1. mar, 2015

Invigning ny lokal för Bosnjakiska Islamiska Församlingen, snöblask

Ytterst trist väder idag igen. Ingen promenad alls. Blött och snöfall bitvis.

Hela kommunstyrelsen i Växjö och andra intresserade kommunpolitiker var inbjudna till invigning av Bosnjakiska Islamiska Församlingens nya lokal. De har lyckats få en större lokal och gjort i ordning den. Vi bjöds till ett "religöst och kulturellt program" och firade öven föreningens 10-årsjubileum. Så länge jag var där (nästan två timmar) syntes ingen annan kommunpolitiker till. Däremot hade jag sällskap av en partikamrat, Henrik, och vi hade den smala lyckan att få Amira till värd och tolk. Mycket givande! Vilken trevlig kvinna, 29 år, chef för ett utbildningsföretag med bl a SFI. Det blir ömsesidiga besök på varandras arbetsplatser och som f d SFI-lärare är jag verkligen intresserad av hur "uppstyckningen" av SFI från ett KomVux i egen regi till ett tiotal företag fungerar. Har kommit en hel del kritik från elever och jag har haft flera interpellationer i det ämnet. Amira mycket väl medveten om detta. Hon kom som sex-åring till Sverige. Programmet innehöll mycket bön, föredrag om situationen i Bosnien, barnkör, sång. Så småningom skulle det bli mat. Jag missade den för besök hos barnbarnen. Hoppas Henrik lät sig väl smaka. Roligt att få sällskap av Henrik, tämligen ny medlem i (V). Amel, ordförande för BIF, är en skärpt kille, som talade om församlingens historia, de tio åren. Som jag minns det så pratade han och jag om behovet av större lokaler för ett par år sedan. Nu har det blivit verklighet.

Imorgon ska mycket bli gjort.

Carin Högstedt

150301

28. feb, 2015

Ny distriktsordförande, landsbygdsutskott, Knytt ut, vackert

Hemkommen efter Vänsterpartiet Kronobergs årskonferens. Maken L sitter och knåpar på protokollet. Efter ca sju år som ordförande så har jag nu dragit mig tillbaka till att bara vara ledmot och vi har en ny ordförande: Helena Lagstrand från V Tingsryd. Hon har regionala uppdrag och är ersättare i fullmäktige i Tingsryd. Tämligen ny och inflyttad från Skåne. Ytterligare fyra ledamöter i styrelsen är helt nya. Bland ersättarna hittar jag tre till. Nytt från konferensen är också att vi valde ett landsbygdspolitiskt utskott, där jag är sammankallande. Ska bli roligt att ta itu med det. Bland de valda är en bonde på gård i Tingsryds kommun. Visade sig vara stort intresse för att vara med i detta utskott!

Kom hem så pass tidigt att jag hann cykla runt med (V)äxjös Kommunnytt i ca 40 minuter i Sandsbro. Härligt väder. Nu strålande vackert och snart skymning. Blir lite utesittande. Kan nog lova att jag inte ens försöker se på Melodivestivalen. Jag bara somnar eller gör annat. Irriterande att kommunernas skattebetalare står för fiolerna. Inget parti lovar melodifestival till alla i valrörelserna. Det bara händer och det handlar numera om miljoner.

Imorgon till Bosniska islamiska föreningen och deras invigning av lokal m m. Trevligt! För övrigt läsa handlingar och kanske närma mig/oss städning.

Carin Högstedt

150228

 

