5. maj, 2015

Avvikande meningar, ösregn, tillgänglighet utan samverkan

Väldigt många ärenden på kommunstyrelsen i eftermiddags. Närmare bestämt inklusive diverse formalia 58 stycken. S+V alternativt bara V oense med sittande majoriteten i 15 ärenden. Brukar sägas att alla partierna är överens i kommunen. Det är helt fel, men däremot är det så att ett fåtal människor vet om det. V ensamma hade fyra motioner uppe, S en. Dessa kommer att ventileras och beslutas om på nästa kommunfullmäktige.Det gäller även en del medborgarförslag plus delårsbokslut och omvandling av hyresrätter till bostadsrätter, i kv Portvakten. V.s motioner gäller t ex  organisation och ekonomi för Överförmyndarnämnden, som dras med jätteunderskott och stort behov av fler gode män och förvaltare. Det är också motion om en organisation för att kunna låna sportutrustning till barnen; låna istället för köpa = bra för alla plånböcker och hushåll, miljö och sparsamhet. Det är också - äntligen - motionen om att arbeta planmässigt med tillgänglighet. Och allt är det mer eller mindre nej till (se föregående blogg) från alliansens sida med stöd av SD i så gott som allt under dagens möte.

S+V försökte återremittera förslag till ny organisation för tillgänglighetsarbetet och samverkan med handikapporganisationerna. Det har nämligen inte diskuterats med de berörda organisationerna! Det gick inte men vi får se vad som händer i fullmäktige.Ett förslag i den nya organisationen var att inrätta en tillgänglighetslinje. Precis det undertecknad och V fick igenom med bifall för ett par år sedan! Det hade de glömt totalt och det har inte fungerat. Ett telefonnummer kom till, dit man skulle kunna ringa och anmäla otillgänglighet, men det föll i glömska eftersom det inte marknadsfördes. Varför skulle det gå bättre nu???

Själva ärendena tog 20-30 minuter att klubba igenom inklusive ett par voteringar. Däremot var det två timmars information av olika sort. Pensionärsuniversitetet var där och representanterna var stolta över 2 500 medlemmar och en mycket gedigen verksamhet med resor, föredrag, studiecirklar. Även bolaget Wexnet var där men det var inte för bonussystemet som stod om i tidningen häromdagen och som verkligen inte var någon nyhet. Det handlade mer om bolagets verksamhet som sådant och de avbrott på bredbandssytemet som varit frekvent en längre period.

Kom hem i "normal" kvällstid och satte igång med att organisera böcker och möbler. Går sakta.

Imorgon tre företagsbesök och ute regnar det och är 5 grader plus.

Carin Högstedt

150505

4. maj, 2015

IQMTel, Orginalbagaren, gruppmöte, handlingar

Besök på litet företag, IQMTel, i centrala Växjö. De har hittat en affärsidé! De kollar mobiltäckningen i kommunerna - med hjälp av sopbilar, som ju besöker alla områden. De har med sig mobiltelefoner och kontrollerar täckningen för olika operatörer. Växjö kommun är en av deras kunder och har fått ett första grepp om var det brister. Det är viktig undersökande  verksamhet för de medborgare som bor i glesbygden, som har företag, som är personer med funktionsnedsättningar, som är gamla och vill bo kvar, som har larm... De är fyra anställda nu men räknar med att växa.

Så till Orginalbagaren med 14 anställda. Växjöbagaren var ett legendariskt företag med 50-60 anställda när det inte bar sig längre för ett år sedan. Mot alla odds kom nya ägare, några familjer, och de är igång och optimistiska. Bakar bröd och säljer till matkedjor. Räknar med att växa de också.

Så kommunala gruppens arbetsutskott och fullmäktigegruppen, som gick genom ärendena till morgondagens kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen, som har 58 ärenden på dagordningen. Jag har gått igenom översiktligt, skrivit ner yrkanden, blivit förb-d på svar på motion om systematiskt arbete för tillgänglighet. "Växjö kommun behöver inte ännu ett program utan tillgänglighetsfrågor kommer att inkluderas i mångfaldsprogrammet". Så korkat. Jag har inte - vi har inte - krävt ett program utan HANDLING, en plan för handling för tillgänglighet till information, kultur, fritid, arbete, debatt och politik även för de som har någon form av funktionsnersättning! Så utstuderat nonchalant svar! Makten vill alltså fortsätta med att de som berörs ska skriva, ringa, påtala via alla kanaler när det brister, tjata och tjata för att få bort en nivåskillnad, en svårläst text, en debatt utan teckentolk, en lokal utan fungerande hörslinga, en buss utan hållplatsutrop. - Så trött man kan bli, speciellt som funktionsvarierad.

