9. jul, 2015

Regn o kallt, Nice igen, från 13 till 23, lågtflygande

Inget svar från Växjö kommun om saknad ramp på Evedalsbadet. Tur för ansvariga att det inte är någon som vill bada. 13 gr C i luften och regn från och till. Imorgon kväll landar maken L och jag i Nice och där är prognosen 26 gr C plus kl 20.00. Passar mig precis. Vi har hittat - efter mycket letande för det var fullbokat på hotellen i Cagnes med omnejd - en "studio" i St Laurent du Var, mellan Nice och Cagnes. Studio låter fint. Har alltid associerat studio i mäklarfirmornas kataloger där nere med något  som konstnärer hyr, någon form av ateljé. Det är i själva verket ett rum med kokvrå. Ska vila, bada och promenera, läsa och meditera i en vecka. Lämnar katter och fikonträd i döttrarnas och svärsonens händer.

Kanske kommer det en blogg om riksdagskvinnan Aminehs (V) erfarenheter från förorterna och den diskussion som uppstått i och utom partiet kring hennes upplevelser. Efter 30 år i kvinnojourrörelsen och som "jourare" plus jämställdhetsarbete, så har jag sett  mycket av patriarkalt förtryck. Ska berättas. I vilken form? Ska fundera.

Tornseglarna flyger ytterst lågt. Inte en kotte ute, inte en båt. Vinbären håller på att mogna.

Carin Högstedt

150709

8. jul, 2015

Bad med hinder, regn o rusk, stornöjd med renoveringen

Sitter ute och regnet strilar ner. Vi har bokat en vecka i Frankrike och det var nog bra. Prognoserna för Sverige och Småland är enligt en löpsedel att det är vacket en dag av tio. Otroligt nöjd med att renoveringen och utrensningar av det ena och andra, mest böcker och tavlor, äntligen och slutligen är avklarad. Hängde de sista tavlorna idag. Till hösten väntar renovering av köket och nytt golv på altanen. Just nu och denna kväll alldeles lugnt.

Började dagen med att besöka badplatserna i Evedal och Öjaby. Finns det rullstolsramper? Enligt den officiella informationen så är det så. Kom till Evedal, Växjö stads stora och fina badplats i Helgasjön. Här finns en ramp i sanden med otillgänglig början och otillgängligt slut i sanden, inte vattnet. Vad har hänt? Varför är det så mitt i badsäsongen? Ställde frågan både på twitter och facebook men inte fått svar såvitt jag vet. I Öjaby finns en ramp ut i vattnet men den verkar mycket smal och lite använd. Här bör göras en rullstolskoll. Funkar rampen? Bra om tillgängligheten funkar i praktiken och inte bara i retoriken!

Ha det bra!

Carin Högstedt

150708

7. jul, 2015

Storlommen, jämställd kompetensutveckling?, artikel i Smp, rekognocering

Igår morse var åtta storlommar på rad nära land i Toftasjön. Tror inte det är två häckande par med två ungar var utan att de har börjat samlas från fler sjöar häromkring. De gör så. Upp till 11 har vi sett samtidigt i en slags dans.

Jobbade några timmar från kommunhuset igår förmiddag. Lämnade in interpellation om hur jämställd/ojämställd kompetensutveckling Växjö kommuns anställda får del av. Resurser? Tid? Möjlighet att påverka? Hur får kvinnor och män del av utveckling? Inspirerad av en insändare härförleden i Smp av Unionen Smålands ordförande om just detta. Utredningar säger (naturligtvis) att män får mer än kvinnor sett över alla branscher. Hur ser det ut i Växjö kommun? Det är min fråga.Interpellationen finns på www.vvaxjo.se.

