9. mar, 2015

8 mars, dagen efter, solsken, studenter, planering, möten

Cykelpremiär igår till Dalbo torg, Palladium och hem, 15 km. Mycket envis motvind till Dalbo. Där talade historiker Marie Eriksson om och till Blända, som står skulptur där. Tyvärr saknas upplysning om vem kvinnan är och varför hon blivit staty! Kultur o fritidsnämnden - hallå! För den som inte är från Värend och vet historien, så räddade Blända och hennes medsystrar oss från danskarna genom att äta och supa dem under bordet och ta kål på dem. Som tack fick kvinnorna i Värend arvsrätt. I all korthet. Trevligt och intressant av Marie. Många visste inte att kvinnan föreställer Blända. Vilket inte är konstigt, eftersom det saknas information. Från Dalbo torg blev det "barnvagnsmarsch" in till centrum. Inom parentes var en barnvagn original från 1947! Funkade mycket bra enligt modern. Härligt väder hela dagen. På Palladium fortsatte programmet med musik och fler berättelser av Marie om "bortglömda kvinnor", kvinnor i Växjö som velat skilja sig från våldsamma äktenskap och deras långa kamp för att få en positiv dom. Det var fall ur verklighetens Växjö i slutet på 1800 och början på 1900-talen.

Idag är det dagen efter och media ser ut som vanligt igen. Inga rapporter om löneskillnader, orättvisa pensioner, osäkra anställningar... Nu 51 veckors stabilitet och trygga maktstrukturer. Tänk om jag ändå kunde få tji! Det blir förändring; patriarkatet ruckas i kanterna, spricker.

Solsken idag också! Forslar böcker och annat till Erikshjälpen, så jag kör bil. Hemma nu en vända för att lasta in mer böcker och sedan till kommunhuset för möte med kommunala gruppens arbetsutskott, sedan till Kulturarvscentrum, där kommunala gruppen ska ha sitt månatliga möte och där vi får en guidad visning innan själva mötet.

Annars började dagen med ett möte med fyra studenter som ska göra ett master-arbete om Araby i Växjö kommun. Trevligt. Partikamrat med och det var bra för jag hade ett annat  möte samtidigt, visade det sig. Missat att skriva in. Nu lyckades jag delta i båda.

En konstig händelse på Norremarks återvinningscentral idag. Jag var där med diverse, bl a gammal kurslitteratur, som jag skrivit om tidigare. Pratade med en granne som jag träffade där om att jag rensar ut böcker. Då kommer en man som själv har ett jättelass med sig fram till mig och säger: " Slänger du böcker? Nästa steg är att slänga människor. Jag kan ta hand om dem. " Så han fick min gamla kurslitteratur! Och mitt dåliga samvete över bokutrensningen blev ännu sämre.

Carin Högstedt

150309

 

7. mar, 2015

Mitt hjärta blöder, 8 mars, genusskador

Vilken dag! Ledig inom citatationstecken. Tog itu med det faktum att boksamlingen växt oss över huvudet och att det snart kommer hantverkare som ska tapetsera och lägga golv. Speciellt en katt, Tassi, har använt väggarna som klösbräda. Vi har haft samma tapet överallt utom i köket och den har uppenbarligen varit bra att vässa klorna på. Nu ska vi göra något åt det mesta. Utrensningen har börjat med att bära ut hela SF-samlingen, som är maken L.s till förrådet. Den är sex hyllmeter och ska tas om hand av L.s son. Bra så långt. Sedan min enorma samling deckare. Läses bara en gång. Nu är den på väg till dels mina tre döttrar, som inte har läst precis alla utan plockar på sig, dels till Erikshälpen och Kupan. Två bokhyllor på väg till Norremark och återvinningscentralen. Och dit får vi väl också köra den kurslitteratur som jag äntligen förmått mig att släppa taget om. Det är litteratur från 60- och 70-talen i religionskunskap, litteratur, etnologi  och filosofi. Så intressant! Det gör ont att skicka iväg dessa böcker med alla understrykningar och anteckningar i. En viktig del av mitt liv. Jag läste i Lund och på U-filialen i Växjö. "Mitt hjärta blöder, jag ringer mina bröder" tänker jag, medan bokdammet yr. -Var inte det någon text från Melodifestivalen förra året? I varje fall har jag tre bröder, varav en har antikvariat. Ska testa lite konstböcker på honom. Dem har jag inte närmat mig ännu.

