23. feb, 2015

Tristväder, Araby Park Arena, sociala motioner, inga stringenta svar

Det fortsätter vara riktigt ruggigt väder. Går inte att sitta ute. Det beror inte så mycket på kylan som på blötan.  Dropp, dropp oavbrutet.

Vi var sex från V Växjös kommunala grupp som besökte Araby Park Arena, idrotts- och kulturhus i Växjös miljonprogramområde. Ny chef där och intressant att möta honom. Givande samtal med personal. Vi bjöds in att komma tillbaka om sex månader. Det ska vi göra, men vi kommer på spontanbesök då och då också. Det är roligt att se gympasalen full av olika åldrar och nationaliteter som tränar på olika sätt. Tala om integration! Det finns en inneboende kraft i Araby, som ska mötas med respekt. Lyssnas på, tas tillvara. Föreningslivet behöver utvecklas. Det är genom föreningar som nya medborgare kan få kontakter, som i sin tur underlättar att få arbete.

Imorgon kommunfullmäktige. Sitter med alla handlingar och mina tidningsklipp om EU-migranter, om pojkars och flickors betyg, nationella minoriteters utökade rätt till hemspråksundervisning, Sydostleden (cykel) m m m m. Just nu en enda sörja. Det är motioner från V och S som får svar plus att jag har två interpellationer. Svaren på motionerna som föreslås av den "femklövern" håller inte måttet. Svar ska tala om vad som ska göras, vem som ska göra det och när det ska vara klart. Oavsett politisk inställning till V-motion om "Tak över huvudet för EU-migranter och skolgång för deras barn", så ska beslut gå att följa upp och förstås av medborgarna. "Motion om oberoende kommission för ett socialt hållbart Växjö" av Åsa Karlsson Björkmarker (S) får svar att det redan görs och att inga nya kommunala inrättningar behövs. Lite förkortat. Ursäkta, men motionen nämner inga nya "kommunala inrättningar" utan en oberoende ej partipolitisk kommisssion för att se vad Växjö kommun ska göra för att minska klasskillnader. Modell är Malmökommissionen, som är ett synnerligen lyckat exempel på vad som går att göra för jämlikheten på kommunal nivå med hjälp av forskare. Ska bli intressant imorgon. Räknar med sen kväll.

Carin Högstedt

150223

 

 

 

22. feb, 2015

Islossning, kanadagäss, vår i Malmö, judehatet, slam på åkrarna?

Isen går upp på Toftasjön. Ett femtiotal änder vistas på isresterna och i de öppna vattnen. Och i morse hade de fått sällskap av kanadagäss, som nu återvänt och trumpetade glatt. Snygg fågel. Vet inte var de håller hus på vintern. Åkt tur och retur till Malmö med Öresundståg, som gick som de ska, i tid. Vi lämnade ett grått Växjö och kom till soligt Malmö, där vi fick god middag och träffa nära släkt och familj. Trevligt!

Använde tiden på tåget till att läsa in mig på avloppsslam. Lägga ut på åkrar? Bränna? Slammet innehåller som alla förstår mängder med obehagliga ämnen, av vilka kadmium är ett av de värre. Det finns läkemedelsrester t ex. Det finns fosfor också och det behöver åkrarna. Om man bränner slammet så bränner man samtidigt fosforen. Teknikutveckling för att bränna slam med mycket kadmium och även kunna ta vara på fosfor pågår.

Detta med slammet är ingen lätt fråga! På fullmäktige på tisdag har vi på dagordningen dels en motion av en ledamot (M), dels en ny avfallsplan. I båda avhandlas just slammet som sprids på åkrar. Växjö kommun säljer till skånska bönder. Livsmedelsverk, Arla m fl varnar. Enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden så har svenskt slam från reningsverk innehållit ca 250 olika organiska föreningar. Bara ett fåtal analyseras regelbundet. Människan har satt sig i en ohållbar situation. Frågan är om det går att reparera och avgifta kemikaliesamhället?

Husorganet Dagens ETC skriver om judehatet ur olika aspekter. Andreas Gustavsson skriver 17/2 : "Terroristernas målsättning är att polarisera Europa, att splittra hela samhällen, att underblåsa konflikter och fördomar. Det var syftet på Utöya. Det var syftet i Paris. Det var syftet i Köpenhamn." Bra skrivet. Det är inte enskilda  stollar som åstadkommer terror och skräck. Det finns syften och systematik.

Imorgon är det måndag och starten på en innehållsrik vecka. Hoppas på lite solsken.

Carin Högstedt

150222

 

 

 

 

 

21. feb, 2015

Bostäder på Arenastaden, grått o blött, trassel, kollektivtrafik

Hämtmat till middag. Sovlaki - fläskfilé på grillspett, klyftpotatis och tsatsiki - kan jag äta varje dag. Hämtas på Classico i Växjö. Grått och blött ute. Så pass att jag inte ens övervägt att gå ut under hela dagen. Körde däremot bil norrut till Eke och matade en dotters fyra katter, varav minst en som flyttat in bara sådär och en grannkatt, som ofta väljer närmsta grannen för att slippa hunden den bor med.

