25. jan, 2015

4 timmars motion, trevliga möten, kajor och pilfinkar, Pär Lagerkvist,

4-4,5 timmars vandring totalt  igår och idag i Sandsbro med (V)äxjös KommunNytt. Vågade inte cykla i halkan. Bra med motion. Nytta och nöje. Påfallande vad trevliga människorna är som man möter! Bara positivt. Maken L bekräftar samma upplevelse i andra delar av Sandsbro, där han idag cyklade runt, trots halkan. Noterade att de kommunala gång-cykelvägarna var i mycket bra skick idag. Nu har jag kvar ett par smärre områden in mot stan. Tar jag imorgon bitti. Får ofta höra av medborgarna att vårt blad är enda informationen som finns att få om kommunpolitiken. Japp. I all sin enkelhet. Vi är nu inne på 35.e årgången.

Så har vi räknat fåglar, dels här hemma, dels i Gasslanda hos barnbarnen. Här var det rätt livligt med 10 pilfinkar och 10 kajor som segrare. Därtill talgoxar, blåmesar, koltrast, skator, kråkor, nötväcka, bergfinkar, gulsparvar. Inte många av varje sort men i alla fall rätt många. I Gasslanda, som brukar vara svårräknat på grund av mängden fåglar, hade de paus idag. Bara några talgoxar och blåmesar plus en större hackspett.

Kommande vecka är späckad och jag har plöjt handlingar till Noaks Arks riksförbunds styrelsemöte, Växjö kommunstyrelses arbetsutskott och kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationernas möte. Känner mig någotsånär påläst.

På lördag är det Kulturnatten i Växjö ochjag har lovat ställa upp på ett samtal om Pär Lagerkvists betydelse idag med Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande. Det är andra eller tredje gången vi gör något dylikt. Har fått sju frågor som jag får fundera på. Inte enkla. Har det mesta Lagerkvist skrivit, så jag få börja i den änden och läsa någon bok. Bödeln, tror jag. Har exakt en vecka på mig att grunna på varför vi ska läsa Pär Lagerkvist idag och hur jag ser på den politiska romanen av idag.

150125

Carin Högstedt

 

23. jan, 2015

Niagarafallen, eloge, stationshusets klocka, recept, fågelräkning

Det bästa som hänt inom politiken på länge! Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer att få S+V+MP-majoritet. Härligt - efter åtta års borgerligt styre. Vänsterpartiet har fått bra utdelning i form av uppdrag och igår på distriktsstyrelsemöte med Vänsterpartiet Kronoberg nominerade vi partikamrater till olika beredningar. Sedan är det partistyrelsen som avgör. Det är mycket intressanta och utvecklande uppdrag, både för personen som får äran att inneha ett sådant och för den lokala/regionala partiorganisationen, som får tillgång till kunskaper som kan utveckla. Jag var ledamot i demokratiberedningen en period och vi drev ett projekt som skulle förnya det demokratiska systemet i Sverige. Det byggde mycket på deltagardemokrati, det vill säga direkt påverkan från medborgarna. Det var roligt så länge det varade. Väckte berättigad uppmärksamhet och även kanske berättigad kritik. Att direktvälja borgmästare gjorde ingen vågen för precis. Projektet innebar studieresa till Toronto, Kanada, där man tillämpar deltagardemokrati (deliberativ demokrati) på lokalplanet, där partival saknas. En minnesvärd kväll gjorde vi ett besök vid Niagarafallen. Det ska jag ta i detalj en annan gång.

Delade (V)äxjös Kommunnytt (se www.vvaxjo.se) igår, dels i Tävelsås och Ingelstad, dels på Storgatan i Växjö. Fick en så fin eloge av en medborgare att jag kan leva på den i 14 dar. En annan sa: Hördu Högstedt, nu ska du fixa en sak. Klockan på gamla stationshuset har stått stilla i 1,5 år. Jag vill att den ska fungera. - Blir nog inte så lätt, sa jag och tänkte på Jernhusen som jag tror äger huset fortfarande. Det är ju inte stationshus längre. -Vadå, sa han, det är ju bara nya batterier som behövs. Och så enkelt borde det vara!

Jag är naturligtvis medlem i COOP. Igår kom tidningen Mersmak. Bläddrade och såg ett recept, som verkade gott. Bygger på gnocchi (stavas så i receptet), italiensk delikatess; en slags liten kroppkaka, som jag är jätteförtjust i. Skrev ner de ingredienser som behövdes och började vandringen på COOP. Tyckte det var konstigt att passerade tomatpaketen var nästan slut. Det ena efter det andra var på upphällningen av det jag skulle ha. Gnocchin var helt slut! Plötsligt insåg jag att många hade fått tidningen och fastnat för detta recept! Hallå, jag vet vad ni äter ikväll! Visst var det gott? Fick alltså gå till ICA för gnocchins skull.

