mig åt att studera exempelvis (FP) i Växjö kommun, två mandat bakåt (de har inte kallat det Sveriges bästa resultat!), två kvar, hälften pensionärer, minst... Men det skulle inte falla mig in! It´s none of my business hur andra partier sätter ihop sina listor! Det är politiken vi ska bråka om!

Jag försöker att inte smutskasta, inte döma ut partier eller personer. Min blogg är inte tänkt att vara polemisk. Det har vi andra arenor för. Det här är första gången jag bemöter någon annans blogg och förhoppningsvis den sista. Slut.

Gårdsby kyrka, så kallad Tegnérlada, var så gott som fullsatt idag kl 10.00 när barnkör, kyrkokör och gudstjänst vävdes ihop till en fin föreställning med rolig präst, sång och lite teater med en åsna som kom in till Jerusalem med jesusbarnet.

Imorgon full dag igen med Leaderprojektet Naturturism och Samverkansrådens årsträff på Vallhagen. Plus fullmäktigegrupp och många ärenden.

Carin Högstedt

141130