10. dec, 2014

Rätt till minoritetsspråk, arbetat undan, protokoll, tak över huvudet

Började dagen med att skriva protokollet från möet igår kväll. Skönt att få undan det. Till kommunhuser för lite mer administrativt jobb. Fick goda idén att äta lunch på Diakonicentrum. Trevligt - känner många som är där vid lunchtid, som volontärer eller i behov av gemenskap och billig mat. Har fått besked av Björksell, som väl är verksamhetschef här, att Diakonicentrum kan vara och redan är samordningscentral för de som vill skänka t ex kläder till tiggarna/romerna/EU-migranterna. Folk har frågat mig om detta. Däremot så är det inte bara romerna som får kläder etc utan en del distribueras till Erikshjälpen och Röda Korset/Kupan, som i sin tur skänker till andra behövande. Det kommer nämligen väldigt mycket gåvor. Folk är givmilda, generösa och arbetar ideellt. Det verkar också gå i lås så att hemlösa medborgare får tak över huvudet genom kommunen och EU-migranterna genom diakonicentrum. Hur skulle det se ut i Sverige om inte ideella rörelsen funnes? Eller offentlig sektor? Eller privat sektor? Alla behövs. Varje dag. Men gränsdragningarna är inte givna. De flyttas över tid. I vår tid är tendensen att anhöriga och ideella får väldigt mycket ansvar för välfärden. För mycket när man hör att anhöriga går ner i arbetstid för att ta hand om föräldrar, make/maka eller svärförälder. Det behövs mer personal inom offentlig sektor, t ex de ca 5000 undersköterskor inom äldreomsorgen som den rödgröna budgeten innehåller, men inte den som vann omröstningen i riksdagen.

Så kom jag igång med en interpellation till kommunens utbildningsnämnds kommande ordförande. 1 juli 2015 börjar en ny lagstiftning gälla om rätten för de fem erkända nationella minoritetsgrupperna till sitt språk och undervisning i det. De fem minoritetsgrupperna är samer, romer, sverigefinnar, tornedalingar och judar. Språken är samiska, romani chib, finska, meänkieli och jiddisch. Så hur förbereds dessa förändringar i lagen i Växjö kommun? Finns det lärare? Hur många barn handlar det om? Det är framför allt  grundskolan som förändringen gäller. Ska bli intressant att få ett svar i början på året.

Deltog inte i seminariet på tema sociala företag och innovationer som jag tänkt idag. Arbetade undan istället och ikväll 30 min luciaföreställning på skolgården i Sandsbro. Lagom för att inte bli genomkylda. Luciasången på både svenska och italienska. Måste lära mig att jag inte kan vara med på allt som rör sig. Fick kallelse till extra partistyrelse - alla distriktsordförande extra inbjudna - 19/12. Ytterligare en tågresa till Sthlm med förseningar? Inte lockande men det handlar om valet förstås och möjlighet att påverka innehållet i valrörelsen. Jag ser julförberedelserna dunsta bort. Får se.

Carin Högstedt

141210

9. dec, 2014

Folkhälsoansvaret, medlemsmöte V Växjö, info från företagsveckan

Sista träffen idag för oss folkhälsoansvariga i kommunstyrelsen? Troligen blir det inte Stefan B (FP) och jag som axlar det nästa mandatperiod. I så fall får Jörgen folkhälsoansvaig tjänsteman ett par nya ledamöter att tampas och diskutera med. Skulle jag bli föreslagen, så är jag med på noterna. Har lärt mig mycket och Stefan är lätt att umgås med liksom Jörgen. Folkhälsa är inte sluta röka, kröka och äta apelsiner. Det är minskade klassklyftor, utbildning och barn som klarar skolan.

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade inga upphetsande ärenden, men bra info från företagsveckan, då ett stort antal företag besöktes av kommunstyrelseledamöter. Näringslivschefen redovisade vad som sagts om plus och minus för kommunen vid besöken. Bra redovisat och ska ledas vidare till de instanser som kan göra något åt det.

Också redovisning av mätningar av narkotikarester i avloppsvattnet. Inga slutsatser av det egentligen men bra samarbete med polisen skadar inte. Fortsätter 2015 men jag vill ha mer förebyggande insatser NU - barn som klarar skolan, som blir sedda, hörda och förstådda, tror jag har bättre motståndskraft mot spice och annan skit. Det är inte det avgörande i alla lägen för vilka barn/ungdomar  som testar och fastnar, men minskade klassklyftor, färre i barnfattigdom, färre arbetslösa och i utanförskap skulle underlätta nollvisionen för narkotikaanvändningen.

