18. jan, 2015

Minnet av Patrik, Älghultskrönikor, Kattens pyjamas

Åkte in till stan och Tegnérgallerian, där bokhandel och Patrik Hammarstrands antivariatavdelning ligger. Patrik, född 1972, avled häromdagen, som jag skrev om igår. Jag har hört att man kan skriva till hans minne i bokhandeln. Där finns en bok, ljus och ett foto och många har skrivit om hans vänlighet, humor och betydelse för Växjö, för  litteratur och bildning. Boken finns där fram till begravningsgudstjänsten, som är i Växjö Domkyrka fredag 6 februari 12.30. Det kändes bra att få en stund där och skriva några rader från. Köpte två Älghultskrönikor, 1975 och 76. Det var den sista affären mellan Patrik och mig; jag hade beställt några vissa årtal Älghultskrönikor, som han skulle bevaka åt mig. Dock inte dessa.

Så några timmars samvaro med barnbarn och deras föräldrar ute på landet. Spelade "Kattens pyjamas", vilket spel passar både äldre och yngre.

Helt isfritt i sjön men kallare väder på gång.Befarar isbildning.

Nu en packe handlingar att läsa in och så se fortsättningen på Fosterland och Blå ögon. 

Carin Högstedt

20150118

17. jan, 2015

Nytta och nöje, kontrapropositioner, utesittarkväll, tapeter, sorg

Nyss hemkommen efter heldag med nya kommunala gruppen, utbildning främst för nya på kommunala uppdrag. Väldigt trevligt - så politiskt begåvade människor vi har med oss in i framtiden! Vi gick igenom användbara mediaadresser och hur relationen till media ska vara: Öppen, ärlig, tillmötesgående. Inga misstankar om bakhåll eller konspirationsteorier. Vi hade en lång lista på politiska fackuttryck, termer och ord man måsta förstå och kunna använda. T ex att "yrka" är tydligt, att säga "jag tycker" kommer inte att tas upp som förslag av en ordförande. Vi spelade två sammanträden med roller utdelade till var och en. Det blev mycket komplicerade situationer som vi diskuterade lösningar på. Kontraproposition gick bra. Poängen med skriftliga reservationer förstod alla. Så hade vi 500 flygblad som spreds på stan efter lunchen. Det ingår som naturlig del i det kommunala uppdraget att även göra utomparlamentariska insatser. Dagen var både nytta och nöje.

Gårdagskvällen satt vi faktiskt ute en halvtimme, trots regnplask. Försökte få eld på julljusen som fortfarande sitter i julgransstaken av metall. Blåstes förstås ut direkt. Får göra ett nytt försök ikväll.

Drog igång renoveringsprojektet som länge varit av nöden: Helrenovering av lägenheten. Pratade med en firma som kan allt vi behöver och ger råd. Tog hem ett antal tapetkataloger. Tänkte på Mats Trondman, forskare i ungdomskultur med mera. Han sa en gång att det tar två generationer innan en klassresenär väljer "rätt" tapeter. Glömmer aldrig det yttrandet.

Sordin över livet. Patrik Hammarstrand, antikvariatet, hastigt borta. Min vän genom åren, min bokvän. Så många trevliga samtal, så snäll och älskvärd människa! Mycket sorgligt.

Carin Högstedt

150117

 

15. jan, 2015

In i märgen, mycket skrivet, inga regiondagar, pojkars betyg

Riktigt, riktigt obehagligt väder, in i märgen, in i själen. Regn, blåst, mörkt. På gränsen till snö. Var anmäld till Regiondagarna idag och imorgon i Markaryd - kl 7.05 buss idag från Sandsbro för buss till Markaryd 7.30 från stationen i Växjö. Kroppen skrek. -Nej, stanna hemma och vårda bihålorna! Och jag lyssnade. För en gångs skull. Två dagar som bonus att skrota omkring i lägenheten eller arbeta med något roligt. Säkert trevligt i Markaryd och alla seminarierna, men jag är inte så involverad i regionfrågor längre. Jag gjorde rätt.

Igår satt jag och skrev olika dokument och brev i nio timmar. Nästan klar med det som behövs till distriktets årskonferens plus förberedelser för lördagens utbildning av nya förtroendevalda (V). Ska hålla i rollspel (fejkade kommunala sammanträden) och media (attityder och relationer till). Fick ihop en insändare till Smp också, svar på tal till Bo F (M) om Araby. Han svarade på mitt inlägg om fritidsgårdar och grannsamverkan. Nu svarade jag på det.

