16. mar, 2015

Vushtrri kommun, lång resa, äldreboende, utveckling

Vi åkte från Växjö station 12.47 igår och anlände till hotell Amazona utanför Vushtrri 11 timmar senare. Då hade vi ätit lunch på Kastrup och mellanlandat i Wien, där det blev lite rörigt. Plötsligt skulle vi byta gate. Det gjorde att jag glömde Yvonne Hirdmans bok på en soffa, nyinköpt för att förgylla denna resa. Grämer mig oerhört. Fick låna bok om Katarina Taikon, skriven  av skribent på DN, tappat namnet just nu, mycket bra, läsvärd, intressant historieskrivning, inte minst om 50-, -60-talen. Läste ut den under flygningarna. Tack för lånet, Suzana!

Idag träff i kommunhuset med borgmästaren och flera andra i hans närhet plus projektgruppen. Borgmästaren informerade om Vushtrri kommun. 35 platser i fullmäktige, fördelade på nio partier, som samarbetar bra, sa han. Beskrivningen av den lokala demokratin och medborgarkontakerna lät väldigt bra. -Vad skiljer Vushtrri från övriga 30 kommuner? undrade jag. -Potatisodlingen (framgångsrik), jordbruket, äldsta staden, möbelindustri var svaret. Av de 35 i kommunfullmäktige är 23 män, 12 kvinnor. Lagen säger att det ska vara 70-30 minst och det uppfylls.

Lunchen blev lång. Vacker miljö vid flod. Varmt. Hade kunnat sitta ute och äta. Men så blev det inte. Allt var dukat inne och maten mycket god. Sallader och fisk var specialiteter, vad jag förstod. Och fisken kom nog direkt från floden.Sedan till Vushtrris enda hem för gamla. 20 platser som ska serva fyra kommuner. Rätt till plats bestäms av sociala kontoret. Kriterier är att den sökande inte har någon biologisk son plus fyllt 65 och har behov av omsorg. Man räknar med att anhöriga ska ta hand om de sina.

Så till platsen för "The Jasharis, the story of resistance", för min del för andra gången. Det är minnesplatsen för den stora rika familjen, vars Adem Jashari ledde UCK och motståndsrörelsen. De blev alla män, som kvinnor och barn dödade i sitt hem av anfallande serber. Husen står kvar med byggställningar runt som minnesmärke. Inget ska röras. De har alla en marmorgravsten med namn och över 50 - flertalet kvinnor och barn - ihågkoms med namn och datum för födsel och döden 1998. Det för för långt att berätta mer.Vi hörde en guide berätta och tårarna trillar. De få av familjen som överlevde anfallet januari 1998 (en elvaårig flicka undkom mirakulöst) och någon var utomlands har byggt nya hus och bor återigen, 26 personer tror jag, tillsammans i denna by.

Har på våra bilresor idag sett att mycket har hänt sedan jag var här för 10 år sedan. Nya byggnader, företag och verksamheter - helt klart. Kriget gör sig påmint hela tiden genom de klungor av gravstenar som finns utmed vägarna och på kullar och fält.

Carin Högstedt

150316, Vushtrri, Kosovo

15. mar, 2015

Mot Pristina, Kosovo, tillgänglighetsprojekt, vårsol, opinionen

Snart till tåget mot Kastrup för att flyga till först Wien och sedan Pristina, där vi ska landa 22.20 ikväll. Sedan är det en bit till Vushtrri, där vi ska bo. Det är den kommunen som Växjö kommun har ett tillgänglighetsprojekt med. En grupp från Vushtrri var här förra året en vecka och vi hade resonemang och gjorde besök hos intressanta organisationer, särskilda boenden, särgymnasium, daglig verksamhet och mycket annat. Nu är vi sex personer som ska göra motsvarande besök och programmet verkar fullmatat. Ingen tid för safaripark inlagd! Vi är två förtroendevalda,  tre tjänstemän och en man från Vushtrri, Islam,  sedan länge bosatt i Växjö, som ska tolka. För tio år sedan var jag i Pristina med Islam i ett jämställdhetsprojekt. Ska bli intressant att se hur Kosovo utvecklats efter självständigheten. Igår kväll var det TV-nyheter från Kosovo. Handlade om att ca 200 ungdomar har dragit iväg och anslutit sig till IS. Arbetslösheten är hög i Kosovo. Det är ingen ursäkt för att engagera sig i terrororganisationer, men möjligen en delförklaring.

