7. apr, 2015

Heliga ROT, 10 000 i arvodeshöjning, dyrt att adoptera blir dyrare

Det är helt ofattbart hur borgerliga skribenter kan uppröras av att ROT-bidraget minskas till förmån för byggande av bostäder! Som om det inte räcker nu med bidrag för att renovera köket och bygga altaner! Är det viktigare än bostäder, ger det fler jobb? Retoriska frågor. Upphetsningen är för mig oförståelig. Bra artikel i Smp idag av SSU.s ordförande i Växjö.

Möten hela dagen och beslut om höjda arvoden till politiker i Växjö kommun. Känns rätt att stå för ett förslag som minskar gapet mellan fritidspolitiker och "proffsen". Vi vill säkra återväxten genom lite bättre villkor för fritidspolitiker men accepterar inte någon höjning av fasta arvoden till kommunalråd eller övriga ordförande, vice ordförande och 2 vice ordförande. Att de är tre är en innovation redan det för den här perioden. Gitter inte hetsa upp mig över höjningen med ca 10 000 för kommunalråden - i månaden. Förespråkarna för förslaget får ta det med medborgarna. Enda skälet som redovisats är att Region Kronoberg har infört de här nivåerna. Som om det gör saken bättre, att dubbla den fadäsen. Förtroendevalda ska ha bra villkor med ersättning för obekväma arbetstider etc, men det finns gränser. Politik är inget yrke och heller inget lidande! Det är en ära och roligt nästan hela tiden. Vi r ensamma om vårt förslag. SD har också ett eget förslag. De vill inte ändra något i nuvarande. Övriga bildar en majoritet i detta fall, betryggande sådan.

Många intressanta ärenden och rätt mycket diskussion både i arbetsutskottet på förmiddagen och i kommunstyrelsen på eftermiddagen. Upprörs kanske mest av höjningen av kostnaden för att gå föräldrakurs inför adoption av barn. Framstår som sjukt tilltagen. Andra föräldrautbildningar och kurser är gratis. Här redovisas i underlaget att kostnader för det ena och deta andra ska räknas in inklusive "fika". -Drömmer jag? Jag kan fika tio gånger per dag i kommunhuset utan att betala ett öre! Men föräldrar som funderar på att eventuellt adoptera och ge ett barnhemsbarn ett bra liv ska inte bara betala en stor summa för det utan fikat på en kurs? Det handlar om kanske 10 adoptioner på ett år.

Cyklat idag också. Inte så gott väder som utlovats, men det tar sig nog. Skulle åkt till Ormesberga bygdegård ikväll för att - av rent intresse - delta i ett möte där om solenergi. Skickade dit maken L. Hoppas han hittar bygdegården. Orkade inte med mer denna dag. Disken tornade upp sig och har inte hunnit med att rapportera till media från kommunstyrelsen. Brukar göra det. Nu för sent i vilket fall. Går ut och sätter mig och begrundar det faktum att jag levererat sju reservationer på dagens kommunstyrelse. Hamnar väl i någon hisioirebok. Trevligt att en stor grupp socionomstudenter från Linnéuniversitetet besökte kommunstyrelsen! Men varför var de inte förberedda med handlingar, så de kunde följa med i sammanträdet???

Välkomna till Tallgården, Araby, Växjö imorgon kl 18.00! Då firar vi romernas nationaldag genom att ha ett offentligt möte med jämställdhetsdirektör Karin Hopstadius som föreläsare om de fem nationella minoriteterna! Vi fikar, lyssnar och frågar. Vi som bjuder in är Vänsterpartiet Växjö, Amnesty och ABF.

Carin Högstedt

150407

 

6. apr, 2015

Costa Rica, Greider, Expo, cykeltur, djurdödare

Läst ett antal Dagens ETC, som blivit liggande. Fastnade för att Costa Rica har klarat 75 dagar med enbart förnybar energi. Målet är att vara helt koldioxidneutralt 2021. De klarar det med vattenkraft, vindkraft och geometrisk energi (tas ur jordskorpan) bland andra källor. Intressant.

En annan artikel har rubriken "Bilar dödar fler hundar än vargen". Det förvånar inte. Har ofta tänkt på hur många djur som dödas varje dygn av trafiken. Finns det någon som har koll??? 23 tamhundar dödades av vargar förra året, 583 skadades och dödades i trafiken. Tänk alla fåglar, grävlingar, katter, harar, kaniner, rådjur, älgar och smådjur som stryker med på gund av bilar och människans framfart.

Från EXPOs årsberättelse kommer uppgifter i Dagens ETC om att nazistiska aktiviteter i Sverige ökade med 23% förra året, valåret. 2 864 aktiviteter totalt. Ökningen har pågått sedan 2011. -Ja, det är inte svårt att bli förtvivlad.