I övrigt haft trassel med datorn. Kom inte åt min e-post. Blev desperat och höll på i timmar. Så övergav jag projektet och när jag testade senare så funkade det helt plötsligt. Obehagligt med meddelandet "Internet har upphört att fungera". Obs. Lite självironi.  Så läst handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Mycket om kollektivtrafiken i Kronoberg. Kommunen ska remissvara på Region Kronobergs Trafikförsörjningsplan. Tjänstemännens förslag rätt beskt. Växjö kommuns personal tuffa med miljö- o klimatmål. Får läsa noggrannare imorgon. Och nu - äntligen - ska det byggas bostäder på Arenastaden! I alla fall ta fram planer för. Fast det finns ju detaljplan! Nu ska en ny fram. Ställer mig frågande. När den planen antogs så sas det att den var bra - jag hade invändningar - för den var så öppen, så man kunde göra vad som helst på området. S+V har drivit bostadsbyggande på Arenastaden i åratal. Här är en färdig godkänd detaljplan. Sätt spaden i jorden! 700 nya lägenheter med hyresrätt. Jätte- läge i en kommun som har bostadsbrist så det smäller! Så har vi låtit men inte övertygat den borgerliga majoriteten. Var på besök i Eskilstuna för några år sedan, där man hade flyttat ut arenor från innerstan och byggt åttavåningshus i varje hörn på fotbollsplanen (som jag minns det). Fattade då att folk kan tänka sig att bo på en idrottsplats. På Arenastaden ska vi bygga högt. Nu har vi i alla fall börjat närma oss ett byggande, så sakteliga.

Imorgon till Malmö för att besöka bonusbarn och barnbarn. Åker tåg och tar med handlingar att läsa. Brukar vara effektivt. Nu lite avkoppling. Kanske Melodifestivalen?

Carin Högstedt

150221

19. feb, 2015

Fåret Shaun, arsenik, Tallgården

Barnbarnen ville se filmen "Fåret Shaun". Vi åkte buss till stan och såg filmen. Väldigt roligt och bra!  Djurfångaren var riktigt obehaglig och "ond", som lillpojken sa. Men allt slutade lyckligt. Den onde stod på huvudet i en gödselhög och bonden och djuren blev mycket goda vänner. Ingen dialog men uttrycksfullt till max.

På nyheterna om höga halter av arsenik i matris. Inga gränsvärden finns. -Ät varierat är rådet. Jaha.

Besöket på Tallgården igår när vi trodde vi hade offentligt möte med folket blev - lyckat! Ingen publik men samtal med kafégästerna och personal. Många är verkligen stamgäster. De spelar schack, ser på TV, läser tidning, pratar. Maken L och jag är kända och gästerna passade på att ställa lite frågor. Jag bokade Tallgården 8 april för ett temamöte om de fem nationella minoriteterna. Det är romernas nationaldag den dagen och kl 18.00 arrangerar (V) Växjö ett möte om just ämnet nationella minoriteterna. Känns angelägnare än någonsin med tanke på romernas situation och antisemitismen. Tallgården är en mångkulturell fristad för många ensamma, fattiga och arbetslösa. Det är alltid givande att vara där. Huset sjuder av liv i alla vrår och folk är pratsamma och nyfikna.

Imorgon regiongruppmöte.

Carin Högstedt

150219

18. feb, 2015

"Tanten", konst på arenorna, jobb, jobb, ledig dag

"Tanten med väskan" har blivit het och riksnyhet. Bra med debatt om konstens funktion och uttryck! Jag vill se Hans Runessons foto av händelsen 1985 projicerad som storbild på någon av väggarna på Arenastaden. Fotot är oslagbart. Helheten och sammanhanget förstår var och en som ser det. Jag har inga som helst bekymmer med det civila mod som damen visade, inga som helst juridiska argument för att säga nej till statyn. Vill bara inte riskera att sammanhanget  går förlorat med tiden. Vi håller på att snickra på en motion om att konst och kultur ska ingå i symbios med idrotten. Det borde vara självklart att visa konst på Arenastadens anläggningar för ishockey, fotboll etc. Hans Runessons foto i storformat kan få en mycket publik placering.

Hade distriktsstyrelsemöte igår kväll och tog beslut om bokslut och budget inför partidistriktets årskonferens 28/2. Alltid mycket att ventilera på dessa möten. Ikväll offentligt möte på Tallgården i Araby, Växjös miljonprogramområde. Trodde det var personalen på Tallgården som beställt en kväll med Lyssna-fika-fråga. De har gjort så förr att partierna fått varsin kväll. Det visade sig vid koll helt fel! Vet inte hur detta datum uppstått och det har gått ut minimalt med marknadsföring från vår sida och ingen från Tallgårdens. Så vi får se vad som händer. Maken L och jag slår oss ner i kaféet och väntar med spänning på publik.

Höll på i timmar idag  med protokollet från V Växjös årsmöte. Nio bilagor. Nu gjort. Valberedandet inför Kvinnojouren Blendas årsmöte så gott som klart. Känns som lite ikapp och imorgon inget inbokat. Ska kolla med barnbarnen, om vi kan göra något tillsammans.

Carin Högstedt

150218