12. nov, 2022

Magnifik "The Crown", screening för män, våld mot tjejer/kvinnor i många former i världen

Republikan sedan jag fattade vad monarki innebär. Totalt ointresserad av kungafamiljer och deras förehavanden. Men helt såld på The Crown! Så fantastiskt intressant, så bra, så engagerande! Kunde inte slita mig och har sett hela säsong 5 på ett par dagar/nätter.

Kan en utbildning fredag mellan kl 9.00 och 16 vara värd att lägga så mycket tid på? Ja, det var den. Prostatacancerförbundet var arrangör och styrelseledamöter från Sydsveriges lokalföreningar inbjudna till Växjö och Stadshotellet. (Länge sedan jag var där. I Festsalen hade kommunfullmäktige sina sammanträden, när jag började det politiska livet.) På dagordningen Vårdens organisation och styrning, Cancerstrategier, Nationella vårdprogrammet, OPT och screening med mera. Genom att jag varit med i styrelsen och medlem i ProLiv Kronoberg några år och får den utmärkta medlemstidningen Prostatanytt, så har jag spridda kunskaper. Den här dagen gav mig nya kunskaper (och ännu fler förkortningar att hålla reda på) men framför allt kunde jag sortera kunskaperna i någon sorts ordning och reda.

Det var intressant att utanför partipolitiken höra B. Åslund tala om hur många instanser som är inblandad i vården i Sverige, hur 21 självständiga regioner innebär olika vård i olika geografiska delar. Han visade siffror på hur antal tjänstepersoner växer stort i regionerna jämfört med antal läkare. Han var upprörd över hur statsbidrag till att korta köer kan användas till något helt annat. Det är organisationen som brister, inte resurserna. Jag håller inte med om allt som sas, men det var rätt uppfriskande. På en jättelång lista med länder ligger Sverige sist – i antal patienter som läkare tar emot. Det kan säkert finnas andra sätt att mäta, som säger något annat, men tänkvärt.  

Det som vi i de lokala föreningarna och förbundet arbetar för – som fick mig att engagera mig i föreningen – är att få igenom allmän screeening av män 50+. Jämför med mammografi som har fungerat i många år! B. Berggren menade att det kommer att genomföras 2025 eller kanske 2024. Till dess kan OPT, organiserad PSA-testning användas. Det är information till män om möjligheten att testa sig, inte kallelse, som allmän screening kommer att medföra.

OPT har provats i Skåne och V Götaland under några år. Stockholm/Gotland inför det 2022, Norrland 2023. Socialstyrelsen har varit negativa till allmän screening, varnade för ”överdiagnosticering”. Har alltid upprört mig. Hög tid att rädda liv genom allmän screening! På vägen dit kan OPT vara en bra början.

Hör just på radion att Sven Bertil Taube avlidit. Förutom allt han sjungit så var han utmärkt skådespelare i ”Enkel biljett till Antibes”.

Dagens ETC har haft ett utmärkt reportage om ”De uthängda tjejerna”, tonåringar som pressats att skicka nakenbilder till killar, som har som hobby att ”exponera horor”, dvs skickar ut på nätet, säljer och byter bilderna. Hur ge unga flickor/kvinnor styrka att stå emot? Hur ge killarna förmåga att tänka på konsekvenser och känna empati?

I Afghanistan förbjuds kvinnor/flickor att vistas i parker. I Iran slåss kvinnor med livet som insats för ”Kvinna. Liv. Frihet”. Många döda. Många fängslade. Sju studenter dömda till döden. (DN 7/11). Hur kan vi stödja befrielsekampen? Hur djupt kan maktens män sänka sig i kvinnohat/rädsla? Många frågor, inga bra svar.

Styrelsemöte med Bibliotekets Vänner i veckan som gick. Planering för vårens program. Blir ett pangprogram! Björn Wiman, Ia Genberg bl a. Slutet på den här säsongen är också lockande: 23/11 Karolina Ramqvist om ”Bröd och mjölk”, 8/12 Andreas Cervenka om ”Girig-Sverige”. Jag har missat flera av våra föreläsningar pga kollision med andra möten, men dessa två ska funka.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20221112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

9. nov, 2022

Budget riks, budget Växjö, Skola, vård, omsorg, klimat och miljö

Så är högerregeringens första budgetförslag framlagt.  Allt jag befarat och varnat för före valet är bekräftat. Jag och många med mig hade rätt i att vara oroliga för folkbildningens (studieförbunden) anslag. Det skärs ned från 5,2 miljarder till 4,6. ”Särskilda insatser inom folkbildningen” som används till asylsökandes integrering i samhället halveras och försvinner på sikt. Totalt en nerskärning med 1 miljard mindre till kulturen. Den statliga extra satsningen på kulturskolan på 200 miljoner minskas till 100. Bortsett från de negativa konsekvenserna för barn och unga, så är det – oberoende av vilka som styr – tämligen poänglöst med dessa småbelopp (i perspektivet riksbudget) som kanske kostar mer att administrera än vad det ger. Dividera 100 miljoner med 290 kommuner, så ser ni.