27. feb, 2015

Gunnebo Industrier, 250 år, Bilinredarna, Funka för livet, KNytt ut

Vi var tre från fullmäktigegruppen på Gunnebo Industrier 8.30 idag på morgonen. Mycket intressant fick vi oss till livs! Gunnebo är 250 år som företag. Började i Gunnebo (utanför Västervik i Kalmar län) som smedja. Och smedjan finns kvar och är museum. Gunnebo fanns till för ett - två år sedan på fem olika håll med fabriker. En fabrik låg i Gemla- visst hette den Bergs smide? Jag var där en gång och imponerades av hantverksskickligheten. Så började de leta nya lokaler för att föra ihop verksamheter. Det blev Växjö för där fanns lokaler, som stått tomma i 10 år och var nergångna, men de var användbara och har fräschats upp. 55 personal fanns i Gemla och alla kunde fortsätta jobba i Växjö och nu är de ytterligare ca 80 anställda. -Ja, ytterligare. Några följde med från Värmland där en fabrik låg tidigare. Gunnebo är nu ett av Växjö kommuns största privata företag, om inte det största efter Volvo. Jättelika fabrikslokaler med 12 robotar. Tillverkningen är sådana saker som behövs för att säkert kunna lyfta, lasta, lossa etc; kättingar exempelvis. Har redan lyckats glömma facktermerna. Det är saker av stål i alla fall. Alla produkterna testas. Det är livsfarligt om någon länk skulle gå sönder på en byggarbetsplats t ex. Produkterna säljs i hela världen. Vår informatör, Lennart Nilsson, var stolt över fabriken och verksamheten, med rätta. Han berömde kommunens näringslivsavdelning, VEAB och arbetsförmedlingen, för den hjälp de fått inför flytten och etableringen. -Ja, det var bara positiva tongångar.

Så fortsatte vi tre plus en tillkommande med besök hos Lars-Åke Johansson, som visade och berättade om sina två företag: Funka för livet, som ordnar mässor på tema hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar och Bilinredarna, som anpassar bilar till individer med funktionsnedsättningar. Sex anställda. Ett otroligt engagemang, uppfinningsrikedom och nu fick vi kunskaper att använda politiskt. Kommuner och regioner kan ge bilstöd. Kronoberg saknar det. En medborgare som kan köra egen bil får större frihet och ett stöd sparar färdtjänstkostnader. Nästa Funka för livet- mässa i Växjö är 2016, i Tipshallen. Den blir nästan dubbelt så stor som den förra året. Det är inte bara montrar med hjälpmedel utan även seminarier och debatter.

Så blev det en timmes promenad i skönt väder med utdelning av (V)äxjös Kommunnytt i ett par radhusområden. Därefter en lugn eftermiddag med barnbarnen. Imorgon heldag med Vänsterpartiet Kronobergs årskonferens. Jeanette Escanilla är gäst från partistyrelsen.

Ha en god fredagskväll!

Carin Högstedt

150227

 

26. feb, 2015

Vinternatt, 85 volontärer, Jonas, arbetsplatsbesök och barnbarn

Hemma från möte med Jonas Sjöstedt i Alvesta Folkets Hus. V Alvesta hade grovt underskattat antal i publiken så vi fick börja med att bära stolar.  Det var ett bra möte med en Jonas som är klar och tydlig och svarar utförligt på frågor om allt. Gick dock lite bet på en 13-årings fråga. Han representerade UNF och undrade om vänsterpartiet vill att folkölen ska säljas på Systembolaget, inte i livsmedelsbutiker. 13-åringen hade deltagit i en aktion, då man testade hur kontrollen av kundernas ålder görs i butikerna. Flera affärer tillät köp av öl av minderåriga. Han själv fick köpa och då var han 12 år. Jonas var osäker på var partiet står i frågan. Personligen ansåg han att kontrollen ska vara bättre till att börja med. Jonas fick frågor om det mesta från den mycket blandade åhörarskaran, äldre och yngre, medlemmar, sympatisörer och helt okända. I Novusmätningen idag hade (V) ökat till 7,0%. Skönt att kunna känna glädje över det - så länge det varar. Jonas Sjöstedt var tidigare under dagen i Ljungby och gjorde ett antal nerslag på arbetsplatser och skola.

Skulle skrivit om det igår men tappade bort det; Vinternatt i Växjö, Svenska kyrkans dikaonicentrums projekt för att ge EU-migranterna tak över huvudet under vintern, har 85 volontärer! Chefen för verksamheten bedömer att ingen har behövt sova ute sedan Vinternatts start, som inte själv föredragit det. Diakonicentrum samarbetar med Erikshjälpen och Öppna dörren och har visst stöd av kommunen. Människor har verkligen engagemang för de fattiga besökarna! Utan den sociala ekonomin, tredje sektorn eller vad man nu vill kalla det, stannar Sverige!