Slutligen Dagens ETC 25 mars och Göran Greiders ledare "Bara folk kan prata med folk". Den inger hopp - vilken optimist han är Greider! Han menar att det är otänkbart att Löfven (S) skulle gå ut i annonskampanj som det socialdemokratiska partiet i Danmark gör mot flyktingar. Varför det? -Jo, den spontana folkliga antirasistiska rörelsen som vände ryggen åt Åkesson på de svenska torgen och som är aktiv på sociala media. Greider menar - trots SD.s remarkabla framgångar i opinionen - att antirasismen är norm i Sverge (håller absolut med i nuläget) och att den är skapad av icke-proffs-politiker. Den består av folk som pratar med folk. Som John Lennon sjöng: Bara folk vet hur man snackar med folk. Hugnesam läsning, han Greider.

Vackert väder idag igen. Tog cyklen till kommunhuset för möte med fullmäktigegruppen. Innan dess en massa inläsning och är inte helt klar ännu. Morgondagen fylld med möten.

Carin Högstedt

150406

5. apr, 2015

Röjning, motioner och medborgarförslag, solig påsk

Kom lyckligen hem från Öland. Mellanlandade hos lillebror Micke med sambo Carola i Kalmar. Blev av med tre pappkassar böcker till Mickes antikvariat. Mest om konst men även lite politisk litteratur. Fick en kasse gamla familjefoton, som jag har grottat ner mig i. Vissa har jag inte sett förr (eller glömt). Många vet jag vilka de föreställer och var, men andra är gåtor. Vem, varför, var, när? Genom att jämföra med mina egna samlade familjefoton och granska exempelvis tapeter och möbler, så kan jag någon gång lösa upp en gåta. Men varför har inte alla ett system för att notera på baksidan vem/vilka det är och datum?

Sol nästan hela denna dag men rätt kylig vind. Tog fram varsin solstol. Städade lite på altanen. Har framför allt röjt i rummen som ska renoveras. Allt ska ut. Vi har dock hela kommande veckan på oss att få färdigt.

Börjat titta lite förberedande på handlingarna till tisdagens arbetsutskott och kommunstyrelse. Motioner och medborgarförslag i långa banor. Har inte vågat titta på förslag till beslut på min motion om "systematiskt arbete för tillg'äglighet för alla". Den är verkligen behövd och genomtänkt. Senast 2018 ska tillgänglighet vara genomförd för alla funktionsvariationer - så långt det är möjligt - till arbete, utbildning, kultur, idrott, information, lokaler, miljöer, bostäder... Blir väldigt besviken om den fjantas bort eller rent av avslås. Växjö kommun skulle kunna bli ett föredöme.

Bra att utbildningsnämnden föreslår om- och tillbyggnad av Sandsbro skola och Ljungfälleskolan. Sandsbro skolas senaste om- och tillbyggnad var så sent som 2005, men den har ökat elevantalet och är mycket trång. Nya bostäder påverkar. Ljungfälleskolan har framför allt bristfälligt kök. Dessa båda förslag kommer upp på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Morgondagen lär gå åt till att läsa in en rejäl lunta och på kvällen har V.s fullmäktigegrupp möte för att ta ställning till kommunstyrelsens ärenden som behandlas  på tisdag eftermiddag, bl a om arvodena till de förtroendevalda.

Carin Högstedt

150405

 

2. apr, 2015

Dyestad, Eketorp, Stenåsa, hagel och snö, Blåkulla nästa

Jag gjorde helt rätt. Gick ut efter frukost och tog en rejäl promenad i okända marker. Nästan två timmar i rask takt och solsken. Levande jordbruk och fritidshus. Blåsippor, blåsippor! Min barndom på andra sidan sundet var också alldeles full av blåsippor. Stor skillnad på Kalmar län och Kronoberg när det gäller lövskog, kalkhalt och floran.  Letade efter en fornborg som finns på kartan, men det var fel väg. Nu vet jag hur vi ska ta oss dit. Maken L snusade i sängen istället.

Körde sedan gemensamt till Dyestad för att titta in till bekanta. Vi fick kaffe - i trädgården! Där satt vi i solen och frös inte det minsta. Såg flugsnappare. Dyestad var en i högsta grad levande jordbruksby! Tror inte att jag någonsin varit där tidigare. Nära Runsten. Trevlig träff!

Så till Stenåsa, där vi först besökte Naturbokhandeln. Investerade i kaffemuggar med fågelmotiv och presenter till barnbarnens kommande födelsedagar samt bok om fjärilar. Vi har inte någon bra fjärilsbok, men gott om fjärilar i trädgården. Vi har ingen trädgård heller egentligen, det är HSB.s, men buskar, träd, blommor, kryddland, syrénhäck med mera.

Körde ner till Stenåsa camping och badplats. Campingen blir långsamt bättre och bättre. Vi hyrde en av stugorna där en Kristi Himmelsfärdshelg för rätt många år sedan. Höll på att frysa ihjäl i stugan med plankväggar utan värmestad. Men såg brushanar för första gången. Varit nere många gånger sedan dess för att sola och bada. Det är ett smultronställe.

Fortsatte söderut. Fick ett tips om hantverksbutik igår, Formgiveriet. Stannade men det var stängt. Fick för mig att jag ville se Eketorps borg, där vi inte varit sedan barnen var små. Stängt för säsongen, men vi gick runt och tittade på de restaurerade husen, som ska förestäla olika typer av hus från 7-1200 e Kr ungefär. Arbetet med att uppföra borgen pågår vad jag förstår alla somrar, en bit i taget.

