31. jan, 2015

Splittrat, debatt om "tanten", Pär Lagerkvist

Lördag eftermiddag och nötväckan hänger upp och ner och äter nötter. Nysnö och mycket lågt lufttryck, som påverkar mig negativt till kropp och själ. Kom hem från Öland  rätt tidig eftermiddag igår. Dåligt väglag med snö och modd. Förmiddagen ägnade vi oss åt omvärldsspaning och det var en rätt splittrad skara spaningar som vi presenterade en och en. Jag var nästan sist och flera hade korsat mina tankespår; cirkulär ekonomi, mångfald med tonvikt på jämställdhet, tillgänglighet, trygghet, antirasism. Men  jag var den enda som talade om jämställdhet som medel att lyckas med kompetensförsörjningen.

Så skulle vi prata ansvarsområden och det blev - precis som efter förra valet - rätt rörigt. Inga ansvariga är utsedda. Det får tas senare. Jag hoppas få fortsätta med landsbygd och tillgänglighetsfrågorna, men allt är av intresse. Finns en poäng med kontinuitet. Det finns en poäng med att bryta kontinuiteten också.

Snart in till stan för Kulturnatten. Ska absolut gå på debatten om "tanten" och den eventuella skulpturen på Stortorget. Smp arrangerar. Smart drag. Det är verkligen en fråga som diskuteras. Bakgrunden för er som inte följer den lokala debatten är "århundradets foto" av kvinnan som dänger en handväska mot en NRPares huvud. Det hände på Stortorget 1985. Fotot av Hans Runesson är mycket känt och ett fantastiskt uttryck för antifascism. Men kan man bryta ut kvinnan som skulptur utan den unge mannen? Vad skulle framtiden förstå av det utan lång och förklarande text? Slutligen - tror jag - har jag tagit ställning; gärna många kvinnor som skulpturer på torget och gärna kvinnor som är antirasister, men detta foto är konst nog i sig själv. Ska bli intressant att lyssna på diskussionen som handlar om yttrandefrihet, om rätten att demonstrera utan att bli angripen och om rätten att reagera mot rasism och främlingsfientlighet, myter, fördomar och hur man gör det på bästa sätt. Därifrån till Fria ordets hus och samtal om Pär Lagerkvist - på liknande tema. Pär Lagerkvistsamfundet arrangerar och leder samtal mellan kommunstyrelsens ordförande och mig.

Har suttit ett par timmar och tittat i några böcker om och av Pär Lagerkvist nu på förmiddagen. Eftersom jag i många år varit medlem i samfundet, så har jag tillgång till väldigt mycket litteratur i ämnet. Kan dock inte Pär särskilt väl. Det var lyriken jag fäste mig vid en gång i tiden. Han fick nobelpriset 1951. Sverige och än mindre Växjö har inte särskilt många nobelpristagare och borde vårda dem ömmare. Vänsterpartiet motionerade om en skulptur till Lagerkvists ära för sådär 15-20 år sedan. Det blev monoliten som står utanför gamla stationshuset. Den är sällsynt anonym.

Debatten om "tanten" är i Smålandspostens hus kl 16.30, Pär Lagerkvist i Fria ordets hus kl 19.30.

Carin Högstedt

150131

 

29. jan, 2015

Öland, sol, snö, cirkulär ekonomi, Earth Week

Lämnade ett Växjö i slask och snö. Vid gränsen till Kalmar län ungefär, lite sol, i Kalmar och på Öland strålande sol. Kändes längesedan. Nu snöblask även på Öland.

Fullmatad dag med information och diskussion om läget i Växjö kommun vad gäller ekonomi, rankingar, sociala förhållanden och miljö-klimat. Växjö kommuns miljöstrateg gick igenom miljöprogrammet, utmaningarna och möjligheterna. Hon talade mycket om cirkulär ekonomi och det sättet att tänka;avfall är resurser, äga kan man göra ihop - enkelt beskrivet. Alla behöver någon gång borra hål i väggen, men behöver alla ha varsin borr? Eller bil? Hur tillverka produkter som går att återbruka, återanvända och cirkulera vidare på olika sätt? Så fick vi infomation om vad som planeras för Earth week i mars. Och det är inte lite. Roliga inslag och lärorika blir det och skolelever är engagerade liksom föreningsliv.

Imorgon omvärldsspaningar från arbetsutskottets förtroendevalda. Vad ser vi som nödvändigt och viktigt att genomföra i kommunen, när vi ser oss omkring i världen? En av mina är avklarad. Det var just cirkulär ekonomi. Under genomgången av det avsnittet i eftermiddag kom f ö en mail till mig med innehållet: Vi ser att du är medlem i nätverket för cirkulär ekonomi. Kan du tänka dig att din arbetsplats vill ha en föreläsning om det. Vi kan erbjuda... Märkligt att det erbjudandet kom exakt just då och eftersom alla i utskottet  verkade positiva och intresserade av att driva "cirkulär ekonomi", så är det inte omöjligt utan det blir ett ja till förfrågan. Verkade mycket seriöst. Kanske under Earth week?

Carin Högstedt

150129

 

 

28. jan, 2015

Sthlm tur o retur, Öland, reportage om hiv-aids

Äntligen hemma efter möte i Sthlm hela dagen. Fem timmars styrelsemöte med Noaks Ark. Rätt segt. Jag hade dessutom glömt handlingarna med alla frågetcken och krumelurer för att komma ihåg vad jag skulle ta upp. Det löste sig. Jag kom ihåg det mesta successivt. Det var dokument som ska behandlas på årsstämman i april. Rapporterade från Noaks Ark Småland-Halland och Växjö om prideförberedelserna, om det stora intresset och glädjen i planeringen och om Smp.s förnämliga inblicksreportage om ämnet hiv-aids - jag tror 12 sidor sammanlagt.