Jag lyssnade på debatten mellan de ekonomiskt politiskt ansvariga igår eftermiddag. Rätt klargörande om skillnaderna och bitsk opposition mot en budget som gör att Sverige kliver bakåt i klimatarbetet och välfärden. Det jag skrivit så många gånger om, hur omsorgen om äldre och funktionsnedsatta är underfinansierad och underbemannad – vilket forskare sagt i decennier och som blev uppenbart för alla under pandemin – och att det krävs stora tillskott från staten för att klara omsorg med kvalité, rekrytering och bemanning efter behov – ble som jag misstänkt; anslagen räcker inte. Det är en nerskärningsbudget. Tillskott på 4,2 miljarder till omsorgen är en nerskärning. Låter inte så, men inte minst finansministern vet att fler äldre, högre kostnader för mat, el, transporter, löner gäller även i omsorgsverksamheten. Det krävs mer resurser för att klara nulägets nivå och ännu mer för att kunna förbättra villkoren för personalen, som i sin tur kan göra vårdarbetet attraktivt och nyrekrytering möjlig. Detta vet finansminister och de ledande politikerna i partierna mycket väl. OK Det finns situationer när det ekonomiska läget är ”tufft” som det ofta sas i debatten, men låtsas inte att resurserna ökar när de i praktiken (i den där verkligheten som spökar) minskar.  

I DN idag beklagar finansministern att vallöften om pengar till försvaret med mera har fått stå tillbaka för att kommuner och regioner behöver resurser att stärka vård, skola och omsorg. Säger mig att välfärden sannerligen inte är prio 1 i ”tufft” läge i denna regering  – vilket jag visste, men blir ändå illa berörd. Vad jag läser i DN kommer äldreomsorgslyftet att tas bort.  Det är en statlig insats för att anställda undersköterskor utan relevant utbildning  ska kunna arbeta och läsa in behörighet samtidigt. Detta har i Växjö kommun medfört drygt 20 fullt utbildade undersköterskor hittills. Mycket bra! Att ta bort ”lyftet” är direkt kontraproduktivt – om det är kvalité i omsorgen som är målet.

Igår presenterades nya styrets budget för 2023 i Växjö kommun! S+V+MP (med samarbetsavtal S+C) lade fram Nystart för Växjö, där utbildning och omsorg liksom klimat är prioriterade. Skola och omsorg får 150 miljoner, vilket är mycket i en kommunal budget. Jag gläder mig åt att det nu kommer att bli en ”resultatutjämningsreserv” (RUR) vilket innebär att pengar som inte gått åt vid bokslut kan placeras där och användas vid behov i stället för att läggas till egna kapitalet med hårda inskränkningar i användning. Känns otroligt fint att vi lyckades byta regering i Växjö kommun. S+V+MP har styrt tidigare, sammanlagt i 17 år, men nu är det 16 år sedan sist. Nu pågår fördelning av platser i styret och så valberedningsarbete inom partierna. Allt ska vara klart till fullmäktige i december. Och från och med 1 januari är det full fart framåt. Det finns hopp om att återigen bli en kommun, där arbetet med miljö och klimat gör oss till förebilder i landet och utanför. Märker att jag har hållit inne med glädjeyttringar över maktskiftet, inte riktigt vågat tro att det skulle gå i lås. Men nu har det stått i tidningen, så då är det väl sant…

Dagarna har gått till interna möten i partiföreningen och valberedningsarbete vid datorn samt försök att få ordning på tidningsprenumerationer, strejkande TV med mera. Ren njutning att köra till ”Macken” i Sandsbro, Sandsbro servicehall, för att få hjälp med trasig framlykta. Mannen avbröt det han höll på med, hämtade ny glödlampa, satte dit den. Tre minuter. Det är service! För att ändra prenumeration på DN från tre dagar i veckan till hela veckan krävdes meddelanden på kundtjänst (ingen reaktion), telefonkö en timme. För att bli av med SvD krävdes flera meddelanden i kundtjänsten. Lyckades få svar att det var noterat att jag avbröt pren.  Tidningen fortsatte komma och nya räkningar. Ringde idag. Ingen kö. -Jo, det var en nyanställd som hade klantat sig. Herreminje.  

Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Det ser jag fram mot liksom att se The Crown, nya säsongen.  

Carin Högstedt

Växjö 20221109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

5. nov, 2022

Alla Helgon, Evelid, gärdsmyg, tonåringar, vardagsbesvär, ljus på kyrkogårdar, korttidsboende

Alla Helgons dag. Just nu helt spegelblank sjö. Inte en krusning i mitt synfält. Grå himmel. Ha,  nu,  två minuter senare, en lätt krusning. Pilfinkar och talgoxar vid fågelmaten. Satt ute igår kväll. Frös inte i lä och med filt. Solcellslamporna bara blinkade lite. För lite sol under dagen.