I övrigt intressant att se hur mycket media kan prestera om kvinnors liv och hälsa, historia och gärningar inför 8 mars! Roligt att Yvonne Hirdman får sådan uppmärksamhet! Utmärkt uttalande av henne: Varför pratar vi inte mer om genusskador? (DN 7/3). Det var f ö en förfärlig ledare om Yvonne Hirdman och hennes avhandling om städning i Smp, då hon talade på en jämställdhetskonferens i Växjö. Minns inte årtalet. Den ledarskribenten blev inte långvarig. Lite för mycket antifeminism för en monopoltidning, tror jag faktiskt. Eller? Jag hade lyckan att ha Yvonne Hirdmans far som lärare i tyska på gymnasiet. Yvonne gick i en parallellklass på Högre allmänna läroverket i Oskarshamn, där jag gick i början på 60-talet.

Imorgon 8 mars. Ska delta i delar av utbudet, bl a barnvagnsmarschen. Om vädret är så bra som har sagts blir det cykelpremiär.

Carin Högstedt

150307

6. mar, 2015

Årsmöte med Kvinnojouren, arbetsgrupp EU-migranter, barnvagnsmarsch, slentrianfeminism

Ett av FNs millenniemål, nr 5, är att minska mödradödligheten. Det har gått framåt (måste väl lita på rapporterna)  men likväl dör 1000 kvinnor varje dag i samband med graviditet och förlossning. Ett annat mål rör barnadödligheten. Likväl dör 8 miljoner barn varje år före fem års ålder. Därför ska vi gå med i "barnvagnsmarschen" på söndag, 8 mars, från Dalbo torg i Växjö in till stan. Vi ses 13.30 och får då höra Marie-Helen Eriksson, historiker, berätta om Blendasägnen, innan vi går. Sedan är det program på Palladium med anledning av Internationella Kvinnodagen och kvällstid på Café de Luxe.

 I dagens Smp skriver Camilla Carnmo "Håll käften och lyssna!" Kallar sig "slentrianfeminist". Jag brukar själv använda begreppet "vardagsfeminist" om mig själv. Jag läser och njuter. Camilla fick mig på fötter denna dag trots misstanke om begynnande influensa. Fritt citerat: Det handlar bara om att se utanför sitt ego en stund, lyssna, inte vara lat, läsa en artikel, en bok, inte vara dum i huvudet, ta in andras idéer, fakta, erfarenheter. Den som lever i fattigdom vet något om den! Läs Camilla! säger jag www.smp.se.

Igår kväll hade Kvinnojouren i Växjö årsmöte och jag var där som medlem och valberedare. Vilken god stämning! Vilken mängd kvinnor som fått sova ut, som fått sova lugnt, som fått hjälp vidare i livet med barn och allt. Mycket information i verksamhetsberättelsen. Jag deltog till efter smörgåstårtan och då var alla valen gjorda. Kände hur det kittlade i halsen och åkte hem och la mig. Hoppas det räcker med en natts sömn för att trycka tillbaka något som jag inte har tid med.

Igår eftermiddag träffades den informella arbetsgruppen som bildats inom V Växjö för att se vd vi kan göra för EU-migranterna i kommunen. Skönt att prata med dessa som inte bara vill prata om  utan  med de berörda. Vi kom igång med en agenda framåt. Återkommer om det.

Internationella Kvinnodagen på söndag och nu duggar rapporterna tätt under några dagar; varje fackförbund med självaktning kommer med upplysningar om hur kvinnors deltider påverkar löner, villkor, livet och pensionen. Detta har pågått sedan jag kom in i politiken på 1970-talet. Men för helskotta! Det är inte svårt. Lagstifta om rätten till heltid, organisera även kvinnodominerade arbetsplatser, så att det blir mänskliga arbetsvillkor! Gör! Vi vet hur det ser ut med vikariat i evigheter, otrygghet, delade turer, ofrivilliga deltider, låga löner, stress inom exempelvis vården, handel, hotell o restaurang. Det hade inte sett ut så om det var mansdominerade branscher.

Nu till IKEA av alla ställen och sedan barnbarnhämtning på fritids.

Carin Högstedt

150306

 

 