Det gör även en artikel jag skrev söndagen 28 juni efter att ha läst ett reportage där centerns kommunalråd i Växjö kommun uttalar sig om tillgänglighetspolitiken. Den la jag under fliken "Det här har media ratat" (ungefär så heter den fliken), viss om att Smp inte skulle ta in den. Av outgrundlig anledning. Men idag fanns den där! Så jag får väl ta bort den från just den fliken. www.vvaxjo.se. På tal om tillgänglighet; hörde igår att rampen på Evedals badplats inte fanns där vid midsommar. Ska kolla med egna ögon både den och Öjaby - som är de två badplatserna med ramper för rullsolar - imorgon. Sandsbro har tillkommit, vilket jag skrev om för ett tag sedan.

Idag har mellandottern och jag letat efter våra rötter, boplatser och historia i Döderhult och omkringliggande socknar. Vi har rekognocerat inför träffen med mina syskon och respektive i början av augusti. Vi letade framför allt boplatser på min mormors sida. Först Koppraböle i Fågelfors socken. Dålig information på kartor och inte skyltat. Små vägar. Stannade och frågade en man. Var är Koppraböle? Det är här, sa han. Han visade sig vara ensam boende i den byn, i ett hus som han ärvt av sin kusin. -Vi kan vara släkt, sa jag. Här bodde min mormors farfars barn. Koppraböle kommer man inte till om man inte letar, det är ett som är säkert.

Spinketorpet under Hammarsebo, där föddes min mormor och hennes nio syskon. Det brann ner efter åsknedslag förra sommaren, men visade sig vara uppfört igen. Bra. Ett mycket gammalt båtsmanstorp vid Hammarsjön.

Vi hittade Fiskarefällan - vid vägs ände. Sommarbostad, inte särskilt frekvent använt. Varför heter detta ställe mitt i skogen Fiskarefällan kan man grunna över. Ligger inte långt från där jag bott under ungdomen, men jag har aldrig tidigare varit där. Gäller även Skrabbhorfvan. Dit finns ingen körväg ända fram. Det var torp under Saltvik 3 utanför Oskarshamn och här huserade bl a mormors morfars farfars son med familj. Såg resterna av grunder och de är nu använda för liten sommarbostad. Väldigt igenvuxet.

Kanske bäst av allt (jag har bara berättat litegrann) var att hitta stigen mellan Smältängen, där min familj bodde från 1955 och till runt 1970, och Långebergsvägen. Vi hittade den! Gick den! Den är smal och lite använd numera och dessutom sönderkörd av skogsmaskiner bitvis, men den finns. Skogen är avverkad till stora delar och det förrycker perspektiv och känsla men i alla fall. Här gick vi med korna från Långeberg till Smältängen, fram och tillbaka. Förstår att detta är mitt introverta nöje, men hela dagen har jag ägnat åt - någon form av forskning  kan man väl kalla det - med benäget bistånd och kartläsning och googling av dotter. Det ger mig mycket tillfredsställelse och underlag för en god helg med syskon så småningom.

Carin Högstedt, som ska titta på Allsång på Skansen.

150707

 

 

5. jul, 2015

MR-institution, Skrabbhorfvan, Galleri Garaget, Håkan Palm i Lädja

Mycket bra tt regeringen överväger någon form av Mänskliga rättigheter-institution i Sverige. Många länder har MR-institut för att se till att de konventioner man skrivit under efterlevs. Det är si och så i Sverige och därför får vi negativ kritik t ex om tillgänglighetsarbetet. Ska bli bättre!

Varit i Berg med omnejd idag med maken L och mellandottern. Varmt som i en bastu, men vi besökte loppisen vid Bergs bygdegård och hittade några nödvändiga småprylar. Fikade och pratade med bl a Stig Fransson (S) från Lammhult. Fortsatte till partikamraten Tegius loppis. Hittade en fin nysilversockerskål, som någon ska putsa. Kärde till Lädja och Håkan Palms möbelsnickeri - alltid lika spännande. Mycket skicklig, Håkan. Har en träfågel han gjort sedan tidigare. Här fanns också en korgmakare från Bollebygd, som nog är unik i sitt slags korgmakeri. Vi beställde en korg, som ska rymma tidningar, de olästa och ipads o dy. Behöver ju inte ligga på borden.  Så till Galleri Garaget, ett osannolikt galleri som blommar upp på Bergveckan. Årets konstnär är Kjell Sundberg, Kristinehamn. Maken L fastnade för en målning till sitt arbetsrum på Region Kronoberg. Inte många gånger vi varit i detta galleri utan att fastna för något. Som vi haft och har glädje av varje dag! Det är kvalité på dessa utställningar. Vi badade i svett och kom hem och jag simmade lugnt i Toftasjön ett tag. Vattnet nästan ljummet.