Många i rörelse på kyrkogården igår eftermiddag. Jag var vid maken Ls grav med extra ljus, krans och blommor. Fin tradition, tycker jag, med ljusen på gravarna denna dag. Tydligen kan växjöbor i förskingringen få hjälp med att tända ljus genom en grupp ungdomar, som erbjuder denna tjänst.

På förmiddagen besök på Evelids korttidsboende i stadsdelen Östra Lugnet. Omsorgsförvaltningen hade bokat och vi närvarande ledamöter representerade S+C+M+V. Här arbetar 100 personer med vård och omsorg. Stor arbetsplats! 68 platser för korttidsboende. Det kan vara personer som kommer ut från sjukhuset och inte kan vara hemma direkt, utan behöver hjälp och vård under kortare eller längre tid. 15 platser är växelboende. Det kan vara någon som vårdas av anhörig, men den anhöriga behöver vila emellanåt. Det finns också 5 platser för palliativ vård, vård i livets slutskede. Vi började med att sitta runt ett bord och samtala med chefen och ytterligare en personal om arbetet på Evelid. Sedan gick vi runt och tittade bland annat på utställningen av digitala hjälpmedel. Det finns så mycket mer än vi föreställer oss! Till exempel en apparat som tar upp maten från ett fat och för skeden till munnen på den som inte vill bli matad av personal. Utställningen har tidigare varit i en lägenhet på Nydalavägen. Kan vara 15 år sedan den var en nyhet. Bra initiativ. Samtalet rör arbetets innehåll och svårigheter med rekrytering. Det krävs personal med erfarenheter. Inte många sökanden till lediga jobb, vilket vi pratar mycket om. Hur få fler att utbilda sig till vårdyrkena? Hur göra detta jobb attraktivt? Lönerna spelar roll. De ökar inte i den utsträckning som vårdarbetarna önskar.  17 patienter väntar på plats på särskilt boende. Fick gott intryck av verksamheten.

I en buske utanför fönstret ser jag plötsligt en liten fågel, rätt jämnbrun, med kort stjärt som pekar uppåt. Jo, men visst är det en gärdsmyg. Har anteckning från 2001 och 2018 om gärdsmyg här. Så trevligt! Enligt fågelboken flyttar de flesta men kan övervintra om en mild vinter. Och milt har det varit hittills. Sveriges näst minsta fågel.

Höstlovet har snart passerat. För mig har det inneburit långa promenader med barnbarnen. Gått runt i Sandsbro, tittat på ”dagiset” där de båda liksom deras mamma har varit, fotbollsplanerna, Rösvägen 15, där dåvarande familjen Högstedt en gång bodde, med mera. Spelat spel. Kört till fritidsgården, ätit favoritmaten. Blev tipsad av dotterdotter att se på ”Young Royals”, vilket jag nu gör – med intresse. Tipsade dotterdotter i min tur om ”Nattryttarna”. Netflix, respektive C-more. Hoppas jag skriver rätt nu. Båda serierna handlar om tonåringars liv, enkelt uttryckt.

Är inne i en period när vardagen tycks vilja driva mig till sammanbrott. Saker går snett, går sönder… Små problem men när jag nu vill ändra på prenumerationerna av rikstidningar, borde det väl gå att göra via deras kundtjänst på nätet? Så småningom så går det efter en timmes telefonkö. Det handlade om att öka prenumerationen till alla dagar i veckan. Den andra tidningen ville jag säga upp. Inte på grund av innehållet utan distributionen och hur de hanterar en bortkommen faktura. Lyckades bli av med tidningen. Då kommer en faktura på nästa månad. TV.n funkar inte. Den är ny och jag betalade extra för installation och garantitid. Firman som sköter tekniken är uppringd otaliga gånger, av en dotter flest gånger, för jag blir urilsk på sådant här och otrevlig. De ska komma. Händer inget. Inget meddelande, ingenting. Första åtgärd måndag morgon är macken i Sandsbro, framlykta trasig, alltså glödlampan. Tavla inlämnad för inramning – inte hört av firman på flera veckor. Måste gnälla av mig. Livet är för kort för att bråkas bort.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20221105

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

30. okt, 2022

Bokrelease, Kråketorp, läkemedelshantering, Funkisvecka, höstlov

Söndag kväll och hemma efter lång dag, nästan sex timmars ”strategimöte” med V Kronoberg.  Roligt och idérikt. Vad gjorde vi bra respektive mindre bra eller dåligt under valrörelsen? Vad kan vi lära till nästa val 2026? Så till Gasslanda för besök och fika hos barnbarn med föräldrar via COOP och ekologiska äggfabriken i Gårdsbyskogen. Hem till ostädat och disk och oskrivet protokoll plus katt, lätt sur över ensamheten så länge. Men sammantaget en vacker dag med sol och många positiva samtal.

