16. feb, 2015

Arbetsgrupper, årsmöte, bokslut och budget, fritidspolitiker

Hemma efter årsmöte med Vänsterpartiet Växjö. Tänkte när jag efter en stund hemma åkte till stan och möte - igen - att det hade varit skönt att grotta ner sig hemma i värmen. Ute råkallt och blåsigt. Kylan smög sig in i själen. Men vem kan avstå ett årsmöte när man är både valberedning och sekreterare? Dessutom ett trevligt möte utan problem. Inte välbesökt men det var inte de nya unga som sviktade. Mångkulturella kvinnoföreningen hade lagat maten med mycket vegetariskt och jättegott. Eva-Britt Svensson omvaldes till ordförande och åtta andra till styrelseledamöter varav undertecknad är en och jag trivs med det uppdraget. Två helt nya valdes: Robert Armgren och Helén Moggia.

Verksamhetsberättelser, bokslut och budget passerade, men på verksamhetsplan - det framåtsyftande - blev det lite diskussion. -Arbetsgrupperna - vad är det och hur kommer man med? -En arbetsgrupp för feminism! - Feministiska stadsvandringar - mer sådana! -Partiskola! Nya styrelsen med på noterna och mot slutet av mötet bildades en arbetsgrupp för -Vad kan vi göra för EU-migranterna? Hur kan vi få kontakt med  och hur kan dessa människor få förtroende för oss? Vad kan vi bidra med för att få folk att stå upp? Enkelt uttryckt arbetsgrupp för EU-migranter, som intresserade flera att vara med. Jag har samlat en mängd information från media med vad som görs och kan göras för att förbättra situationen för de fattiga som finns bland oss dagligen.

 På eftermiddagen möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott. Genomgång av bokslut, budget etc inför årskonferensen 28/2. Jag tänker på oss lite udda som sysslar med sådant här fullt frivilligt, som lägger massor av timmar på att få ett bokslut att stämma på öret. De som bakom kulisserna verkar för att allt ska ske demokratiskt och som skapar fundamentet i styret av Sverige, av kommun och region in i minsta molekyl. Tänker på fritidspolitiker och framtiden. Utvecklingen går alltmer mot betalda hel- eller deltidspolitiker och en nomenklatura. Kanske oundvikligt? Politiken har väldigt mycket att göra och allt går verkligen inte att göra på fritiden. Men det är en balansgång. Det är fritidspolitiker som är hjältarna, inte kommunalråd, som någon sa. Det är de som fortfarande ställer upp som kassörer i partiföreningar som  bär upp en av demokratins byggklossar. Vad gör vi sedan, när ingen kan eller vill?

Trött och imorgon fullt upp.

Carin Högstedt

150216

 

15. feb, 2015

Ny vecka, Jonas Sjöstedt, årsmöte och resa Kosovo

Använder söndagskvällen som vanligt till förberedelser inför nya veckan. Sportlovsvecka och lugna gatan - förutom årsmöte med Vänsterpartiet Växjö, distriktsstyrelsemöte med Vänsterpartiet Kronoberg, ett offentligt möte med folket på Tallgården, Araby, ett långt kommunstyrelsens arbetsutskott och lite annat. Det finns tid för barnbarnen och någon bio eller dylikt. De är ju "lediga". Måste skriva text till skriften Händer i Furuby imorgon! Sista dagen. Får inte missa. Har aldrig missat - Händer i Furuby har nog kommit ut och velat ha text från partierna i 15 år. Bra initiativ av sockenrådet.

Ser i kalendern att det är mycket som ska hända. Jonas Sjöstedt, vår partiledare, kommer till Ljungby och Alvesta torsdag 26/2. Kl 18.30 är det öppet möte i Alvesta, Folkets Hus. Hoppas på mycket folk. En torsdagskväll. I Alvesta.

