22. okt, 2022

Psykos i vänstern eller regering som galärslavar? Akut till veterinär. Vaccindos 5.

Lördag eftermiddag. Hemkommen från stan och Röd Lördag. Nytt Kommunnytt att dela ut. Grådaskigt, småregnigt och inte särskilt mycket folk ute. ”Valet är över” kommenterade folk som blev erbjudna Kommunnytt. – Jo, men nu satsar vi på val 2026.

Läser förstås, som alltid, ledarna i Smålandsposten. ”Svensk vänster i psykos” är rubriken på den ena. Det är rädslan, farhågorna, oron hos många inom svensk vänster (och troligen utanför också) för vad som ska hända med SD vid rodret i regeringen, med mänskliga rättigheter etc.  Det är hjärnspöken och rena fantasier enligt ledarskribenten. Så läser jag i SvD krönikan på ledarsidan av författaren m m Lena Andersson. Inte alltid jag begriper hennes krönikor men denna är inte svår. Hennes rubrik är: ”Kristersson framstod som SD.s galärslav.” Hon har följt och sett Kristerssons presentation av regeringsförklaringen och läst innehållet i Tidöavtalet. Hon har iakttagit – precis som jag och många andra – hur SDs politik genomsyrar avtalet, hur tonen är stenhård, hur vissa delar i avtalet ter sig ”så rödglödgat konfrontatoriskt att hela den öppna samhällsandan i vårt land sluter sig i vånda och obehag”. Ja, nog knottrade sig huden den där fredagen när jag inte väntat mig att delar av SD,s partiprogram skulle få fritt spelrum i regeringsförklaringen. Ingen psykos. Inga hjärnspöken. Det har hänt. Jag är förvissad om att motståndet ska växa.

Region Kronoberg har fått en regering. Allianspartierna håller ihop och kommer att regera i minoritet med 25 platser av 61. S+V i valteknisk samverkan har 26. Sedan har SD 10 platser. Om de skulle lägga ner sina röster t ex om budgetförslag, så vinner S+V. Det kommer troligen inte att hända om större frågor. Inte roligt med fyra år till i opposition i en region med stora behov av reformer när det gäller personalpolitiken. Det går inte att driva sjukvård utan personal. S och V har mycket mer utvecklade tankegångar, idéer och förslag inom området personal än alliansen. Vad alla de som röstade på SD i regionvalet väntar sig av vården har jag inte en susning om. Nu jobbar jag som sammankallande i valberedningen för regionvalet med att få rätt person på rätt plats i nämnder och styrelser. De gamla nämnderna är kvar till årsskiftet. Vi i V är nöjda med uppgörelsen med S. De båda partierna kommer att samarbeta kring budget t ex. Nya regionfullmäktige har sitt första och konstituerande möte nästa vecka och det går att följa på nätet, ÖKV (Öppna kanalen Växjö). Passa på att titta på och kanske lyssna på de personer du röstat på!

Vaccindos 5 fick jag i onsdags. Smidigt, inga problem. Hade planerat väl, tyckte jag, så att inga möten e dy var bokade efter sprutan den dagen. Ifall jag skulle få känning av biverkningar. Då händer något icke förutsett. Min katt Tassi 14 år kan plötsligt inte gå som vanligt. Hon går på tre ben, benen spretar, hon ramlar, är helt utan balans. Stroke, tänker jag och får panik. Tassi är helt vilsen, förstår inte vad som hänt. Dotter kommer. Tassi blir bättre men är inte i balans. Ringer till djursjukhuset som ligger närmast. Vi får komma. Tassi rör sig bättre men bäst att fråga vetenskapen. Vi väntar på veterinären i ett särskilt rum. Tassi skuttar nu som vanligt, nyfiken på var hon är. Hon har aldrig åkt bil, inte som hon kan minnas. Hon har aldrig varit hos veterinären (efter vaccinering m m som kattunge) – peppar, peppar – eller någon annanstans än hemma. Doktorn känner igenom henne. Eftersom hon aldrig mött någon elak människa har hon förtroende för alla hon träffar och har inga problem med doktorn, som inte hittar något fel. Tror att det kan vara en blodpropp, säger hon. Ja, min första tanke var stroke. Uppsikt och förhoppningsvis lindrig propp eller liknande. Nu är hon som vanligt. Det var hemskt att se henne vackla omkring. Men inga sådana tendenser sedan i onsdags.