Såg finalen i Melodifestivalen igår. Nöjd att "Jag är fri"  kom tvåa! Jon Henrik Fjällgren gjorde mesta möjliga av väldigt liten och innehållslös text.

Vårsolen lyser här men blåsten är rejält kall. Vädret i Kosovo väldigt likt vårt. Igår fick maken L och jag en Liednersk knäpp och for iväg till butiken med alla tapeter och golv. Vi bestämde oss för tapeter till samtliga rum. Stora renoveringen närmar sig. Det kommer att bli riktigt bra, när det är färdigt.

 Den som vill stödja Erikshjälpen och köpa deckare har goda chanser att hitta många bra just nu. Ca 20 papperskassar har vi kört dit. Patricia Highsmith lämnar dock inte lägenheten, inte heller några av Elizabeth George och hela Simenonsamlingen (inte min) är kvar.

 SvD/SIFO idag. (S) lite upp denna gång, (V) lite ner. De två verkar fungera  som kommunicerande kärl. Ena månaden si, nästa tvärtom.

Missar ett kommunfullmäktige nu i veckan. Hör till ovanligheten.

Ha det bra!

Carin Högstedt

150315

 

 

13. mar, 2015

Sthlm tur o retur, Funkibator, landsbygdsmöte, 8/4

Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte igår. Mycket texter att ta ställning till inför årsstämman i april. Diskussion om att vi ska vara mer utåtriktade. Fick igenom förslag om det ena och det andra. Går inte in mer på det just nu. Missade regionala årsmötet med Noaks Ark Småland-Halland, för det var också igår. Läst den suveräna årsberättelsen. Var inbokad på hemresa från Bromma kl 20 och någonting. Kunde få en stand-by 17.40. Kom med! Suveränt. Proppat med folk en torsdagskväll på Bromma. Men funkar, trots väldigt långa köer till säkerhetskontrollen. Slocknade tidigt av pur utmattning efter resa och 4,5 timmars sammanträde med totalkontroll från min sida.

Idag bara ett möte inbokat, studiebesök hos Funkibator på Infanterigatan i Växjö. Vi var fyra från (V) som fick guidning av Jonas i det stora huset, en gammal industribyggnad, som SIP (Samhällsförändring i praktiken) nu hyr, men tänker köpa för 8,5 milj kr. SIP är paraplyet för flera verksamheter. Ett av dessa är Funkibator som handlar om tillgänglighet och arbete för personer med funktionsnedsättningar. Projekt, glädje, möjligheter, visioner, orädsla - ja, vad ska man säga mer. Måste ses och höras för att förstås. De kommer att klara att köpa huset, men mer lån behövs. Efter att kommunen sagt nej vänder de sig till allmänheten. De tror fullt och fast att de klarar ytterligare någon miljon inom några veckor. -Ja, det tror jag också. Och det kommer att ha stor betydelse för Växjö kommuns utveckling inom området tillgänglighet,arbete, sysselsättning, företagande, social hållbarhet...You name it. De har massor av idéer!