Idag en förseningens dag, där jag aldrig kom fram till det jag skulle göra. Nu helg och 450 sidor till kommunstyrelsens arbetsutskott plus andra handlingar att läsa in. Isbildning på sjön. Tänkte vi kunde få vår istället, men det är som det är. Nu är också helgen då fåglarna kring talgbollarna ska räknas! Roligt göra! Bergfinkar, pilfinkar, blåmesar, talgoxar, skator, kajor, gulsparvar, nötväckor har vi sett här idag och ovanligt många av dem. Räkna du också och rapportera till SOF, Sveriges ornitologiska förening. Se vidare på nätet.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

150123

 

 

21. jan, 2015

Irriterad, tågtävling till döds, pengar hit men inte dit

Såg i olika media förra veckan att Växjö kommun vänt sig till regeringen om att ensamkommande barn och flyktingar kostar mycket och nu behöver Växjö kommun mer pengar från staten. -Jaha, tänkte jag efter, när var jag inblandad i och med på ett sådant brev? Jag är ju ändå med på alla kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelser etc och jag är rätt påläst när det gäller de handlingar vi tar beslut om. Kände inte igen och det är ju inte första gången det går brev i det ärendet, som inte alla har beslutat om. Tyvärr blir man lite blasé. Det bara händer och jag undrar hur det här gått till, men gör inget åt saken. Igår förstod jag att det var "femklövern" i kommunen, M+C+FP+KD+MP, som skrivit brev - vilket i ordningen? - om att det kostar med nya medborgare, så vi behöver mer pengar. I media blir det lätt förstått som till Växjö kommun och alla partier. Förståeligt men förrädiskt. Vi är inte samma kålsupare allihop! Marcus Svensson, ledarskribent i Smp, noterar att brevet inte innehåller några nya fakta, bara värdemäsiga uttalanden. Bra, men så enkelt är det inte heller.

Varför skriver inte femklövern till regeringen om att statsbidragen behöver ökas för att kommunerna har ansvar för hela välfärden och kostnaderna stiger? Varför inte kräva att påsen statsbidrag ökas utan att peka ut till vilka eller vad? Personalen i omsorgsnämnden springer benen av sig - varför inte begära extra till det? -Nej, det är just flyktingar och ensamkommande barn som de ska komma extra för. Det ska man höra från en kommun som har extra miljoner till fotbollslag och till och med till att utreda höghastighetståg i Sverige! Inte ett ljud sas på kommunstyrelsen när vi brakade ihop om att anlita konsult för att få hit en eventuell höghastighetsjärnväg just till Växjö. Nu sägas konsulteriet kosta 2-3 miljoner kr och de finns inte i budgeten. Vi/jag vill gärna ha höghastighetsjärnväg men ska varje kommun lägga miljoner på att få järnvägen till sig samt bjuda över varandra med medfinansieringspengar? Hur mycket har Växjö kommun lovat? Eller "femklövern"? Eller kommunalråden? Eller några av kommunalråden? Finns det ingen stat längre som har något ansvar för nationella frågor typ järnvägar? Vilket jädra chickenrace som satts igång - för att mjölka kommuner på pengar! -Hållbar utveckling - var är det? Bästa möjliga ur social, ekonomisk, ekologisk synpunkt - var är det?

Samtidigt med miljonrullning hit och dit, så måste en eventuell fritidsgård/mötesplats på Araby i Växjö vänta till budget för 2016, trots åtskilliga miljoner i stöd till området från staten. Vad blir det av dessa miljoner egentligen? Kommer de fram till de boende i Araby? Den frågan ska jag min själ ha svar på!

-Ja, jag är irriterad. Jag förstår inte varför mer pengar behövs från staten till vissa saker, medan det finns obegränsat till andra. Jag tycker dessutom det är löjligt med tävlingar om var en järnväg ska dras. Jag tycker det är bra att den dras och att den dras på bästa hållbara sätt ur alla aspekter. Men vi/jag är helt ute i det fallet. Bäst och vackrast med största  hybris och skattebetalarplånboken vinner. Det kan vara Växjö. Men det saknas pengar till ensamkommande flyktingbarn...

Vackert ute med stillhet och lite snö. Imorgon ute med flygblad hela dagen och sedan distriktsstyrelsen.

Carin Högstedt

150121

 

 

 

 

 

 

20. jan, 2015

(V)äxjös Kommunnytt p g, arbetsutskott, bröllop med tragik

Snöyra men inte särskilt kallt. Kan bli regn av det hela. Redan hemma efter en rejäl arbetsdag. Kommunstyrelsens arbetsutskott var längre än vanligt med många informationer, bland annat om läget i nya utbildningsnämnden inför bokslut. Och där vilar inga sorger enligt föredragning av ordförande Tenje (M). På fråga om färre barn i förskolans grupper (vallöfte) var dock svaret svävande, minst sagt. (S) hade bra förslag till svar på kommunstyrelsens ordförandes skrivelse om att utreda den optimala mängden allmännytta som Växjö kommun ska ha. Bakom det anar man ju konspiratoriskt att svaret är att kommunen ska minska allmännyttan väsentligt. Som ersättare i utskottet kan jag inte yrka förrän i kommunstyrelsen. (S) hade som sagt ett bra förslag utan att säga nej till utredningen.