Så blev det ändå en utryckning idag. Radio Kronoberg ville ha Anna Tenje (M), Utbildningsnämndens ordförande, och mig i debatt om den fråga jag väckt om pojkars sämre resultat i skolan jämfört med flickors. Svårt att debattera om en så ny fråga utan att jag har en aning om Tenjes åsikter, men det redde sig väl, hoppas jag. Det konstiga är att denna fråga, att pojkar konsekvent lyckas sämre i skolan, aldrig tidigare debatterats i kommunfullmäktige! Nu blir det så genom min interpellation till Tenje. I radion var bara början. Radio Kronobergs lokaler var fulla av skolbarn - Vi i femman! Skillnaden mellan mig och Tenje är att hon ser pojkarnas resultat som individuella problem, jag ser dem som individuella OCH strukturella, ett jämställdhetsproblem.

Nu på TV1 om härskarteknikers användning på sociala media. De fem härskarteknikerna är en film, framtagen i Växjö kommun 1992, efter socialpsykologprofessor Berit Ås forskning om härskartekniker. Den togs fram i Växjö kommuns jämställdhetskommitté, när jag var ordförande där. Såldes i tusental exemplar och lyfte Växjö kommun på jämställdhetshimlen. Teknikerna lever fortfarande! -Ja, i praktiken självklart, men i forskningen om sociala media! Intressant! Bra!

Hemmakväll. Läsa in, läsa in. Sova ut, sova ut. Men först Antikrundan.

 

 

 

13. jan, 2015

Sydostleden, Kräftan 9, färsk kyckling, protokoll, arbetsutskott

Idag kommunstyrelsens arbetsutskott med nya konstellationen. Jag är ersättare, inte ordinarie. Det betyder att jag inte kan yrka, det vill säga ha förslag som beslutas om. Jag kan dock meddela vad jag tycker och vad (V) kommer att ha för förslag i kommunstyrelsen. S-gruppen och jag träffas en halvtimme före arbetsutskottet och går igenom dagordningen. Två V-motioner är med idag. En om Sydostleden som jag testcyklade i höstas och sedan motionerade om att den måste bli cykelvänlig om den ska få status som nationell och internationell cykelled. Svaret som föreslås är att vänta och se om den inte packar sig över vintern. S kunde tänka sig att förbättra beslutet och precisera att till våren ska eventuella åtgärder tas ställning till. Men de borgerliga sa naturligtvis nej till det. Nästa motion hade Eva-Britt Svensson varit initiativtagare till. Den förbättring som den nya regeringen med stöd av V aviserade för ensamstående föräldrar genom att höja bidragsförskottet med några hundralappar - den förbättringen ville vi att socialtjänsten inte skulle räkna med i inkomstberäkningen för ekonomiskt bistånd. Lite krångligt uttryckt av mig, men betyder låt dessa som har haft och har det svårt ekonomiskt - låt de få behålla dessa, jag tror det handlade om 300 kr per månad. Nu blev ju inte denna förbättring verklighet genom att riksdagen röstade igenom den andra budgeten, så motionen är helt enkelt inaktuell. S-gruppen la det yrkande jag skulle lagt om jag kunnat nämligen att motionen är inaktuell. De borgerliga kunde inte låta bli utan la till att även om den var aktuell så skulle det innebära en särlösning som de inte vill ha. Så mycket för en av de mest ekonomiskt utsatta och borglömda grupperna, flertalet kvinnor.

Ett annat ärende, som kommer till fullmäktige (kanske i februari om det inte ställs in)  handlar om att göra om lägenheterna i Kräftan 9 till bostadsrätter. S+V har samma negativa inställning. Det är inte bostadsrätter som behövs i centrum av Växjö, det är hyresrätter.

Träffade tjänsteman i kommunhuset som sysslar med måltider och mat i Växjö kommun. Berättade snabbt om besöket på kycklingfarmen igår i trakten av Linneryd. Hon svarar att man just håller på och diskuterar upphandling av - just det - färsk kyckling. Intressant.

Åkte ut till företaget Gunnebo, som flyttat från Gemla till gamla Hammarstedts lokaler i Växjö.  Vi har försökt komma dit på studiebesök från kommunala gruppen. I december fick jag kontakt med en kvinna där och hon trodde att den dag och tid jag föreslog skulle gå bra. Det var idag kl 13.30. Hon skulle återkomma med besked. Jag hörde ingenting och började så ringa och maila. Kom inte ihåg vad hon hette. Ringer man kommer man till en växel i Göteborg. Fick inte kontakt!  Åkte dit idag 13.30 för att se vad som gått snett och varför de inte svarar på mail eller telefon. Vid entrén stod en man som undrade vad jag ville. Jag förklarade och han förstod vem jag pratat med och hon var där. En trevlig kvinna som velat göra ett bra besök, upptäckt att tiden inte passade för den hon menade skulle informera oss och helt enkelt glömt att återkoppla. Jag var vid det här laget väldigt trött på Gunnebo men hon var så trevlig och ångerfull så vi beslöt att jag återkommer med tider.När jag berättade om mail och telefon som inte blivit besvarade, så trodde hon att jag kommit till gammal hemsida. -Den ska ni ta bort, sa jag.