Många ärenden och jag har inte hunnit läsa in allt grundligt, men det ska bli. En hel del ärenden går faktiskt vidare till fullmäktige.

Snart är vardagsrummet klart för inflyttning. Garderoberna och dörrar saknas i hallen. Önskar mig en dag för att göra i ordning efter denna turbulens. Eller två.

Carin Högstedt

150504

 

3. maj, 2015

Picasso, Öresundståg - skandal, 1 maj - vilket tåg var störst?

Hemma från Frankrike. Deklarerat per telefon, betalat räkningar, flyttat lite möbler till sin plats. Tapeterna är klara men det återstår en del innan den inre renoveringen är klar. Den yttre är i sin linda är jag rädd. Byggställningar och omöjligt  att använda altanen. Så är läget. Bra vecka med dottern!

Igår tog vi oss till Antibes med buss. Det är ca 1 mil från vår boplats Cagnes sur mer. Det är ett par km till bussen dock. Det blev mycket gående. Intressant stad med gamla kvarter, gallerier, antikmarknader och loppisar. Och så Picassomuseet, som vi planerat att besöka. Det finns picassomuseer på fler platser i världen. Detta ligger i Chateaux Grimaldi, gammalt slott eller borg, vid havet. Picasso bodde ca 10 år i Antibes eller dess närhet och hjälpte själv till att bygga upp museet. En svensk kvinna arbetade här flera år med att fotografera Picasso och familjen för museets räkning. Nu var vi alltså här, ömma i fötterna. Vackert på utegården med skulpturer, gjorda av andra konstnärer. Häftiga skulpturer och miljön gjorde sitt till: De  ljusgråa slottsväggarna, blå havet och himlen som bakgrund.

Muséet har mycket konst som inte Picasso gjort. Det är i flera våningar med P.s ateljé överst. Kön när det öppnade bestod av ett par hundra människor denna lördag. När vi tittade på de målningar som P. producerat så började jag fundera på P.s kvinnosyn; dessa stora bröst och små ansikten? Det är kanske något som alla känner till utom jag? Har nämligen aldrig brytt mig om Picasso mer än beundrat Guernica och vetat om hans ställningstagande mot Franco. När jag googlar och läser Wikipedia så tar man där upp hans många kvinnoaffärer. Någon av kvinnorna, en av hustrurna, anklagade honom för misshandel, kan jag läsa. Nåväl. Det var bra att vi tog oss dit och fick se Antibes och detta museum.

Landade på Kastrup vid lunchtid. Biljetter till Växjö och Öresundståg. En anstormning utan dess like av passagerare! Aldrig varit med om något dylikt i Sverige. Packade som sillar. Kom ingenstans. Folk for illa! Bagage i alla gångar. Internet fungerade inte. Faktiskt en skandal. Måste bryta mot avtal och även lagar att packa människor på det sättet. Maken L kommer hem från Lund med ett senare tåg - och berättar samma sak! Ytterligare tåg som har tokmycket för mycket passagerare!

I efterdyningarna till 1 maj i Växjö förs en diskussion inom Vänsterpartiet Växjö om vilket tåg som var störst, S-demonstrationen eller V-demonstrationen. Jag brukar räkna deltagarna men den här gången kan jag inte lägga mig i. Flera är tvärsäkra på att V var störst och är mycket nöjda med det efterföljande mötet där Jesper Odelberg var huvudtalare. Jag suger åt mig och nu gäller det lördag 9 maj, Växjö Pride! 4000 minst är målet och Vänsterpartiet ska bidra med många deltagare!

Imorgon ett par företagsbesök m fl möten.