Hela eftermiddagen har sedan (V)äxjös Kommunnytts redaktion skrivit texter och skrivit om och skrivit om och korrekturläst och skrivit om. Nu på gång till nätet och imorgon trycks nästan 10 000 ex som ska ut till folk på olika sätt. Bara att få ut buntarna till de som ska dela ut i sin by eller sitt bostadsområde är en hel apparat på flera timmar. Den fråga vi besvarar på framsidan är "Vad hände i fullmäktige?" Och idag 20/1 var ju fullmäktige inställt, så vi skriver bland annat om de interpellationer, som inte fick några svar idag. Minst tre var det. Nöjd med att vi trots inställd demokrati får ut vårt blad!

Vaknade inatt och läste lite i Älghultskrönikan 1976: Ett bröllop i Möcklashult 1726 med tragiskt slut, av direktören W Ejderstedt. Nu vaknar jag verkligen på riktigt. Måste upp och kolla i min morfars anor. Och visst! Ejderstedt berättar i all korthet om bröllopet. Källan är  en kyrkoherde N. Ljungdahls anteckningar i ministerialboken. (Vet inte heller riktigt vad det är för bok). Per i Mycklashult gifte bort sin dotter Lisbeth 8 maj 1726. Bland gästerna fanns kyrkvärden Per Nilsson i Fagraskog och bonden Måns Olofsson i Gilbornaryd. Båda dessa, ärliga och gudfruktiga beskrivs de, ramlade av sin häst och slog ihjäl sig på hemvägen från bröllopet. Jag minns att en anfader till min morfar från Gilbornaryd ramlade av hästen och dog. När jag nu kollar, så visst är det han som var på bröllopet, Måns Olofsson, bara 39 år. Nu får jag sammanhanget också. Min uppgift bygger på kyrkboksanteckning och säger bara att han ramlade av hästen och dog.  Ett häftigt bröllop kan tänka? Måns änka, Elsa Markusdotter, blir ensam med flera minderåriga barn. Hon gifter om sig med en dräng vid namn Jon Jonsson året därpå. Måns Olofsson (Olsson ofta)  och Elsa var min morfars farfars farmors far och mor. Genom den lilla uppsatsen om bröllopet får jag också bekräftat att Måns Olofsson ägde en gård eller del av gård i Gilbonderyd, som det skrivs idag, eftersom han benämns "bonde".

Tänk att Älghultskrönikor kan leda till att en blir Sömnlös i Sandsbro, bortåt 300 år senare!

Carin Högstedt

150120

 

19. jan, 2015

Frihet, kunskap, kärlek - Växjö pride 2015, tillgänglighet, snö

Med lätt hjärta åker jag hem från kommunhuset. Sista mötet där idag var nätverksmöte med Växjöpride. Fullsatt är bara förnamnet. Styrelsen för föreningen som förbereder Växjö pride 4-10 maj 2015 presenterade sig och vad som pågår. Målet är minst 4000 i själva festivaltåget lördagen 9 maj kl 14.00. Lägg datum på minnet! Växjö ska sätta rekord. Växjö ska bli känt som den öppna staden/kommunen, som någon uttryckte det. Ja, självklart. Väldigt mycket engagemang. Många föreningar, organisationer och myndigheter var där. Jag representerade Vänsterpartiet Växjö tillsammans med en partikamrat. Moderaterna hade en representant och socialdemokraterna var  var där med två deltagare. I övrigt en mängd olika föreningar och enskilda men inte fler partier.

Mottot för Växjö pride är KUNSKAP, FRIHET, KÄRLEK. Ordförande i föreningen, Roxberg, förklarade varför, vad det står för på ett suveränt sätt. Så mycket glädje, så många skratt på ett egentligen helt vanligt arbetsmöte! Tack för det. Bra att gå på möten!

Började dagen med överläggning inför möte med kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationerna, som är nästa vecka. Eva (C) och jag är valda tills vidare att sköta detta. En trevlig timme med genomgång med vår handläggande tjänsteman om de ärenden som står på tur.

Mellan dessa två möten en dag vid datorn med svara på brev, skriva verksamhetsplan för Vänsterpartiet Kronoberg, skicka hit och skicka dit. Ute snö och halt tror jag på många håll.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott med intressanta ärenden, som jag lär återkomma till.

Carin Högstedt

150119