14. apr, 2015

Nytt kommunhus, boulebana på Araby, bowling och styrelsemöte, äldres valfrihet

Ärendet som dök upp hux flux under valrörelsen om att bygga nytt kommunhus och göra det gamla till bostäder går vidare. Kommunstyrelsens arbetsutskotts borgerliga majoritet ansåg att det är befogat att ta fram ytterligare underlag. Nuvarande kommunhus mitt i stan är energikrävande (fjärrvärme dock). S+V säger att om vi har 30 milj att lägga på energibesparingar, så finns det gott om lokaler typ skolor/förskolor att renovera och energispara i. Det prioriterar vi.

Ett medborgarförslag om både inomhus- och uteidrotter vid Araby Park Arena hade framgång såtillvida att S (som har yrkanderätt i arbetsutskottet) med stöd av V (som inte har yrkanderätt men håller med) fick de borgerliga med på att en boulebana utomhus på Araby ska fixas.

Och så skiljer sig de båda blocken åt när det gäller kommande bostadsbyggande på Torparängen, Teleborg, där S+V vill ha fler lägenheter och färre villatomter.Tänk så mycket som beslutas om varje vecka i en stor kommun, både på sammanträden och utanför. Och tänk så lite som kommer till medborgarnas kännedom. Om de inte är direkt berörda.

Började dagen med att skriva en spontaninsändare till Smp. Blev inspirerad av Thomas Thörn, Seniornet Sweden, som skrev idag i Smp om vikten av att kunna vara uppkopplad till internet även om man är sjuk och i behov av vård på ett äldreboende av något slag. Just precis. Varför ska man kopplas bort för att man behöver vård? Det är ju då man verkligen behöver kontakt med yttervärlden, med anhöriga och vänner. Så hur fungerar det på Växjö kommuns äldreboenden? Vänsterpartiet har drivit frågan och kommit så långt att de borgerliga sagt att "på sikt" ska det lösas. Det var 2012. Dags att forska i vad "på sikt" betydde.

Så till en trevlig avslutning på dagen. Vänsterpartiets styrelse träffades lite utanför dagordningar, beslut och protokoll. Startade med bowling i en timme. Inte min idé! Har aldrig bowlat i hela mitt liv. Men det var riktigt roligt. Vi var åtta personer i två lag och tävlingsinstinkten vaknade snabbt. Några riktigt bra, några som jag nybörjare, men jag var faktiskt inte urkass. Som sagt. Jag ställer upp nästa gång någon drar med mig ner i bowlinghallen. Så gick vi ut och åt. Men en styrelse har svårt att inte ta några beslut, så det blev både beslut och lite protokoll till den goda maten.

Idag har hantverkarna rivit fula garderoberna i hallen. Fram kom något jag totalt glömt: En jättesnygg tapet, läcker rentav. Måste vara orginalet från 1987 när lägenheten var ny. Bra mycket snyggare än den vi haft de senaste 15 åren och som katterna klöst sönder.

Imogon kommer studenter från Kalmar och intervjuar om Arenastadens tillkomst. Ska bli en uppsats av något slag. Därtill distriktsstyrelsemöte, som tyvärr kolliderar med Thage G Petersons föredrag om Alliansfrihet och nej till NATO. Rekommenderas!

 

14. apr, 2015

Åryd direkt, lunchseminarium, hem genom skogen

Kom nyss hem från Åryd och Åryd direkt-mötet. Gott om folk i skolans matsal och frågvisa. En del svåra och ovanliga frågor som Vattendirektivet - vad säger politiken om det? -Ja, det komer snart som ett ärende, så vi får ta ställning då, sa kommunalrådet (C). Regleringen av Årydsjön? undrade någon. Tågstopp i Skruv och Åryd? Det senare en regional fråga och jag märker att jag varit borta från regionstyrelsen ett tag. Inte helt uppdaterad. Tågstopp är bra för en orts utveckling. Det är inte vetenskapligt bevisat vad jag vet, men i Gemla, där det finns ett stopp på stationen sedan något år, där byggs det nya lägenheter nu. Tror på visst samband. -När får Åryd attraktiva villatomter? - Ja, det tittar vi på, säger kommunalrådet. -En ort som inte får nya bostäder stagnerar säger flera. Precis min åsikt.Den brukar jag framföra i alla dessa sammanhang. Ikväll var jag tyst. Behövdes liksom inte och debatt ska vi inte ha. Antecknade alla frågeställningar. Badplatsens avsaknad av lekredskap, kollektivtrafikens brister, behov av cykelväg och tunnel under Riksväg 25 - alla de sakerna ventilerades på förra Åryd direkt som var 2010... Åryd har potential att utvecklas. Vackert, intressant bruksmiljö, nära stan, skola, förskola. Saknar äldreboende. Lanthandel finns som är kooperativ och ägs av årydsbor. Många arbetar ideellt i den lilla butiken. Fler boende skulle ge bättre underlag för service. Körde via Vikensved och Notteryd genom skog och små, små byar. Mörkt och regnigt. Fann välbehag i den färden som en påminnelse om vilken tillgång kommunen har i den fortfarande levande landsbygden.