Kosovoprojektet om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar löper vidare och nu är det växjögruppen som ska till Kosovo på returbesök. Intressant! Det är tio år sedan sist jag var där. Skulle verkligen vilja se vad som rört på sig sedan dess. Men jag tackade nej för här hemma är det fullspikat den veckan - för mig sämsta tänkbara denna vår. Men - jag ändrade mig igen. Har jag ansvar för tillgänglighetspolitiken, vilket troligen beslutas på tisdag, så ger jag mig och följer med. Gladeligen. Nya projektuppdrag med Kosovo väntar för övrigt. En uppföljare till "mitt" projekt är att söka pengar till projekt "daglig verksamhet" som gruppen från Kosovo fäste sig särskilt vid när de var här. Hoppas det går i lås. Gillar när internationella samarbetsprojekt leder till konkreta resultat. Då kan resandet försvaras.

Carin Högstedt

150215

 

 

 

14. feb, 2015

Pappersinsamling, nötväckor, 2000 sjuksköterskor, 300 drunknade

Har bläddrat igenom tidningshögen från veckan på Teneriffa, fyllt bostadsrättsföreningens pappersinsamling och beslutat: Nu är det nog. Nu säger jag upp DN. SvD känns piggare. ETC blir bättre och bättre. Hur som helst: Maken L och jag har för många tidningar. Mycket går att läsa på nätet.

Här brukar vistas en nötväcka. Det är en trevlig fågel som helst äter uppochnervänd. Idag - för första gången - var de två! Kan väl då bli ännu fler.

300 flyende människor beräknas ha drunknat i Medelhavet. Händer alltså fortfarande att för många fraktas i för små båtar som sjunker. Dessa var enligt rapporter 15-20 år. Det finns inte ord för vansinnet, girigheten och plågorna i krigens spår.

I Sverige har 900 vårdplatser på akutsjukhusen stängts, för det finns inte personal att hålla dem öppna med. Ca 2000 sjuksköterskor saknas. Var är resurserna för att utbilda? Var är resurserna för att validera de som kommer hit som flyktingar och har vårdutbildningar/erfarenhet med sig i bagaget? Var är resurserna till kommuner och regioner för att kunna anställa så många som behövs och hushålla bättre med personal som är i vården? Det är hög arbetslöshet. Sätt igång bristyrkesutbildningar, ge många fler möjligheter att försörja sig och leva ett bra liv! Samtidigt som vårdköer kan hållas korta och färre medborgare dras med oro och plågor under köandet. Det är en ekvation som går ihop! DÖ (decemberöverenskommelsen) kanske var bra, men den innebär ju väldigt lite action i politiken, förutom att vissa små partier börjat snatta ur SD.s politiska budskap. Eller har jag missat något? Satsningarna som stor del av folket väntade och trodde på - äldreomsorgen, vården och skolan, ja offentlig sektor, som faktiskt skriker efter mer personal, försvann i och med att SD fällde den offensiva och solidariska budgeten, som nya regeringen med stor hjälp av (V) la fram. Risken är att mandatperioden går, att det är som vanligt och att de som vill förändra för jämställdhet och jämlikhet inte blir trodda.

Trevlig helg på er!

Carin Högstedt

150214

12. feb, 2015

HVB-hem, Daniel Riazat, Barnkonventionen, privatliv

Besökte ett HVB-hem på förmiddagen. Det är ett hem för vård och boende för ungdomar 13-20 år, som av olika skäl inte kan bo hemma. Det kan vara föräldrarna som har problem, det kan vara ungdomen. Åtta platser plus två akutplatser, tolv personal. Två personal på natten och Jeanette, som vi pratade med, berättade om en klar förstärkning de fått: En personal som är vaken på natten, en som kan sova. Tidigare ingen vaken, men i samband med utökning av platserna kom denna förbättring till. Det här hemmet är en så kallad hemmaplanslösning. Det betyder att det är ungdomar från kommunen som placeras här. Om inte dessa platser fanns skulle alternativet vara placering på HVB-hem i andra kommuner. På en och en halv timme får vi två från vänsterpartiet som är på besök en mycket god inblick i hur dagarna ter sig, möjligheter, glädjeämnen och problem. Det gör oss till bättre beslutsfattare.