Stressat igenom dagen i övrigt med småärenden och mail. Nu lugnt. Romernas nationaldag 8 april kommer vi i (V) Växjö att ha ett öppet möte på Tallgården i Araby om de fem nationella minoriteterna. Karin Hopstadius från Länsstyrelsen kommer och informerar. ABF och Amnesty är medarrangörer - kan bli fler - det blir bra. Affischer ska göras, annnonser likaså. Allt tar tid och vi har ingen uppsjö av anställda. I själva verket inte någon mer än en ombudsman på deltid för hela V Kronoberg. Men det är mycket givande att kunna ordna ett sådant möte och jag tror publiken kommer att bestå av 30-40 personer, som är intresserade!

Imorgon packa för Kosovo. Hoppas kunna skriva därifrån också. Tar med dator, ipad och mobil. Galet?  -Ja, på ett sätt men inte ett annat. För tio år sedan var jag med ett annat projekt i Kosovo och Pristina. Där fanns ett utmärkt internetkafé. Kommer ihåg när jag öppnade min mail och hade 500 nya. Det var innan kommunen filtrerade skräpmail.  

Kom igång och började planera för första mötet med V Kronobergs landsbygdsutskott. Japp. Jag är sammankallande och nu finns en start på arbetet.

Tyvärr lite kyligt ute på grund av blåst från sjön, men lite utesittning blir det. Har förresten klippt ner fikonträdet. Vet inte ännu  om det är liv i det, men hoppas innerligt. Sibiriska snöklockan blommar troget.

Carin Högstedt

150313

 

11. mar, 2015

Hur svårt kan det vara? Anhörigstöd, fritidsbank, trygghet o säkerhet

Bra "politikerdialog" om integration på länsstyrelsen i eftermiddag och kväll. Bra blandning på deltagare och föredragande. Näringsliv och nya svenskar representerade, tack och lov. Svenska kyrkan inte inbjuden, vilket Elsa Jönsson (S) uppmärksammade. Jag hade faktiskt tänkt på det när jag såg deltagarlistan! Jag är inte ens medlem i kyrkan men uppskattar det arbete den gör i Växjö för migranter och hemlösa bland mycket annat. Inbjudna från nya ESF-fonden (EU-pengar) och en Asylfond (inte korrekt benämning) redovisade massor med pengar att söka för projekt. Meningen med det hela var väl att länet ska samarbeta och söka pengar gemensamt till integration. Men vad är problemen och vad ska länet/regionen satsa på? -Ja, svaren är kända. Kompetens tas inte tillvara, allt går för långsamt, bostäder saknas, rasism och främlingsrädsla, arbeten saknas och hälsan hos nya svenskar sjunker när de blir sittande på anläggningar ute i skogen och inte ser någon början på ett bra liv och ingen möjlighet att återvända. En del projekt med goda ambitioner redovisades. Bland annat från Tingsryd, där man gjort en kompetensbank. De människorna som har kommit hit - vad kan de, vilken utbildning har de? Häpnadsväckande  resultat och konkret. Nu matchas dessa kompetenser med företagen i kommunen. Klart bra initiativ! Även min käpphäst att använda föreningslivet och civila sektorn som språngbräda ventilerades.

I övrigt har V i Växjö kommun lämnat in två motioner och en interpellation under denna dag. Motion om "fritidsbank" modell Deje med fler ställen, där man inrättat ett "bibliotek" för fritidsprylar. Lämna in det du inte behöver, låna det du har behov av; skidor, skridskor, hjälm, tält eller vad det vara månde. Det är liten del av filosofin i cirkulär ekonomi och samtidigt bra för föräldrar som har svårt att finansiera sina barns behov av utrustning, om de vill delta i idrotter eller sporter. - Varför ska alla äga allting är den cirkulära frågan? - Varför kan inte jag få spela hockey eller lära mig konståkning är barnens frågor i mindre bemedlade familjer? Nästa motion handlar om anhörigvårdares många gånger svåra situation. Mer stöd! Utan dessa insatser stannar Sverige! Det krävs avlösning och resurser för återhämtning. Ett identifierat problem är att anhörigvårdare även de blir sjuka, av pressen. Så har Eva-Britt Svensson interpellerat kommunstyrelsens ordförande om hur säkerheten och tryggheten för förtroendevalda fungerar i Växjö kommun. Näthat t ex - hur hanteras det?