Lunchseminarium på temat cirkulär ekonomi. Information om planerna på ekoby - med ett innehåll som är helt fantastiskt! Jag kan inte återge det. Massor med idéer på verksamheter som kan inrymmas och som syftar till hållbar utveckling genom återbruk. Det ska bli ett centrum för cirkulär ekonomi, där inget sätter gränser mer än fantasin. Kruxet är förstås att bara investeringen i lokaler går på ca 40-50 miljoner, enligt en vag bedömning. EU-medel ska sökas. Andra finansieringskällor också. Men det är ju inte investeringen, utan driften som långsiktigt kostar. Intäkterna är svåra att beräkna. Värdet ligger i medvetandegörning och beteendeförändring.

Nu läsa lite handlingar. Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott.

Carin Högstedt

150413

12. apr, 2015

Thage G Peterson, stormbyar, redo för hantverkare

Förra året invigdes nya Folkets Hus i Lammhult, Växjö kommun. Maken L och jag var där denna högtidliga dag. Invigningstalade gjorde Thage G Peterson, tidigare försvarsminister bland andra uppdrag och med lång bakgrund i just Folkets Hus-rörelsen. Det var en fröjd att lyssna på en mycket god talare. Jag blev djupt imponerad av denne man med rötter i Berg, en by i närheten av Lammhult. I Berg bodde och verkade  för övrigt Elin Wägner. Nu är Thage G Peterson snart i Växjö, inbjuden av den relativt nybildade föreningen Kronoberg för fred och alliansfrihet, KFA. Nu ska vi få lyssna på föredrag på temat "Bevara alliansfriheten - Nej till NATO-medlemskap". Onsdag 15 april kl 18.30 i IOGT-huset, Vattentorget 1 i centrala Växjö. Säkerligen intressant - och aktuellt!

Ute är det fart på våren. Stora knoppar på syrenerna. Inget liv i fikonträdet ännu. Idag dock mycket hårda och kalla vindbyar. Rapporter om strömlöst, nerfallna träd och trafikproblem. Inne är det så gott som avskalat i de rum som imorgon ska intas av hantverkare. Der är inte klokt vad saker som samlas med åren. 28 år i samma lägenhet. Tror det är bra att flytta med jämna mellanrum - om inte annat så för att gå i clinch med saksamlandet.

Träffade barnbarnen med föräldrar i Gasslanda. Spelade spel och fick Budapestbakelse. Skön avkoppling från lägenhetens kaos.

Imorgon lunchmöte i kommunhuset med föredrag om cirkulär ekonomi plus diverse andra möten, bl a "Åryd direkt", då kommunstyrelserepresentanter möter årydsborna. Men först ta emot hantverkare.

Carin Högstedt

150412

10. apr, 2015

Så vackert! Så skönt! Vilket slit! Men det blir bra.

Oerhört vacker kväll - blå himmel, måsar i luften, påskäggen i äppelträdet, blått i gräset av scilla. Underbart - gått barfota i gräset. Det händer igen! Det är vår, allt vaknar upp. Vi sitter ute. Har bara köket kvar att vara i. Alla andra rum är utrymda eller fullproppat med möbler. Underbara killar som kom från socialt företag idag och hjälpte mig flytta och bära grejer. En med ursprung Serbien och en med ursprung Kosovo. De ska få hjälpa till att bära tillbaka allting när renoveringen är klar! Eftermiddagen möte med regiongruppen. Innan dess ytterligare en tur till Erikshjälpen, Norremarks återvinningscentral, "finantikvariatet", auktionsfirma. Bilen nästan tömd men inte helt. Imorgon ledig för att ytterligare jobba med förberedelser för renoveringen. Känns bra att ha kommit så här långt. Nu nyfiken på hur det kommer att te sig när det är färdigt.