Imorgon bitti till kommunhuset för avfärd till Halltorp på Öland, där kommunstyrelsens arbetsutskott ska ha överläggningar och genomgångar i två dagar. Fredag morgon är det omvärldsbevakning på dagordningen och vi är ombedda att fundera på två egna förslag utifrån att ha betraktat omvärlden. Jag vet vad jag ser och som oroar mig: Rasism och klimathot. Det urfattiga landet Bangladesh är drabbat av just klimatförändringar. Frågan är vad Växjö kommun kan göra för att vara spjutspets på de områdena. Mycket görs men kan vi höja ribban genom mågfaldsarbete, kan Växjö kommun bli ett föredöme genom aktivt jämställdhetsarbete i praktiken (igen)? Jämställdhet, klimat, miljö, mångfald - det hör ihop. Får se om jag får ihop det hela.

Carin Högstedt

150128

 

27. jan, 2015

Auschwitz, bredband, Jonas, antisemitism idag

Bilder från Auschwitz - 70 år sedan förintelselägret öppnades. På nyheterna om unga judar idag i Sverige som upplever antisemitismen. Otroligt. Vad är det för mekanismer? Romerna. Fortfarande förföljda i hela Europa. Snart går det inte längre att intervjua de människor som faktiskt var där, i Auschwitz. Det finns människor idag som förnekar förintelsen. Hur ska det då bli när inte ögonvittnena finns längre? Eller kan mänskligheten ta sitt förnuft tillfånga? Tror snarare att vansinnet går i cykler. Nu är vi tillbaka i nationalism och rasism. Men många människor verkar som motkrafter.

Följer inte medierna så intensivt bildmässigt men det jag sett från Grekland är så uppenbart mansdominerat att det är länge sedan jag sett maken. Ett vänsterparti som inte har kvinnor i ledningen - vilka ursäkter finns? Kan man i längden ha framgång utan kvinnor? -Nej, skulle jag vilja påstå.

Möte kring bredbandsutbyggnaden i Växjö kommun och regionen i eftermiddags. Hur ska Växjö kommuns landsbygdspolitiska programs högt ställda mål när det gäller fiber kunna genomföras? Länsstyrelsen där, Wexnet också, Region Kronoberg och Växjö kommun. Vad gäller? Var finns pengarna? De nya reglerna? Bra samtal. Kom fram sådant som inte jag visste innan. Men frågan är kvar: Varför ska landsbygden bidra med ideellt arbete till det som är en nationell infrastrukturell angelägenhet? Svaret finns i något riksdagsprotokoll som bestämde att bredband var en fråga för marknaden. Där, i det beslutet, började en karusell av bidrag, möten och byaföreningar för att ändå kunna försörja landsbygden med fiber. Det gör ju inte marknaden! Fanns inget landsbygdsperspektiv i det beslutet i riksdagen. Växjö kommun har bra utbyggnad relativt sett, men det finns vita fläckar. Hur ? Vem? Vilka medel? Lite svar kom i denna överläggning.

Kvällen avslutade jag med att delta i medlemsmöte med V Växjö. Jonas Sjöstedt deltog live via nätet. Bra tal och vi diskuterade innan talet hur vi kan bidra till EU-migranternas liv i vår kommun. Det ska bli något konkret.

Imorgon till Sthlm och Noaks Ark. Glad att det går att flyga från Växjö och att om inte Bromma finns kvar så måste det finnas bra alternativ. Ibland är det värdefullt på alla sätt och vis att kunna flyga till Sthlm.

Carin Högstedt

150127

26. jan, 2015

Möten hela dagen men inte i Gemla ikväll, tjock grillad med mos

Började dagen med att i halvskummet dela KNytt-blad i ett radhusområde och i ett bostadsrättsområde. Dessa har jag adopterat för flera år sedan. Rätt skönt ute tidigt idag. Så lite pappersarbete innan första mötet med en representant för en gratistidning där Vänsterpartiet Växjö annonserar. Så lunchöverläggning med  de anställda på Noaks Ark inför riksstyrelsemötet på onsdag. Tillsammans hittade vi många frågetecken i en rejäl samling handlingar med verksamhetsplan etc. Tillbaka till kommunhuset och  möte med kommunstyrelsens samverkansråd. Mötena följer sin liturgi. Många brister i tillgänglighet hänger med år ut och år in. Alerta  representanter för handikapporganisationerna håller oss underrättade och driver på, men strukturerna är inte mottagliga. Det handlar om att inte bygga in nya hinder för funktionsnedsatta i miljön och att åtminstone inte upprepa de gamla misstagen.

Så till slut ett internt V-möte och jag kände att jag var tom, utsvulten och varit vaken för länge. Skulle till Gemla på möte mellan folket och kommunstyrelsen. Kände att jag var tvungen att äta något. Åkte till Barks korvkiosk, räddningen i sådana lägen, och ställde mig i en liten kö. De två före mig var i sällskap och de skulle ha, visade det sig, tre papperskassar fulla med jag vet inte hur många portioner med alla tillbehör som kan tänkas. Jag frös fast. Klockan tickade men jag hade verkligen behov av det mest basala i en korvkiosk: En tjock grillad med mos och stark senap. Åt och klockan blev mycket. Mot Gemla. Snöyra, mörkt, klockan för mycket, mörkerkörning i snöyra - nej, jag vände  ute på Samarkand! Åkte hem! Bra för snön yr och jag är utschasad.

Imorgon intressanta möten - hela dagen och kvällen. Återkommer till det. Och till den intressanta utvecklingen i Grekland - måtte det gå åt rätt håll!

Carin Högstedt

150126