4. mar, 2015

Jät, Fraggahult, kommunchef, landsbygdsansvar, handväskan

Mycket innehållsrik dag igår. Kom hem prick 22.00 från Asa Bygdegård, som det heter numera, som ligger i Fraggahult, mellan Asa och Lammhult. Jag var där för ca 10 år sedan och blev visad en mycket stor byggnad med bevarad 50-talsinredning, i stort behov av renovering. Kom nu till en mycket fint iordninggjord samlingslokal! Blir andäktig när jag tänker på vilket jobb som gjorts med stora ideella krafter för att uppföra och driva dessa Folkets Hus och bygdegårdar - allt för att ha en demokratisk mötes- och festplats i bygden. Fullt med folk igår. Ca 65 anmälda från kommunens alla samhällsföreningar och sockenråd (26 aktiva). Ömsom smörgåstårta och mingel, ömsom information om nästa omgång av Leader Linné Småland, om bredband, om trafiken i framtiden m m. Frågor om cykelvägar, kollektivtrafiken och priserna. Många frågor efteråt om aktuella händelser på landsbygden. Märker att trafikfrågorna blir hängande - det är ju i mycket hög utsträckning Region Kronobergs ansvar och Trafikverkets när det gäller riksvägarna. Således svårt att ha svar från kommunnivån. Eva Johansson (C)och undertecknad utsågs till ansvariga för landsbygdsutvecklingen av kommunstyrelsen igår eftermiddag. Passade ju bra  att vi var där och höll i mötet. -Nåja. Vi var rätt säkra på att vi skulle utses. Roligt och jag är dessutom sammankallande i det utskott som V Kronoberg valt för landsbygdsfrågor. Ska kalla samman oss för ett första möte med det snaraste.

Igår var det kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen med bl a presentation av ny kommunchef. Kände igen namnet och erinrade mig en trevlig kvinna som jag umgåtts med i något sammanhang, som rörde jämställdhet och näringsliv. Det var rätt många år sedan. Monica Skagne, välkommen tillbaka till kommunen, säger jag.

På arbetsutskottet fick vi en information från Länsstyrelsen om att utveckla ett riksintresseområde i Jät med bl a 13 torp runt gården Jätsberg. Intressant! Finns 36 riksintresseområden i Kronoberg och i Gåvetorp i Alvesta kommun finns fem torp i ett sådant område. Här skulle det bli 13. Bra om torparnas/statarnas och de medellösas miljöer får status och skydd!

På eftermiddagen kommunstyrelsen med mycket informationer och några beslut. Medborgarförslag om statyn Damen med handväskan ledde bara till samma positioner som i kultur-fritidsnämnden; ett yrkande från S, ett yrkande från V och ett från övriga. Därmed är statyn borta, men det finns förslag på alternativ, som går att ta upp och arbeta vidare med. Vi behöver definitivt visa att Växjö är en kommun som visar motstånd mot nazism och rasism.

I övrigt var det nej till motionen från (V) om att använda modellen "vita jobb" vid upphandlingar. Den kommer dock upp i fullmäktige, så sista ordet är inte sagt. Vita jobb handlar om att skydda arbetare och arbetsgivare från lönedumpningar t ex. Används som modell i Stockholm och Malmö. Nej också till att i förslag till ny personalpolicy lägga in rätten till heltider och fast anställning efter 12 månaders vikariat. S och V ville det, men inget annat parti. Kommer också till fullmäktige.

Idag arbete från och på hemmafronten för att så småningom delta i nätverksträff med Växjö Pride. Ute snöar det och solen skiner.

Carin Högstedt

150304

 

2. mar, 2015

Skitväder, mångfald, möten, möten

Ute lägger sig snön över alltihopa. Lufttrycket lågt och jag blir omedelbart depp. Rent äcklig väderlek. Vad tänkte våra förfäder på när de bosatte sig här? De kanske kom en vacker sommardag?

Dagen flöt på med massor av korrespondens och åtaganden plus möte med fullmäktigegruppen och inspirerande Suzana Mocevic, mångfaldssamordnare i kommunen, som ville prata med oss inför revidering av mångfaldsprogrammet. Jag ser väldigt mycket fram mot en revidering av programmet och mot en radikalisering och ny djärvhet ifråga om jämställdhet. Men jag har inga förhoppningar om framgång och framsteg i nuvarande politiska situation. När det gäller jämställdhet och personalen: Arbetskläder, delade turer, heltider, slut på vikariat i eviga tider - det är ju nej hela vägen.  Varenda budget, varenda motion, vartenda förslag har avslagits -Ja, jag är verkligen nere i skorna idag. Fast det är sanningen. Finns ingen öppning om förbättring av villkoren av kvinnors arbetsvillkor i Växjö kommun. Trevligt möte i alla fall - som fortsatte med kommunstyrelse- och fullmäktigeärenden och ovanpå det hade Vänsterpartiet Växjö styrelsemöte, det första efter årsmötet och med de nya närvarande. Bra. Alla tog villigt och glatt på sig ansvarsområden och arbetsuppgifter att göra mellan mötena! Det är just det som är poängen med en bra styrelse; det görs saker mellan mötena!

Imorgon heldag med kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen plus träff i Asa bygdegård i Fraggahult med alla sockenråden i kommunen. Ca 60 personer anmälda. Häftigt!

Carin Högstedt

150302