Carin Högstedt

150503

1. maj, 2015

1 maj i annorlunda miljö, opinionen hemma, Renoir o Picasso

Tillbringade gårdagen här i Cagnes sur mer med att ta oss (dottern och mig själv) till Haute Cagnes, gamla Cagnes med medeltidsborgen högst upp. Gick en shuttlebuss upp och ner, så vi behövde inte anstränga oss för att komma upp. Obeskrivligt vacker utsikt åt alla håll. Förstår att konstnärer sökt sig hit. Vi gick runt och tittade på allt - utom muséet som hade lunchstängt. Precis som Renoirmuséet, dit vi först sökt oss gåendes, så hade detta stängt mellan 12 och 14. Valde att återigen ta oss till Renoirträdgården - kallas ferme på franska och är  en lantgård som August Renoir köpte ca 1908. Där lät han bygga ett vackert hus som nu är museum. Trädgården är olivlund med olivträd som är så knotiga och ihåliga att man kan tro de är 500 år. Det är det mest sevärda. Huset innehåller skulpturer och målningar av Auguste men också sådant han gjorde tillsammans med andra konstnärer och sådant, t ex keramik, som gjorts av  barnbarn till honom. Tre söner fick Auguste med hustru Aline: Jean, Pierre och Claude. Jean blev filmregissör. Pierre blev filmskådespelare. Claude blev också filmregissör. Auguste dog 1919, 78 år. Bäst är målningarna, de impressionistiska, från trädgården, som verkligen är förevigad ur alla vinklar,och  skulpturerna. Tycker jag. En upplevelse att komma in i 100 år bevarad miljö.

1 maj idag och vi hade tänkt åka till Antibes och gå på Picassomuséet. Men där fick vi tji. Det visade sig att här tas 1 maj på allvar på så sätt att butiker är stängda. Till och med storkonsum, Kasino, är stängt, hela dagen! Hemma är ju mycket liten skillnad på helg och söcken numera. Det visade sig också att det går inga bussar idag! Busschaufförerna är också lediga. Inte heller lokalbefolkningen hade alla grepp om det. De väntade också på bussen. Vi tar Antibes imorgon. Några politiska möten och demonstrationer har vi inte kunnat hitta här i närheten, men däremot är folk lediga och det finns firande. I medeltidsborgen med folklore t ex. Tyvärr lite dåligt väder idag med regn om än i liten skala. Vi gick utmed havet till Villeneuve Loubet för att få grepp om arkitektoniskt intressanta byggnader, som vi ser silhuetterna av från hotellet. Visade sig vara lägenheter med lokaler i bottenvåningarna, läcker utformning av själva husen, med en marina nästa inkluderad i byggnaderna, där vi storögt skådade miljardärernas båtar. Också en 1 maj-upplevelse och påminnelse om klassamhället. Lokalbefolkningen har fått flytta på sig, rika tagit över stranden och i havet drunknar de fattigaste och de som flyr för sina liv. Absurt alltihop.

Försökt följa 1 maj hemmavid via nätet och sett de dystra opinionssiffrorna. (V) och (FI) verkar vara kommunicerande kärl. (S) backar. MEN det var en undersökning som inte intervjuat särskilt många. Brukar inte bry mig om dem som har under 2000 intervjuer. Den här vara bara alltför mycket som hand i handske för att sätta ner humöret på arbetarklassen på arbetarrörelsens högtidsdag.

Dagarna här snart slut. Imorgon grand finale här och söndag till Växjö igen. Har lovat återkomma på måndag med en lång rad saker, när folk har ringt eller mailat. Hoppas jag hinner med. Hela veckan är "företagsvecka" - kommunstyrelsen besöker företag. Ser fram mot det. Tre dagar helt inbokade.

Carin Högstedt

150501

 

29. apr, 2015

Lång födelsedag med stora inslag av sol och värme.

Havligger på hotellrum i Cagnes sur mer, Frankrike. I blickfånget spektakulära byggnader i Cannes (tror jag), palmer och Medelhavet. Födelsedagsbarnet, dottern jämna år fyllda idag, ligger bredvid och läser en av mina utrensade Håkan Nesser. Sol fortfarande och klockan är 19.00. Rummet är litet men med god vilja kan vi baxa oss ut på en minmal balkong i söderläge.Vaknade 5.30 idag på hotell på Kastrup, någon km utanför flygplatsen. Alldeles utmärkt hotell med gratis shuttlebuss fram och tillbaka. Efter drygt två timmar framme i Nice och sedan Cagnes. Har gått och gått, ätit gott, ätit glass, legat på stranden - superväder! Och bättre blir det enligt prognoser.Nu hemmakväll med böcker och utsikt.

Vi befinner oss i ett område där Le Pen är jättestarka, där klassklyftorna är mycket stora, där lokalbefolkningen trängts undan för hotell och mäklarfirmor. Cyklandet är på rejäl frammarsch, det mesta är välskött och det är fantastiskt vacker natur. Ska se om det märks att det är 1 maj! Vi kan fråga efter närmsta demonstration på turistbyrån - så har vi gjort något mer än haft det bra.

Imorgon gamla borgne och Cagnes Haute (höga C) samt om vi hinner Renoirmuseet.

Carin Högstedt

150429