Kom uthungrad och dödstrött till medlemsmöte med Vänsterpartiet Växjö. Mellan möten och varven idag försökt få grepp om valrörelsen, riksdagslista och annat därmed sammanhängande. Fick i alla fall skinka, glögg och annat som gjorde att jag orkade till 20.30, då jag avslutade protokollskrivningen och avvek. Diskussionslystnaden är det inget fel på i denna samling medlemmar, varav många är helt nya och hur fräscha och talföra som helst. Bådar gott!

Imorgon seminarium på Linnéuniversitetet och så luciafirande på Sandsbro skola, där båda barnbarnen går. Valrörelseartikel inskickad igår morse till Smp.

Carin Högstedt

141209

 

 

9. dec, 2014

Öhr-Ormesberga, Kvinnojouren Blenda, problem med uppkoppling

Sen kväll. Inte kunnat komma ut på internet av någon anledning. Hemma från Direktmötet i Ormesberga ca 21.30. Ca 100 personer där på ett odramatiskt möte, där folk verkade mycket nöjda med de svar som de fick från närvarande poltiker och tjänstemän. Imponerad av polisen Jan Ottossons framträdande. Så övertygande om den nya polisorganisationens positiva effekter. Jag undrar fortfarande var polisen får in näthat, näthot, nätbrotten? Bra om landsbygden får bättre kontakt med polisen, men det räcker inte. Nya brott, nya verkligheter och utmaningar kräver nya prioriteringar och tyvärr - jag tror inte polisen i landsorten har de resurser som krävs. I morgon träffar jag Ottosson igen på kommunstyrelsens arbetsutskott om narkotikasituationen.

Annars var det frågor kring trafiksituationen, hastigheter, cykelvägar i Öhr och allt känns igen. Trafikverket var där och svarade bra, men en hel del ansvar faller på Region Kronoberg och jag tror sockenrådets ordförande Anders Hermansson, moderator för kvällen, insåg att det gäller att få ihop fler instanser för att lösa vissa problem. Det är säkert 15 år sedan jag som landsbygdsansvarig var i Öhr första gången och fick höra hur urusla Växjö kommun var på att bry sig om något utanför stan. Det handlade till dels om cykelväg. Fortfarande samma bekymmer. Barns säkerhet väger lätt i vågskålen.

Harald Nilsson, centerpartist med stark bakgrund i kommunen, numera aktiv i hembygdsföreningen, var där och sålde boken om gravarna på kyrkogården i Öhr. Kunde inte motstå denne hedersmans erbjudande utan köpte boken och fick en massa material därutöver på köpet. Vill stötta detta ideella arbete som är så värdefullt för släktforskare och oss som studerar klassamhället på kyrkogårdar. Högtidsstund för mig att gå på kyrkogårdar! Kanske lite udda men så är det. Har ingen anknytning till Öhr släktmässigt men det är ett mycket bra arbete som är värt att uppmärksamma.

Lämnade styrelsen och jourandet i Kvinnojouren Blenda i mars 2013. Idag där som valberedare ihop med Malin Lauber (S). Så trevligt, så skön känsla att det funkar! Träffade de anställda och delar av styrelsen. Fikc veta massor om hur läget är, vilken styrelse som finns och vad som kan behövas. Vilken känsla! Jag har inte varit där sedan jag lämnade styrelse och allt. Nu är jag tillbaka i annan roll. Väldigt bra känsla. Hoppas kunna hitta kompletteringar till nuvarande styrelse som är relevant.

Klockan är mer än den ska vara när jag lägger mig. Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott - läste in mig igår söndag - och på kvällen medlemsmöte om valrörelse med mera.

Carin Högstedt

141208

7. dec, 2014

2 advent, lugnt, fullmåne, älska-hata

Igår kväll ett natursceneri, som var helt magnifikt. Vi satt ute sådär kl 19-20. Fullmånen lyckades befria sig från det ena molnet efter det andra och lyste upp Toftasjön och hela nejden. Ikväll regn och kolsvart igen.

DNs krönikör Björn Wiman skriver det bra idag: "Deras (SD.s) hat till invandrare är större än kärleken till Sverige". I övrigt undrar jag vem som ska stå vid gränserna och peka ut vilka som får söka asyl och vilka som inte? Har man inte kunskaper om konventioner vi undertecknat, lagar och förordningar som ger de som söker asyl i Sverige rätt att få sin sak prövad på ett bra sätt? Det finns mycket att önska vad gäller integration och möjligheter till bostad och arbete, men asylsökande ska få sitt behov av skydd prövad - eller??? Jag tänker på artikeln som var publicerad i DN häromdagen, skriven av några allianspartister.

