30. mar, 2015

Lågtryck i luften, högtryck på styrelsemöte, pride och 1 maj

Hemma efter så gott som oavbrutet möte sedan kl 13.00. Lite trött men det var en bra eftermiddag - kväll. Först ett möte med arbetsgrupp integration inom kommunala gruppen. Vi var tre personer som satt och lyssnade på och pratade med en ansvarig tjänsteman i en och en halv timme. Fick jättebra info och kunskaper, som vi sedan diskuterade. -Vad är det som pågår för projekt för statsbidragen som kommit till Araby? -Vad ska nya 10 milj kr användas till? Inga direkta direktiv finns. Vi sa att invånarna i Araby måste få en upplevelse att en del av miljonerna når dem, att de är delaktiga och kan känna att det blir skillnad. Pratade också om att Braås och Lammhult kan behöva extra resurser. Svårast: Att få till samtal, dialog och utbyte mellan nya och gamla svenskar. Utbildningsförvaltningens mottagande av barn och ungdomar verkar vara mycket genomtänkt, tyckte vi. Hoppas det fungerar i praktiken.

Så ett möte med kommunala gruppens arbetsutskott. Vilka i kommunala gruppen vill åka på partiets Vänsterdagar i Malmö i september? -Bra, det var flera och bland de nya i gruppen. Vi veteraner ska avstå. Det handlar om två dagars seminarier och debatter och är inte gratis. Att hålla på med interna frågor i en partiförening är till stor del en fråga om att prioritera och hålla igen på utgifter, så att det finns pengar till nästa valrörelse. Med tanke på att extraval kan bli ett faktum, så gäller det att inte vara barskrapad mellan valen. Vi pratade också om det nya arvodesförslaget för Växjö kommuns politiker , som vi inte har i skrift ännu, men läst om i Smp. 7 april ska beslut tas i kommunstyrelsen. Återkommer till det efter påsk.

Slutligen styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Alla där. Jobbade oss igenom planering av 1 maj; talare - Jesper Odelberg är huvudtalare, behövs ett par till på scenen på Storgatan. Dalal och Helen är frivilliga. Helen har aldrig talat 1 maj eller överhuvudtaget i politiska sammanhang, säger hon, "bara i kyrkor" och anmäler sig frivilligt. -Ingen skillnad, säger jag. Vi fortsätter med plakatmålning, beställning av pins, affischer, talkörer, musik... Samma med vårt deltagande i Växjö Pride. Vi var långt ifrån nöjda med vårt deltagande och förberedande förra året och har beslut på att satsa. Vi beslutar nu om att låta göra en banderoll där vi markerar vårt stöd till HBTQ-rörelsen och Växjö Pride. Vi gör en skiss på hur den ska se ut och ska ge "Macken" uppdraget att utforma den. Nya medlemmar, lång lista, ska kontaktas och bjudas in till mat och info. Påminns om att jag är med i den gruppen - också.

Vad har hänt i stora världen idag? Har dålig aning. Dåligt väder är bara förnamnet. Uruselt, regn, kallt, lågt luftttryck, 955 idag på morgonen. Betyder dåligt humör för min del och depressiva tankar, men jag har klarat det med hjälp av trevliga människor på trevliga möten.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan så småningom flykt till Öland för ett par dagars rekreation. God mat, vila, köra runt Öland i hällregn, naturbokhandeln i Stenåsa, fåglar - och kanske vandring på Alvaret - allt med maken L. Blir bra.

Carin Högstedt

150330

28. mar, 2015

Glashotellet, konstnärer, vackert, böcker o konst

Två dagar på "strategisamråd" med ordförande, viceordföringar, förvaltningschefer, VD.ar med flera från Växjö kommun. Vi var i Kosta, inkvarterade på Glashotellet. God och mycket mat. Mitt rum designat av Anna Ehrner. Bertil Wallien satt för övrigt i matsalen på fredagen. Kanske även Ulrika. Osäker och ville inte "titta ut" dem. -Vad gjorde 60-70 personer från Växjö kommun där i två dagar? -Jo, vi hade genomgång av bokslut för 2014 både beträffande ekonomin och målen. Hur gick det? Rött, grönt eller gult? Mål inte uppfyllt, mål klarat, mål sådär på gärdesgården. Diskussioner på vissa områden i grupper. Jag hade valt integration och skolresultat. - Undrar vart de tankegångar som framförs tar vägen? Inte första gången vi pratar integration och konstaterar att det tar väldigt lång tid från att nyanlända kommer hit och till egen försörjning. Tänstemän gör väldigt bra arbete i kommunen. Men vad saknas? Jag hävdar som vanligt att vanligt folk ska prata med nyanlända, att nyanlända ska prata med vanligt folk, att vi ska vara nyfikna på varandra. På så sätt blir alla rikare och får nya nätverk, som leder till arbete fortare. Då säger ordförande i nämnden för arbete och välfärd att det är arbete som gäller, inte att sitta och fika. Ska sägas av en representant för det mest fikasugna folk som finns. På fredagens eftermiddag en föreläsning, framförd med schvung, av Charlotta Mellander, forskare från Handelshögskolan i Jönköping. Hon talade om platser, attraktivitet och om toleransens betydelse för framgång. Tolerans mot HBTQ etc är positivt för näringar. "Framgångsrika regioner välkomnar alla sorters människor". -Självklart är det så. Bra att få höra från forskare.

