27. apr, 2015

Deklaration, årsstämmor med kommunala bolagen, Älghults marknad, sista lasset ut?

Utan döttrarna hade vi aldrig klarat av det som skulle göras igår; befria vardagsrummet och altanen från allt. De var raska och starka, det måste jag säga. Men alla hade tänkt när de kom in och såg vad som skulle göras: Nej, jag vänder om. De trodde det var några möbler som skulle flyttas. Det var tusen böcker, porslin, tavlor, papper...Vi gick i mål och firade med sötsliskiga kakor från Toftastrand - jättegott. Före kl 7 idag kom målaren och kl 8 kom beställda sociala företaget "positiv kraft" och tog ett lass till återvinningscentralen Norremark, Macken och soffan tog en av killarna hand om. Småsaker körde jag senare till "tippen" som jag kallar Norremark, som är långt från traditionell tipp.

Idag kom jag på att imorgon åker jag utomlands och jag har inte deklarerat, bara betalat in restskatten. Kommer hem 4/5 och deklarationen ska vara inne 2/5. Trodde jag och började leta. Efter blanketterna. För att se koderna för godkännande. Hittar inte i denna röra. Försökt hålla viss ordning på posten, men något hände igår. Ägnar någon timme åt att leta. Ska så kolla kontot, betala räkning och hittar inte dosan, som jag verkligen försökt lägga så den inte ska försvinna bland några verksamhetsberättelser för något bolag 2001 och en förening 1997. Hittar inte. Kan inte deklarera, kan inte betala räkningar. -Hur länge dröjer det innan jag är i utanförskapskolumnen? -Nä, jag är helt fanatisk när det gäller att betala räkningar och ha koll på utgifter och inkomster. Det fanns en tid när jag hade en hög obetalda fakturor hos kronofogden. Kan kanske bero på det att jag vill vara fri, det vill säga inte ha några skulder.

Så småningom inser jag att deklarationen ska vara inne 4/5. Då är jag hemma igen och kanske har vi kunnat komma fram i alla pappershögarna. Dosan till internetbanken hittar jag, men det satt långt inne. Långt inne bakom böcker och grejer i en hylla.

Skrev häromkvällen om min blogg i december som handlade om Älghults marknad och att föreningen vill publicera den i nästa Älghultskrönika. Ser det som en enorm utmärkelse! Läste idag min blogg och tycker själv att den är helt OK. Tänker inte ändra i den. Jag skrev det jag kände. Drog paralleller till nutiden. Börjar jag ändra så försvinner kanske det spontana.

Legat lågt med det politiska idag. Läste handlingarna till arbetsutskottet  på tåget i lördags och har  bara deltagit i lite bolagsstämmor ikväll. Alla de kommunala bolagen har haft offentliga informationer om sin verksamhet och sedan bolagsstämmor idag. Jag missade informationerna - brukar vara bra tillfälle att få grepp om vad koncernen håller på med - men deltog i några stämmor, varav jag var oppositionens ombud i ett. Blir glad när jag ser nya ansikten delta från vänsterpartiet! De är skärpta! De kommer att ta över!

Imorgon kväll, efter heldag med kommunstyrelsens arbetsutskott, åker jag med min äldsta dotter till Nice för vidare färd till Cagnes sur mer, där vi ska vara några dagar. Detta är mitt påhitt helt och hållet. Hon fyller jämnt och detta har aldrig gjorts tidigare, en resa med henne och mig. Jag bokade ett ställe jag känner jag till och älskar men Medelhavet är ju en enda kyrkogård numera. Hur förhåller vi oss till det? Hautes Cagnes var en gång ett kollektiv för konstnärer och flera svenska var där, tror 30-40-talen.

Kanske hör jag av mig från Cagnes!

Carin Högstedt

150427

 

25. apr, 2015

rätt adress till reserapport, Noaks Ark - 12 timmars resa - en timmes möte

Ursäkt - fel hänvisning för reserapport 2 från Västbanken. Så här tror jag det ska vara: http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/attack-pa-cordoba/

Rapport två om vad som kan hända när barn vill plantera olivträd utanför skolan heter Attack på Cordoba, skriven av Magnus Persson.

Hemma igen efter heldag i Stockholm och stämman med Riksförbundet Noaks Ark. Allt gick bra. Kasia Musial från Noaks Ark Småland-Halland valdes in i valberedningen. Vi åkte 8.07 från Växjö och kom hem 12 timmar senare. Själva stämman tog en timme. Det var ett par föredrag också plus konstituerande styrelsemöte, men  årsstämman varade alltså en timme.

Regn i luften, stilla och inte kallt Detta är sista kvällen på länge vi kan sitta på altanen. Imorgon röjning för arbetarna som kommer måndag morgon.

Carin Högstedt

150425

25. apr, 2015

Att plantera ett träd på skolgården, Noaks Ark, Älghult i mitt hjärta

Snart iväg denna lördag morgon till Stockholm och årsstämma med Rikförbundet Noaks Ark. Åker åtta personer från Växjö och är tillbaka rätt sent ikväll. Anställda  på Noaks Ark Småland-Halland är med liksom valda ombud, maken L, ombedd att vara mötesordförande, jag som styrelseledamot i riksförbundet och ordföranden i regionala föreningen. Jag har ett år kvar i styrelsen. Fick frågan om att vara vice ordföranden, men tackade nej. Det är klart att en ska säga ja när erbjudanden kommer till folk utifrån landet. Men det är enklare att besöka kansliet om en har nära till. Sedan kan man klaga på stockholmsfixeringen...