Imorgon besöker vår kommunala grupp företaget Gunnebo och företaget Bilinredarna på förmiddagen. På eftermiddagen ska jag hämta barnbarnen på fritids och vi ska ha roligt ett par timmar. På lördag årskonferens med vänsterpartiet Kronoberg.

Carin Högstedt

150226

25. feb, 2015

Tak över huvudet, antinazism, Ingelstad, KommunNyttproduktion, pojkar och flickor, nationella minori

Det blev ett långt fullmäktige igår och när äntligen min interpellation om de nationella minoriteternas utökade rättigheter till språkundervisning kom upp, så såg jag att somliga folkvalda höll på att krokna. Än värre blev det när lite senare min andra interpellation om pojkars och flickors betyg behandlades. Då var en del helt klart totalt ointresserade och i en annan värld. Dock inte Anna Tenje (M), som svarade på båda interpellationerna. Hon var klart intresserad och engagerad som ordförande i utbildningsnämnden. De fem erkända minoriteterna samer, sverigefinnar, romer, judar och tornedalingar och deras barn får utökade rättigheter till undervisning i sina modersmål, samiska, romani  chib,finska, jiddisch, meänkieli. Detta sker 1 juli 2015. -Hur går det med förberedelserna, hur når man de berörda, hur är det med lärare? undrade jag. Anna svarade bra och visade sig intresserad av frågorna. Hade till och med under sin period i riksdagen varit ansvarig för just detta. Jag påpekade att det finns många sätt att nå de berörda utan att komma i konflikt med PUL-lagen.

När det gäller pojkars och flickors betyg och det faktum att det skiljer ca 10% mellan pojkar och flickors betyg till pojkars nackdel, så var vi inte överens.  Anna menade, utan att använda begreppet, att klass var avgörande, inte kön. Hon försvarade glappet på 10% och satte det i motsats till att satsa på barn med lågutbildade föräldrar. Anmärkningsvärtt. Vi i (V) kommer att driva detta vidare. Det finns exemepel på hur normkritik och genuspedagogik fått pojkarna att bli mer intresserade av att lära sig i skolan och att alla tjänar på det och allra mest pojkarna, som får bättre start i livet.Alla tjänar på att det är lugn och ro i klasserna! Milda himmel vad mycket tid i skolan som går åt att bara få lugn och ro!

Denna dag har vi i fullmäktigegruppen producerat (V)äxjös Kommunnytt om gårdagens fullmäktige. Det gick bra, så bra att vi hann åka Tävelsås-Ingelstad och dela 500 blad, innan det blev mörkt. Kom hem så tidigt att det var skymning, spegelblank Toftasjön och satte mig ute för att titta på underverket. Så vackert1

Tak över huvudet - motionen om att ge alla människor - även de som är här på turistvisum (så ironiskt) och tigger sig fram, rätt till tak över huvudet och deras barn rätt till förskola/skola, behandlades igår. Femklöverns (de fyra borgerliga plus MP) svar var rent juridiskt. I nödsistuationer  ska kommunen bistå, men skolgång, det kan man inte säga något om, för det är ingen skyldighet enligt lag. Tror att alla i femklövern inte var helt nöjda med det. Det finns ju även en barnkonvention som säger att alla barn har rätt till skola och den har vi skrivit under. Det är inte förbjudet att gå utöver lagen! Göteborg har gjort det. Men alla var lojala sina block och röstade för juridiken 36 - för humanism och barnkonventionen 24 (S+V) och en frånvarande. Hur kan någon tro att världen blir bättre om inte alla barn får gå i skola??? Oavsett vad skollagen säger.

Statydebatten avgjord. Det blir ingen staty i Växjö kommun av damen med handväskan. Bra så. Finns nu förslag  till att göra minnesmärke av händelsen 1985 och antinazismen. Vann inte idag vad jag förstår av referaten från kultur-fritidsnämndens möte, men jag vet att (V) hade med sig ett sådant alternativ. Bra med den debatt som damen med handväskan dragit igång!

Carin Högstedt

20150225