Nu håller jag på och förbereder årets släkthelg i augusti. På tisdag åker mellandottern och jag och rekognocerar rutten. Utgår från min mormor och hennes anmödrar/fäder. Tagit fram "ekonomisk karta över Sverige" som flygfotograferades 1937-39. Där hittar jag en hel del boställen som jag vill besöka och visa mina syskon. Hittar enkelt Skrabbhorfvan och ser att det finns ingen väg dit, bara gångstig. Nu är stället omdöpt till Dalhem. Ligger utanför Oskarshamn. Skrabbig betyder dålig enligt ordboken och det var inget överklassställe, så mycket är säkert. Finns det kvar? Finns det väg dit? Spännande.

Sista kvällen med 29 gr så här dags? Prognoserna verkar hotfulla. Imorgon födelsedagskalas i Gasslanda - Kajsa, barnbarn, blir 8 år!

Carin Högstedt

150705

 

 

4. jul, 2015

Bad, 30 gr, Gårdsby säteri, Gunnar Sträng

Älskar denna kontinentala värme! Blir lite slö, lite lättjefull. 30 gr i luften och 22 gr i vattnet efter denna kalla och blöta vår. Simmar och njuter av varje simtag. Igår var alla tre döttrar och barnbarn här på våfflor och bad. Svärsonen kom efter jobbet - sista dagen innan semestern. Såg lite från Almedalen på kvällen; Anna Kindberg Batra (M) gjorde en bra beskrivning av "det nya utanförskapet", men glömde berätta vilka som haft makten de senaste åtta åren och har stor skuld till arbetslöshet och utanförskap. Så såg vi Löfvens (S) tal (efter att Kindberg Batra-sändningen bröts på dator på altanen. Bra! tyckte vi, maken L och jag. Löfvens tal alltså.

Idag började vi hurtfriskt med att cykla ca 6-7 km till Gårdsby säteri för att delta i guidad rundvandring på denna gård. Jan Gowenius, delägare i gården, guidade. Vi var ca 10 som hade nappat på detta i den brännande solen och hettan. I två timmar fick vi oss till livs en mängd kunskap om gårdens historia och byggnaderna. Gården har en lång historia. Familjen Gowenius har kommit in rätt sent. Om jag minns rätt så fick de tre bröderna Gowenius var sin ägardel 1951 av fadern. De tre bröderna Jan, Peder och Mikael har olika utveckling. Mikael har haft uppdrag i Växjö kommun för (M), Peder för (V) och Jan, vår guide, har skött gården. Så har det beskrivits för mig. Kristina Nilsson, sångerskan, har bott här i början på 1900-talet. Jan berättade att fadern tagit initiativ till  fackförening för att det skulle bli ordning och reda på gården, som hade sådär 15 anställda plus torpare runt om. Gunnar Sträng (S) himself kom på cykel och såg till att fackförening bildades och sedan blev det en lugn arbetsplats. Det blir fler guidade turer och jag rekommenderar att delta. Opretentiöst, lärorikt och en inblick i Gårdsbys historia. Mycket finns att inhämta på www.gardsby.se, men det tål att ses. Fina byggnader med rosa revetering från olika tider.

Imorgon Berg, Lädja och Galleri Garaget. Storloppis, Håkan Palms snickeri, konstutställning i Garaget. Det blir varmt men roligt.

Men innan dess tillbaka till Almedalen och Jonas Sjöstedts tal denna fantastiska kväll.

Carin Högstedt

150704