Lätt om hjärtat åkte jag till kommunhuset och skrev protokoll från igår kväll och kommunala gruppen. Blev precis klar för att ta mig till partilokalerna och distriktsstyrelsens arbetsutskott. Det utlovade nyvalet har ställt till oreda i vår planering. Nu redde vi ut när vi har årskonferens och styrelsemöten - igen! Konstaterade också att antalet medlemmar fortfarande ökar i länet. Känner stor tillfredsställelse av att träffa mina kamrater i utskottet, prestigelöst och konstruktivt.

Ser på Smålandsnytt att bilder hittats av en slump som rör Andrés expedition med ballong till Nordpolen. Länge sedan jag var totalfascinerad av denna expedition, men när Smålandsnytt visar fotona, som funnits på Andrémuseet sedan 1936, så vaknar det. Så mycket det finns att studera, på djupet!

Carin Högstedt

150113

 

12. jan, 2015

Working class heroe, kycklingfarm, mjölkbönder, halt och mörkt, kommunal grupp

Hem framåt 21.00, mer död än levande. Och vad händer? Jerry Williams avskedsshow på TV - Working class heroe, just nu, min absoluta favorit. Jag lever upp igen. Åt fanders med sömnbrist och elände. Jerry är makalös!

Dagen började alldeles för tidigt. Skulle ut och köra bil och var orolig för väglaget. Det var värre än jag trott. Ut i mörkret, halt, snö, modd - mitt mörkerseende är uselt och jag visste inte riktigt vilken bondgård utanför Linneryd jag skulle till. Spänner mig till max vid ratten i alla bländande ljus. Kommer till Linneryd. Kör fel där åt alla håll men löser det och kommer till bondgården - först av alla politiker som är inbjudna av LRF! Kl är 8.30 och jag är helt slut. Så småningom dyker de upp, en S, en M och så Eskil, C. Senare kom även Karin, C. På den här gården ser vi 39 500 kycklingar i ett stall eller vad man säger. De lever ca 34 dagar och lever denna korta tid  vad jag kan bedöma  helt OK. Vi diskuterar närproducerat - vad är det? Upphandling förstås. Politiskt sätts regler för djurskydd och sedan upphandlar vi kycklingar från Thailand. Är det logiskt? Nej. Varför köper inte kommunen färsk kyckling från närproduktion? Varje sådant här besök ger lite ny kunskap, lite fler perspektiv och insikter. 1% av svensk kycklingproduktion är ekologisk. Varför inte mer? Jag får en del med mig till "måltidspolicyn" som ska antas av Växjö kommun. Tror jag ska skriva ett eget förslag, utifrån djurperspektiv. Dagtinga aldrig med djurskyddet. Det är Sveriges konkurrensmedel. Säger jag och äter kött. Det håller inte. Framtiden är vegetarisk.

Så till Stenslanda och en gård där mjölkbönder är de som driver gården. Mjölkpriset har gått ner rejält och Anders Hermansson, LRFs eminente moderator,  visar instruktivt hur lite bonden har att leva på som läget är nu. Vägen dit var moddig förresten. Blev ännu tröttare. Lite politisk diskussion: Vad kan göras för att hindra mjölkbönder att kasta in handduken? De skatter som S+MP-regeringen står för på handelsgödsel och transporter och som V bejakar kritiserades med emfas. Var det därför detta ordnades? Att lobba mot just de skatterna? Lite bismak fick jag men på det stora hela tycker jag väldigt mycket om dessa LRF-träffar. De är väl förberedda och det är lärorikt. Men det är olika åsikter om ekologiskt och man försvarar naturligtvis sina medlemmar och deras vilja att gå runt och tjäna pengar. I Kronoberg med den struktur vi har med småbruk, djurhållning och skogsbruk är inte de föreslagna skatterna någon höjdare. De är tillkomna - även om jag kan försvara dem - i ett parlament där storstäderna har allt fler ledamöter och landsbygden allt färre. Om Kronobergs struktur hade makten skulle det vara helt andra skatter. Är jag säker på. Och om inte djuren betar så har vi inga öppna landskap och ingen besöksnäring heller.

Kom hem och satte mig och skrev färdigt verksamhetsberättelsen för V Kronoberg. Tog ett par timmar. Sedan ett valberedningsmöte plus kommunala gruppen. Skönt att höra att de nya yttrar sig och har idéer. Jag sekreterare och höll på att trilla av stolen av ren trötthet.

Tack Jerry - du avslutade min dag på ett fantastiskt sätt!

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott. Och jag är ersättare, inte ordinarie. Får nypa mig i armen för att komma ihåg att jag inte kan yrka och reservera mig!

Carin Högstedt

150112