Igår på bokrelease. Tina K Persson, lokal författare, har gett ut en poesibok, Fri Press förlag, med titeln Väster om Kråketorp. Den handlar om renovering av ett hus på landet, den inre och yttre resan. Humor, drömmar och djupa tankar. Läser lite då och då. Trevlig bokrelease på Stadsbiblioteket!

Omsorgsnämnden i torsdags var lugna gatan. Inga voteringar eller oenigheter. V-skrivelsen om palliativa vården, om kontinuitet och om läkemedelsgenomgångar, tre punkter som IVO observerat vara bristfälliga i Sverige, fick muntligt svar. Växjö då. Hur ser det ut på de särskilda boendena? Det som mest diskuterades och som inte har bra resultat i kommunen, jämfört med andra kommuner, är läkemedelsgenomgångarna. Här behövs en skärpning från både kommun och region. Det är ju läkare på vårdcentralerna (regionen) som skriver ut recepten. Alltför många har mer än 10 mediciner. Det är sådant som genomgångarna ska se på.  

Nämnden fick också information om kommande ändringar i LSS (Lagen om särskild service). Fler ska kunna få personlig assistans. Knappt jag vågar tro på efter alla försämringar som skett inom LSS under senare år.

Nya lokaler för dagligverksamhet är snart klara för invigning. Det är Vallhagen på Teleborg. Blåklinten i Rottne likaså, där bl a hemvården ska få lokaler. Funkisveckan också positivt med ca 650 besök.

Höstlov! Första gången jag kan se det i min egen kalender. Tomt på inbokade möten förutom torsdag och ett studiebesök på Evelids korttidsboende på fredag.  Så tid för att träffa barnbarnen och annat privatliv.

När jag tittar ut ser jag rosor, pelargoner och lavendel blomma i krukor på altanen.  Det har alltså pågått i sex månader. Brukar det vara så? Funderar jag på.

Carin Högstedt

Växjö 20221030

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.högstedt@vaxjo.se

 

 

 

26. okt, 2022

Kvinnofrid, mänskliga rättigheter i partiledardebatt! Välfärden, storskrakar, Kommunnytt.

Wow! Jättebra Nooshi Dadgostar (V)! Jättebra Märta Stenevi (MP)! Jättebra Annie Lööf ©! Ni pratade om kvinnofrid, om mänskliga rättigheter, Slottsavtalets vandel. Jag följde partiledardebatten idag onsdag 26/10 inledningsvis och humöret lyfte när jag lyssnade på er. Tack Nooshi, äntligen kom välfärden - äldreomsorg, förskolor och barnen upp i debatten. Ni var livaktig opposition! Era frågor saknades helt och hållet före valet. Det var kriminalitet, elpriser och ett plötsligt enormt behov av kärnkraft som var på tapeten i debatt efter debatt. Överdriver kanske något men inte mycket. Så upplevde jag det. Pendlade idag på nätet mellan Region Kronobergs första fullmäktige med de nya ledamöterna, partiledardebatten plus andra bestyr. Jag har varnat för att alla erfarenheter av det dåliga tillståndet i Sveriges äldreomsorg och sjukvård, som blev tydliga under pandemin, skulle försvinna från dagordningen efter pandemin.  Så rätt jag hade. Men det kommer en budget från nya regeringen. Innehåller den de 20 miljarder som behövs för att hålla nuvarande standard? Mer är behövt! Eller blir det mindre? Avvaktar med spänning.

Missade diskussionsärendena på regionfullmäktige men valen av presidium och valberedning gick utan problem. Nytt presidium. Fortsatt alliansstyre men i minoritet och beroende av SD. Skrivit om det tidigare. S+V har gjort gemensamt budgetförslag.  Bra med mer samlad opposition.  Jag hoppas rent generellt på att skillnaden mellan höger och vänster ska bli tydligare denna mandatperiod.

Ca 20 storskrakar simmade omkring nere vid stranden igår. Det traditionella stormötet på hösten, då de driver fisk tillsammans. Glädjande. Jag har inte sett storskraken på hela sommaren, men de finns alltså och har funnits i Toftasjön och sjöarna i närheten. Tolkar jag det som.   

Tre dagar i sträck har jag travat runt med Kommunnytt och samlat på mig bra stegmängd. I morgon Omsorgsnämnden. Ska nu sätta mig och begrunda handlingarnas innehåll. Temperaturen är plus 12 grader. Alltså utesittarväder. Gränsen går vid 10 sade vi oss, maken L och jag.

Carin Högstedt

Växjö 20221026

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se