Trött på alla skriverier om partierna som är på tunn is, trötta och panka. När inget annat återstår, så blir det extraval, politiken frågar folket, helt enkelt. Det är bara att göra. Valrörelser är hårt arbete, men det är inte pengarna som avgör, det är gnistan hos valarbetare, som tänder hopp och framtidstro.

Fin vecka väntar. Inte alltför många möten och tid för lucia i skolan, för pepparkaksbak med barnbarnen, som ska sova över hos oss, tid för lucia i kyrkan också. Imorgon kväll Öhr-Ormesberga direkt - möte mellan folket i området och kommunstyrelseledamöter.

Carin Högstedt

141207

 

6. dec, 2014

Social hållbarhet, försenade tåg, helgfrid

Vaknade igår i vargtimmen och kom iväg till stationen för att delta i seminarium med projekt Social hållbarhet, som drivs av SKL och Folkhälsomyndigheten. Folkhälsosamordnare i Växjö kommun, Jörgen och jag, for iväg och kom fram i tid. Den här gången var temat privata näringslivet och den sociala hållbarheten. Först ut en man från Svenskt Näringsliv. Som första punkt hade han att vinster i välfärden är nödvändiga. Som andra att om trainees ska delta i vård och omsorg krävs handledning och det kan ta tid och resurser från vården. Lite svårt att få ihop! Självklart måste företag ha överskott liksom en kommuns verksamhet. Frågan är ju vad man gör med överskotten. Skickar till Jersey eller reinvesterar? Blev besviken på nivån. Sedan var det lysande föredragningar av Max Hamburgare (heter det så?), Riksbyggen och Swedbank. De har tänkt, de planerar, de är medvetna om hållbar utveckling. Vill ha mer analys av vad hållbart betyder egentligen, men har mycket genomtänkta strategier. Max anställer personer med funktionsnedsättningar. Riksbyggen ska börja producera hyresrätter,med  mindre yta än "normalt" och med mer gemensamhetsyta. Precis i tänket cirkulär ekonomi. På eftermiddagen mattades mitt intresse betydligt. Det handlade om kontakter privata näringslivet och offentliga sektorn, enkelt uttryckt. Jag förstod inte frågeställningarna. Kanske är Växjö kommun - och Vänsterpartiet i denna kommun - unika, men det är ju mängder med kontakter och arenor. Bara i (V) gör vi väl ett trettiotal besök på företag och träffar med deras organisationer per år. I kommunens regi kanske 10-15 ytterligare besök på företag för min del ett normalår. "Expansiva Växjö" är ju en mötesplats där ett par hundra deltar i frukostmötena och inte bara stora företag utan även små. Frågeställningana kändes lite passé för min del. Handlade också om upphandlingar och möjligheten för små företag att lämna anbud. Jag berättade i olika grupperingar om träffar med LRF, om vår upphandlingschefs sociala intresse, om "skafferiavtal" (går inte in på vad det är men det är bra för landsbygden), om mål för närodlat - ja, det blev mycket reklam för Växjö kommun. Välförtjänt, men oj, vad möda det ligger bakom. Vi har dock börjat betydligt tidigare i Växjö kommun med dessa diskussioner än andra kommuner/regioner. Så mycket tror jag mig säker på efter detta.

COOP Norremark har öppnat manuell disk, som ser jättefin ut med mycket godsaker. OCH - "bara svenskt kött", står det på en skylt. Vilken omställning efter att ha vräkt ut dansk fläskfilé. Hurra! Köptroheten från min sida  växer.

Tillbaka till Sthlm. Tåget försenat innan det avgick från staden. Blev än värre i Norrköping. Körde in en del tid och i Alvesta saknades det 2 minuter för att komma med tåget till Växjö. Väntade inte. Kom hem en timme senare och till sluttonerna i På spåret än jag skulle kommit. Rätt sur vid det laget. Säg att jag åkt tåg  till Sthlm 10 gånger i år hittills och av de har 9 slutat med försening dit eller hem eller båda hållen. Inte roligt att sitta i Alvesta en fredagskväll! MEN trevligt resesällskap - Jörgen plus Heidi från Regionförbundet och Annika från Region Västra Götaland,  på väg till Värends Nöbbele, där föräldragården finns.

Idag en sväng till kommunhuset för att göra det nödvändigaste, ett par utskick, som jag inte klarar hemifrån. Sedan torkat golv medelst det kanske gammalmodiga sättet; ligga på knä och gno som bara den. Det blir i alla fall rent.

Nu lugnt och alla ljusslingorna uppe. Sätter mig ute i några minuter. Det är fyra gr plus.

Ha en skön kväll!

Carin Högstedt

141206