Har börjat läsa Sofie Axelssons bok ”Valfrihetens pris” om Hur marknadsskolan leker med vår framtid”, Leopard förlag. Har en hel del fackböcker, intressanta sådana, som ligger och stirrar på mig från nattduksbordet. Ska ta itu med att läsa dem.

Carin Högstedt

Växjö 20221022

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

19. okt, 2022

Rappgo golv, Mickis leksaker, daglig verksamhet, ny ordf i fullmäktige, moralpolis

Onsdag förmiddag. Lite sol, vackert. Bara en tid att passa idag: Vaccindos 5.

Tråkigt för de anställda, för Braås, för kommunen, för familjeföretaget Rappgo med många år på nacken. De har gjort golv och 20 anställda berörs när ägarna känner sig tvungna att avveckla. Verkligen tråkigt. V-gruppen var där på besök för några år sedan. Vi hade förresten en heldag i Braås och var på flera företag. Roliga och givande dagar för att lära känna tätorterna utanför staden. Påminner mig om besöket i Braås detta år, då vi besökte Braås GoIF, som presenterade sitt projekt Aktivitetspark. De hade ett förslag, de skulle söka pengar och inte bara hos kommunen.  Nu är parken så gott som färdig! Här finns något för alla åldrar. Väl genomarbetat projekt – och det gav bidrag plus förstås ideellt arbete. Inte alltid det går så smidigt.

I måndags hade ledamöterna i Omsorgsnämnden möjlighet att besöka den dagliga verksamheten som är förlagd till företaget Mickis i Gemla. Det är ungefär åtta personer i gruppen daglig verksamhet som har sin arbetsplats på Mickis och åker buss dit från Växjö. Mickis förknippar många med leksaker – och så var det en gång. Nu görs en hel del annat också. 50 anställda just nu. Ett par personer ur gruppen guidade oss genom fabriken, butiken et. De berättade vad de har för uppgifter – det är varierande jobb, de visade på maskiner och produkter, tittade på det lilla muséet där man kan läsa om Mickis historia. Sedan 1984 har företaget haft en grupp i daglig verksamhet, alltså personer med någon funktionsvariation, i sin personal. ”Det sitter i vårt DNA”, sa chefen. Efter den gedigna informationen så blev det fika och chefen var med. Han mindes mig och att V varit där tidigare, minst en gång. Tacksamt, alltid tacksamt att göra besök i de privata företagen är min erfarenhet. Som många andra företag och verksamheter är det rätt tungt att driva Mickis i nuvarande ekonomiska situation, då köpkraften är svag. Lite nostalgi också. Vissa leksaker och spel har visserligen förbättrats och ser gladare ut men är i grunden desamma som när jag var liten.

I övrigt styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Planering för vårens föreläsningar och många förslag på tänkbara författare. Det är ett pussel att få ihop ett program som bjuder på lite av varje, poesi, lokalt, samhällsfrågor, skönlitteratur… Diskuterade också Kulturnatten i slutet på januari 2023 och nya idéer om innehåll dök upp. Känner på mig att det blir en väldigt intressant vår. Och vilken avslutning på det här året med Andreas Cervenka om Girig-Sverige; torsdag 8 december!

Så har det förstås varit politik på alla nivåer och jag har haft tid att följa regeringsförklaringen och presentationen av statsministrarna plus första kommunfullmäktige med nyvalda ledamöterna i Växjö kommun. Superbt att kunna följa på nätet. Vi (V) drev igenom direktsändning på lokal TV och i radio på ett mycket tidigt stadium. Numera är det nog genomfört på olika sätt i de flesta kommuner.  Maken L fortsatte sedan kampen i Landsting Kronoberg.  Efter mycket tjat blev det självklart även där.