Läser Karin Wahlbergs Än finns det hopp, som handlar om ett sjukhus - förutsätter att det är Oskarshamns - och människorna som jobbar där, på 50-talet. Speciellt 1953, då polion härjade. Eller barnförlamning, som det kallades. Jag minns hur mamma förmanade mig och syskon att inte gå till vattensamlingar eller sankmarker, för vi kunde få barnförlamning. Det var otäckt. Jag var åtta år då och rädd för denna sjukdom. En bekant och lite avlägsen släkting träffade pappa och jag i stan (Oskarshamn) ca 1955. Dottern, kanske sex-sju år, haltade svårt och hade ett stålskelett av något slag kring ena benet. Hon hade fått barnförlamning. Har tänkt på henne många gånger. Hur gick det för henne? Boken är intressant och Wahlberg har varit läkare på Oskarshamns sjukhus. Läser hennes böcker mycket för genrebeskrivningen från Oskarshamn.

Politik idag? Inte mer än ett möte med regiongruppen. Det händer att jag prioriterar det ibland nödvändiga privata.

Carin Högstedt

150410

 

 

9. apr, 2015

50 konsumpåsar, de nationella minoriteterna på Tallgården, flaggan vajade vackert

Trevligt firande av romernas nationaldag igår kväll på Tallgården, Aaby, Växjö. 25-30 personer som lyssnade till Karin Hopstadius, jämställdhetsdirektör som även har minoriteterna inom sitt ansvar på Länsstyrelsen i Kronoberg. Fick svar på frågan om vilka kriterier som krävs för att bli en erkänd minoritet med vissa rättigheter. Bland annat lång historisk koppling till Sverige, 450 år nämndes. Romerna har funnits i Sverige sedan 1500-talet, finns belägg för det. Publiken kom snabbt in på de romer/EU-migranter som tigger utanför butikerna. De är ju inte alls någon erkänd minoritet i Sverige men aktuella i diskussionerna. Internationella dansgruppen Kapriol som hade träning denna kväll på Tallgården avslutade vårt möte med att dansa en romsk dans för oss och sedan blev publiken inbjuden att lära sig dansen! Festligt - och romska flaggan hade vi med oss och visade upp. Jag pratade med representant för Amnesty, som var medarrangörer, och vi är överens om att fullfölja trditionen att uppmärksamma 8 april varje år. Det var nu tredje året i rad vi arrangerade något.

Och utanför kommunhuset vajade romska flaggan vackert. Fick positiva mail och samtal om det.

I dag ringde en partikamrat och berättade att hon och hennes man plockat upp en förvirrad man, som satt i ett vägdike och åt bananskal, som han hittat. Det enda han sa var att han ville hem till Rumänien. Det är alltså en EU-migrant det handlar om. Min partikamrat har en lång och mycket intressant berättelse om hur de så småningom lyckades få kontakt med sociala myndigheter och lite hjälp. Mannen ifråga hade gått från Jönköping och hamnat i trakten av Berg i Växjö kommun. Han hade varit på vandring i tre dygn och sovit ute. Med hjälp av tolk kom man fram till att han har släkt i Uppsala och han sitter nu på tåget dit. Troligen är han dement. I fullmäktige har ordförande för socialtjänsten sagt att i nödsituationer hjälper man dessa människor. Detta, mannens situation, kan inte betecknas som något annat än nöd. Livsfara. Det var dock inte enkelt att få hjälp! De flesta människor hade gett upp halvvägs. De flesta hade väl kanske inte ens brytt sig om att stanna för en tosig man i diket. Eller?

Gjort ett besök på privata utbildningsordnaren Eductus idag. Lärorikt att träffa och prata med Amira som är chef i Växjö och utförare åt Växjö kommun när det gäller SFI. Vi fick andra sidan av myntet. Hur är Växjö kommun som beställare?

Sedan bara ett evigt bärande och kånkande. Imorgon kommer en firma (socialt företag) hit och hjälper oss bära möbler. På måndag morgon kommer hantverkare och ska börja renoveringen av tre rum och hall. Allt ska vara ute ur rummen. Nu totalt kaos. 50 papperskassar med böcker - som ska behållas - fyller lägenheten plus staplar i alla hörn. Hur i fridens namn har vi kunnat samla på oss så mycket bra böcker? Bara böcker om Paris fyller ett par kassar. Vi har varit där en gång. Böcker om Alperna är en hyllmeter. Kört ett lass till Erikshjälpen, men det förslår inte. Nu orkar vi inte mer ikväll utan hoppas firman, Positiv kraft i Växjö, kan bära de 50 kassarna till förrådet ute på gården och i övrigt flytta alla frigjorda möbler och bokhyllor till vardagsrummet. Där vi inte kommer att kunna vara. Vi får bo i köket ett tag. Allt detta för att få upp tapeter som förhoppningsvis inte katterna använder som klösbräda och få det lite fräschare här och där!

Regiongruppsmöte imorgon, annars bara fortsatt kånkande.

Carin Högstedt

150409