De "stora" nyheterna har gått mig förbi denna dag. Inte hunnit kolla vare sig ena eller andra mediets nyhetssidor. Ser nu på Smålandsnytt  att Karl-Oskarskolan har ekonomiska problem. Milda himmel om hela den koncernen går i konken. Hur många barn är berörda? Och på skatteverket har någon försnillat pengar. Är det möjligt? Jag har haft stort förtroende för skatteverket, måste jag säga.

Imorgon Stockholm och styrelsemöte med RNA, Riksförbundet Noaks Ark. Fredag besök hos SIP, samhällsförändring i praktiken. Söndag till Kosovo.

Carin Högstedt

150311

 

10. mar, 2015

1 man o 70 kvinnor, kulturarv, fritidsbank, anhörigstöd

Hemma sent efter ett seminarium om hur det är att vara pappa till ett barn, som beter sig annorlunda och hur det tar nio år att få en diagnos och adekvat hjälp. En kärleksfull berättelse om Shara, nu 23 år. Proppfullt i lokalen, en man och ca 70 kvinnor i publiken, varav fyra från V.s lokala omsorgsgrupp. Känns bra att ha lyssnat och att kommunala gruppen igår  beslutade om motion om ännu bättre anhörigstöd i Växjö kommun. Tre timmars seminarium och alla var vakna.

Igår kväll kommunala gruppen på Kulturarvscentrum, som ligger ute på ett industriområde i Växjö, Norremark. Entusiastisk guidning av Lars Palm i de öppna magasinen med föremål från alla tider, glas och industriprodukter, ja allt möjligt! Verkligen intressant. Därefter gruppmöte i lokalerna där med trafikinformation från två kommunala tjänstemän och beslut om motioner m m. Motion om "fritidsbank" färdigställd idag. Det är en idé som ryms inom begreppet cirkulär ekonomi. Det finns flera fritidsbanker i Värmland och nu ska vi lansera det hela i Växjö kommun. Receptet är enkelt: Människor med dugliga fritidsutrustningar som inte används lämnas till en "bank", där de som vill kan låna skidor, skridskor, tält eller vad det nu är till sina barn eller sig själva. Mindre resursslöseri, billigt, hållbart - som ett bibliotek men inte böcker utan fritidsgrejer. Därtill motion om bättre anhörigstöd. Ska bli intressant att se vilket svar det blir på den med tanke på att alla valstugor med självaktning inför valet hade plakat om - just det - bättre anhörigstöd i Växjö kommun.

Lunch idag på Café REKOmmenderas i Växjö, ett socialt företag med vegetariskt, närodlat, ekologiskt, glutenfritt, fair trade...Har aldrig tyckt om blomkål men åt nu blomkålssoppa och det var jättegott!

Trevligt kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. Inga upphetsande ärenden men bra informationer. En student, Josefin, redovisade en rapport om sociala investeringsfonder, plus och minus, erfarenheter från de 21% kommuner som använder detta som verktyg, metod för att nå social hållbarhet och hjälpa barn på ett tidigt stadium istället för att betala dyrt för drogmissbruk, arbetslöshet, kriminalitet i ett senare skede. Enkelt uttryckt. Mycket bra rapport för kommande beslut. Också rapport om Växjö kommuns samarbete med Linnéuniversitetet. Jag lanserade min idé, som jag burit på ett tag, att ha en Forsknings- och utvecklingsavdelning i kommunen (FoU) för ett mer sammanhållet samarbete med universitetet. Inte negativt mottaget.

Nu rejält trött. Imorgon seminarium på Länsstyrelsen om integration. Dit ska jag. Innan dess som vanligt en massa mail och administration. Nästa vecka i Kosovo och den veckan ska så att säga arbetas in den här.

Carin Högstedt

150310