Vår ordförande sedan flera år i kommunstyrelsen, Anna Tenje (M), blev minister för äldreomsorg och socialförsäkringar. Och detta samma dag som det på eftermiddagen blir klart att – om inget oförutsett händer – alliansen har förlorat makten i kommunen. Kan bara säga grattis! till Anna som fått mycket viktiga områden, som hon nu har ansvar för på nationella nivån. Regeringsförklaringen innehöll återigen mycket och i detalj om brott och straff och migration. Uppfattade inte vilken minister som ska ansvara för granskning av folks ”vandel”, moralpolisen, men det ger sig väl. Tyvärr – inget om äldreomsorgen och de brister som pandemin avslöjat. Det som behövs är resurser till kommuner och regioner, det är där välfärden skapas. Det går inte att fortsätta med underbemanning och underfinansiering. Det leder bara till personalbrist och höga sjukskrivningar. Nu får vi bevaka den budget som ska presenteras om ett par veckor.

Växjö fullmäktige valde genom sluten omröstning Rose-Marie Holmqvist (S) till ny ordförande för kommunfullmäktige, första kvinnan som haft den positionen. Motkandidaten var Bo Frank (M), som haft denna uppgift i flera mandatperioder. Röster för S var 32, för M 29. Bo Frank fick mycket beröm för att ha skött det hela bra. Berättigat beröm! tycker jag. Men nu är det politisk förändring på gång. Och det känns mycket rätt.

Carin Högstedt

Växjö 20221019

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

15. okt, 2022

Värsta presskonferensen, total högervridning, Elin Wägner, Göran Greider hopp trots allt?

Så var det då presskonferens och nya regeringen presenterade sitt oktoberavtal. Tre ministrar regisseras av den fjärde, partiledaren som presenterar politiken utan att vara minister. Mycket har jag gruvat mig för, föreställt mig, haft mardrömmar om – men det överträffades av verkligheten. Det var värre än mina farhågor. In i minsta skrymsle pekade SD-ledaren ut hur migrationspolitiken ska se ut. Ingen som lyssnar kan missta sig. De är överens om SDs politik. Inte ens det uns av humanism som finns i nuvarande lagstiftning om en liten glipa ”av särskilda humanitära skäl” kunde vara kvar. Barn och föräldrar som kommit ifrån varandra i krig och flykt – återförening bort! L-ledaren nämnde något om att ingångna konventioner ska följas. Då kanske de fyra ska starta med att läsa Barnkonventionen. Det internationella perspektivet, det globala finns inte. M-ledaren stod hela tiden och nickade sitt bifall till varje mening som framfördes av SD-ledaren, inklusive att stoppa all anhöriginvandring och återförening av barn och föräldrar. Jag vet ju att M totalt har bytt politik, men tänkte väl ändå, mot allt förnuft, att det skulle kunna finnas någon nyans i SD-politiken, men inte alls. Migrationspolitiken och brott och straff – SD.s paradgrenar – här var det tydliga budskap. I övrigt? Minskning av biståndet förstås! Ingår i SDs program. Och när inga egentliga argument finns så säger man som Ebba: Biståndet ska bli mindre men effektivare.

Bedrövligt helt enkelt. Men idag lite hopp ändå. Inte på regeringen eller politiken framöver, men allt händer inte där. Idag lördag 15/10 hade Elin Wägner-sällskapet utdelning av ”Väckarklockan” i Växjös stadsbibliotek. Väckarklockan delas varje år sedan 1992 (tror jag) till någon som varit bra på de områden som Elin Wägner var, dvs miljö, demokrati, jämlikhet, jämställdhet. I år fick Göran Greider väckarklockan och allmänheten kunde delta i mötet och utdelningen denna eftermiddag. Tack och lov att jag åkte in och fick två timmar med fantastisk musik av ungdomar från St Sigfrids folkhögskola, lyssna på Greider och dikter. Göran fick göra som andra mottagare – skicka väckarklockan till någon som behöver vakna upp. Tog bara sekunder och hans svar var Ulf Kristersson. Vi var många i publiken, 140 personer totalt, som applåderade det svaret!  Greider fick frågan om han har något hopp för framtiden – inte minst med tanke på Elin Wägner och nya regeringen. Hans svar var att 140 personer i lokalen idag är ett hopp. Vi är många som är genuint intresserade av planeten och klimatet, av att hushålla med resurserna. Vad är prio ett undrade någon om man vill ha bort kapitalismens avarter? Att öka jämlikheten, att minska de stora och ökande klyftorna mellan människor, rika och fattiga. Greider hade skummat igenom de 61 sidorna i nya regeringens manifest. Han trodde inte ”biologisk mångfald” fanns nämnt.