Från solsken och ca 8 gr plus, så svartnade himlen och det haglade, regnade och snöade - ibland allt på en gång.  Hittade en säger en öppen loppis.

Nu skiner solen igen. Jag ser Kalmarsund från hotellfönstret. Kommer på att jag har nära till Blåkulla ikväll. Efter middagen drar jag iväg för att träffa övriga häxor och diskutera hur vi ska lösa minimering av dubbla turer, rätt till heltid, bort med  evighetslånga vikariat och otrygga anställningar, jämställda löner, barnomsorg på "obekväma" tider. Vi har mycket att göra och vi kommer att lyckas.

Glad påsk!

Carin Högstedt

150402

 

 

 

1. apr, 2015

Bosa Marina, Alghero, Malta, Halltorp, lite sol

Tillbringat min (bemärkelse)-dag på Öland tillsammans med maken L. Klev upp och fick bra frukost - enda gästerna denna dymmelsonsdagsmorgon. Bra väder och två timmars vandring i naturreservatet alldeles intill gästgiveriet. Gammal ekskog och strandängar. Väldigt blött i markerna efter mycket regnande. Såg skrattmåsar - de har försvunnit från Toftasjön -, svanar, storskrakar, skarvar, kanadagäss och ett antal småfåglar. Solen strilade genom molnen och träden. Härligt få fart på livsandarna. Så norrut. Stannade i mysiga Borgholm. Lite ärenden. Tittade in i min favoritaffär Lavendel. Växjö kommunledning använder ofta Hotell Borgholm för budgetberedningar och dylikt. Då ligger Lavendel med enligt min mening bra klädurval snubblande nära.

Så vidare norrut. Jag körde på fina vägar med lite trafik. Lunch i Byxelkrok hade jag tänkt, på Pensionat Sjöstugan, där jag sommarjobbade en julimånad i början på 60-talet. Sjöstugan finns kvar, som pensionat, men inte öppet ännu. Vi är helt utanför säsongen. Tänkte oss kroppkakor. Det hör till Öland och är min favoriträtt eller en av dem. Mammas kroppkakor var i en klass för sig. Gatuköket i Byxelkrok öppnar för säsongen imorgon skärtorsdag kl 12.00, kan vi meddela. Körde söderut med nu knorrande magar. En ren ingivelse fick mig att köra in i Löttorps centrum. Där fanns en skylt (mycket enkel) om lunch. Det var ödets skickelse! vilket trevligt ställe och god mat! Inte kroppkakor - det finns många som gör bättre, sa den unge mannen som skötte det hela, men Thaibullar på bl a lammkött. Gudagott! Stället heter Kalk och huset har varit elverk bl a. Han som serverade och driver stället visade sig komma från Hovmantorp och har jobbat på Café de Luxe i Växjö. Kalk har han haft sedan 2009. Vi önskade lycka till och kan rekommendera Löttorp och Kalk.

Sedan tittade vi på fåglar och vindkraftspark i Kårehamn, havsbaserad vindkraft som bara ses på avstånd. Fina sjöbodar där. Källa ödekyrka hann vi också med, en av mina favoritödekyrkor. Den var en gång en försvarskyrka och, tror jag, den enda bevarade i Sverige. Började regna igen, men nästan hela dagen fint väder. Ingenting att klaga på denna dag alltså!

För exakt tio år sedan vaknade vi på Malta, gick en rejäl vandring till en färja, som tog oss till en liten ö, där världens äldsta upprättstående stenbyggnadsruiner finns bevarade. Kan minnas fel men från 4000 f K? Kanske vanligt turismknep med världens äldsta, men fina stenmurar i alla fall, som gör att jag minns dagen väldigt väl.

För exakt 20 år sedan vaknade vi på ett litet hotell i Bosa Marina, en systerstad eller by till större Bosa på Sardinien. Även där utanför säsongen och vi hade problem med att hitta öppna matställen minns jag. Vi flög till Rom, tog tåget till Civitaveccia, färja därifrån och skulle åka tåg till Bosa Marina. Järnvägen nerlagd, men det gick en buss. Sardinien är en av våra bästa egenkomponerade resor! På morgonen 19950401 gick vi till busstorget i Bosa, en otroligt vacker men kall morgon. Bussen gick till Alghero och där hittade vi ett hotell som var inrymt i en kyrka. Vissa dagar, vissa vyer, vissa reseupplevelser minns man - andra inte alls.

Nu lite vila och lite arbete faktiskt. Ska justera ett par protokoll. Sedan middag och kanske en mindre vandring igen.

Imorgon söderut. Naturbokhandeln i Stenåsa är ett måste varje gång vi är på Öland. Vilket är alldeles för sällan. När jag var barn och bodde i trakten av Oskarshamn var det semestern; En dag med färjan till Byxelkrok och tillbaka.

Carin Högstedt

150401, Öland