Vackert väder idag. Utesittarkväll - också igår. Har ägnat dagen åt att ta ner tavlor från väggarna i tre rum och sorterat ut ca tio, som ska vidare till försäljning. Här ska tapetseras och hängas upp tavlor med mer finess. Gör ont. Oljemålningen med strandpromenaden i Nizza från 1949 t ex. Den ryker. Bokutrensning pågår hela tiden. Och vad händer idag? -Jo, jag hämtar ett bokpaket med fyra böcker på ICA paketutlämning. Maken L tar en vända till stan och kommer hem med - två nya konstverk! Ridå. Renoveringen är nödvändig och har det goda med sig att det blir städat.

Nu ut i skymningen och skjuta upp allt som ska göras och läsas och förberedas.

Carin Högstedt150328

25. mar, 2015

Nätverksfrukost, centrum för cirkulär ekonomi, Växjödeklarationen, blåst och snuvigt

Började dagen med nätverket för social ekonomi och frukostmöte på Vallhagen, Idé och kunskapscentrum, som var värd för dagen. Berättade lite om Kosovobesöket och föreslog att Diakonicentrum ska bjudas in till nätverket. Info om IoKc, presentation, alltid någon ny med. Gick i förtid för att hinna till Växjödeklarationen och presentation av det brev, som går till Sveriges regering och till EU.s kommuner, om utmaningar vad gäller miljö och klimat. Kritik mot förra regeringens lagändringar vad gäller kommuners rätt till särkrav på byggande. Stefan Attefall (KD) lyckades få igenom att kommuner inte får gå längre än Boverkets regler när det gäller energi t ex. Nu ställs krav från Växjö kommun på nya regeringen att ändra detta. Hade ju varit betydligt bättre och enklare att protestera innan det infördes någon ändring! -Hur som helst tänker inte Växjö kommun följa lagen, enligt kommunstyrelsens ordförande. Det blir lite konstigt för häromsistens så var lagar styrande för hur avfallsslam ska hanteras i Växjö kommun - och EU-migranter. Nåja.

I valrörelsen skrev jag en artikel i Smp om behovet av cirkulär ekonomi istället för den traditionella linjära. Jag fick några positiva mail, men ingen i min närhet stod upp och hurrade. Nu har det kommit så långt att Växjö kommun utmanar hela EU genom att deklarera: "Växjö kommun uppmanar Sveriges regering att skapa styrmedel som gynnar cirkulär ekonomi" och "Växjö kommun uppmanar Europas kommuner att främja cirkulär ekonomi". Dessutom ska Växjö kommun skapa ett "kunskapscentrum för cirkulär ekonomi"! Som vanligt, obs ironiskt, före min tid. Nästan hånad när jag tjatade om detta i regionstyrelsen förra året - ingen människa skulle ju förstå vad det betydde - och nu ska cirkulär ekonomi frälsa hela EU. -Ja, det krävs ett nytt sätt att tänka och räkna, att producera och konsumera. Så jättebra att fler och fler inser det! Nu från ord till handling. Eftersom vi uppmanar alla andra att ändra räkne- och tänkesätt, så får Växjö kommun  bli ett  föredöme. Det ser jag verkligen fram mot.

Det går vita gäss på Toftasjön. Påskdekorationerna, som jag hängt i äppelträdet, är på väg till Blåkulla. Fruktansvärt snuvigt och rödögt idag. Vet inte om det är pollen eller eller något annat. Kan man vara allergisk mot kall blåst, så är jag det.

Imorgon till Kosta för två dagars möte om bokslut och budget för kommunen.

Carin Högstedt

150325

 

24. mar, 2015

Sandvik 3, 588 milj ton koldioxid, Vinternatt

Invigning av Sandvik 3, fjärrvärmepanna som ska ge oss mer el, värme och kyla helt baserat på biobränsle. Drygt en miljard har den kostat. Energiminister Ibrahim Baylan där, Tomas Kåberger också. Tal, mat och rundvandringar med goda guider.Växjö energi AB, VEAB, är bolaget som gjort Växjö grönt genom att mycket tidigt satsa på fossilfritt. Bränslet kommer från Smålands skogar inom en radie av 6-7 mil. Elisabeth, ersättare i moderbolagets styrelse, Sandra ledamot i VEABs styrelse och undertecknad var där från Vänsterpartiet.