Gångna veckan innehållsrik med Omsorgsnämndens arbetsutskott, möte på VEAB om vad de kan erbjuda bostadsrättsföreningar, t ex hjälp med laddstolpar och solpaneler, heldag med ABF om planering och styrelsemöte, Vänsterpartiets distriktsstyrelse med mera. Deprimerande med nya regeringen men ändå lite hopp om förändring genom betydligt mer fokus på organisering och politiskt arbete utanför parlamenten.

Läsmåste: Linn Ullmans nya bok! Har läst hennes tidigare. Mycket bra litteratur!

Ha en trevlig lördagskväll!

Carin Högstedt

Växjö 20221015

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

11. okt, 2022

Biskop Fredrik, solidaritet, Diakonicentrum, storlom, LSS och spontanitet, växling vid makten

Jag älskar vår biskop Fredrik Modéus. Ja, jag känner honom inte personligen, men jag älskar det han skriver på debattsidorna i t ex Smålandsposten. Hans artiklar fick mig att gå med i Svenska Kyrkan igen, efter många års uppehåll. Det och så de insatser för utsatta människor som Diakonicentrum gör här i Växjö. Jag går inte i kyrkan. När det blir gudstjänster i P1 stänger jag ofta av. Men när jag läser ”Låt solidaritet och medmänsklighet bli ett signum” i dagens Smp (11/10) så är jag helt med på noterna.  Beundrar det enkla språket som har så viktigt och tydligt budskap; hjälp dem som har det svårt efter förmåga. Solidaritet, medmänsklighet. Valrörelsens debattfrågor känns mycket avlägsna.  Skönt.

Regiongruppmöte i Vänsterpartiet igår. Jag deltog som valberedare för att besätta våra platser i Region Kronoberg. Vi vet vilka som är valda till fullmäktige och ersättarna till dessa. Men så mycket mer vet vi inte, eftersom det inte finns någon majoritet ännu, ingen uppgörelse mellan partierna. Samma situation i Växjö kommun. Som har utlyst ett konstituerande kommunfullmäktige nästa tisdag. Optimistiskt? Nåväl, förr eller senare måste det avgöras. Vi hade dock ett bra möte i regiongruppen med genomgång av vad uppdragen innebär. Sex av våra tio i regionfullmäktige, ordinarie och ersättare, är nya i den församlingen. I eftermiddag digitalt möte med hela valberedningen. Blir mycket sådant ett tag framöver.

Läser i fågeltidningar att det är en tydlig minskning av sjöfåglar i Helgasjön och Åsnen. Inventeringen som görs varje år har rätt deprimerande resultat.  I Helgasjön ska människan locka fiskgjusar med att fixa bra boplatser med lite störningar. I Toftasjön (som är förbunden med Helgasjön via kanal) har det som alla år funnits storlom, men jag är mycket tveksam till att de lyckades med häckningen. Skäggdopping har inte synts till. Storskraken inte heller. Häger sporadiskt. Så mycket fattigare vi blir utan mångfalden.

I morgon Omsorgsnämndens arbetsutskott. Ett fåtal ärenden. En skrivelse från (V) som vill ha en genomgång av hur läget i Växjö kommun är på tre punkter: Vård i livets slutskede, Läkemedelshanteringen, Kontinuitet och dokumentation. I somras kom IVO med en delrapport efter granskning av ca 50 000 journaler på särskilda boenden i Sverige. Kritiken på nämnda punkter är hård. Så hur ser det ut i Växjö kommun? Vet inte ännu. Förslaget till beslut är att svar ska ges på sammanträdet.