Ny reserapport har kommit från följeslagaren Magnus Persson. Han och andra följeslagare är på Västbanken och uppgiften är bland annat att följa med barn på väg till skolan för att inget ont ska hända dem. Läs vad som kan hända om barn försöker plantera olivträd utanför skolan!

http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/livet-i-hebron/

En kvinna från Älghult ringde, när jag gick omkring i Åryd med (V)äxjös Kommunnytt. Hon är engagerad i hembygdsföreningen och Älghultskrönikorna. Hade läst min blogg om besöket på Älghults julmarknad. Och hör och häpna vill publicera den i nästa Älghultskrönika! Naturligtvis! Ska bara ändra rubriken. Hon tyckte det var så bra det jag skrivit. Jag minns att vi var djupt imponerade av julmarknadens genuina utbud.

Imorgon kommer alla tre döttrarna och hjälper oss flytta grejer hit och dit. På måndag ska det bli renovering både ute och inne.

Trevlig helg till alla!

Carin Högstedt

150425

 

23. apr, 2015

Åryd, Furuby, Destination Småland, renovering av altanen

Det började arta sig här hemma. Full fart på tapetserare och golvläggare. Kändes som att det finns ett gott slut. Då kommer meddelandet: På måndag ska altanen vara tömd på möbler och allt annat. Väggar ska rivas, grannarnas balkong över oss bytas ut. Fuktskador som gör att teglet och murbruket vittrar. Vi är inte ensamma. Flera lägenheter i bostadsrättsföreningen är berörda och några åtgärdade. Firman som renoverar hade lovat besked om tidpunkten i mycket god tid. Vi har nämligen mycket grejer och tunga saker på altanen också. Nu gäller måndag och vi vet inte hur vi ska lösa detta ihop med att vardagsrummet står på tur för renovering inomhus. Höll på att bryta ihop men struntade i att göra det. Allt är OK. Gick upp skittidigt idag och torkade golv, putsade fönster med mera. Sådant kan hejda ett sammanbrott. Annars hjälper det att köpa kläder. Det är naturligtvis inte så pk kanske att erkänna det, men nya kläder hjälper när tillvaron känns övermäktig.

Första mötet i den här perioden med Destination Småland idag. Först stämma med ensamägaren Region Kronoberg. Sedan styrelsemöte och träff med personalen. Känner mig hemma i sammanhanget. Besöksnäring och turism är ett av mina favoritområden. De två leaderprojekten jag deltagit i på senare tid har också gett nya kunskaper: "Upptåg", om tågstoppen i bl a Gemla, och ett projekt om naturturism, bl a fågel- och vandringsturism.

Sen eftermiddag åkte jag med partikamrat till Åryd och Furuby och traskade runt med (V)äxjös Kommunnytt. 400 ex utdelade. Hann inte hela Furuby på grund av andra åtaganden men gjorde så mycket vi kunde. Dessa brevlådesamlingar, en massa brevlådor samlade i klump,  som numera finns på många orter - 10-20-  ja, hela 34 i rad bakom ICA i Ingelstad - underlättar och bidrar till demokratin!

Imorgon begravning i Hemmesjö kyrka av maken till mamman till svärsonen. Barnbarnen ska vara med.

Carin Högstedt

150423

22. apr, 2015

Lång dag, mycket gjort, varmt och vackert, Tävelsås o Ingelstad

Hemma från  årsmöte med ABF-distriktet i Folkets hus, Alvesta. Fin underhållning med jazz - sång och musik. Sedan förhandlingar som gick utan yrkanden, voteringar och reservationer. Smörgåstårta efter det. Inga motioner fanns. Ska försöka engagera mig till nästa år. Sitter ju i Folkbildningsrådet centralt (handlar om studieförbunden och folkhögskolorna) och har lite tankar och idéer därifrån.

Dagen började med tidigt uppvaknande och kl 7.00 kom två hantverkare och drog igång slipmaskiner. Jag drog till kommunhuset per cykel i det fina vädret. Skrev några texter till (V)äxjös Kommunnytt. Sedan till redaktionsmöte - redaktionen är i princip fullmäktigegruppen - som höll på med bladet som besvarar frågan Vad hände i fullmäktige 21/4? från 10 till 15.40. Då hade vi tryckt 550 ex och de tog tre av oss till Tävelsås och Ingelstad. Jättefint väder att gå omkring i. Polisjakt efter en bil i Ingelstads  centrum förresten. Lite ovanligt. Inspirerande att möta människor man inte känner, som ler och hälsar glatt. Snabbt tillbaka och så Alvesta. Så nästan hela dagen har vi använt till att upplysa medborgarna om vad som händer i den lokala politiken. Därmed har vi gjort skäl för partistödet, som utgår från Växjö kommun till alla partier efter antal mandat. Det var det som partistödet inrättades för en gång i tiden.

Får bryta här och nu. Ett otal mail att ta hand om. Imorgon bland annat stämma med Destination Småland, ett regionalt uppdrag jag har. Handlar om turism och besöksnäringen. Suttit där tidigare och ser fram mot att vara med. Skymningen faller. Sitter ute. Inne kan vi knappt vara. Det går dock framåt med renoveringen. Sovrummet nästa klart och vackert, vackert...

Carin Högstedt

150422