På tal om fossil så ser jag i dagens Dagens etc att de svenska AP-fondernas innehav i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen är värda 36 miljarder och motsvarar potentiella utsläpp av 588 miljoner ton koldioxid, drygt tio gånger mer än hela  Sveriges utsläpp på ett år. WWF har gjort beräkningen. Det var något som representant från WWF tog upp på seminariet igår; se till att kapitalet stöder fossilfritt. Bra.

I eftermiddag besök hos Diakonicentrum. Vi var fem från Vänsterpartiet - kvinnor nu också - som pratade med personal om Vinternatts framtid. Vinternatt är härbärge för EU-migranter. Vad kan göras för att få dessa människor att resa på sig från gatan? Ventilerade idéer. Träffade för första gången Fredrik som är anställd för att ha hand om Vinternatt. Han ska delta i en lanseringskonferens om de 90 miljonerna från regeringen som ska gå till EU-migranternas - ja vad? Inte mat och husrum är det sagt. Kanske kan Diakonicentrum göra ansökan om projektbidrag till utvecklande verksamhet. Väldigt trevliga människor i ledningen för Diakonicentrum. Volontär nästa?

Nu lugn kväll. Sjön är stilla. Imorgon Nätverket för social ekonomi, frukostmöte. Sedan lite Earth week igen.

Carin Högstedt

150324

 

23. mar, 2015

Grand finale i Tävelsås, Earth week seminarium, samverkansrådsmöte

Redan hemma från Tävelsås och stormöte om skolans framtid. Fullt i bygdegården, media på plats. Skulle skolan läggas ner och barnen skjutsas till Vederslöv eller annan skola? För att barnen blivit för många!? Föräldraföreningen och bygdens folk kan sträcka på sig. De vann. Lite antiklimax men positiv sådan. Allt verkar ha löst sig och det idag (?) Budet var nu att "Gula villan", som ligger intill nuvarande skola, görs om till skola/förskola - igen. Har en gång tidigare varit just förskola. Hyresgäst/er i Gula villan är villiga att flytta. Så mötet kunde upplösas efter en del frågor. De borgerliga partierna plus (MP), som styr kommunen, kunde dra en suck av lättnad. Den föräldraföreningen är alert och har dragit igång ett opinionsarbete som heter duga. Det är inte första gången Tävelsås skola är ifrågasatt och räddad. Jag har varit med och aktivt försvarat den nya skolan, som byggdes till den gamla (byggd 1839)  på 90-talet. Jag har också varit aktiv för nya bostäder när barnantalet i skolan sviktade. Nu är det nya bostäder och många barn och det blir anledning till nerläggning. Inte klokt och så blev det inte heller. Bra med ett landsbygdsprogram som tar ställning för skolor på landsbygden! Anna Tenje (M), utbildningsnämndens ordförande, fick lite hjältegloria, men det var bygdens folk, skolans personal plus nuvarande och kommande föräldrar som gjorde grovjobbet, vilket ledde till en acceptabel lösning. Vidingehem ska inte heller glömmas. Bostadsbolaget som äger skolan och Gula villan är alltid kreativa när det gäller landsbygden!

På förmiddagen seminarium på tema Fossilbränslefri Växjö kommun 2030. Bra och väbesökt, ca 100 personer. Korta föredragningar av representanter för Löfbergs lila, Skanska, IKEA m fl. Rätt tuffa gentemot kommunen - säkra på sitt hållbarhetsarbete. Tomas Kåberger både rolig och provokativ, professor i energi och miljö, ansåg att 2030 var lite sent för Växjö kommun att vara fossilbränslefri - varför inte 2020? En hel del nya uppslag för att förbättra klimatarbetet i kommunen. Inte minst när det gäller upphandling. Skanskas Johan Gerklev var också säker och intressant.

Missade eftermiddagens fortsättning på seminariet. Det var möte med kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationerna. Mycket rapport om Kosovo-veckan. Inget sensationellt i övrigt. Den nya organisation som skulle trätt i kraft 1/1 har ännu inte beslutats något om. Verkar ha gått i stå helt och hållet. Oenighet inom "femklövern" antagligen. Information om arbetet med nya mångfaldsprogrammet av kommunens mångfaldssamordnare. Jag lite disträ. Om inte Växjö fullmäktige kan besluta om rätt till heltid och att anställa folk efter 12 månaders vikariat, minimera dubbla turer...ja, vad är det då för jämställdhet som ska komma fram genom ett program? Växjö fullmäktiges majoritet avslog sådana yrkanden i mars 2015. Vad ska det stå i mångfaldsprogrammet om jämställdhet?

Imorgon invigning av Sandvik 3, VEABs nya panna och besök på diakonicentrum.

Carin Högstedt

150323