Ser på twitter att vänsterpartister tar upp krav på Barnkonventionen som lag - ett mycket aktuellt ämne! Tror faktiskt att regeringen har med det i sin regeringsförklaring. Hög tid! Någon emot?

Känner inte Daniel Riazat, (V)s utbildningspolitiska talesperson, men såg honom igår i debatt med Fridolin (MP)  i TV-nyheterna. Jag blev imponerad av Daniel, en ny fräsch bekantskap, som lär återkomma i media. Det handlade förstås om betyg från årskurs 4. (S) i Växjö kommun var jättesnabba med att genom skrivelse kräva att Växjö kommun säger nej till experimentlustan med 10-åringar. Bra gjort och snabbt! Kommer  artikel från (V) på samma tema tack vare vår nye ledamot i utbildningsnämnden Robert Armblad.

I övrigt privatliv med döttrar och tapetväljarvånda med mera.

Carin Högstedt

150212

11. feb, 2015

Betygshets, hemma igen, bredband, Växjö pride, styrelsmöte

Hemma igen från Teneriffa och fick nöjet att hämta barnbarn på fritids. Det är bara några hundra meter mellan maken L.s och min bostad och barnbarnens skola. Trevlig promenad i lite vårliknande väder. -Överraskning, sa jag, från Teneriffa. Verkligen inget märkvärdigt! Varsin anteckningsbok med vackra omslag med exotiska fåglar. -Ni kan använda den som dagbok, skriva vad ni gjort under dagen eller vad ni önskar eller vad det är för väder, trugade jag. Tösabiten 7 år fattade galoppen och skrev en sida om vad hon gjort i skolan. Lillpojken och jag byggde lego. Trevligt!

Hör på radion på väg till första mötet på morgonen att det gjorts en överenskommelse om betyg från årskurs 4 mellan regeringen och de borgerliga partierna. 100 skolor ska starta försök med betyg från klass 4 med början  2017. -Hörde väl fel, tänker jag. -Ska 100 skolors barn vara försökskaniner för något som vetenskapen inte ger minsta belägg för kommer att ha någon positiv konsekvens? -Vilka mår bra av det beslutet? Var är barnperspektivet? Betyg från årskurs 6 är nyss genomfört och inte utvärderat såvitt jag vet. Detta skulle satts stopp för!

Dagen började med en överläggning mellan oss landsbygdsansvariga i kommunstyrelsen och landsbygdsutvecklande tjänsteman. Mycket om bredbandsutbyggnaden. -Vad kan vi göra åt de vita fläckarna i kommunen? "Samhällsmaster" är ett nytt begrepp och en ny företeelse. Utreds på riksnivå. Finns i Norge. Betyder helt enkelt att samhället tar sitt ansvar för kommunikationerna, alla sorters kommunikationer. Kan vara en lösning. Vi planerade också kvällen 3/3 då alla sockenråd och samhällsföreningar (26 st i kommunen) ska träffas i Asa/Fraggahults bygdegård för att lyssna på information, utbyta erfarenheter och diskutera utveckling.

Ikväll styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjös styrelse. Planering av deltagande i Växjö pride med seminarium och beslut om sponsring av Växjö pride. Diskussion om kommande årsmöte, om 1 maj, ekonomi och Internationella kvinnodagen. Den senare verkar bli ett fantastiskt arrangemang med program hela eftermiddagen och kvällen. En arbetsgrupp med representanter från olika föreningar och partier jobbar för fullt. Utan tvekan en hel del att se fram emot!

Imorgon studiebesök på Wälluddens HVB-hem, hem för vård och boende, som första uppgift.

Carin Högstedt

150211