På förra mötet med Omsorgsnämnden var V-skrivelsen om att försöka få till en volontärpool som kunde ställa upp för t ex ungdomar med funktionshinder, så att de skulle kunna vara mer spontana i sin vardag, leva mer som alla andra, vilket ju är ett tydligt uttryckt mål i LSS. Svaret blev nej. De får vänta tills byråkratin sagt sitt, vilket kan ta veckor – och då har filmen som någon ville se på biograf lämnat biografen. OK. Om idén, som kommit från berörda ungdomar, är omöjlig att genomföra, så… men att inte ens vilja undersöka möjligheten!? Jag hoppas, hoppas, att det blir en ny och vänsterregering i kommunen, inte minst för omsorgens skull.

Carin Högstedt

Växjö 20221011

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. okt, 2022

Nobelpris, familjehemligheter, Bokens Dag, gå i ide, akut o förlossning

Läser och lyssnar på allt om Annie Ernaux, nobelpristagaren i litteratur. Har inte läst något av henne  men det ska åtgärdas. Det verkar vara en författare i min smak, rota i det förgångna, notera klass- skillnader och -resor. Första fransyskan som får detta pris, föregången av 16 fransmän och totalt 102 män.

På tal om författare – Bokens Dag i Växjö 18 oktober gästas bl a av Alex Schulman. Skulle vilja lyssna på honom. Har precis läst fjärde boken av honom, den senaste ”Malma station”. Suverän på dysfunktionella familjer på tal om att rota i familjehemligheter. Ska se om det finns biljetter kvar till Bokens Dag.

Ser att det kommit en ny biografi om Victoria Benedictsson (pseudonym Ernst Ahlgren). Finns ju flera sedan tidigare. Elisabeth Åsbrink har skrivit om personen Victoria, hennes liv och leverne. Står på tur att läsas den också! Varit intresserad av Victoria sedan tonåren.

Mycket bra ledare i Dagens ETC  7/10 av Johan Ehrenberg, rubriken ”Spara är antikapitalism”.  Ehrenberg skriver: ”Jag vet inte om du tänkt på att all hållbarhet, alla försök att minska vår energianvändning, vår återanvändning av kläder, våra allt sparsammare resor och allt minskat matsvinn och…ja allt sparande av resurser i grunden är antikapitalistiskt”. Jo, det har jag och jag har även insett att det är därför det går så trögt att åstadkomma den nödvändiga omställningen. Precis som du skriver – hållbart är att bekämpa kapitalets makt.

Centerpartiet i Växjö kommun har bytt sida efter några veckors överläggningar med M, L och SD. Nu är det S, V, MP som förs dialog med. De fyra partierna har en majoritet med 32 platser i fullmäktige av de 61. Vet inte någonting om hur det kommer att gå, men hoppas på snabba besked. I Region Kalmar har S, V, C bildat regering. Det finns mycket att ta itu med – inte minst i Region Kronoberg, köer, nerläggningen av palliativa platser (inget politiskt beslut), underbemanning p g a dåliga villkor (personal slutar). I Region Halland har kortare arbetsdag (med bibehållen lön förstås) införts på förlossningen och akuten. Precis de arbetsplatserna har det särskilt svårt i Region Kronoberg. Precis det förslaget att införa kortare arbetstid på just de arbetsplatserna i Kronoberg har (V) drivit i valrörelsen. Det har gått mycket bra i Halland!  V har också drivit det framgångsrika (i Borgholm t ex) förslaget att sätta 1100 som max för en ansvarig läkare att ha som patienter. Finns så mycket som behöver komma i gång!

Lite sol ute och ledig lördag. Igelkottarna verkar ha gått i vinteride. Började inför - vintern – städning ute igår. Vissa krukor tömda på jord och växter, men dahliorna, rosor, pelargoner m fl blommar fortfarande. Kommande vecka välmatad med möten.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se